Ahojte,
Jedna moja kamoška sa reže...a sčasti za to môžem asi aj ja,...Z vlastného viem, že človeka vie poriadne naondiť, keď riešia jeho veci, aj keď im do toho nič, ale ja by som jej chcela naozaj pomôcť a nie to tu iba ondiť na nete...preto sa chcem s
tak teraz jej hlavne ukáž, že si tu pre ňu a niekedy postačí aj objatie, milé slová a skús sa s ňou o tom takisto aj poriadne porozprávať jednoducho jej ukáž, že ti na nej záleží.. nevieme síce, kvôli čomu sa reže, ale v takejto situácii by si jej mala ukázať, že je niekto, kto ju stále podrží
Človek ktorý si myslí,že mu pomôže ,že sa rozreže hore dole patrí na psychiatriu a nie do bežného života,nech sa na mna nikto nehnevá.Keď nemá pud sebazáchovy je nebezpečný pre okolie.
@kekksz Tak ja keby sa dozviem,že toto robí nejaká moja kamrátka,najprv s ňou pokecám či je jebnutá alebo čo a ked nepomôže poviem to jej rodičom.Možno sa urazí ,to je fuk ale odstupom času by mi bola vďačná.
@7 A zaujimalo by ma ake velke problemy moze ta tvoja kamoska mat mimo toho ze je psychicky narusena. Co si rodicia dovolia jej nedajboze dat zaracha na PC?
Má 24...jej otca nepoznám (a ani nechcem spoznať..)a keby som to povedala jej mame..buď by skončila v nemocnici ona alebo jej mama inak nie je jebnuta, je úplne ok, a kebyže to nevidím na vlastné oči tak nikdy neuverím že by bola niečoho vôbec schopná..a strašne mi na nej záleží a nechcem aby sa jej niečo stalo..
@kekksz Ako 24 ročná žena keď sa dokáže rezať nech sa ide liečiť.Ešte pri tých 14 ročných deckách poviem,že pýtajú si pozornosť a podobne.Ale pre 24 ročného človeka nemôže byť žiadny problém taký veľký aby toto robil.A najlepšie jej pomôžeš,keď ju nahlásiš na psychiatriu nech si prenu dojdu,že je nebezpečná pre okolie.Ona ti to časom odpustí a ocení.
keby to myslela vážne, tak si to nevšimneš tak skoro a hlavne nie v začiatku. povedz jej, že jej odkazujem, aby si prestala pozerat na tumblr prijebané blogy a nechcela byť zaujímavá,
Udaj ju Pošlú ju za psychologom, ten zistí, že jej nič nie je a iba dranká o pozornosť a ona budem mlcť povedať , že je problémová rebelka, ktorá potrebovala pomoc psychologa a, že aj ten to s nou vzdal.
Ty budeš spokojná,, ona bude spokojná, win win stiuácia .
odborná pomoc...psychologické púoradenstvo a hlavne podpora od kamarátov a najbližších ... vyzerá to zle s človekom čo niečo take vobec začne robiť ... ale nič nie je ešte stratené
nie ze by som sa zrovna rezala, ale moja reakcia je, ze nepomoze nic. ten clovek sa bud z toho dostane sam, alebo ho to polozi. zatial si neviem uplne vytvorit nazor o liekoch, kedze som si na nich aj zazila vedlajsie ucinky.
veci ako "bud tu pre nu" su zbytocne, lebo ked to na nu pride, aj tak bude mat pocit, ze nema nikoho.
Povedal by som to jej rodicom a potom by som to nechal tak, nech si to vyriesia s nou, fakt, teda, ak by to nebola nejaka psychicky labilna zena s normalnym zivotom, ktory ju nebavi.
Ako vieš, že sa reže? Lebo o veľa ľuďoch sa toto dozvieš, až keď je neskoro, proste nepotrebujú to dávať najavo takže z toho mi tvoja kamarátka vychádza ako attention whore a súhlasím s @22
Ona sama musí chcieť s tým prestať. Je to ťažké dostať sa z toho, ale ak bude chcieť, tak je na dobrej ceste. Musí si uvedomiť, že to nikam nevedie. Ublíži si, chvíľu je jej dobre, no potom prídu výčitky, sklamanie a urobí to znova - bludný kruh.
Mala by sa niekomu vyrozprávať, vyplakať. Byť čo najviac medzi ľudmi, priateľmi, nájsť si nejaké záľuby, šport. Keď dostane nutkanie, tak sa snažiť prísť na iné myšlienky, napr. pomocou tých záľub alebo niekomu zavolať a porozprávať sa. Alebo nech si vygoogli Butterfly project.
Toto sú však veci, ktoré jej pomožu ak bude ona sama chcieť. Ak nechce, tak je to zlé. A čo možeš urobiť ty, tak jedine sa s ňou porozprávať, objať..
A keby ta tvoja kamoska napr.fetuje tak ju tiez neposles,na psychiatriu lebo nechces aby stravil neviem kolko mesiacov na lieceni? To je to iste. A neviem preco to tak ludia beru, ze psychiatria je nieco nenormalna. Psychicke choroby su tiez choroby jak hocijake ine, akurat ti zlyhal nejaky proces v mozgu a cloveku kvoli tomu trosku zadrbkava. Aj ked na tvojom mieste by som ju poslala za psychologom, lebo rezanie nie je choroba na ktoru treba brat lieky. Je to psychologicky problem, takze ked jej chces pomoct a rozhovor s nou nezabera tak bud mozes cakat kym s tym prestane sama, abo ju “udat“.
a povedz to jej rodičom, je to ešte malé decko, kt. nevie, čo robí... nemá ani 10? pre boha, kde sme to dospeli... moja 10ročná sesternica sa donedávna hrala (alebo možno ešte občas hrá) s bábikami (vďakabohu) a neviem si predstaviť, že by sme s ňou takéto veci riešili...
porozprávaj sa s ňou, ak nezaberie, povedz to učiteľom, rodičom, niekomu kompetentnému... mala by navštíviť odborníka, takéto veci treba riešiť, hlavne sa jej nevysmievať ani ju neurážať ani nič proste neber to nijako zle, dievča proste nezvláda svoje veci.... potrebuje pomoc
písala som o tom sočku a sú to dosť zlé veci, naozaj jej treba ukázať, že sú aj iné spôsoby ako riešiť problémy.... aj keď príčin môže mať veľa, no to tu nejdeme riešiť, treba ju zobrať k psychológovi, ale hlavne to musí chcieť ona, pokiaľ pomoc nechce tak jej budeš zbytočne hovoriť, ako ju máš rada, pokiaľ sa nebude mať rada ona sama
a pre boha tieto názory typu "som zvedavý ako sa vysporiada so skutočnými problémami" a bla bla bla
prestaňte už konečne porovnávať, každý je schopný zvládnuť istý nátlak a vyriešiť isté problémy, to, čo je pre niektorého z vás úplná pohoda je pre niekoho iného najväčšia nočná mora.
tak sa reže. niekto iný pije, keď mu je zle, je to presne to isté, lenže táto spoločnosť je tak zaostalá, že ľudí, ktorí si ublížia inak ako alkoholom okamžite zavrhne, lebo chlast je popiči...
duševné poruchy sú reálne a treba ich liečiť, pokiaľ je niekto schopný si ubližovať tak asi nebude len kokot, ale aj nejako narušený a treba mu pomôcť nie vyhlasovať aký je jebnutý
@38 viem že sa reže, lebo som to videla. Nie sú to nijak extra hlboké rany, ani ich nebolo veľa a videla som aj horší prípad, ale aj tak. Neukazovala mi to. Tuším v nedelu som u nej bola, či neideme niekde von, ona povedala, že ideme, ale prezlečie sa, lebo je v pyžame a keď som sa jej spýtala tak začala celá nervózna blabotať že sused má novú mačku, že toto, tamto, už jej skoro ani nebolo rozumieť..
Celkom som nepochopila dôvod, prečo sa reže. A áno, rýchlo to môže prerásť v závislosť, veľmi rýchlo, tak jej musíš nejako pomôcť. Proste ukáž jej, že pri nej stále stojíš, že si tu vždy pre ňu a jednoducho jej dodaj silu, aby sa nerezala, nech je hocaká hovadina aj nehovadina.
@49 to, prečo sa reže som sem nenapísala schválne. Myslím, že to patrí do jej súkromia, aj keď sa to týka skôr mňa...ale to je zase iný príbeh.
Chcela by som jej pomôcť, pretože keby ona nebola, trz by som bola buď zahrabaná 4 metre pod zemou alebo na psychiatrii...a nechcem aby tak skončila ona. Inak k nám dnes prišla, takže tu asi aj dnes ostane
nečítal som síce ostatné príspevky ale ak sa bude liečiť tak sa toho nezbaví to ad1!!! Ak pôjde psychiatrovi tak do nej bude buď hustiť naučené poučky alebo tabletky ad2!!!
Jej pomôže len to, že tu pre ňu budeš a potrebuje nejaký stacionár, kde funguje nejaký odborník, ktorý sa ozaj vyzná. Alebo hypnóza - musí sa prísť na pôvod toho, čo u nej túto poruchu vyvolalo. možno niečo v detstve, možno sa necíti milovaná...??? Alebo nešťastná láska?
Ak ti môžem niečo poradiť. Čokoľvek urobíš bude považovať za zradu ak ťa o pomoc sama nepožiada. jediné čo môžeš spraviť je byť s ňou a byť tu pre ňu. Poprípade byť s ňou aj keď má nutkanie sa rezať - vtedy ju skúsiť objať.......Treba prísť na príčinu - ako sa odstráni nejaká chyba ak nikto nevie, čo je pokazené a kde sa to má opraviť?
Nezraď ju!
@58 ja viem príčinu...je to dosť popletený a na hlavu príbeh, ale na ňom už nič nezmením..aj keď je to už niečo cez 4 mesiace...inak mi dnes vynadala za to, keď som sa jej spýtala, či to ešte vôbec robí mám sa starať o seba serem na seba, ona je dôležitejšia!
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
60 komentov
.. a neviem ako jej chceš pomáhať. .milé slová a úsmevíky tu nepomôžu.. jedine odborná pomoc
@16 ok, pošlem ju na psychiatriu -.-
Ty budeš spokojná,, ona bude spokojná, win win stiuácia .
@23 nie, je úplne normálna a v živote som ju nevidela ani smutnú, aj keď viem..chápem že to nedokáže spracovať, ale chcem jej pomôcť..
@24 hej, jasné. Udam ju. Po ničom inom určite netúži ako stráviť kto vie koľko času u psychológa, potom u psychiatra a na koniec v pezinku -.-
@26 už som jej kúpila ešte v auguste d
veci ako "bud tu pre nu" su zbytocne, lebo ked to na nu pride, aj tak bude mat pocit, ze nema nikoho.
Ona sama musí chcieť s tým prestať. Je to ťažké dostať sa z toho, ale ak bude chcieť, tak je na dobrej ceste. Musí si uvedomiť, že to nikam nevedie. Ublíži si, chvíľu je jej dobre, no potom prídu výčitky, sklamanie a urobí to znova - bludný kruh.
Mala by sa niekomu vyrozprávať, vyplakať. Byť čo najviac medzi ľudmi, priateľmi, nájsť si nejaké záľuby, šport. Keď dostane nutkanie, tak sa snažiť prísť na iné myšlienky, napr. pomocou tých záľub alebo niekomu zavolať a porozprávať sa. Alebo nech si vygoogli Butterfly project.
Toto sú však veci, ktoré jej pomožu ak bude ona sama chcieť. Ak nechce, tak je to zlé. A čo možeš urobiť ty, tak jedine sa s ňou porozprávať, objať..
Treba to povedať hlavne jej rodičom!
a povedz to jej rodičom, je to ešte malé decko, kt. nevie, čo robí... nemá ani 10? pre boha, kde sme to dospeli... moja 10ročná sesternica sa donedávna hrala (alebo možno ešte občas hrá) s bábikami (vďakabohu) a neviem si predstaviť, že by sme s ňou takéto veci riešili...
písala som o tom sočku a sú to dosť zlé veci, naozaj jej treba ukázať, že sú aj iné spôsoby ako riešiť problémy.... aj keď príčin môže mať veľa, no to tu nejdeme riešiť, treba ju zobrať k psychológovi, ale hlavne to musí chcieť ona, pokiaľ pomoc nechce tak jej budeš zbytočne hovoriť, ako ju máš rada, pokiaľ sa nebude mať rada ona sama
prestaňte už konečne porovnávať, každý je schopný zvládnuť istý nátlak a vyriešiť isté problémy, to, čo je pre niektorého z vás úplná pohoda je pre niekoho iného najväčšia nočná mora.
tak sa reže. niekto iný pije, keď mu je zle, je to presne to isté, lenže táto spoločnosť je tak zaostalá, že ľudí, ktorí si ublížia inak ako alkoholom okamžite zavrhne, lebo chlast je popiči...
duševné poruchy sú reálne a treba ich liečiť, pokiaľ je niekto schopný si ubližovať tak asi nebude len kokot, ale aj nejako narušený a treba mu pomôcť nie vyhlasovať aký je jebnutý
Chcela by som jej pomôcť, pretože keby ona nebola, trz by som bola buď zahrabaná 4 metre pod zemou alebo na psychiatrii...a nechcem aby tak skončila ona. Inak k nám dnes prišla, takže tu asi aj dnes ostane
Jej pomôže len to, že tu pre ňu budeš a potrebuje nejaký stacionár, kde funguje nejaký odborník, ktorý sa ozaj vyzná. Alebo hypnóza - musí sa prísť na pôvod toho, čo u nej túto poruchu vyvolalo. možno niečo v detstve, možno sa necíti milovaná...??? Alebo nešťastná láska?
Ak ti môžem niečo poradiť. Čokoľvek urobíš bude považovať za zradu ak ťa o pomoc sama nepožiada. jediné čo môžeš spraviť je byť s ňou a byť tu pre ňu. Poprípade byť s ňou aj keď má nutkanie sa rezať - vtedy ju skúsiť objať.......Treba prísť na príčinu - ako sa odstráni nejaká chyba ak nikto nevie, čo je pokazené a kde sa to má opraviť?
Nezraď ju!
@57 po ničom inom netúžim -.-