Dnes sme boli cela skola, od triedy kvinta az po oktavu, na tomto filme v kine. Videl to niekto z vas? Ak ano, pacil sa vam tento film? Myslite si ze nieco podobne by sa mohlo stat aj na Slovensku? Ak ste ho nevideli chcete si ho pozriet?
@1 v skratke o tom,ze: ziaci maju v skole tyzden projektov,niektori sa zapisu do kurzu autokracie, ich veduci-profesor kurzu im vysvetli principy autokracie,cize vlastne diktatury, na com je postavena a ako funguje, potom profesor urci ze rozpravat mozu len ked im da slovo a oslovovat ho musia ´´pan Wegner´´. Niektorym sa to nepacia a z kurzu odidu, ale ziakom z inych kurzom sa tento príjekt zapaci a prihlasuje sa ich coraz viac. Urcia si jednotne oblecenie-biele kosele a rifle. Vymyslia si pomenovanie svojho ´´hnutia´´ a pomenuje ho Die Welle cize vlna, podla toho si vytvoria aj pozdrav-take ohnutie ruky do tvaru vlnky. Zacnu odsudzovat ludi ktori ´´nenosia bielu koselu´´. Zacnu byt Vlnou uplne ´´posadnuti´´. Jeden typek vymysli logo ´´hnutia´´ ktore potom zacnu sprejovat po celom meste, zacnu aj vsade lepit nalepky a jeden chalan vylezie na vysoku rozostavanu budovu a na obrtosvke platno ci co tam bolo nasprejuje veeelke logo Vlny. Manzelka profesora-veduceho vlny sa zacne onho bat a vsimat si zmeny na jeho spravani, ked k nemu domov dojde sfanatizovany student, manzelka sa od neho odstahuje. Student spi pred domom profesora ´´pana Wegnera´´ az do rana. Dalsi student a ucastnik projektu dokonca parkrat udrie svoju holku, lebo nesympatizovala s Vlbou. Jeho pritelka je proti Vlne. Ked mali ucastnici kurzu volejbalovy zapas,privrzenec Vlny takmer utopil nesympatizanta. Pan Wegner si stale neuvedomuje co sposobil a rozputal. Uvedomi si to az vtedy ked mu ziak ktory udrel svoju holku pride o tom povedat a poziada ho aby Vlnu zastavil. Na dalsi den sa vsetci privrzencia clôenovia stretnu v hale,kde im Wegner precita ich prace v ktorych pisali svoje dojmy z Vlny a vec ktore im vlna dala... Po docitani su vstci nadseny,ale Wegner si konecne uvedomi co sa deje a oznami koniec vlny, ziaci sa buria. Ten typek co spal pred Wegnerovim domom sa postavi a v ruke ma zbran, postreli chlapca ktory suhlaisl so zrusenim Vlny. Nakoniec zbran namieri aj na Wegnera, ktory ho ale prsviedca ze ak ho zabije tak Vlna nebude mat vodcu. Zufaly typek si streli zbranou do ust a zomrie. Pan Wegner je odvedeny policajtmi... no asi to je strucne prerozpravanie deja fakt sa to oplati si pozriet... ehm a najviac ma an tom zarazilo to,ze cely film je nakruteny PODLA SKUTOCNEJ UDALOSTI!
Videl, veľmi sa mi to páčilo. Vynikajúce, nekomerčné, na zamyslenie a dosť osviežujúce po všetkých anglicky hovorených filmoch Človek by si až myslel že sa ani v inom jazyku netočia. Hlavne som prekvapený že aj také reťazce ako Palas Cinemas tomu venujú premietací čas Úroveň kín ide hore
blademaster - profesionálny vynímač z kontextu? Imho to je o tom ako vytvoriť totalitu za pár dní, autori filmu sa s tým nestotožňujú Ak si videl Kult hákového kríža, tak tiež by si mu dal NC-17 jak tí blbci z MPAA za to, že je to film "s nevhodným rasistickým obsahom"? Akokoľvek naivný film je to, tak som si vždy myslel, že je to film s antirasistickým posolstvom
super film, prave dnes sme to dopozerali na nemcine, ale kvoli dejepisu, kde berieme nacisticke nemecko. Bolo vidiet, ako sa da clovek ovplyvnit - ziaci - a zrazu ma kazdy dojem, ze kazdy si je rovny - dokazuju to rovnakym oblecenim, pozdravom, idealmi (biele kosele) a nakoniec sa to vyhroti tak, ze Vlnu rozpusti a ten jeden, Dennis, myslim, sa po tomto citi velmi sklamany a zradeny a zastreli sa. Len sme s kamoskami rozmyslali nad tym, preco bol zrejme aj odsudeny, ten ich ucitel? Za sirenie fasizmu, aj ked mali ako temu na projekt aristokraciu alebo tam ide o zodpovednost?
@9...neberem Ti Tvoj názor,ale ten film vôbec nie je o vymívaní mozgov ,to je fakt ako spravne poznamal @10 vytrhnute z kontextu ... inač je to prvy čisto neemcký film ktorý je naozaj výborný...podľa mňa by to mali povinne premietať na všetkých školách a nielen kvôli zabitiu vyučovania
Ten film mal veľmi, veľmi zaujímavý námet, priam lahôdkový, rovnako bolo dobré prevedenie, ale keď som si neskôr pozrel starší Das experiment, tak mi die welle prišiel ako vykradnutá komerčná verzia experimentu prehodená na iný námet ...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
A ty si určite videl všetky nemecké filmy ...
... ... ...
Ten film mal veľmi, veľmi zaujímavý námet, priam lahôdkový, rovnako bolo dobré prevedenie, ale keď som si neskôr pozrel starší Das experiment, tak mi die welle prišiel ako vykradnutá komerčná verzia experimentu prehodená na iný námet ...
@14 No vám to premietajú a tu v PB to nikto nepozná Bolo to dobré, ale mne sa aj Good bye Lenin dosť páčilo, asi som menej náročný