Aké máte skúsenosti, je ťažké dostať sa na Phd? Aká je konkurencia? Kedy ste to začali riešiť, a konkrétne čo (napr. publikácie a pod)? Dá sa potom pracovať popri štúdiu? Samozrejme viem, že to závisí od školy a fakulty, aj tak ma zaujímajú skúsenosti.
Podľa toho, na akú školu, obhajoba projektu je určite na každej škole, aj vyhodnotenie predpokladov, teda publikácií, prospechu, atd., a na niektorých školách sú aj testy z jazyka a z odboru, ktorý ideš študovať....ja sa chystám tento rok na druhý pokus, len už to nebude alma mater, lebo tam som sa popálila, hoci všetky predpoklady boli OK, nechceli ma vziat, tak tam nie som, uz pred prijimackami mi hovorila skolitelka, ze tazko to bude, ze ini maju tlacenku....no a co sa tyka publikacii, tak zacala som to riesit v 4.rocniku, 2 x som sa zucastnila studentskej vedeckej aktivity co bolo aj v zborniku, pedagogicke minimum mam tiez....a co sa tyka prace, ja som si nasla pracu ako szčo s flexi casom (ale aj flexi platom, co je niekedy nic moc ), ktoru si asi presuniem na brigadnicky pomer, ak tam budem, a ak nieco kvapne budem rada, inak za PhD. Je plat, resp. Stipendium cca 500-600 eur, po dizertacnej skuske v polke studia aj viac
Je to individuálne od školy ku škole, ale ešte dokonca od katedry ku katedre. Každá katedra má svoje zvyky, požiadavky, očakávania a podľa toho je to ťažšie alebo ľahšie získať... Tam už je to viac aj také osobnejšie, či si ťa tam vedia medzi sebou predstaviť a či majú vyčlenené voľné miesto od rektora na prijímanie nových študentov na PhD. štúdium. Ja až úplne v piataku som to tak viac začala riešiť. Nehovorím, kto chce môže aj skôr, to ale asi platí o všetkom v živote. Zároveň je to už niečo ako práca, pretože popri tom poberáš mesačne štipendium (ako plat), ak si na dennom a z toho ti prináležia aj určité povinnosti podľa tej ktorej katedry.
U nás na škole vyžadujú ovládať jazyk...niekde som počul že z neho musia byť aj štátnice, čo sa mne zdá pritiahnuté za vlasy a neviem či tomu môžem veriť. Keď si moja sestra robila doktorát na STU musela ovládať 2 jazyky.
Neviem, prečo sa nemôžem spýtať na skúsenosti, aj keď to je iné všade, ale predsa tam sú veci, kt. sú všeobecné a mňa zaujíma všetko...nemusíte všetci zopakovať, že to je všade inak...VIEM! zaujímajú ma osobné skúsenosti, možno to je na mojej škole inak, zaujímať ma to môže
@kierkegaard To je zaujímavé, o tom som ešte nepočula. Napr. v mojom odbore to je úplne samozrejmé, že musím ovládať jazyky, napriek tomu neviem o tom, že by boli z toho nejaké skúšky. Aj ked človek musí pracovať so zahraničnou literatúrou, ked už ide na phd, ale pri niektorých odboroch asi aj angličtina stačí, to neviem.
@redchevrolet No prešla som 12 strán ale zatiaľ len raz sa objavila podobná téma Ty študuješ phd? Najviac ma zaujíma, ako veľmi je ťažké dostať sa na phd? Samozrejme viem, že je, ale čítala, počula som všeličo, že to napr. závisí od školiteľa alebo od samotného študenta či ho chcú na katedre, atď. Zaujíma ma, čo robia ľudia, ktorí sa naozaj veľmi snažia, a ktorých aj zoberú? (ešte raz napíšem, že viem, že to je individuálne nebudem to hneď aplikovať aj na moju školu...len dobre vedieť)
Tak to ako ťažké je sa tam dostať závisí najviac od toho, koľko ľudí sa tam hlási a koľko berú, ak sa hlási veľa tak si môžu vyberať, v opačnom prípade ani nemusia byť nejaké skúšky. Myslím si, že záujem o to doktorandské nie je až taký veľký, a šancu dostať sa tam má každý šikovný študent. Ale opýtaj sa radšej doktoranda na tvojej škole
" Zaujíma ma, čo robia ľudia, ktorí sa naozaj veľmi snažia, a ktorých aj zoberú?"
To, co robia uspesni nielen na prijimackach, ale vo vseobecnosti. Tj zistia si okolnosti z dobreho zdroja, zameraju sa na podstatne aspekty, systematicky sa na to pripravia, pracuju na sebe a zapoja sedliacky rozum.
Never tomu, ked niekto tvrdi, ze podstatna je len tlacenka.
Na nasej fakulte su len externisti, co pre teba asi velmi informativne nebude, lebo tu pises o internom DS.
Nie je problem sa dostat, lebo nie je velky zaujem. Myslim, ze zobrali vsetkych. Ludia to robia popri inych zamestnaniach, cast popri tom robi na fakulte ako ciastocny uvazok, cast uplne inde.
Problem je skor dokoncenie, nez prijatie. Skonci cca polovica. Najcastejsie riciny nedokoncenia - nesplnenie podmienok pre postup do dalsieho rocnika pre ine pracovne, rodinne povinnosti, nezhody so skolitelom, problem s publikaciami, zmena pracoviska. V niektorych pripadoch sa da prerusit, co cast vyuzije. Externista nema stipko (naopak plati skolne) a nema to ako "miesto zamestnania".
@redchevrolet Dakujem Samozrejme na katedre som sa pýtala na podrobnosti, ale samotní študenti to vnímajú z tej druhej strany, to som chcela predovšetkým vedieť. Mala by som sa spýtať konkrétne doktorandov čo sú na katedre, ale žiadneho nepoznám osobne, takže to bude ťažšie. No a je ich veľmi málo, aj preto si myslím že to je ťažké. Neviem, či len u nás je tak málo doktorandov v poslednej dobe, alebo je to všade také. Ked som bola prváčka, hovorili nám, že každý rok zoberú dvoch, no teraz ani to nie je isté, že jedného zoberú.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
OK
Ak ti z toho vystane nejaka konkterna otazka, kludne mi napis TS alebo tagni.
V podstate ti uz ospovedal ten vyssie.
" Zaujíma ma, čo robia ľudia, ktorí sa naozaj veľmi snažia, a ktorých aj zoberú?"
To, co robia uspesni nielen na prijimackach, ale vo vseobecnosti. Tj zistia si okolnosti z dobreho zdroja, zameraju sa na podstatne aspekty, systematicky sa na to pripravia, pracuju na sebe a zapoja sedliacky rozum.
Never tomu, ked niekto tvrdi, ze podstatna je len tlacenka.
Na nasej fakulte su len externisti, co pre teba asi velmi informativne nebude, lebo tu pises o internom DS.
Nie je problem sa dostat, lebo nie je velky zaujem. Myslim, ze zobrali vsetkych. Ludia to robia popri inych zamestnaniach, cast popri tom robi na fakulte ako ciastocny uvazok, cast uplne inde.
Problem je skor dokoncenie, nez prijatie. Skonci cca polovica. Najcastejsie riciny nedokoncenia - nesplnenie podmienok pre postup do dalsieho rocnika pre ine pracovne, rodinne povinnosti, nezhody so skolitelom, problem s publikaciami, zmena pracoviska. V niektorych pripadoch sa da prerusit, co cast vyuzije. Externista nema stipko (naopak plati skolne) a nema to ako "miesto zamestnania".