@night no a čo i tak používame kukátko a vodítko..hranolky a pod. i keď to nie je spisovné, nemáme problém, že by ten druhý neporozumel..a môžeme pri tom vedieť, že ide o čechizmus a pod.
@night sry, ale nerob sa velmi mudrym, lebo ti to velmi nejde nazov kukatko sa uz velmi ale velmi dlho pouziva na to zariadenie co sa montuje na dvere a mozes s nim kukat na ludi za dverami a predstav si slovo kukatko sa este pouziva castejsie ako priezor.... lebo piezor ma viac vyznamou, kukatko viacmenej len jeden vyznam.
@night princip chapem, ale kolko ludi by asi vonku vedelo keby ho spomeniem ze co myslim . Ja si potrpim na spisovne veci ale nie tak detailne zas a je to taky vyraz za vlasy pritiahnuty ako vela v nasej materčine ľubozvučnej . A to ma slovencina bavi.
@night ano je to zastarane hovorove slovo ale neznamena ze je zlé... kukatko: priezor, dalekohlad. Takze teraz budem hovorit namontoval som si dalekohlad na dvere, tak isto sa to da pouzit ako priezor.... kukatko je pouzivanejsie slovo tak by malo byt aj tak uzakonene, len volakemu jazykovedcovy sa nepacilo tak ho uplne zrusil....
jazyk formuju vacsinou ludia co ziju v tej krajine a pouzivaju tie slová, aj ked v poslednej dome to skor volaky jazykovedci co sedia cely den len za stolom a nemaju nic na robote tak vymyslaju dalsie veci ako zmenit slovensky jazyk podla ich vzoru co sa im paci...
ako keby teraz zacnem hutoriť ešte aj narecim tak ta asi čil musi trafit šlak
@night k tomu uplne poslednemu v @38. Taketo slova (a ine) pouzivaju vacsinou starsi ludia co este zazili tu dobu a nasledky alebo aspon "dozvuky" z tej doby ked bolo este ceskoslovensko... a mne osobne je jedno ci hovorim po cesky, alebo slovensky... jazykovo si rozumieme takze nevidim vobec problem...... to len velky narodniari maju problem ked pouzivame "ceskoslovenske" slova.... pritom to je skoro uplne jedno.
a este komentujem co si napisal tashe. potom by to muselo byt koukatko a nie kukatko.... Kukať(sa) - Pozerat(sa) / Koukat(se)-Pohližet-Pozorovat v kazdom pripade ja tam vidim celkom aj rozdiel...
@night ked uz tak velmi opravujes a pises ako je čo spravne, tak potom neni to cechizmus ale bohemizmus
kukatko je pouzivane hadam aj od zaciatku az po sucastnost, tak nevidim dovod vymysliet pre to nove slovo ked uz je jedno existujuce co sa pouziva. neni to ziadny trend ani nic podobne, pouziva sa to minimalne 40rokou ak nie dlhsie...
a potom tie skratky co pises, okrem toho ze su to skratky tak su po anglicky... co nema nic spolocne z slovencinou... ako cescina co ma velmi vela... a vobec to nepouziva vela ludi, len niekolko ludi a hlavne v online hrach alebo chatoch som to hadam este nevidel pouzit v "realnom" svete na slovensku.... alebo teda v mojom okoli.
A co keby sa rozpravali cez zatvorene dvere? A po nadobudnuti istoty ich otvorili (O troch kozliatkach). A ak su dobre okna je cez ne vidiet von. Este stale existuju dvere bez priezorov, kukatok, hladacikov a dioptrov.
@night no vidis, ja som zas nikoho nepocul pouzit slovo priezor vzhladom na ten pozorovaci otvor v dverach aj ked viem ze spisovne to tak ma byt a tiez to znie divne ked to tak niekto nazve, stale nevidim medzi bednou a kukatkom rozdiel preco jedno ano a druhe nie
ty si tragéd proste tuto sa dá skonštatovať jedine "vodu káže, víno pije". a myslím, že @52 by každému chápavému človeku malo objasniť, že proste on je ten, čo nemá právo vyskakovať tu s takýmito korektúrami
o moju spisovnosť nemusíš mať obavy, slovenčinu ovládam, ale nebudem sa s kamarátmi a na nejakom detskom fórku vyjadrovať jak štúrova bitch. načo? mám si tým dokazovať, že som niečo viac? ale tak ty to, narozdiel odomňa, asi potrebuješ
a teraz vážne - ty mi tu ideš dávať rozumy o tom, že mám brať veci s nadhľadom? - ok, toto je asi najvážnejší vtip, čo si pustil do sveta
jeb už na to, v súlade s vlastnými kázňami uznaj, že ako ty si použil bedňu, tak on použil kukátko, lebo je to proste viac zaužívané, odhliadnuc od ne/vedomosti spisovného tvaru. a nerob tu už zo seba debila, lebo ešte začnem pociťovať ľútosť
@60 * ešte dodám k tým deťom, aby si to zase neinterpretoval mylne, ako to detské fórko (ktoré možno je pod moju úroveň, ale je presne také, ako očakávam, čiže ma tu vie veľa vecí pobaviť, a to je pointa), proste ohuruj svojimi jazykovými schopnosťami tam, kde sa to žiada, a nie tam, kde je hovorovosť normálna.
@night to co tu je za rozpravu O.o clovek napise tuto ludom normalne spisovne slovo teda chce rozsirit ich inteligencne a spisovne obzory a ono sa tu strhne zvada na pol roka
keby si im napisal "vy skurvene deti sproste nepouzivajte kukatko lebo je to nespisovne" nepoviem ani pol slova ale tak vazne no ? je toto normalne?
@luc.ka ale ako som pisal v 64, slovencinari naozaj nikdy slovo "hovnik" nepouzili, ani nechceli, aby ho niekto pouzival, ved to je absurdne je to len dielo humoru ulice
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
64 komentov
Mali zbrojnošov pred hradom/
Boli zbrojnoši.
tebe jebe?
nepoznám nikoho, kto by v bežnej komunikácii používam "priezor"
myslím že vtedy to nebolo ani potrebné
neviem či som vôbec vedela, že je to to isté a slovo "kukátko" mi príde ako z úst škôlkára..
konečne nejaká užitočná informácia (aspoň jedna dnes)
tak asi preto, lebo máš spravenú súkromnú štatistiku o používanosti nesprávnych slov.
no nič, idem zamknúť dvere, pozrieť sa cez kukátko, či je na chodbe všetko v porádku (očakávam zjeb za porádek) a spinkať. sladké sníčky
» url.tym.sk/ul5f... vs. » url.tym.sk/uXbQ... !!!
ak si si nevšimol toto nie je povinný krúžok slovenského pravopisu
ja používam slovo kukátko lebo to tak proste nazývam...
v tvojom záujme dúfam, že túto vehementnú snahu šíriť múdrosť prejavuješ aj v reále. a snáď to vyznieva menej komicky
» www.slovakradio.sk/radio-slovensko...
jazyk formuju vacsinou ludia co ziju v tej krajine a pouzivaju tie slová, aj ked v poslednej dome to skor volaky jazykovedci co sedia cely den len za stolom a nemaju nic na robote tak vymyslaju dalsie veci ako zmenit slovensky jazyk podla ich vzoru co sa im paci...
ako keby teraz zacnem hutoriť ešte aj narecim tak ta asi čil musi trafit šlak
a este komentujem co si napisal tashe. potom by to muselo byt koukatko a nie kukatko.... Kukať(sa) - Pozerat(sa) / Koukat(se)-Pohližet-Pozorovat v kazdom pripade ja tam vidim celkom aj rozdiel...
ked ty mozes pouzivat bednu, on moze kukatko
obe slova su nespisovne, ohananie sa tym ktore je spisovnejsie je dementne
takisto tvrdit, ze si pouzil bednu v tomto tvare, aby ta niekto nesfukol za neprirodzenu a prilis spisovnu deformaciu zauziva.... srsly?? >__>
to iste moze tvrdit on, presne pre toto nepouzil slovo priezor, ale radsej bezne pouzivane, i ked z cestiny prebrate kukatko
kukatko je pouzivane hadam aj od zaciatku az po sucastnost, tak nevidim dovod vymysliet pre to nove slovo ked uz je jedno existujuce co sa pouziva. neni to ziadny trend ani nic podobne, pouziva sa to minimalne 40rokou ak nie dlhsie...
a potom tie skratky co pises, okrem toho ze su to skratky tak su po anglicky... co nema nic spolocne z slovencinou... ako cescina co ma velmi vela... a vobec to nepouziva vela ludi, len niekolko ludi a hlavne v online hrach alebo chatoch som to hadam este nevidel pouzit v "realnom" svete na slovensku.... alebo teda v mojom okoli.
toto robili. a prečo sa vlastne každá jedna diskusia zvrhne na diskusiu o gramatike, resp. spisovnosti toho-ktorého slova?
ty si tragéd proste tuto sa dá skonštatovať jedine "vodu káže, víno pije". a myslím, že @52 by každému chápavému človeku malo objasniť, že proste on je ten, čo nemá právo vyskakovať tu s takýmito korektúrami
@38
o moju spisovnosť nemusíš mať obavy, slovenčinu ovládam, ale nebudem sa s kamarátmi a na nejakom detskom fórku vyjadrovať jak štúrova bitch. načo? mám si tým dokazovať, že som niečo viac? ale tak ty to, narozdiel odomňa, asi potrebuješ
a teraz vážne - ty mi tu ideš dávať rozumy o tom, že mám brať veci s nadhľadom? - ok, toto je asi najvážnejší vtip, čo si pustil do sveta
jeb už na to, v súlade s vlastnými kázňami uznaj, že ako ty si použil bedňu, tak on použil kukátko, lebo je to proste viac zaužívané, odhliadnuc od ne/vedomosti spisovného tvaru. a nerob tu už zo seba debila, lebo ešte začnem pociťovať ľútosť
Nitschneiderka stojí za kukátkom
ja som ta kazdopadne povodne chcel len upozornit ze aj bedna je nespisovna a je to tiez jedna z tych rozsirenych a menej znamych chyb
ze ti je to davno zname a slovo bedna teda pouzivas len v kruhu zasvatenych kde si to clovek moze dovolit ma len tesi
nečítam všetky tvoje rozprávky, poväčšine len tie, kde ma tagneš, takže hento som naozaj nečítala, a ani ma to teraz popravde nejako nezaujalo
mne je jednoducho na smiech tvoj prejav, na hlavu postavené jazykové priority, a tvoja bedňa to len umocňuje.
buď pán medzi pánmi, nie medzi deťmi, lebo to je velice ľahké
dovi, dopo, dopi.
keby si im napisal "vy skurvene deti sproste nepouzivajte kukatko lebo je to nespisovne" nepoviem ani pol slova ale tak vazne no ? je toto normalne?
To seriozne ti doma mati povie, ked niekto zazvoni, ze chod sa synku pozriet cez priezor, kto tam je?
Kukatko bolo stale kukatkom aj nim stale bude.
To je taka ista kravina, ako som raz niekde nasiel, ze sa nema hovorit pohovka, ale 'hovnik'
No do psej riti, hovnik?!
@nobile to s hovnikom je blbost
Aj tak je najlepší "hovnik" @63
hovník od "hovieť si" ale asi sa to neujalo... škoda, podľa mňa má to slovo dosť potenciál
Seriozne si predstav situaciu, ze zavesis vetu...
Idem sa rozvalit na hovnik.
Nezasvateny si bude mysliet, ze mas zalubu vo valani sa v hnoji
šak ale ale vyvalíš sa na hovník, budeš si tam hovkať a mať sa fajn, jak "prasa v žite", a prasa má predsa blízko k hnoju toľké súvislosti!
Ake to bolo krasne v dobach, ked existovali slova bez suvislosti!
Ked existovali slova, ktore sa pouzivali len a len preto, ze sa pouzivali!
A nikto v tom nehladal ziadne postranne zalezitosti, ani iny skryty vyznam?!
ale život by bol taký prázdny bez dvojzmyslov!
ako som písala v 68, asi sa neujalo, a neberiem to vážne, ak si to nepostrehol