Harry je proste Harry, originál...klasika a aj po véééľa rokoch nezabudnutý , pre mňa naj kniha vôbec..ešte do žiadnej knihy som sa nevžila, ako to Potteroviek a samozrejme aj filmy sú super
Twilight sa nedá prirovnávať k HP alebo LoTR, pretože je umelecky niekde úplne inde... v preklade na úplnej nule...
Ale čo sa týka HP a LoTR, sú to neporovnateľné kúsky, pretože to, čo majú spoločne, je akurát tak žáner "fantasy". Sú písané iným spôsobom, vsadené do iného sveta, s úplne inou koncepciou a písané inak... HP bol písaný ako kniha pre deti, čo LoTR nikdy nebol...
Jo, a samozrejme ako bytosť, ktorá čítala najprv knihy a potom videla z nich vychádzajúce filmy, som samozrejme hodnotila knihy, totiž pôvodné dielo, a nie nejakú filmovú prerábku. V nej by jednoznačne vyhral Pán Prsteňov, ktorý sa ako jediný dal poriadne pozerať.
HP a Pan Prstenov ... vytvoril neskutocny svet ale uveritelny ako keby skutocne existoval a nepatri tam len pan prstenov aj hobit , hurinove deti , silmarion ... vsetci ostatni po nom iba opakuju ale uz nikto nevytvori take komplexne dielo ... Paoliny s eragon je trápny , aby niekto tak na oko okopiroval dej to sa ani neda !
knihy od tolkiena môžem stále dookola čítať čo sa nedá povedať o potterovy ... samozrejme potter je super ... ale všetko čo sa týka stredozeme je proste ppci ... a twilight ... nemam slov ani diakritiky ... nieje to nic pre mna ... nepaci sa mi to ... celkove dielo ani filmy ... ale tak kazdy ma rad nieco ine
Pán prsteňov je dokonalá fantasy a tiež mala silné posolstvo ale aj tak mi je najbližšia Harry Potter...myslím že HP zásadne ovplyvnil môj pohľad na tento svet. A tu nehovorím o príbehu ktorý je fantastický a pútavý pre masy ale o životnej filozofii.
hmmm... @alpanu by som požiadala, ako si predstavuje fantasy... zaujalo ma to, lebo zrejme máš inú predstavu
u mňa harry potter, prepánakráľa, už ma celú požral, ale kritici a objektivita vraví o pp ako najlepšom, a tak je to jasné... okrem toho, kto študuje anglinu, dejiny anglicka, ako moja známa, zrejme vie viac o tom, čo všetko tolkien priniesol do anglicka s pp... pp nie je len o pp, ale že vraj má svoje hlbšie pozadie
ak by som to mala zosumarizovať, ktoré fantasy mi zahralo na nervy na celý život, tak bol to precízny svet na filmovom plátne a volá sa to "hviezdne vojny", a v knižnej podobe tolkienov stredozem... harry je až príliš spätý s ľudským svetom...
neviem už o nikom, kto strávil celý život vytvorením jedného veľkého sveta, v tomto smere sú lucas a tolkien mojimi večnými idolmi, amen
a teda ešte k twilightu, keďže som to čítala a môžem kritizovať (podsuvka, ktorú si neodpustím, ako si neodpustia kritiku tí, čo neprečítali ani slovo z upírovho ramena), tak twilight prehráva na celej čiare kvalitou, ALE je tu mnoho faktorov, pre ktoré sa stali tieto knihy slávnymi, a preto plne chápem aj milovníkov twilightu, aj celé to "šialenstvo" okolo neho, je to vždy lepšie a nevinnejšie, než nejaký coelho, ktorý si príde s big reclamou a dokáže žiť so svedomím, že tíska staré známe citáty, pravdy a celé duchovnô do hláv ľudí, ktorí nemajú čas čítať hrubé knihy, alebo proste chcú mať polopate napísané pravdy života... taký človek mi nič nedá, čo je len kopírkou starších kníh (chápem, že hamleta nemá každý rád... dnešný svet potrebuje mať všetko čierne na bielom už nielen u teenagerov, ale aj u dospelých ľudí)
pre mňa pán prsteňov, ako som hlasovala. kniha je možno náročnejšia a celkovo to nie je dielo, čo by si človek čítal na oddych asi, ale celoživotná práca Tolkiena, ktorú na tomto odviedol, je pre mňa vzorom.
pre mňa osobne to ide asi takto: na Potterovi som vyrástla, a milujem aj knihy, Pán Prteňov to proste miluej,to je príbeh sám o sebe, aj keď Tolkiena som ešte nečítala a Twilight...no v knižnej podobe bol záživnejší
@courtneylovegrunge asi áno , aj s Maďarom, ale neboj sadneme si ďaleko od neho, len dúfam, že zas nebudem musieť sedieť na zemi :/......moe, jaké nervy som mala, raz v živote v kine aj to som mnou vydžubali :/....že romantika .....( bo som tam bola s Filipom )
@alpanu počkaj, ide tu len o znechutenie z komercie, alebo Salvatore má inú predstavu vo fantasy (nečítala som od neho nič, pozrela som si teraz o ňom niečo vo wikipedii) alebo subjektívne inklinuješ k tomuto autorovi, napríklad kvôli štýlu, ako píše... lebo sprvu ma napadlo po tvojej prvej reakcii, že ti ide o nejakú inú "verziu" fantasy a chcela som o nej vedieť niečo viac
Som prekvapená výsledkami hlasovania . Na Potterovi som vyrastala, a povedala som si, že si ho celého zrekapitulujem, tak si teraz čítam pjetku . Za to filmy sa mi ale nepáčia...z filmov sa mi páči Pán prsteňov a Twilight hmm, videla som to ale skôr len tak zo zvedavosti, lebo o tom všetci mleli
@zipporah Ide ciastocne aj o znehutenie z komercie, ale naozaj len ciastocne. Napriklad pan prstenov moze byt natoceny neviem ako uzasne, ale nie je v nom nic, co by ma zaujalo. Dobre, tolkien ti mozno vytvoril nejaky svoj svet, vytvoril si vlastny jazyk (ale kedze bol lingvista, prikladam tomu asi taku vahu ako ked si astronom skonstruuje vlastny dalekohlad) - nie je to nic, co by som mohla bezhlavo obdivovat. Bolo to jeho mozno celozivotne dielo - okej, ja si vytvaram takisto svoj svet, o ktorom mienim pisat rozsiehlejsie diela. Skratka to pre mna nie je nic vynimocne, nic, co by som ja nedokazala.
Salvatore si takisto vytvoril isty komplexny svet, ktory sa ale natolko odlisuje od vsetkeho ostatneho, co poznam, ze to musim obdivovat. Aj ked mozno ani nie tak svet, ako to, ze ho dokazal vymysliet a dokazal ho vybudovat na uplne inych principoch, nez na akych funguje nasa spolocnost. Co sa tyka jeho stylu, mam k dispozicii ceske preklady jeho diel, kde sa dost vela z toho povodneho stratilo, ale ta povodna myslienka ostava. Salvatore doteraz vytvoril seriu 17 knih, co je podla mna obdivuhodne. Citala som pokusy o pisanie rovnakej tematiky ako pise Salvatore, ale nebolo to ani zamak tak dobre, ako Salvatore sam.
aha, že mám rozumieť tomu tak, že máš sklon prirovnávať svoj svet s tolkienom? tak mi znel celý prvý odsek, iba konštatujem... inak, ale rešpektujem silných realistov, že pre nich sú to "blbosti"
ja ho obdivujem hlavne kvôli tomu, že svoj stredozem bral ako skutočný svet a oddal sa mu v písaní, je to cítiť medzi riadkami, a vtedy je niekedy čiastočne možno úplne jedno, o čom človek píše... on sa v tom celom vyžíval a možno, ak vynecháme samotné fantasy, práve pre to predčí tento autor mnohých v kvalite a ľudia ho za toto majú radi, je nesmrteľným aj pre kritikov... kvalita je tlkot autorovho srdca v knihe, ktorý čitateľ počuje zreteľne, trochu som to teraz napísala metaforicky, ale snáď sa nenahnevajú fanúšikovia i odporcovia nie som jeho typický fanúšik, pretože mi dlhé opisy nevyhovujú s výnimkou psychoanalýz, ale možno, ak si tie knihy znovu prečítam po tridsiatke, budem vnímať všetko inak, ale hobit bol šikovný, ten sa mi páčil aj po druhý raz... už to, že tolkien vyskakuje na bilbordoch, on za to nemohol, nepísal pre to, aby boli raz jeho filmy natočené, o tom ani nesníval, to náš súčasný svet konzumný úmyselne i neúmyselne dokáže z kvality spraviť otravnú muchu... celé to jeho dielo mi je zvlášť sympatické, že bolo písané "srdcom" (akoby mal mocnú potrebu svoj svet dať na papier bez vedľajších úmyslov, a to isté platí pre lucasa, star wars nevznikali z komerčných potrieb)
a od Salvatoreho by si mi čo odporúčala na začiatok? to si ho teda preštudujem, snáď to neskončí ako s gemmelom, mala som v tom chaos, a 17 kníh je veľa, nejaká východisková kniha... a že sa človek snaží písať podľa niekoho, je len úsilie hľadať sám seba... nie každý sa rodí ako shakespeare... a hľadali sa aj veľkí klasici (čo ma prekvapilo, ale aj sa mi uľavilo)... to nie je hanba uštipnúť si z cudzieho štýlu, ale treba poznať hranice a cítiť, či to prospieva vlastnému zreniu v písaní
Ak by tu teraz bolo DvD Twilightu tak by som to hodil na zem, spalil, ostal, tancoval by som okolo tanec na vyhnanie diablov, polial svatenov vodou, vyhodil z okna a solou by som tam vyznacil kruh aby tam nic nerastlo... Az tak moc neznasam Twilight, k ostatnym dvom filmov necitim odpor, aj ked LOTR je trochu nudny, nikdy som to nedopozeral od zaciatku do konca ale nebola to zla seria.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
49 komentov
A inak film alebo kniha? ... A tak či ona HP ale aj tak
na HP nemám krivé slovko, teda čo sa kníh týka, lebo som s nimi vyrastala
a Pán Prsteňov je pre mňa niečo úžasné, maraton dokážem pozerať každý deň... krásna grafika, zaujímavý príbeh a tá hudba...
Ale najmenej som sa smiala na Pánovi prsteňov, takže asi ten. A hlavne, tam sa mi strašne páčila postava Aragorna.
Harry Potter nejak strácal dych ku koncu
Pán Prsteňov - najlepšia fantasy kniha jakú som kedy čítal
Ale čo sa týka HP a LoTR, sú to neporovnateľné kúsky, pretože to, čo majú spoločne, je akurát tak žáner "fantasy". Sú písané iným spôsobom, vsadené do iného sveta, s úplne inou koncepciou a písané inak... HP bol písaný ako kniha pre deti, čo LoTR nikdy nebol...
Mám veľmi rada obidvoje
Twilight brak!
a HP mám najradšej♥
twilight kofotina ,čiže harry potter
fantasy vyzera inak
kniha najlepšie.
ale knihy.... to jedine Harry
dokonalosť!
u mňa harry potter, prepánakráľa, už ma celú požral, ale kritici a objektivita vraví o pp ako najlepšom, a tak je to jasné... okrem toho, kto študuje anglinu, dejiny anglicka, ako moja známa, zrejme vie viac o tom, čo všetko tolkien priniesol do anglicka s pp... pp nie je len o pp, ale že vraj má svoje hlbšie pozadie
ak by som to mala zosumarizovať, ktoré fantasy mi zahralo na nervy na celý život, tak bol to precízny svet na filmovom plátne a volá sa to "hviezdne vojny", a v knižnej podobe tolkienov stredozem... harry je až príliš spätý s ľudským svetom...
neviem už o nikom, kto strávil celý život vytvorením jedného veľkého sveta, v tomto smere sú lucas a tolkien mojimi večnými idolmi, amen
@purpledrug666 v novembri ideme?
Salvatore si takisto vytvoril isty komplexny svet, ktory sa ale natolko odlisuje od vsetkeho ostatneho, co poznam, ze to musim obdivovat. Aj ked mozno ani nie tak svet, ako to, ze ho dokazal vymysliet a dokazal ho vybudovat na uplne inych principoch, nez na akych funguje nasa spolocnost. Co sa tyka jeho stylu, mam k dispozicii ceske preklady jeho diel, kde sa dost vela z toho povodneho stratilo, ale ta povodna myslienka ostava. Salvatore doteraz vytvoril seriu 17 knih, co je podla mna obdivuhodne. Citala som pokusy o pisanie rovnakej tematiky ako pise Salvatore, ale nebolo to ani zamak tak dobre, ako Salvatore sam.
ja ho obdivujem hlavne kvôli tomu, že svoj stredozem bral ako skutočný svet a oddal sa mu v písaní, je to cítiť medzi riadkami, a vtedy je niekedy čiastočne možno úplne jedno, o čom človek píše... on sa v tom celom vyžíval a možno, ak vynecháme samotné fantasy, práve pre to predčí tento autor mnohých v kvalite a ľudia ho za toto majú radi, je nesmrteľným aj pre kritikov... kvalita je tlkot autorovho srdca v knihe, ktorý čitateľ počuje zreteľne, trochu som to teraz napísala metaforicky, ale snáď sa nenahnevajú fanúšikovia i odporcovia nie som jeho typický fanúšik, pretože mi dlhé opisy nevyhovujú s výnimkou psychoanalýz, ale možno, ak si tie knihy znovu prečítam po tridsiatke, budem vnímať všetko inak, ale hobit bol šikovný, ten sa mi páčil aj po druhý raz... už to, že tolkien vyskakuje na bilbordoch, on za to nemohol, nepísal pre to, aby boli raz jeho filmy natočené, o tom ani nesníval, to náš súčasný svet konzumný úmyselne i neúmyselne dokáže z kvality spraviť otravnú muchu... celé to jeho dielo mi je zvlášť sympatické, že bolo písané "srdcom" (akoby mal mocnú potrebu svoj svet dať na papier bez vedľajších úmyslov, a to isté platí pre lucasa, star wars nevznikali z komerčných potrieb)
a od Salvatoreho by si mi čo odporúčala na začiatok? to si ho teda preštudujem, snáď to neskončí ako s gemmelom, mala som v tom chaos, a 17 kníh je veľa, nejaká východisková kniha... a že sa človek snaží písať podľa niekoho, je len úsilie hľadať sám seba... nie každý sa rodí ako shakespeare... a hľadali sa aj veľkí klasici (čo ma prekvapilo, ale aj sa mi uľavilo)... to nie je hanba uštipnúť si z cudzieho štýlu, ale treba poznať hranice a cítiť, či to prospieva vlastnému zreniu v písaní