No a za mňa, isto je toho viac, ale skúsim, čo sa mi aspoň vybaví:
olivový olej, chilli, čierne korenie, prosciutto, šampiňóny, pretlačených min. 5 strúčikov cesnaku v oleji a soli, feferonkový krém, 100 gramov tuniaka v olivovom oleji, údené syrové nite nakrájané nadrobno, rukola, pažítka, poľný šalát, čerstvá uhorka, curry omáčka, provensálske bylinky... A myslím, že raz som už skúšala aj plátky paprikášu
Naopak nikdy by som tam nedala ocot, balsamico, kečup alebo paradajky...
Rajciny v akejkolvek podobe okrem kecupu, cesnak, cibulu, olivovy olej, olivy, kapary, chilli, parmezan, huby, cuketu, smotanu, biele vino, bazalku, rukolu, pesto, losos, z hriesnych surovin morcadelu a granko - samozrejme niektore tie suroviny tam netrepem len tak ale v ramci robenia omacky A nedavno som podla nejakeho receptu robila s takou hubovo-tahini omackou a cicerom a bolo to strasne dobre keby to niekto chce tak najdem recept a pridam to sem a este som raz robila nejaku komplikovanu omacku z kesu a davala k tomu brokololicu - aj to bolo dost dobre napriek tomu ze kombinaciu brokolica-cestoviny inak nemam rada
@dezolat To znie super (asi pre väčšinu ľudí), ďakujem moc za reakciu! Len ja som strašná v tom, že mi desne veľa surovín vadí. Aj napr. taký kečup, ocot, majonéza, tatarská, horčica, olivy, cibuľa (okrem úplne mladej čerstvej surovej cibuľky), paradajky, paradajková omáčka a polievka, smotana, kukurica na sladko a aj hrach vo varenom jedle Ale napr. ani parmezán mi moc nechutí (čo je teda veľmi častá prísada cestovín). Oveľa viac skôr tie údené korbáčiky, nite mám rada... Aj keď sú asi menej zdravé.
ja som minule zmiesala spenatovy pretlak s cesnakom, ricottou, a posypala to nivou (teda syrom Rival z Lidla) a bolo to moc super a inak susene paradajky a parmezan na cestovinach su megaa
To prošúto môžte len tí, čo ste za vodou, my chudobní musíme len párky z patkaňou, rajčinovým pretlakom a zlavneným ajdamom tesne pred zárukou žrať s lacnými cestovinami z tvrdej pšenice a polystyrénu
Tak varenie nie je ziadna veda nahadzes si tam co ti chuti XD Ale premna co sa tyka cestovin tak musia mat vela omacky a tu urobis len s paradajkami alebo smotanou XD Nevim co vymyslis bez nich XD Este s vajcom sa da obcas XD Tie zapekane sa daju zaliat s vajcom namiesto smotany.
@mariquittka jj bazalkové pesto tiež, to s cestovinami milujem! Len mám dosť od ruky potraviny, kde ho predávajú (a nie som akosi teraz v životnej fáze, že by som si sama vyrábala bylinkové pestá)... Takže ho nemám poslenú dobu doma. Ale snažím sa mať v chladničke vždy feferónový krém, cesnakovú pastu (keď sa mi nechce pretláčať cesnak, aj keď sa to nedá porovnať samozrejme) a bazalkové pesto. Samo o sebe mi nechutí, ale s ostatnými surovinami je super
Ale tak základ je (takmer) vždy pradajková omáčka - buď kúpená alebo si ju robím sám keď mám chuť - paradajky, olivový olej, cesnak, cibuľa, bazalka a štipka čili.
K tomu sa potom kde-čo primieša
@ladydoga ja si tiež prosciutto nikdy nekupujem, aj keď ho milujem Ale keď som na návšteve u otca, on skoro vždy spraví jeho obľúbené papardelle s opraženým prosciuttom, šampiňónm, cesnakom a syrom. Inak kupuje ho obvykle v Lidli a tam je vraj za vynikájúcu cenu. Možno si pamätám zle, ale zdá sa mi, že okolo 3 eur.
Ale dá sa to podľa mňa kľudne nahradiť aj na oleji opraženou sušenou šunkou, tie bývajú aj o polovicu lacnejšie. Ale ešte som to neskúšala... A ešte mi napadá, že aj údený tuniak by mohol byť super.
@ladydoga inak moja úplne najlacnejšia a najjednoduchšia verzia sú cestoviny s feferónovým krémom a cesnakovou pastou. Je to výborné tiež podľa mňa Minimálne keď je človek hladný
@dezolat hm... ja práveže paradajky a čisto smotanu moc nemám rada. Ale dá sa vytvoriť napr. aj curry omáčka. Ja si napríklad niekedy robím cestoviny s troma curry omáčkami z McDonald´s a hrozne mi to chutí. Alebo ak tam dáš dve konzervy tuniaka v oleji, feferónovú pastu, cesnak v oleji a pod., tak sa tam tiež vytvorí akoby "omáčka". Síce nie tak hustá, ale suché to teda nie je určite
@borovy Vau, to sú presne veci (okrem slanej kukurice), ktoré nenávidím asi úplne najviac zo všetkého (plus ešte s kapustou a paradajkami) teda okrem kuracieho, ale to by sa mi asi nechcelo robiť kvôli cestovinám, to už asi radšej kurací steak. Ale moc ďakujem za reakciu, baví ma čítať si rôzne kombinácie, ktoré sa dajú k cestovinám vytvoriť
Ako základ väčšinou paradajkový pretlak alebo smotana a do toho cesnak, brokolica, šampióny, špenát, paradajky, olivy, kapary, syry, samozrejme rôzne koreniny
Pokiaľ by šlo konkrétne o rezance tak k nim by mohli ísť aj také veci ako kari, kukuričky, mrkva, paprika, cícer, batáty, tekvica, cuketa, cibuľka, tofu, sójová omáčka, atď
@torpedo08 Super! Ja používam tie nakrájané syrové nite, ale mohlo by byť napr. zaujímavé naraz nakrájať údený syr, hermelín/encián, vložiť mozzarellu a k tomu ešte príp. niečo ako napr. halloumi, ochutený tavený syr, parmezán, eidam, ... (príp. ak má niekto rád nivu). Síce možno budú tie chute splývať, ale dobré by to asi bolo! Aj keď asi aj dosť drahé :/
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
38 komentov
No a za mňa, isto je toho viac, ale skúsim, čo sa mi aspoň vybaví:
olivový olej, chilli, čierne korenie, prosciutto, šampiňóny, pretlačených min. 5 strúčikov cesnaku v oleji a soli, feferonkový krém, 100 gramov tuniaka v olivovom oleji, údené syrové nite nakrájané nadrobno, rukola, pažítka, poľný šalát, čerstvá uhorka, curry omáčka, provensálske bylinky... A myslím, že raz som už skúšala aj plátky paprikášu
Naopak nikdy by som tam nedala ocot, balsamico, kečup alebo paradajky...
Tie šampiňóny a prosciutto som samozrejme myslela opražené na kvalitnom oleji, prosciutto až do chrumkava. Dokonalá kombinácia podľa mňa!
tuniak, kuracie mäso, brokolica, tahini, chilli, cuketa
je toho milión a určite som nespomenula veľa vecí... keď si spomeniem, dopíšem
Ale tak základ je (takmer) vždy pradajková omáčka - buď kúpená alebo si ju robím sám keď mám chuť - paradajky, olivový olej, cesnak, cibuľa, bazalka a štipka čili.
K tomu sa potom kde-čo primieša
Ale dá sa to podľa mňa kľudne nahradiť aj na oleji opraženou sušenou šunkou, tie bývajú aj o polovicu lacnejšie. Ale ešte som to neskúšala... A ešte mi napadá, že aj údený tuniak by mohol byť super.
Pokiaľ by šlo konkrétne o rezance tak k nim by mohli ísť aj také veci ako kari, kukuričky, mrkva, paprika, cícer, batáty, tekvica, cuketa, cibuľka, tofu, sójová omáčka, atď
Bolonske - mleté mäso, cibuľa, cesnak, rajčiny, pretlak, korenia, mrkva, zeler, víno, vývar
Take podobne carbonara ale so smotanou - smotana, žĺtky, parmezán, slaninka, korenia
Avokádové - avokado, olivy, kukurica, rajčiny, korenia
Na sladko - buď s makom, orechami alebo potom kombo cukor, tvaroch s kyslá smotana
Na sedláka s nádychom Indie - vajíčka na sposob praženice s kari korením
Keď sa mi nechce vymýšľať nič originálne - kečup + syr alebo druha varianta morcadella s kúskami páročkov