No odkedy som si začala rátať kalorické tabuľky moja denná strava pozostáva z:
Raňajky - zväčša sladké, buď ovsená kaša s ovocím alebo cereálie s gréckym jogurtom, vždy si prisypávam do toho chia semienka.
Obed - tofu/kuracie mäso s kopou zeleniny, prípadne nejaký kuskus, alebo kľudne menšia porcia z niečoho klasickejšieho, dnes som mala kuracie kari s ryžou, prípadne ak nemám chuť na takúto klasickú obedovú stravu vystačím si aj s bielkovinovým chlebom a mexickou Luntner pomazánkou.
Olovrant - ovocie nejaké, prípadne nejaká "fit" tyčinka
Večera - keďže mi zostáva vždy celkom dosť kcal tak zväčša je to kludne polovica pizze Ristorante + extra veľa veľa kvalitnej šunky na to a šampiónov, alebo nejaký bielkovinový chlieb s lučinou a šunkou a kopu zeleniny. Večer si doprajem viac po celom dni, ale proste do tých tabuliek mi to sedí a myslím, že polka malinkej pizze ma nezabije.
Niekedy si dávam aj druhú večeru a to zväčša niečo na doplnenie bielkovín (rajo active proteín, grécky jogurt alebo vajíčka).
Denne vypijem stabilne 2 až 2,5litra vody alebo FUZE TEA zero kcal.
rano hned cca 0.4dcl citronova/grepova voda
rano ovocie (taktiez hned ako pridem do prace na poobednu 2-3 jablka), ovesnu kasu,
pokokot vlakniny - psyllium 2x denne
smoothie - spenat,banan, pola bieleho tofu, lnene semienka, kokosovy olej
protak (mix konopny a hrachovy)
Velka porcia obrovskej zeleninovej polievy // rizoto, quionotto, batattototo, spenat s varenym zemiakom, celozrnny (ten tvrdy tenky) semiackovy chleba s pomazankou a zeleninuou
velikansky salat s avokadovou zalievkou, polkou tofu, 5 orieskami, aspon 4x do tyzdna
a ak som v praci tak vzdy plny miska krajanej zeleniny (paprika, mrkva, uhorka) na vecer
sem tam ked mam nejake nalady tak lyzicka sezamovej cokoladovej pasty
no pokial si chcem vybalancovat zdravie a vahu tak musim jest co najvyzivnejsie a najlepsie
cca dva litre vody
1 až dve kávy
1 až dve krabičky cigariet.
čo sa týka nejakého naozaj že jedla, tak to sa pohybuje od 0 jedla za jeden až dva dni, po 2 jedlá za deň (obed a večera). čo presne to je sa samozrejme mení, ale odhadujem že množstvo je od "dva krajce chleba s maslom" po cca 800g hmoty, keď sú to tie dve jedlá za deň a je to niečo varené.
ako hodnotím tento stravovací režim?
som nažive, čiže stále ešte príliš dobrý =D
No, vody vypijem málinko, maximálne pol litra aj to nie vždy. Počas školy či práce mám aj kávu bežné lattné (každú stredu banánové).
Na raňajky väčšinou nejaký ten chlebíček, šunka, uhorky a čaj.
Na obed podla toho, čo babka navarí. Ked je to na mne, tak väčšinou rizoto.
Na večeru sáčkovú polievku, to sa stalo mojim zvykom teraz + zase chlebíček a reďkovka.
Počas dňa sem-tam nejaká tá čokoládka či čipsy, ked je nálada.
Hodnotenie: možno tomu nikto neuverí, ale je to o 100 levelov zdravšie a lepšie, než to bolo pred 3 rokmi.
Neviem, moja strava je pestrá a bezfastfoodová, takže hádam aj výživná, ale neviem posúdiť, nesledujem kalorické a výživové hodnoty. Základnými piliermi sú ryža, zemiaky, cestoviny, VEĽA ovocia a zeleniny, hlavne paradajky, šaláty, občas tofu... Jem relatívne málo pečiva (1-2x do týždňa dajme tomu), málo mäsa... ale je nepravidelná, dnes som napr. zatiaľ nejedla nič, inokedy mám aj tri večere
raňajky zväčša nejaké cereálie s malinovým/jahodovým jogurtom, občas mám k tomu 2 - 4 dcl vody, na obed mám zväčša nejaký ten hermelín so zeleninou + občas nejaký jeden kus, dva kusy pečiva, keď sa však varí, tak mávame nejaké kapustnice/guláš (jeden majster zo stavby ľubí dosť vyvárať), večere sa stravujem ako kokot a džgám do seba piate cez deviate, alebo si spravím špagety s niečim na spôsobom ajvaru a prihodím do toho dáky dobrý syr... niekedy si dám ešte pivo s chipsami k filmu, dokážem sa stravovať dobre, ale aj ako úplný idiot prevažuje asi to druhé... minulý rok sa mi podarilo pár mesiacov udržovať tú stravu na celkom prijateľnej úrovni...
ranajky: vacsinou kombo 2 banany, mango, pomaranc, hrozno + citronova stava
obed: 2 bataty alebo zelenina so stavou a ryzou
vecera: dusena brokolica/karfiol
pocas dna protein shake
a snacks: hummus s mrkvou/uhorkou, jablko, oriesky, zelene smoothie, quinoa/kuskus salat, flapjack etc.
snazim jest tak aby som neskolabovala a mala vsetky potrebne ziviny pri tom ako chudnem
z tekutín je to ráno a poobede asi 2,5 deci kávy bez cukru a tá ranná aj s mliekom alebo smotanou .. inak počas dňa asi liter čistej vody + - .. večer tak 2 až 4 deci vína a to je všetko ...
jedlo.. ráno väčšinou obložené pečivo so zeleninou, šunkou nejakou prípadne občas miešané vajíčka ... obedy mávam také že prevažne mäso kuracie ale občas aj niečo iné a k tomu buď zelenina alebo pečené zemiaky, to si robievam celkom často lebo mi to chutí ... inak občas cestoviny si urobím ... a večera tiež nejaké obložené pečivo .. medzi tým si dám nejaký ten jogurt alebo nejakú somarinku, čokoládu a podobne...ale sladké nejedávam skoro vôbec, iba sem tam, viac jem mimo hlavných jedál slané ..
a ako by som to zhodnotil ? nejem nezdravo podľa mňa a keď už si niečo nezdrave dám snažím sa to vyvažovať zeleninou a keď sa dá tak pohybom .. len posledný pol mesiac som sa nejako rozbehol s ochutnávaním pízz a mal by som zase začať brzdiť .. čiže tak neutralne by som to zhodnotil
Na obedy/večere so železnou pravidelnosťou avantgardne striedavam McDonald's (prevažne McRoyal, Filet O'Fish a k tomu záhradný šalát s džúsom) s vegánskymi tackárňami/bistrami ako Loving Hut, Strecha, Vegan City. Tiež niekedy zájdem do školskej menzy.
Na raňajky väčšinou shitload ovsených vločiek s mliekom a trstinovým cukrom. Cez deň ešte dávam 3 lopatky proteínu a nejaké citrusy (grepy, pomaranče, mandarínky). Keďže cvičím 3x do týždňa plus chodím 1 deň plávať, tak sa snažím držať nad 3000 kcal. Ak je treba tak "limit" doháňam zväčša nejakým fit chlebom s nátierkami od Luntera.
Myslím, že na to, že jedlo v zásade považujem za stratu času celkom okay.
napr dnes rano pohar vody a utekal som do obchodu a ranajkoval som vele balenie chipsov s energetakom
obed 2x tortila s avokadom, cuketou, tofu, paradajkou a jarnou cibulkou,vege tatarkou
vecera este co ma napadne za pochodu ale mozno chipsy a kavu
inokedy si rad varim zeleninovu polievku s tofu na ranajky alebo ked mi ostane nejaky leftover polievkos tak si dam a poslednu dobu som si stale kupujem nove luntner parky a s domacim chlebom a horcicou ich jem rano vecer aj naobed a ku tomu si urobim bud zemiaky ryzu a salat a ked mi s kazdeho ostane tak si to dam potom vsetko naraz
ja rad varim vzdy tak aby mi nieco ostalo na dalsi krat a nieco si ku tomu pridam aby som si to jedlo vylepsil, ale na druhu stranu niekedy som par dni len na vode a cajoch a kavach
Jem celkom nezdravo. Na obed mam vacsinou pork chops s ryzou a nejakou zelinou, alebo vegetarian fried rice a vecer vsetko mozne od burgrov, cez indicke curry az po pizzu. Ale zajtra snad podpisem novu najomnu zmluvu a nastahujem sa do bytu s kuchynou, tak si konecne po rokoch zacnem varit.
Keď som u rodičov tak veľmi rôzne od veľmi málo po veľmi veľa príliš živočíšnej potravy, keď som sama tak sladké raňajky (kaša) občas nejaká tyčinka na desiatu, obed rôzne, väčšinou niečo a veľa zeleniny (cez pracovný týždeň pondelok v laborke v kantýne čokoľvek čo uznám za jedlé, utorok streda vege "fastfood" dhaba beas (čiže kopec tofu a zeleniny) štvrtok buď tak ako pondelok alebo si varím (tzn variácie na ryžu so zeleninou/rybie filé so zeleninou/zemiaky so zeleninou/kuracie prsia so zeleninou....) piatok a víkend varím. Večera pozostáva z náhodného niečoho malého.
Plus mám také svoje zabehané zvyky ako pravidelné chai latte v utorok po obede alebo banán v stredu večer po plávaní...celkovo mám rada rutinu, hlavne v stravovaní
Väčšinou neraňajkujem, do školy idem vždy buď s rohlíkmi s nejakou šunkou, salámaou,syrom a podobne, prípadne chlebom... Alebo si skočím do jedálne školskej, kde si dám štandardne nie zdravé jedlo, ale to čo mám najradšej, napr. halušky, ryža+kura/rezeň, syr+hranolky ... No a to mi stačí na celý deň... hej akože rohlíkov je občas dosť... občas žiadne. Sladké nejak vôbec nejem v poslednej dobe... ale koláč si dám keď máme ... Na pitie mám buď nejakú vodu so sirupom, či ochutenú minerálku alebo inú sladkú vodu, občas aj čistú vodu či minerálku... podla toho čo máme.
A keď nejdem do školy tak nemám problém jesť až niekde k večeru obed, lebo väčšinou nevstávam ráno. Keď hej tak neraňajkujem aj tak. No a večer si správim ešte 3 rožky/chleba. ... ja to považujem za uplne normálne ... rovnako ako povedať koláče na zákusky či čo to ...proste koláče... a maslo nie je maslo ... lebo ja som bol naučeny že maslo je proste tam to v krabici a potom som sa s niekym na tom chytil, s bratrancom ... a ono to nie je maslo... tak prečo mi to cely život hovorili ako maslo ... ....
@kassiar nie, ja ranajkujem ked sa zobudim, co casto byva okolo obeda, ale nie nutne.
kavu s dvoma-troma cigami.
len som to neoddelil z celkoveho vyctu, lebo... no, hadaj.
skor castejsie to byva ze obedujem vecer a veceriam ked uz to nikto nevidi lebo vsetci spia
Závisí, ale v priemere to vyzerá takto:
-Ráno doma káva s mliekom možno k tomu jogurt
-ak si nedám jogurt tak v práci ovsena kaša (ov. Vločky, kokos, škorica, hrozienka, voda)
- doobeda si spravím v práci cappuccino
- na obed väčšinou ryža so zeleninou, cestoviny s omáčkou (nie smotanovou), nie som veľmi nápaditá a mäso veľmi nejem
- poobede ovocie
- samozrejme aj káva - buď čistá, s mliekom alebo cappuccino
- vecere sa rôznia, jogurt, syr, zelenina, ak mám navarené tak z toho, niekedy nič, občas čokoláda, pivo, víno, olivy, hummus, lunter nátierky...
+ Vypijem veľa vody a ovocných a bylinkových čajov v práci
Ale inak haluz tí ľudia, čo tu na raňajky si dajú hovno z mravca a na večeru 4 burgre a slaninovú pizzu k tomu... síce by to malo byť presne opačne, ale OK, chudnite
@amikadze pretoze to mam tak rada, ta konzistencia, to zjemnenie, proste top. Nejdem si moc slovickarenie, smothie mi pride najblizsi mozny temin + ked spravis to "smoothie" s menej vody mas vegansky tvaroh
Pfuuu niekedy zjem polku chladnicky a inokedy jablcko za den... podla toho ako si to moje brusko pyta Aj to, raz sa tvarim, ze jem zdravo a potom sa prezeriem kokotinami
Nezdravo Ale ako pekné, čo všetci robíte pre zdravie. U mňa ale kombinácia bielkovín, tukov, sacharidov, možno trochu menej by som mala sacharidov. Mäso musí byť každý deň, klasika, kuracie sotéčko, napr. » tipnajedlo.sk/recepty/kuracie... Jogurty, niečo sladké, na večeru malý chlebík, priebežne niečo zobnem ale malé. Myslím, že ide o tú vyváženosť a nemal by to nikto preháňať a tvariť sa vegano-smoothie neviem aký No a 3-4 kávičky denne, možno pre niekoho moc, ale bez toho by som to nebola ja. Zvyknem brazílsku túto koštovku » simplecoffee.eu/kava/brazilska-...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
41 komentov
Raňajky - zväčša sladké, buď ovsená kaša s ovocím alebo cereálie s gréckym jogurtom, vždy si prisypávam do toho chia semienka.
Obed - tofu/kuracie mäso s kopou zeleniny, prípadne nejaký kuskus, alebo kľudne menšia porcia z niečoho klasickejšieho, dnes som mala kuracie kari s ryžou, prípadne ak nemám chuť na takúto klasickú obedovú stravu vystačím si aj s bielkovinovým chlebom a mexickou Luntner pomazánkou.
Olovrant - ovocie nejaké, prípadne nejaká "fit" tyčinka
Večera - keďže mi zostáva vždy celkom dosť kcal tak zväčša je to kludne polovica pizze Ristorante + extra veľa veľa kvalitnej šunky na to a šampiónov, alebo nejaký bielkovinový chlieb s lučinou a šunkou a kopu zeleniny. Večer si doprajem viac po celom dni, ale proste do tých tabuliek mi to sedí a myslím, že polka malinkej pizze ma nezabije.
Niekedy si dávam aj druhú večeru a to zväčša niečo na doplnenie bielkovín (rajo active proteín, grécky jogurt alebo vajíčka).
Denne vypijem stabilne 2 až 2,5litra vody alebo FUZE TEA zero kcal.
rano ovocie (taktiez hned ako pridem do prace na poobednu 2-3 jablka), ovesnu kasu,
pokokot vlakniny - psyllium 2x denne
smoothie - spenat,banan, pola bieleho tofu, lnene semienka, kokosovy olej
protak (mix konopny a hrachovy)
Velka porcia obrovskej zeleninovej polievy // rizoto, quionotto, batattototo, spenat s varenym zemiakom, celozrnny (ten tvrdy tenky) semiackovy chleba s pomazankou a zeleninuou
velikansky salat s avokadovou zalievkou, polkou tofu, 5 orieskami, aspon 4x do tyzdna
a ak som v praci tak vzdy plny miska krajanej zeleniny (paprika, mrkva, uhorka) na vecer
sem tam ked mam nejake nalady tak lyzicka sezamovej cokoladovej pasty
no pokial si chcem vybalancovat zdravie a vahu tak musim jest co najvyzivnejsie a najlepsie
1 až dve kávy
1 až dve krabičky cigariet.
čo sa týka nejakého naozaj že jedla, tak to sa pohybuje od 0 jedla za jeden až dva dni, po 2 jedlá za deň (obed a večera). čo presne to je sa samozrejme mení, ale odhadujem že množstvo je od "dva krajce chleba s maslom" po cca 800g hmoty, keď sú to tie dve jedlá za deň a je to niečo varené.
ako hodnotím tento stravovací režim?
som nažive, čiže stále ešte príliš dobrý =D
Na raňajky väčšinou nejaký ten chlebíček, šunka, uhorky a čaj.
Na obed podla toho, čo babka navarí. Ked je to na mne, tak väčšinou rizoto.
Na večeru sáčkovú polievku, to sa stalo mojim zvykom teraz + zase chlebíček a reďkovka.
Počas dňa sem-tam nejaká tá čokoládka či čipsy, ked je nálada.
Hodnotenie: možno tomu nikto neuverí, ale je to o 100 levelov zdravšie a lepšie, než to bolo pred 3 rokmi.
obed: 2 bataty alebo zelenina so stavou a ryzou
vecera: dusena brokolica/karfiol
pocas dna protein shake
a snacks: hummus s mrkvou/uhorkou, jablko, oriesky, zelene smoothie, quinoa/kuskus salat, flapjack etc.
snazim jest tak aby som neskolabovala a mala vsetky potrebne ziviny pri tom ako chudnem
jedlo.. ráno väčšinou obložené pečivo so zeleninou, šunkou nejakou prípadne občas miešané vajíčka ... obedy mávam také že prevažne mäso kuracie ale občas aj niečo iné a k tomu buď zelenina alebo pečené zemiaky, to si robievam celkom často lebo mi to chutí ... inak občas cestoviny si urobím ... a večera tiež nejaké obložené pečivo .. medzi tým si dám nejaký ten jogurt alebo nejakú somarinku, čokoládu a podobne...ale sladké nejedávam skoro vôbec, iba sem tam, viac jem mimo hlavných jedál slané ..
a ako by som to zhodnotil ? nejem nezdravo podľa mňa a keď už si niečo nezdrave dám snažím sa to vyvažovať zeleninou a keď sa dá tak pohybom .. len posledný pol mesiac som sa nejako rozbehol s ochutnávaním pízz a mal by som zase začať brzdiť .. čiže tak neutralne by som to zhodnotil
Na raňajky väčšinou shitload ovsených vločiek s mliekom a trstinovým cukrom. Cez deň ešte dávam 3 lopatky proteínu a nejaké citrusy (grepy, pomaranče, mandarínky). Keďže cvičím 3x do týždňa plus chodím 1 deň plávať, tak sa snažím držať nad 3000 kcal. Ak je treba tak "limit" doháňam zväčša nejakým fit chlebom s nátierkami od Luntera.
Myslím, že na to, že jedlo v zásade považujem za stratu času celkom okay.
obed 2x tortila s avokadom, cuketou, tofu, paradajkou a jarnou cibulkou,vege tatarkou
vecera este co ma napadne za pochodu ale mozno chipsy a kavu
inokedy si rad varim zeleninovu polievku s tofu na ranajky alebo ked mi ostane nejaky leftover polievkos tak si dam a poslednu dobu som si stale kupujem nove luntner parky a s domacim chlebom a horcicou ich jem rano vecer aj naobed a ku tomu si urobim bud zemiaky ryzu a salat a ked mi s kazdeho ostane tak si to dam potom vsetko naraz
ja rad varim vzdy tak aby mi nieco ostalo na dalsi krat a nieco si ku tomu pridam aby som si to jedlo vylepsil, ale na druhu stranu niekedy som par dni len na vode a cajoch a kavach
z nejakych vedomych snah cca 2300 kcal a povinnych 60 g bielkovin, do ktorych sa ukrutne nutim
Plus mám také svoje zabehané zvyky ako pravidelné chai latte v utorok po obede alebo banán v stredu večer po plávaní...celkovo mám rada rutinu, hlavne v stravovaní
A keď nejdem do školy tak nemám problém jesť až niekde k večeru obed, lebo väčšinou nevstávam ráno. Keď hej tak neraňajkujem aj tak. No a večer si správim ešte 3 rožky/chleba. ... ja to považujem za uplne normálne ... rovnako ako povedať koláče na zákusky či čo to ...proste koláče... a maslo nie je maslo ... lebo ja som bol naučeny že maslo je proste tam to v krabici a potom som sa s niekym na tom chytil, s bratrancom ... a ono to nie je maslo... tak prečo mi to cely život hovorili ako maslo ... ....
kavu s dvoma-troma cigami.
len som to neoddelil z celkoveho vyctu, lebo... no, hadaj.
skor castejsie to byva ze obedujem vecer a veceriam ked uz to nikto nevidi lebo vsetci spia
-Ráno doma káva s mliekom možno k tomu jogurt
-ak si nedám jogurt tak v práci ovsena kaša (ov. Vločky, kokos, škorica, hrozienka, voda)
- doobeda si spravím v práci cappuccino
- na obed väčšinou ryža so zeleninou, cestoviny s omáčkou (nie smotanovou), nie som veľmi nápaditá a mäso veľmi nejem
- poobede ovocie
- samozrejme aj káva - buď čistá, s mliekom alebo cappuccino
- vecere sa rôznia, jogurt, syr, zelenina, ak mám navarené tak z toho, niekedy nič, občas čokoláda, pivo, víno, olivy, hummus, lunter nátierky...
+ Vypijem veľa vody a ovocných a bylinkových čajov v práci
+ proteiny