je to pesnička, ktorá sa nazývala niekedy aj samovražednou pesničkou.. zložil ju Rezső Seresse potom, ako sa s ním rozišla priateľka a tá pesnička bola označovaná (a doteraz pravdepodobne je) označovaná ako za najdepresívnejšiu pesničku čias..
ako..zabudla som podotknúť, že ako výmysel ako taký to nebol... je to dokázané, že pri tej pesničke ľudia spáchali samovraždu... mňa zaujíma, či podľa Vás ten konkrétny účinok tej pesničky je výmysel (že si to vtedy ľudia sugerovali), alebo nafingované a tak...
A kolko asi ľudí spolu sa pri nej zabilo? Daj tu link pls (alebo mi pošli TS) nechce sa mi teraz googlit a hladat zdroje.
A skor by som povedala že nafingované, možno až na pár ľudí, ktorí boli velmi sklamaní z lasky to tak naozaj zapôsobilo (aj keď ja osobne si to neviem predstavit, mam sa na to príliš rada . A ostatne prípady rozmazali len médiá...
@Sexisasa neviem presne koľko ľudí sa pri nej zabilo, len viem, že hodne... asi nie zo srandy ju zakázali púšťať v celom Maďarsku (kde vznikla) ... ale pošlem TS kde je tak v skratke o tom článok..
a zas na druhej strane si musíš zobrať do úvahy, že dnes je iná doba vieš... vtedy to bol rok tuším že 1933 (nie som si 100% istá ale tak nejak) ... a ktovie akú mohli mať vtedy ľudia mentalitu a ako to mohli brať...
Ked ju pocuvam taký divný pocit .... ako keby som siel ulicou a kazdý sa mi smial ... taká skor uskosť ako depresia... (btw musel som si dta sluchadlá a trosku hlasnejsie zavret oci a potom ten pocit taký )
Ale hovno je to dokazane....si pocula take, ze urban legend....?tak toto je perfektny priklad...napriklad uz len to,co si napisala, ze sam autor tej piesne sa zabil pri jej pocuvani, nedava zmysel...odkial by to prosim ta kto vedel, ze co pocuval, ked sa zabil?
Idu mi na nervy taketo pribehy, kazdy si tam kus svojej fantazie prida, a vsetci tomu uveria...vsak kus zapnem mozog
@20 napísala som: nakoniec sa údajne zabil pri tej pesničke aj samotný skladateľ... je tam slovo ÚDAJNE - čítam nie? a to 100% nevedeli, len dedukovali podľa toho, že keď ho našli, držal v ruke noty tej pesničky alebo čo...
dokázané sú iné nespočetné prípady úmrtí, kedy pri tom boli svedkovia nie? a ako som písala... myslíš že by v krajinách len tak zo srandy alebo z fantázie ľudí zakázali púšťať a počúvať tú pesničku? však kus zapnem mozog...
práve som to počúval a zamýšľal sa nad tým, či ma má na tomto svete naozaj niekto úprimne rád, a ak nie, načo som inak tu? keď som si v tom okamihu prečítal na obrazovke tvoj koment @22 , takže díky.
ten motiv sa tam opakuje furt dokola a je taky vyrazny ze cloveku ozaj ostane v usiach este dlho po tom ako to pocuje...a aj mne to navodzuje taky pocit uzkosti...ale ked to neocuvas vkuse tak ti to nemoze ublizit
@27 ja to počúvam momentálne od rána a pocit úzkosti mi to začalo navodzovať až niekedy v čase, keď som založila túto tému... no stále nemám samovražedné skolny, takže neviem no... skúsim to počúvať ďalej, poprípade zajtra a uvidíme... hneď ako začnem myslieť na to, že tu nechcem byť to vypnem a potvrdím Vám to tu
Nepride mi to az tak depresivne, nakolko nerozumiem textu.. Pri samovrazednych predstavach by ma skor dostalo nieco od Nohavicu (Mikymauz) alebo podobne... Ale to samozrejme nie je rozsirene v Amerike, takze sa to ani nemohlo stat takym obrovskym globalnym hitom...
@demonicbass a hej, myslim, ze si si to mohla celkom obycajne vsugerovat . Tolko o tom precitat - ani by som sa nedivila. Clovek je velmi ovplyvnitelna bytost.
skús sa na to pozreť takto, maďarsko v roku 1933, malo za sebou hospodársku krízu, nebola robota, veľa ľudí nemalo čo dať do huby, v krajine vládor Horthy - takže vraždy oponentov diktatúry, a práve do tejto ťažkej doby sa objaví dosť smutná pesnička....
tak chlapík nemal čo jesť umrelo mu decko na chorobu, lebo nemal za čo zaplatiť lieky, bezvýchodisková situácia pustí si pesničku a prejde si nožíkom po zápästí
puberťáka/puberťáčku opustí ženská/chlapík, pustí si pesničku a prejde si nožíkom po zápästí
pesnička mohla byť zakázaná aj preto, lebo tvorca nemusel súhlasiť s režimom...a to bolo dosť bežné...viď príklady v našej histórií...
takže skôr tam vidím to rozmazávanie médiami, ktoré spravia pre senzáciu hocičo...ako nejaké temné posolstvo...inak mne tá pesnička liezla dosť na nervy, a to mám hudbu 30. rokov celkom rád
skús sa na to pozrieť, znamená, že existuje aj iný pohľad na problematiku, ten, ktorý ti môže viac osvetliť problém...a mne sa zdá presvedčivejší ako nejaké žvásty o tajomnej samovražebnej pesničke...
ta pesnicka bola dost popularna zaciatkom druhej svetovej,myslim ze sama o sebe neni nejak extra depresivna ale dokazem si predstavit ze pokial ma niekto depresiu a pocuval by ju stale dokola moze to skoncit aj samovrazdou,btw hra aj na zaciatku schindlerovho zoznamu
Oci budem mat otvorene, aby som ta este raz videl,
neboj sa mojich oci, aj mrtvy ta milujem...
Doslovny preklad kuska originalu... Ma to nieco do seba..., ale hlavne original a potom sa mi este paci verzia od Billie Holiday a Diamandy Galas..., ostatne slabota...
A k tej historii, sice sa nazyva piesen samovrahov, ale tych samovrazd nebolo zas milion , ale par stoviek urcite..., a ten pan, ktory si ju dal zahrat v tej kaviarni sa neobesil doma, ale prestrelil si hlavu rovno pred tou kaviarnou. Hovorim, len o tych samovrazdach, pri ktorych bolo dokazane, ze maju nieco spolocne s tou pesnickou, ti ludia bud po sebe zanechali napisany nazov tej piesne, jej text alebo ich prianim bolo aby im ju hrali na pohrebe. A neda sa zrovna povedat, ze ti ludia uz to chceli spravit a ze si ju len k tomu pustili, mnoho z nich bolo dobre zabezpecenych s vyhladkami do buducnosti, bez viditelnej priciny skoncovat so zivotom. Autor neviem, ci skoncoval so zivotom zrovna pri tejto piesni, ale pravda je, ze na vecnost odisiel dobrovolne, ale nebolo to hned bezprostredne po tej nestastnej laske, vyskocil z okna, ked mu bolo skoro 70. Inak, tento pribeh sa stal uz aj nametom na roman a nedavno bol aj sfilmovany
Hele woleeeeee ja som expertka na ponuru nedelu Gloooooomy sunday....... Pocuva som ju takmer mesiac v kuse ale nastastie doteraz som nespachala samovrazdu... Ale ano, je to dost depresivna haluska, ale su aj ine a ovela depresivnejsie. Napr. Evanescense ma dost pekne piesne....
A ten preklad si nejak dojebal....... Ono to je : Nedela je tak ponura... Hodiny ktore prezivam su tak bezssenne,.... male biele kyticky uz nemaju moc Ta zobudit... a bla bla
nedojebal, ty to prekladas z anglictiny, nie? ..a tam to uz bolo prebasnene, cize sa zmenil text, vyznam ale moc nie, to co som ja napisal, je z originalu...
včera som sa dostala k tejto diskusií a ma zaujala. Takže som začala hladať niečo o tej skladbe , som sa konečne dozvedela info , ale za cely dnešný deň som sa neodvažila pustiť si ju. Som clovek ktorý sa lahko vyplasí a som taka plachá ze koniec a ze sa tam pozabíjali už vobec som si ju pustit nechcela. No dnes mi nedalo. Som si ju pred chvilou zapla a .......... STALE MI ZNIE V HLAVE!!!! .. Ja si ju nemozem uz pustit lebo sa dostanem do takej depresie Začinam sa bať
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
51 komentov
toto je celý skutočný originál...
ale nechcela som to tu dávať jááj
A skor by som povedala že nafingované, možno až na pár ľudí, ktorí boli velmi sklamaní z lasky to tak naozaj zapôsobilo (aj keď ja osobne si to neviem predstavit, mam sa na to príliš rada . A ostatne prípady rozmazali len médiá...
a zas na druhej strane si musíš zobrať do úvahy, že dnes je iná doba vieš... vtedy to bol rok tuším že 1933 (nie som si 100% istá ale tak nejak) ... a ktovie akú mohli mať vtedy ľudia mentalitu a ako to mohli brať...
Inak tá maďarčina dosť rušila depresívny účinok
a to @7 pôsobilo náhodou celkom veselo
najlepsia verzia
Idu mi na nervy taketo pribehy, kazdy si tam kus svojej fantazie prida, a vsetci tomu uveria...vsak kus zapnem mozog
tak
dokázané sú iné nespočetné prípady úmrtí, kedy pri tom boli svedkovia nie? a ako som písala... myslíš že by v krajinách len tak zo srandy alebo z fantázie ľudí zakázali púšťať a počúvať tú pesničku? však kus zapnem mozog...
Je depresívna, no vôbec jej to neuberá na kráse
@Stage vobec nemáš za čo
» www.birdz.sk/forum/poznate-p...
THE CURE : ONE HUNDRED YEARS
aj ja som raz taku založila
skús sa na to pozreť takto, maďarsko v roku 1933, malo za sebou hospodársku krízu, nebola robota, veľa ľudí nemalo čo dať do huby, v krajine vládor Horthy - takže vraždy oponentov diktatúry, a práve do tejto ťažkej doby sa objaví dosť smutná pesnička....
tak chlapík nemal čo jesť umrelo mu decko na chorobu, lebo nemal za čo zaplatiť lieky, bezvýchodisková situácia pustí si pesničku a prejde si nožíkom po zápästí
puberťáka/puberťáčku opustí ženská/chlapík, pustí si pesničku a prejde si nožíkom po zápästí
pesnička mohla byť zakázaná aj preto, lebo tvorca nemusel súhlasiť s režimom...a to bolo dosť bežné...viď príklady v našej histórií...
takže skôr tam vidím to rozmazávanie médiami, ktoré spravia pre senzáciu hocičo...ako nejaké temné posolstvo...inak mne tá pesnička liezla dosť na nervy, a to mám hudbu 30. rokov celkom rád
skús sa na to pozrieť, znamená, že existuje aj iný pohľad na problematiku, ten, ktorý ti môže viac osvetliť problém...a mne sa zdá presvedčivejší ako nejaké žvásty o tajomnej samovražebnej pesničke...
cakal som ta, mila, k vecernej modlitbe...
Oci budem mat otvorene, aby som ta este raz videl,
neboj sa mojich oci, aj mrtvy ta milujem...
Doslovny preklad kuska originalu... Ma to nieco do seba..., ale hlavne original a potom sa mi este paci verzia od Billie Holiday a Diamandy Galas..., ostatne slabota...
A k tej historii, sice sa nazyva piesen samovrahov, ale tych samovrazd nebolo zas milion , ale par stoviek urcite..., a ten pan, ktory si ju dal zahrat v tej kaviarni sa neobesil doma, ale prestrelil si hlavu rovno pred tou kaviarnou. Hovorim, len o tych samovrazdach, pri ktorych bolo dokazane, ze maju nieco spolocne s tou pesnickou, ti ludia bud po sebe zanechali napisany nazov tej piesne, jej text alebo ich prianim bolo aby im ju hrali na pohrebe. A neda sa zrovna povedat, ze ti ludia uz to chceli spravit a ze si ju len k tomu pustili, mnoho z nich bolo dobre zabezpecenych s vyhladkami do buducnosti, bez viditelnej priciny skoncovat so zivotom. Autor neviem, ci skoncoval so zivotom zrovna pri tejto piesni, ale pravda je, ze na vecnost odisiel dobrovolne, ale nebolo to hned bezprostredne po tej nestastnej laske, vyskocil z okna, ked mu bolo skoro 70. Inak, tento pribeh sa stal uz aj nametom na roman a nedavno bol aj sfilmovany
a jedine čo so mnou táto pesnička urobila je, že mi je do plaču..nic víc..
a podľa mňa tá legenda len dodáva na jej upútaní je viac zaujímavejšia, no nie?