Zdravím všetkých! O rok maturujem na gymnáziu. Nechcem rozpisovať podrobne prečo a začo, ale som na 90% rozhodnutý, že na výšku nejdem. Áno, viem, je to hlúpe, ale rozhodol som sa tak. Zvyšok v prvom komentári:
Takže, chcem Vás poprosiť o nejakú radu. Týka sa to práce. Neviete prosím Vás o niečom, kde berú aj bez výšky a odbornej školy? Niečo, kde sa dá celkom fajn zarobiť (ako budúci absolvent gymnázia nečakám štvorcifernú sumu), tak, aby som v pohode vyžil? Môžete byť aj konkrétny, alebo aspoň obor, kde sa nekladú na štúdium požiadavky a dá sa zarobiť aspoň na vyžitie (500 + čistého). Budem Vám veľmi vďačný. Viem, je to až o rok, ale chcem byť pripravený, keď to príde.
Nikdy som netúžil sedieť za lavicou, no keďže som mal vždy dobré známky (základka takmer s čistými jednotkami, teraz 1-2 sem tam 3), tak som na odporúčanie aj učiteľov, aj rodiny rozhodol na gymnázium s orientáciou na matematiku. A myslel som si, že si to rozmyslím, no nerozmyslel.
Nepáči sa mi idea strávenia mladosti za lavicou. Kebyže ma baví aspoň medicína, programovanie a odbory, kde sú niekoľko tisícové platy, tak okay, pôjdem na výšku, lebo budem vedieť, že sa mi to oplatí. Ale ja som blázon skôr na históriu. A s tým v našom štáte (povedzme si úprimne) terno neurobím. Bavilo by ma učiteľstvo, no posledné, čo chcem je mať 500 čistého s tým, že som na to študoval.
@Salora , všade sa dá za milión hodín zarobiť milión eur ale ja som mal na mysli niečo s normálnym počtom hodín . Pokladňu som skúšal ako brigádnik a nejako moc ma to neťahá
@Salora tak technickým veciam sa taktiež vyhýbam, nie je to moja káva, ale ak by to bolo nevyhnutné, tak aj tá automobilka nejaké ďalšie nápady prosím ?
Vodič čohokolvek... Keď si na históriu, tak choď za toho učiteľa... lol... To máš v pohode... Dovtedy môžeš brigádovať kde sa ti zachce kedže budeš študent. A je možné si spraviť len nejaké pedagogické minimum... aby si mohol učiť... A máš nenáročnú robotu, k dispozicii zachody, elektrinu, wifi, prestavky kazdych 45.min , možnosť piť kávu na hodine, rozdávať päťky, alebo byť dobrý ... Prečo zas až tak učitelia neutekajú do zahraničia, pretože to mnohí majú blízko domova a všetko toto majú k dispozicii, su v spoločnosti, a prakticky si opakuju vedomosti, a zarabaju tým...
ak si naozaj taký dobrý študent a ešte k tomu z matiky, určite choď na výšku..verím, že sa ti nechce ďalších 5 rokov hniť na prednáškach, ale ak na to máš, využi to..a hlavne mať iba maturitu z gympla ti moc nepomôže, ale nejaká technická univerzita určite áno, aspoň to skús, ver mi že radšej to, ako už začať robiť v 19ich
Sam musis vediet co chces. Bud musis nieco vediet, sa zodrat alebo si nicit zdravie. Teda aspon na zaciatku pokial chces mat aspon 500E a nebyvas v BA.
Vies po anglicky? Ak hej skus nejaky customer support, ja sa mam teraz popici a mam super job len preto ze som prvy rok robila na supporte na co nepotrebujes vobec nic iba anglictinu, a podarilo sa mi zubami nechtami vyskriabat dalej v tej firme
Resp hocico ine takto v nejakej firme kde nepotrebujes skolu a prax, lebo mas potom moznost dostat sa v ramci tej firmy dalej a potom s praxou uz si za vodou.. ale okrem toho supportu mi nic take nenapada, mozno nejaky asistnent na zaciatok alebo co, alebo na HR. Ale to bude tazsie sa tam dostat.
Ak nechces robit vo firme tak ten vodic je podla mna super napad
pravdupovediac rozumnejšie by bolo v tejto chvíli ísť na tú vysokú školu a minimálne ju začať, lebo ak sa tam uchytíš a zapáči sa ti to a vyberieš si aj vhodný odbor tak budeš mať (pravdepodobne) lepší zárobok ako keby si mal len gymnázium a mal by si robiť celý život napr. v nejakom závode
uvidíš že aj keď tam veľmi nechceš ísť tak to že si to aspoň skúsil v budúcnosti pravdepodobne neoľutuješ
ale teraz sa hlavne sústreď na dokončenie školy a daj tomu čas, o rok budeš na to mať pravdepodobne už iný názor ako teraz, poprípade si nájdi nejakú brigádu aby si vedel či ťa baví robiť viac rukami, alebo predsa len hlavou
Plne ťa chápem, že ťa vidina výšky neláka (výšku mám úspešne za sebou).
Aby som však odpovedala na tvoju otázku - nauč sa aspoň jeden jazyk v plynulej forme (AJ alebo NJ) a máš o dobre platený job postarané aj bez výšky.
Poprípade, keďže ťa baví história - by som to skúsila v nejakej knižnici alebo médiá - písanie/preklad/kontrola článkov, v niektorých je možnosť aj zamerania sa na konkrétnu z oblastí, čo by v tvojom prípade mohla byť história.
Držím palce.
Ďakujem za rady snáď sa rozhodnem, ktorou cestou ísť. Z jazykov viem skôr z každého rožka troška, najviac asi angličtina, keďže ju mám desiaty rok. Z nemčiny a ruštiny skôr len také základné dohovorenie sa
@justme2000 VŠ ti v živote nepomôže, skôr je to o peniazoch a kontaktoch. A samozrejme o tom, aký si typ človeka a či dokážeš ísť za svojím snom aj pod svoju úroveň, či morálne zásady.
Ako ucitel by si mal v pohode plat a relatívne pokojnú pracu. Nie je to zly napad.
Ale ak nevies dobre ziaden jazyk a nechceš študovať, tak najlepšie čo môžeš podľa mňa spraviť je to, že pôjdeš tak na rok až dva niekam do sveta aby si sa naučil jazyk. A potom si aj na Slovensku nájdeš dobre platenú prácu
bol som kedysi davno na jednej brigade a nadriadeneho mi robil clovek bez dokoncenej strednej skoly(ja v tom case bc.)..co som sa asi aj divil, ze si ju aspon individualne nedokoncil..no jednoducho bol tak dobry, ze to nepotreboval..tym som chcel povedat, ze ked sa vies predat nepotrebujes ani tu strednu
Musíš ale na sebe makať vo voľnom čase. Nauč sa jazyky, počítače, urob si dajaké kurzy atd, aby si mal na niečo papiere a pôjde to. Zo začiatku to bude ťažké ale nevzdávaj sa!
Niekde si odlož odkaz na toto fórum, aby si sa za pár rokov mohol pozrieť aký si bol blbý, keď to oľutuješ..
Nevravím, že budeš ľutovať, možno niekto nepotrebuje budovať kariéru, niekto je radšej za manuálnu prácu alebo niečo nenáročné, ale je veľa ľudí čo ľutuje že niečo spravili v mladosti a teraz by to zmenili, výber VŠ je taká častá vec.
Čo som chcel povedať, dobre zváž. Je to dosť kľúčové rozhodnutie aj keď sa to teraz nezdá.
Kašli na to, ja síce ešte nematurujem, ale už plánujem ísť na výšku ( dejepis+ občianka ). A mne je úplne jedno, že zarobím 500€, keď ťa to baví kašli na plat! A navyše, keď si šikovný vieš si zarobiť aj stranou...
@justme2000 starký sprav si výšku vážne. Lebo to budeš ľutovať.
Áno je zopár šťastlivcov ktorý akosi vedia čo chcú nemajú žiadnú školu a aj tak maju 5000e mesačne na výplate. Možno si jedným z nich aj ty.
Ale gymnázium je jednoducho škola bez žiadneho konkrétneho zamerania a to je na pohovore k ničomu.
A ak by si nechcel výšku, skús porozmýšlať o nejakej nadstavbe technického zamerania (Ak by ťa niečo také bavilo) to je niečo s čím sa dá podľa mňa pracovať.
Nemal si ísť na gympel.. to bola obrovská životná chyba..
No ak si v niečom šikovný, tak sa skús v tej oblasti uchytiť, nemožné to nie je.
Ale radšej poď na nejakú výšku, kludne nejaký o ničom odbor a popritom stážuj a zaúčaj sa v niečom..
Nvm, prinajhoršom do polície/ armády alebo fabrík berú každého. A aj tam sa časom prepracuješ, len neodmietaj takto pracovné príležitosti, ktoré sú "pod tvoju úroveň" lebo nie sú, sú presne na tvojej úrovni
dá sa nájsť všeličo, ako hovorím, len to bude ťažšie zo začiatku, ale možno sa prepracuješ na úplne super miesto nech už zakotvíš kdekolvek, za tích 5 rokov, čo iní bude študovať na výške.
Good luck
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
Resp hocico ine takto v nejakej firme kde nepotrebujes skolu a prax, lebo mas potom moznost dostat sa v ramci tej firmy dalej a potom s praxou uz si za vodou.. ale okrem toho supportu mi nic take nenapada, mozno nejaky asistnent na zaciatok alebo co, alebo na HR. Ale to bude tazsie sa tam dostat.
Ak nechces robit vo firme tak ten vodic je podla mna super napad
uvidíš že aj keď tam veľmi nechceš ísť tak to že si to aspoň skúsil v budúcnosti pravdepodobne neoľutuješ
ale teraz sa hlavne sústreď na dokončenie školy a daj tomu čas, o rok budeš na to mať pravdepodobne už iný názor ako teraz, poprípade si nájdi nejakú brigádu aby si vedel či ťa baví robiť viac rukami, alebo predsa len hlavou
Aby som však odpovedala na tvoju otázku - nauč sa aspoň jeden jazyk v plynulej forme (AJ alebo NJ) a máš o dobre platený job postarané aj bez výšky.
Poprípade, keďže ťa baví história - by som to skúsila v nejakej knižnici alebo médiá - písanie/preklad/kontrola článkov, v niektorých je možnosť aj zamerania sa na konkrétnu z oblastí, čo by v tvojom prípade mohla byť história.
Držím palce.
Ale ak nevies dobre ziaden jazyk a nechceš študovať, tak najlepšie čo môžeš podľa mňa spraviť je to, že pôjdeš tak na rok až dva niekam do sveta aby si sa naučil jazyk. A potom si aj na Slovensku nájdeš dobre platenú prácu
Nevravím, že budeš ľutovať, možno niekto nepotrebuje budovať kariéru, niekto je radšej za manuálnu prácu alebo niečo nenáročné, ale je veľa ľudí čo ľutuje že niečo spravili v mladosti a teraz by to zmenili, výber VŠ je taká častá vec.
Čo som chcel povedať, dobre zváž. Je to dosť kľúčové rozhodnutie aj keď sa to teraz nezdá.
Áno je zopár šťastlivcov ktorý akosi vedia čo chcú nemajú žiadnú školu a aj tak maju 5000e mesačne na výplate. Možno si jedným z nich aj ty.
Ale gymnázium je jednoducho škola bez žiadneho konkrétneho zamerania a to je na pohovore k ničomu.
A ak by si nechcel výšku, skús porozmýšlať o nejakej nadstavbe technického zamerania (Ak by ťa niečo také bavilo) to je niečo s čím sa dá podľa mňa pracovať.
Nech sa rozhodneš ako koľvek, držím ti palce
No ak si v niečom šikovný, tak sa skús v tej oblasti uchytiť, nemožné to nie je.
Ale radšej poď na nejakú výšku, kludne nejaký o ničom odbor a popritom stážuj a zaúčaj sa v niečom..
Nvm, prinajhoršom do polície/ armády alebo fabrík berú každého. A aj tam sa časom prepracuješ, len neodmietaj takto pracovné príležitosti, ktoré sú "pod tvoju úroveň" lebo nie sú, sú presne na tvojej úrovni
dá sa nájsť všeličo, ako hovorím, len to bude ťažšie zo začiatku, ale možno sa prepracuješ na úplne super miesto nech už zakotvíš kdekolvek, za tích 5 rokov, čo iní bude študovať na výške.
Good luck