wikipédia je stránka, ktorú tvoria jej užívatelia. nemusí to znamenať, že je to nedôveryhodný zdroj, ale rozhodne nie je najlepšie ako zdroj uvádzať wikipédiu.
wikipédia je výborná na odrazenie sa, aby si vedel, o čom, ako a kde hľadať informácie (dobre vypracované heslá vždy majú uvedené zdroje). ale čerpať čisto len z nej nie je dobré riešenie.
Anglicka wikipedia vie byt ako-tak spolahliva, ale na kvalitnych vysokych skolach (t. j. nie ziadne manazmenty alebo Trenciny) nie je mozne zacitovat wikipediu ako hlavny zdroj faktov. Da sa samozrejme spravit to, ze si pod clankom vo wikipedii najdes, odkial citovala wikipedia a vyhladas si dany clanok. Kazdopadne, pre stredne skoly je wikipedia dostacujuca, ale neodporucal by som to prehanat.
Inak slovenska wikipedia je momentalne mizerna. Aj v zakladnych temach je niekedy riadna chyba. Je len na nas, aby sme ju zdokonalili.
@Lawful_good viac menej suhlasim ..alngicka wikipedia..som ta nasiel zatial 95%veci co som chcel..slovenska je o dost mizivejsia ale da sa tam daco naist...ale ked nesi dobry v hladani cez google tak to je akurat
V podstate ano, vsetky informacie su tam viac menej podlozene a blbosti priebezne mazane alebo upravovane. Ale ako povedala grietusha a lawful good pokial by si to hodil na vysokej skole ako zdroj je velmi pravdepodobne ze ta s nim poslu do riti, pretoze wikipedia nie je hodnoverny zdroj (ale linky ktore su pod kazdym clankom vacsinou su).
@gabosh Tak teoreticky Google Knol je encyklopédia, ale tak som to nemyslel.
Myslel som, že keď hladám informáciu o čomkoľvek, na Wikipedii nájdem väčšinou jeden jediný správny výsledok, na Googli nájdem napr. 150 tisíc stránok, pričom nie všetky majú správny/vhodný výsledok...
keď si pozriem a porovnám článok v angličtine, nemčine, slovenčine a češtine a nájdem tam rovnaké informácie (tým nerátam, ak je to ten istý článok, len preložený), tak tam istú dôveryhodnosť vidím
@Nikeboy Ja by som povedal že keď chceš niečo odbornejšie tak ti neodporúčam Wikipediu. Nemusí to tam byť správne lebo ani človek čo to tam vyťapil to tiež tam mohol dať zo zdroja ktorý nie je správny a po ďalšie ten kto to tam dal tiež nevie o tom ani šajnu čiže ani nemusí to urobiť zo schválnosti skôr z nevedomosti že to len opísal. Ale niektoré vecí len tak pre zaujímavosť sú tam fajn dá sa to použiť ale treba si dávať pozor!
Keby som v nejakej seminárke uviedla ako zdroj Wikipédiu, pošlú ma kade ľahšie... študujem angličtinu a dejepis a netrúfla by som si čerpať z Wikipédie, profáci nám to vyslovene zakazujú, u nás kto čerpá z Wikipédie, je loser neschopný násjť si dôveryhodné zdroje v knižnici. Už som ta pár chýb našla. Proste... človek nemôže vedieť aký debilko to tam zverejnil. Ale ak hľadám nejaké rýchle info pre vlastnú potrebu, napríklad o hudobných skupinách, nejakých osobnostiach alebo hercoch, o krajinách, tak sa pozriem väčšinou najprv na Wikipédiu a ak ma to zaujme, hľadám aj inde.
nam wiki zakazuju pouzivat ako zdroj (co chapem) ale zas na druhej strane, ako uz niekto pisal, ak mas poriadne dlhy clanok, vacsinou ma dostatok zdrojov pod ciarou (a tie vedia byt dost relevantne). mam len taku poznamku, co sa tyka porovnania s inymi encyklopedickymi zdrojmi - v porovnani s britannicou (pre tych, ktorym anglictina nerobi problem): » news.cnet.com/Study-Wikipedia... vychadza wikipedia celkom obstojne - ma sice chyby, ale ani britannica (ktoru povazujem za dostatocne vaznu encyklopediu) nie je neomylna...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
wikipédia je výborná na odrazenie sa, aby si vedel, o čom, ako a kde hľadať informácie (dobre vypracované heslá vždy majú uvedené zdroje). ale čerpať čisto len z nej nie je dobré riešenie.
Inak slovenska wikipedia je momentalne mizerna. Aj v zakladnych temach je niekedy riadna chyba. Je len na nas, aby sme ju zdokonalili.
Myslel som, že keď hladám informáciu o čomkoľvek, na Wikipedii nájdem väčšinou jeden jediný správny výsledok, na Googli nájdem napr. 150 tisíc stránok, pričom nie všetky majú správny/vhodný výsledok...
ak sa nejaké fakty rozchádzajú, pozriem ešte inde