@smajdalf ale aj všeobecne: Prečo tu tak často podceňujete lásku a vzťahy tínedžerov? Keď dieťa ostane stáť, sklamané svojou najväčšou láskou (v tom momente nie je vôbec smerodajné, že v dospelosti pozná lásku, ktorú je aj Birdz ochotný láskou označiť, pretože to, čo práve prežívame, je najintenzívnejšie, najmä, ak si nevieme ešte predstaviť, že môže byť niečo intenzivnejšie) cíti také silné zúfalstvo ako človek, ktorému sa v dvadsaťdevine rozpadne šesťročný vzťah. Áno, v dvadsaťdevine, ak sa jej rozpadne šesťročný vzťah, bude pokladať za smiešne, že v trinástich plakala za Adamom, s ktorým bola dajme tomu týždeň... Ale predsa láska aj v detstve a mladosti JE a je pre ďalší vývoj VEĽMI dôležitá.
@defender v 13 sa o laske takeho druhu hovorit neda..clovek na to po mentalnej stranke nie je vyspely..ked tak docasne zalubenie sa/pacenie sa..nemozes predsa porovnavat vyspelost a city cloveka, ktory dozrel a city 13 rocneho cloveka, ktory je este len v stadiu dospievania/zacina dospievat
Keďže tu pravdepodobne nešlo o pravú lásku ale len o akúsi pseudolásku resp. fyzickú náklonnosť odporúčam kľudne ďalší takýto vzťah aby sa zabudlo na ten predchádzajúci a tak stále dokola. až kým nepríde tá pravá láska pre ktorú by človek aj umrel.
@trdelniiiq človek a jeho city nie sú ovocie. Ľudksá bytosť je zrelá až vtedy, keď umiera. Dovtedy sa má čo učiť, neustále sa mení. O zrelosti nemôže byť reč. Iba, ak by sa, ktovie, aké vekové kritéria máš ty, teda ilustračne - šesťdesiatnici považovali za prezretú, odhnivajúcu časť populácie.
Nazdávať sa, že mladý a neskúsený človek nedokáže cítiť Lásku, ale len akúsi pseudolásku, je zahanbujúce a povýšenecké tvrdenie podobné tomu, že inteligenčne podpriemerný človek necíti nehu alebo šikanu. Alebo inak - zavše mám pocit, že zabúda vôl, ako telaťom bol.
U mňa vždy platilo , že bývalého najlepšie vytlčie z hlavy nový chlap ..samozrejme najprv si dopraj čas na plač, sebaľútosť , romantické filmy a sladkosti
@defender ja vravim o neurobiologii a psychologii moralky, teda o zrelosti mozgoveho centra zodpovedneho za tieto vzruchy..je i vedecky dokazane, ze clovek pokial nedosiahne urciteho stupna vyvoja mozgu, nedokaze ani pocitovat lasku ako taku..ja nevravim, ze to nie je laska..vravim len to, ze to nie je laska rovna zrelej laske, ktora nastupuje po prvotnom "poblazneni" a ktora neskor dalej pretrvava
@trdelniiiq neviem ako ty, ale ja som "zlomené srdce" kedysi pociťovala aspoň tak katastrofálne ako teraz.
Bez ohľadu na to, či ide o Eros, Filiu alebo Agapé - ten, kto je zranený, trpí nevýslovne. Nič na tom hroznom pocite nemení, keď ho okolie chlácholí, že je malý, sprostý, pobláznený a skutočnú lásku bude môcť precítiť aj tak až potom... Potom keď čo? Koľko? Keď ho napoja na EEG a odklepnú, že si to už má čím dovolit?
@defender trapenie pretvorit na lasku??? to sa da???neveriiiim.to trapenie uz nepretvoris na lasku(iba ak on chce s nou chodit,ci o som sa toci)...treba ziskat nejaku novu lasku.a ako ju ziskas?ze pojdes von a budes sa zoznamovat a netlacit si kaleraby do hlavy,ze on-neviem co.bo on uz nie je.
@defender tak povedzme ze v 13 som pocitoval stav "zlomeneho srdca" ale ked si predstavim to, a ako som sa citil povedzme teraz, je to diametralne odlisne citenie..sklamanie a podobne emocie mozes pocitovat aj v 13 aj v 21, ale lisi sa to tym, ze pokym v 13 tvoj mozog nie je usposobeny prezivat skutocnu lasku, v 21, ak je vsetko v poriadku, mal by byt..opat opakujem, ja nevravim, ze nema narok, resp. nepocituje sklamanie a pocit zlomeneho srdca..vravim len to, ze je to sklamanie a "zlomene srdce" z citu, ktory je docasny, ktory neimplikuje lasku ako taku, ale len zalubenie sa/pacenie..nemozes predsa porovnavat emocie po 7 rocnom vztahu s emociami 13 rocneho decka po tyzdni "chodenia"..ved to je ako porovnavat milovanie a sex na jednu noc
@mojsvet trapenie sa pretvára na lásku tak, že hoci ti je mizerne, usmeješ sa, nezištne niekomu pomôžeš, pokusíš sa niekomu dvihnúť náladu, ak je na to sám slabý..., a ten hrejivý pocit, ktorý opäť ucíti tvoje srdce, je láska.
@trdelniiiq možno už viem, čo sa mi pokúšaš vysvetliť... Zaľúbenosť sprevádzajú hormóny, náhly nedostatok ktorých vyvoláva silný abstinenčný príznak ako pri drogách.
Strata lásky, akú pripisuješ "zrelým" jedincom, však môže mať omnoho silnejšie následky, ako napríklad strata potravy, výživy.
Teda ak zaľúbený je "odhodený", dostane triašku a teplotu a celý svet bude "na hovno", ale ak milujúci ostane "odhodený", začne odumierať. ?
@defender skor mi ide o to, ze clovek v 13 nie je schopny vyhodnotit cit, ktory preziva ako skutocnu lasku..moze povedat, ze ma zlomene srdce z toho, ze sa mu niekto pacil a uz s danym jedincom nie je..alebo ze bol do niekoho zalubeny a s dotycnym viac nemoze byt..ale tento cit je len docasny..viem aj to, ze dalej utvara osobnost, viem aj to, ze je to dolezite pre uvedomenie si seba a dalsi emocionalny rast..ale taktiez nie je dovod tento cit prezentovat ako totozny s laskou moralne a emocionalne vyspeleho, alebo povedzme vyspelejsieho jedinca
@trdelniiiq to si predsa povie po rokoch s chladnou hlavou, keď bude mať dosť priestoru pre racionalitu. Čerstvý trpiteľ, pokiaľ nepracuje pre špeciálne komando, to v tej chvíli vidí ako najväčšiu tragédiu, ktorú zažila Matička Zem. Čo si poviem, keď si čítam v denníku? "Ach, ty sprostaňa naivná, to ti fakt mohlo dojsť, si nemala čo robiť, že si riešila takéto somariny?!"
A čo som tam popísala? Maličkosť s dejom v jednom týždni som rozoberala dva mesiace a "everything was black, no turning back".
@mojsvet mysliš, že to je faloš? Ja si skôr myslím, že tvoje "usmejem sa, až keď mi na to dáte dôvod" a "obklopovať vhodnými ľuďmi" je dosť sebecké. Ako som spomínala: Ľudia sú zrkadlá. Ale to je moja skúsenosť. Možnože v tvojom svete ti všetci slúžia, aby si sa usmievala. V mojom si slúžime navzájom. A nemám pocit, že by v ňom panovala faloš.
@defender ved, ok..ja to nepopieram..sam som aj par prispevkov dozadu povedal, ze to beriem, a ze to takto preziva..ja len, ze je to zbytocne inac, ten zaver mi pripomenul jednu pesnicku, co sa aj celkom hodi na danu temu
@trdelniiiq páči sa mi na tom najmä to, že všetci moji známi to automaticky priradia k Marilynovi Mansonovi, odkiaľ to aj mám Ty si mi teraz normálne rozšíril obzor z mojej Mansonovskej zadubenosti
@trdelniiiq ale poznať ho teda predsa poznáš! Tak to už je jedno (v tejto súvislosti) či je tvůj hrneček nebo ne - ja som hlavne nevedela uveriť, že by si o ňom vôbec nevedel
@defender tak myslim, ze i clovek s tym najuzsim vseobecnym rozhladom vie, kto je Marilyn Manson ale pamatam si, ze ako maly chlapec som od neho mal rad Obscene a Personal Jesus
neliec. normalne rob, co ti napadne, aj ked to mozu byt picoviny. lebo ono to prejde za rovnaky cas, ci sa to uz budes snazit potlacat abo ne. po 1. rozchode som sa snazil nasilu vselijako zabudnut a podarilo sa mi to az po 4 mesiacoch. po 2. som mal v pici, dalej som si kukal jej fotky, volal jej, bavil sa s nou, nadaval jej, udobroval sa a tiez to preslo za 4 mesiace
Ono samo o sebe čakať kým to prestane bolieť ti nepomôže. Musíš sa niečím zamestnať, robiť niečo čo ťa baví aby sa tvoje myšlienky uberali iným smerom. Ale pokiaľ to bolo dostatočne silné tak ten čas to celkom nezahojí. To už chce potom nájsť niečo minimálne rovnako silné ako bolo to predošlé. Ale samozrejme hovorím už čo sa týka vzdialenej budúcnosti pokiaľ máš 13. Dovtedy budeš mať ešte veľakrát "zlomené" srdce.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
57 komentov
Another love...(aj keď v 13 je ťažko o láske hovoriť)
a neskor...ist von a bavit sa a zoznamovat sa.
nie je dobre....cakat a sediet a rozmyslat.to isto nie.
láska láskou
Nazdávať sa, že mladý a neskúsený človek nedokáže cítiť Lásku, ale len akúsi pseudolásku, je zahanbujúce a povýšenecké tvrdenie podobné tomu, že inteligenčne podpriemerný človek necíti nehu alebo šikanu. Alebo inak - zavše mám pocit, že zabúda vôl, ako telaťom bol.
Bez ohľadu na to, či ide o Eros, Filiu alebo Agapé - ten, kto je zranený, trpí nevýslovne. Nič na tom hroznom pocite nemení, keď ho okolie chlácholí, že je malý, sprostý, pobláznený a skutočnú lásku bude môcť precítiť aj tak až potom... Potom keď čo? Koľko? Keď ho napoja na EEG a odklepnú, že si to už má čím dovolit?
Strata lásky, akú pripisuješ "zrelým" jedincom, však môže mať omnoho silnejšie následky, ako napríklad strata potravy, výživy.
Teda ak zaľúbený je "odhodený", dostane triašku a teplotu a celý svet bude "na hovno", ale ak milujúci ostane "odhodený", začne odumierať. ?
sa usmejem,ked si na nieco pekne spomeniem alebo ma prave vtedy nieco,niekto potesi...takze sa len obklopit spravnymi ludmi.
A čo som tam popísala? Maličkosť s dejom v jednom týždni som rozoberala dva mesiace a "everything was black, no turning back".
potom este vino, cokolada, kamarati a smiech
asi preto, že to je pravda , i keď veľa ľudí si to nechce pripustiť ..
( som jeden z nich )
"čas všetko zahubí"
"ale teraz čas akoby stál, táto chvíľa bolesti je nekonečná, neľútostná, mučivá"
a asi tak nejak to vníma aj ten ublížený (a z vlastnej skúsenosti viem, že čas nič nehojí)