(
vecer, abo potom neskor ti napíšem k tomu viac, ted len stručne - fyziku ani tak ne (a z tích sš učebníc, z 80 / 90 rokov, .. sa dost ztuha nieco naučí, ono nie sú zlé, vobec ne, ale pre úplních začiatočníkov, študentov,/žiakov, (práve pre tích pre ktorích sú určené) sú písané dost úmorným, doslova nudným, nezáživným štýlom.. nie sú dost .."výživné, bohaté, na info, a nejdú primerane do dostatočnej hlbky a šírky, a súvislostí, previazanosti daních tém.. (a to nevravím len ja, ale napr. aj Lee Smolin v jeho *Potížích fyziky" - úplne excelentná kniha, velmi odporúčam, priam nutné prečítat ak máš záujem o fyz..
ale dám ti skor zoznam celkom fajn kníh z oboru..
( +, kupodivu, wikip. články a okruhy.. :p a dalšie internet.zdroje, a e-knížky..
ale čo sa budeš musiat viac nadrvit, a poriadne precvičovat, je matika (celá)
nauc sa pre istotu derivacie a integraly. Bud sy rychlochapajuci alebo sa to radsej nauc. Niektore veci su tazke a proste treba sa cez to preniest. Skusky su vacsinou ustne, zapocty = priklady. Kazda skola ma to ine s labakmi. a kde by si chcel/a ist?
+ eše s tým, že derivácie sú (tuším takmer všetky, všetko v nich) úplne lahké na pochopenie, stačí pár príkladov poriadne precvičit, ale daj si pootm pozor na
integrály - zvlšt NEURCITE,
a riešené PER-PARTES, cez VZORCE
a najma SUBSTITUCIOU
(resp. viacerými substitučkami
dost to trvá, kým to clovek pochopí, resp. dostane do krvi ten griíf
Podľa mňa nemusíš ako prvák vôbec čítať Feynmana a Ilkoviča, ako ťa strašia. Na rok z fyziky štátnicujem, ak sa nič nepokazí a obe tieto knihy mám a používam vybraté pasáže, ale nikdy som ich cielene neštudoval celé.
Áno, problematická býva matematika, tá býva na ťažkej úrovni, ale nič nezvládnuteľné, ak počítaš tak každý druhý deň hodinku večer z Kluvánka/Mišíka/Šveca alebo potom Demidoviča.
Nikto od teba nečaká že všetok ten stuff budeš hneď vedieť a dokonca sú tam aj voliteľné predmety, kde ťa diferenciálny počet naučia, ak si ho nemala na strednej.
@controllka staci ti stredoskolska matika/fyzika, zvysok ta tam naucia, pred prvym semestrom mas vacsinou aj take sustredenie, kde sa preberaju nejake zaklady.
Ooooo vy ste super Ďakujem všetkým (aj za tú antikoncepciu.. pobavilo čo si našli čas a napísali sem niečo S matikou som v pohode to sa nebojím (až tak) Len som sa bála, že budú odo mňa čakať, že už všetko viem @lyterka ak mi napíšeš ten zoznam tak to by bolo úplne najviac. Ja si to prečítam. Aj tak nemám čo robiť Od uja Feynmana som niečo už aj prečítala
Netreba nic, tam sa naucis. Neviem ako mate postaveny rozvrh ale my sme mali fyziku uz v prvom semestri a hnet v prvy tyzden na nas vytasili integraly a derivacie co sme v matike brali niekde v 4 tyzdni Takze asi tak. Inak vsetka stredoskolska fyzika je zhrnuta v jednom semestri ale pri pouziti integralov a derivacii, takze asi tak.
@controllka Ber do úvahy, že potrebuješ vedieť len niektoré okruhy fyziky, ktoré sú na štátniciach: mechaniku, elektromagentizmus, optiku a vlny, jadrovú fyziku, termodynamiku a kvantovú mechaniku.
Zvyšok je pre teba pretty much zbytočný
Byť tebou sa prvý rok ale venujem vážne na 80% matike a na 20% fyzike. Pretože ak ju zanedbáš v prváku, v druháku vyletíš (a to je len dobrá rada, nie vyhrážka
@sugy1 Ja som pripravená na to, že budem celý čas sedieť na izbe a počítať To som si už dávno povedala, že tie roky nič nerobenia si vynahradím na vysokej A keď vyletím tak aspoň to bol rok strávený počúvaním o niečom čo ma zaujíma (it's something)
vsetko uplne zalezi od cloveka, jak mysli, atd.
Ku kniham :
na mechaniku : Hlavicka - Fyzika pro pedagogicke fakulty
na elektrikumagnetizmus : Tirpák - Elektromagnetizmus
(hrube knihy, rozpracovane, fakt pre takeho co mu nejde rychlo pochopit a musi si to viackrat precitat)
Dobre knihy : Halliday Fyzika 1 - 5 (pre neznalcov vo fyzike, niektore pedagogicke zamerane fakulty ju vyuzivaju)
na priklady : Hajko - Fyzika v prikladoch
Richard Feynman - Feynmanove prednasky 1,2,3 = biblia pre fyzikov (odporučam česke vydania, slovenske su blbe)
A sputa iných...., ale fakt zalezi na fakulte a ci je to skor vedecky alebo pedagogicky obor.
Odporucam: ja som v Presove fhpv (pedagogicky), ale to mas asi daleko,
Brno - Masarykova - tam to beru skor pedagogicky
ak chces skor vedecky, tak iné trebars Komenskeho, Prazka univerzuita, Kosice (vedecky smer).
Priprav sa nato, ze nebudes rozumiet vsetkemu a proste bud si zvyknes, alebo odídeš. vela stastia.
@controllka na výške som práveže musela pre svoje dobro zabudnúť na celú stredoškolskú fyziku (to bol ten ľahší krok a začať stavať nanovo... najmä na matike, tam sa nepohneš bez toho, aby si nevedela čo je to funkcia, derivácia, integrál, diferenciálna rovnička... u nás to bolo ozaj len o tej matike obohatenej zmeskou premenných, ktoré sa navzájom vynárali v najpofidernejších vzťahoch a súvislostiach
ale Feynmanove prednášky vrelo odporúčam, je to síce obsiahla trilógia, no písaná skvelou formou, tak pred spaním alebo v časoch vražednej nudy ideálna literatúra inak môžem od nás odporučiť ešte HRW, čo samozrejme, ak ideš študovať krutopřísně čistú fyziku, asi stačiť nebude, no na odpich tiež príjemné ale veď uvidíš sama, každopádne máš môj obdiv, mne bohato stačil jeden semester fyziky
Algebra a Diskrétní Matematika (STU, 2008) - Vladimír Kvasnička, a Jirí Pospíchal
Pavol Petrovič - Fyzika I, II, III (iba najnovšie vydania (2015)
Fyzika II (2015, P.Petrovič) - vybrané kapitoly teorie relativity, kvantové fyziky, kvantovích počítačov, princípov fyzikálnich vied, stavu vývoja a výzkumu vo fyzike
(Ilustrovaná) Fyzika 1 - 5 díel ( D. Halliday R. Resnick J. Walker )
Chémia Materiálov (2014) - Erika Turanicová, Peter Baláž, Matej Baláž,
Feynmann - Prednášky z Fyziky I, II, III ( + 4.tý "zabudnutý´ diel )
Svetlo - vlny, lúče, fotóny (2012) Anton Štrba, Vladimír Mesároš, Dagmar Senderáková
Ivan Stoll - Dejiny Fyziky (2009)
stručné Dejiny Elektrotechniky a moderní elektroniky
Fyzika budoucnosti - Michio Kaku
Fyzika nemožného - Michio K.
Lee SMolin - Potíže Fyziky
..Dokonce ani ne špatne (2010) - Peter Woit
Pátrání po Schrodingerove Kočce ( 1998, John Gribbin )
Schrodingerove Koťata (2001) - J.Gribbin
Lehkost Bytí, aneb Bytí jako svetlo ( O hmote, hmotnosti, energii, éteru, a sjednocování sil ) - Franck Wilczek
Zkratka napríč časem (O možnostech a cestách ke kvantovému počítání a Q.počítači) - George Johnson
čČástice na konci vesmíru
Michio Kaku :
Nový kvantový vesmír (Michio K.)
Vesmír jako Hologram
Paralelní vesmír
Hyperprostor (Michio Kaku)
Supersymetrie - M. Kaku
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
(
vecer, abo potom neskor ti napíšem k tomu viac, ted len stručne - fyziku ani tak ne (a z tích sš učebníc, z 80 / 90 rokov, .. sa dost ztuha nieco naučí, ono nie sú zlé, vobec ne, ale pre úplních začiatočníkov, študentov,/žiakov, (práve pre tích pre ktorích sú určené) sú písané dost úmorným, doslova nudným, nezáživným štýlom.. nie sú dost .."výživné, bohaté, na info, a nejdú primerane do dostatočnej hlbky a šírky, a súvislostí, previazanosti daních tém.. (a to nevravím len ja, ale napr. aj Lee Smolin v jeho *Potížích fyziky" - úplne excelentná kniha, velmi odporúčam, priam nutné prečítat ak máš záujem o fyz..
ale dám ti skor zoznam celkom fajn kníh z oboru..
( +, kupodivu, wikip. články a okruhy.. :p a dalšie internet.zdroje, a e-knížky..
ale čo sa budeš musiat viac nadrvit, a poriadne precvičovat, je matika (celá)
ale ešte len napíšem ten zoznam, (ale ted už asi ne, asi až večer /zajtra
btw. ked chceš poriadnu učebnicu,(klasickú, v štýle "starej školy", (60 - 90 roky) zožen si niekde v antikvar. abo knižnici napr.
Fyziku I, II od Dionýz Ilkoviča (4.té vydanie, 1974 -/82 )
integrály - zvlšt NEURCITE,
a riešené PER-PARTES, cez VZORCE
a najma SUBSTITUCIOU
(resp. viacerými substitučkami
dost to trvá, kým to clovek pochopí, resp. dostane do krvi ten griíf
Áno, problematická býva matematika, tá býva na ťažkej úrovni, ale nič nezvládnuteľné, ak počítaš tak každý druhý deň hodinku večer z Kluvánka/Mišíka/Šveca alebo potom Demidoviča.
Nikto od teba nečaká že všetok ten stuff budeš hneď vedieť a dokonca sú tam aj voliteľné predmety, kde ťa diferenciálny počet naučia, ak si ho nemala na strednej.
@lyterka ak mi napíšeš ten zoznam tak to by bolo úplne najviac. Ja si to prečítam. Aj tak nemám čo robiť Od uja Feynmana som niečo už aj prečítala
Ešte raz, ste super! Želám vám super deň!
Zvyšok je pre teba pretty much zbytočný
Byť tebou sa prvý rok ale venujem vážne na 80% matike a na 20% fyzike. Pretože ak ju zanedbáš v prváku, v druháku vyletíš (a to je len dobrá rada, nie vyhrážka
Ku kniham :
na mechaniku : Hlavicka - Fyzika pro pedagogicke fakulty
na elektrikumagnetizmus : Tirpák - Elektromagnetizmus
(hrube knihy, rozpracovane, fakt pre takeho co mu nejde rychlo pochopit a musi si to viackrat precitat)
Dobre knihy : Halliday Fyzika 1 - 5 (pre neznalcov vo fyzike, niektore pedagogicke zamerane fakulty ju vyuzivaju)
na priklady : Hajko - Fyzika v prikladoch
Richard Feynman - Feynmanove prednasky 1,2,3 = biblia pre fyzikov (odporučam česke vydania, slovenske su blbe)
A sputa iných...., ale fakt zalezi na fakulte a ci je to skor vedecky alebo pedagogicky obor.
Odporucam: ja som v Presove fhpv (pedagogicky), ale to mas asi daleko,
Brno - Masarykova - tam to beru skor pedagogicky
ak chces skor vedecky, tak iné trebars Komenskeho, Prazka univerzuita, Kosice (vedecky smer).
Priprav sa nato, ze nebudes rozumiet vsetkemu a proste bud si zvyknes, alebo odídeš. vela stastia.
- musiš vediet ze fyzika je krásna a oplati sa bojovat do konca a mať potešenie z fyziky.
ale Feynmanove prednášky vrelo odporúčam, je to síce obsiahla trilógia, no písaná skvelou formou, tak pred spaním alebo v časoch vražednej nudy ideálna literatúra inak môžem od nás odporučiť ešte HRW, čo samozrejme, ak ideš študovať krutopřísně čistú fyziku, asi stačiť nebude, no na odpich tiež príjemné ale veď uvidíš sama, každopádne máš môj obdiv, mne bohato stačil jeden semester fyziky
Fyzika pre Gymnáziá I - 4
Elektronika a Elektrotechnika pre SPŠE
Algebra a Diskrétní Matematika (STU, 2008) - Vladimír Kvasnička, a Jirí Pospíchal
Pavol Petrovič - Fyzika I, II, III (iba najnovšie vydania (2015)
Fyzika II (2015, P.Petrovič) - vybrané kapitoly teorie relativity, kvantové fyziky, kvantovích počítačov, princípov fyzikálnich vied, stavu vývoja a výzkumu vo fyzike
(Ilustrovaná) Fyzika 1 - 5 díel ( D. Halliday R. Resnick J. Walker )
Chémia Materiálov (2014) - Erika Turanicová, Peter Baláž, Matej Baláž,
Feynmann - Prednášky z Fyziky I, II, III ( + 4.tý "zabudnutý´ diel )
Svetlo - vlny, lúče, fotóny (2012) Anton Štrba, Vladimír Mesároš, Dagmar Senderáková
Ivan Stoll - Dejiny Fyziky (2009)
stručné Dejiny Elektrotechniky a moderní elektroniky
Fyzika budoucnosti - Michio Kaku
Fyzika nemožného - Michio K.
Lee SMolin - Potíže Fyziky
..Dokonce ani ne špatne (2010) - Peter Woit
Pátrání po Schrodingerove Kočce ( 1998, John Gribbin )
Schrodingerove Koťata (2001) - J.Gribbin
Lehkost Bytí, aneb Bytí jako svetlo ( O hmote, hmotnosti, energii, éteru, a sjednocování sil ) - Franck Wilczek
Zkratka napríč časem (O možnostech a cestách ke kvantovému počítání a Q.počítači) - George Johnson
čČástice na konci vesmíru
Michio Kaku :
Nový kvantový vesmír (Michio K.)
Vesmír jako Hologram
Paralelní vesmír
Hyperprostor (Michio Kaku)
Supersymetrie - M. Kaku
atd..
( @EduardzCasopisu )
vlastne ju poznám, ajmám v zozname