wau ty si z Detvy? Áno, používam ju a nenávidím, keď ju niekto nepoužíva... Áno, o človeku to povie veľa a aj o takom, čo píše štýlom: "AHooy, akko sha masH??? xD Lol Roflmao.... to je už choroba...
nemám to rad ale píšem tak lebo som prišiel na to že už som aj zabudol ako sa normalne niektore slová maju spárvne písať. A druhý dôvod je že to ptorebujem do školy. Dokumentáciu k semestrálke asi ťažko budem môcť odovzdať písanu bez diakritiky
používam a mám rada, keď môžem čítať text niekoho iného s diakritikou, ale nemyslím si, že nepoužívanie diakritiky je nectenie si materinského jazyka alebo niečo, kvôli čomu by som mala toho človeka považovať za sprostého. veľa to o ňom povie? čo ja viem, mne to len povie, že je zvyknutý nenamáhať sa pri písaní pomocou klávesnice.
Akože, u mňa pokiaľ pšče pravopisne správne a nepozžíva diaktritiku tak ešte znesiem, ale je to podľa mňa oveľa lepšie písať normálne... A presne neviem, ako na to prídeš, ale je to tak, že niečo o človeku zistíš
Používam ju, ale vzhľadom nato, že mám pokazenú klávesnicu a nejdú mi všetky písmena, tak to nie vždy 100% dobre, ale ak nerátam gramatické chyby, tak môžem skonštatovať, že áno píšem, ale to je už sila zvyku.
A mne sa to páči. A hl., keď niekto píšem osoby s veľkým písmenom vtedy ma u mňa také veľké bezvýznamné plus.
používam ju, tak som proste naučený z obchodnej a čo sa týka tej druhej časti... som za písanie s diakritikou, je to omnoho jednoduchšie čítať ako bez nej, a potom si len domýšľať, že čo za slová tam vlastne môžu byť lebo v niektorých prípadoch to naozaj nie je očividné
Používať diakritiku, to veľmi záleží od toho, či je človek na to navyknutý v písaní na stroji/počítači. Pokiaľ niekto odjakživa len chatuje, fóruje na Birdze a prípadne si píše nejaké neformálne maily, tak sa niet čo čudovať, že diakritiku veľmi "nectí". Osobne to za nejakú veľkú chybu nepovažujem, hoci občas som potom z niektorých slov zmätená, ale dokážem ich rýchlo rozlúštiť. Oveľa viac lahodí môjmu oku správna gramatika, aké-také "čiarkovanie" a snaha o to písať zrozumiteľne a neprzniť to thačkami, quečkami a inými postrachmi peknej slovenčiny.
Osobne by som si ale nevedela predstaviť dobrovoľne písať bez diakritiky. To by som naozaj musela mať jedinú (ne)možnosť - anglickú klávesnicu
Ja osobne používam diakritiku lebo sa mi to páči , a začal som z tým už dávno lebo som si chcel zvyknúť že napríklad v budúcnosti ju budem potrebovať ( napríklad v zamestnaní ) ... mne osobne sa to páči keď niekto píše normálne ... myslím si že t ako píše človek napovedá aj o jeho osobe ako takej ... a aj keď náhodou ju nemôžem písať lebo som napríklad na internete na mobile tak vopred napíšem že ju nebudem písať a dôvod
@21looky jj, tak nejak... Ja som sa k tomu dostal, že sa mi to celkom páčilo, ako to vedia pekne všetko napísať... Celkovo to na mňa robilo aj robí dobrý dojem...
Kým som nemal na škole techniku administratívy písal som viac-menej bez nej, teraz som si zvykol písať s ňou a nemám prečo to meniť... a pokiaľ nepíše ako "PoQuecoOva cAjoCka" tak mi je to jedno, niekedy si ani neuvedomím či je text s diakritikou či nie
niekedy používam ,keď sa nenáhlim ....ale nemyslím ,že by to niečo signalizovalo o človeku ,ktorý ju nepoužíva len asi toľko ,že nestíha ,keď nevie prstoklad
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
lebo si ctím mater. jazyk
nepáči a nemám to rád
@kolivideam no vidíš... ďalší
Btw. tiež si nemyslím, že je to o inteligencii. Niektorí píšu bez toho, páč sa im tak možno píše rýchlejšie a nenaučili sa písať rýchlo s tým
A mne sa to páči. A hl., keď niekto píšem osoby s veľkým písmenom vtedy ma u mňa také veľké bezvýznamné plus.
a celkovo kukám, že väčšina má mne podobný názor
Osobne by som si ale nevedela predstaviť dobrovoľne písať bez diakritiky. To by som naozaj musela mať jedinú (ne)možnosť - anglickú klávesnicu
btw aj emaily do firiem niekedy pridu bez diakritiky, takze to nejak globalne riesit nema zmysel...
Akurát ma vytáča, keď niekto napíše každé štvrté znamienko, vyzerá to kurva divne.
A cítila som sa blbo, keď som napísala polooficiálny mail s, a odpoveď mi prišla bez.