Chcela by som sa spytat ci niekto nema skusenosti s externym studiom, rada by som studovala v kosiciach, ale nemozem si dovolit ist tam na intrak. Da sa to zvladat ak by som ostala v Ba a popri praci? Dakujem
no tak v prvom rade je dolezite aku pracu by si mala. moj priatel mal pracu akoze normalnu pracu v obore v ktorom studoval a bol o dost masaker, pretoze v tej rpaci sa stale nieco nove ucil a potoms a este musel ucit aj do skoly.. no proste bolo to drsne
lenze kazdy clovek je iny. co jeden nezvladne, to je pre ineho hracka
ale mozno kebyze robis taku jednoduchu pracu.. alebo nieco co nieje psychicky narocne aby si zvladala skolu.. je to na tebe na co sa citis..a samozrejme zalezi aj od toho co chces ist studovat. ono niektore obory je lepsie studovat denne-viac sa naucis.. ale zalezi od oboru a skoly..
je to zlé, že nemôžeš odísť. Skús nejakú podobnú školu radšej v blízkosti. Výhodou bude už len kratší čas dopravy.
Ja som ťa nechcela vystrašiť, len viem, že zamestnávatelia alebo možno len hlúpa ľudská závisť dokáže hádzať pod nohy zbytočné polená. Bolo by ti veľmi ľúto, keby si pre prekážky, ktoré máš v práci musela nechať školu.
Áno, áno, presne ako tu bolo povedané. Najčastejší problém pre absolventa je nájsť si prácu a ešte aj takú, z ktorej by ťa na piatok uvoľnil 2x za mesiac (vychádzam z toho, že by si študovala externe, piatok a sobotu každý druhý týždeň... tak to mám napr. ja). Na čo by bral niekoho koho musí uvoľnovať, keď môže mať plnohodnotného zamestnanca. Je to aj dosť o známostiach. A externé štúdium je spoplatnené, ale nie je o moc drahšie ako denné, kde máš náklady na intrák, na jedlo, tiež na cestu a podobne.
@2807 no ja naprikald som teraz na dennom studiu a absolutne nemam sancu najst si pracu..sice mam volny piatok, lenze co zmozem 1dnom v tyzdni? a kto ta niekam vezme na taky pohyblivy pracovny cas? +este samozrejme musim mat cas na ucenie, lebo neni to sranda..
takze ono na tom dennom studiu to tiez neni taka sranda
tak tomu ver ze na mnohych vysokych skolach sa davaju zapichy za ucast dokonca aj na dennom a externisti vacsinou dostanu nejake nenapadne vypracovane otazky a tie su na skuske...to skor nam na dennom povedia tu mas skripta uc sa...nevravim ze je to tak vsade ale na mnohych skolach..a viem o tom lebo moj kamos studuje externe to iste co ja takze ak mi niekto rozprava taketo rozpravky rad ho vyvediem z omylu..nie je myslitelne aby niekto kto pracuje bol schopny splnit take poziadavky, ktore maju na dennych studentov
študovala som externe pred 3rokmi som skončila. A mimochodom na skúšky sme chodili aj s dennými študentmi, a neboli medzi nami rozdiely. Rovnaké otázky, rovnaké požiadavky. Skôr naopak, nás si chválili, že sme výborne pripravení na skúšky. My sme nebrali skúšku, len ako pokus, nám musela vyjsť. A to hlavne pre tie nešťastné uvoľnenia z práce.
Ono je to všetko o tom, že štúdium bolo splnením našich snov. Možno pre niekoho zvláštne...
Ale chápem, že človek v 19 má iné sladké starosti a iné priority a aj viac odvahy. Takže ok
@zimuska (zvero)lekár externe študovaný - nie ďakujem. je to odbor, kde externe študovaný absolvent proste nemá toľko ako interne študovaný. hovorím ti to preto, lebo na tej škole poznám ľudí na internej aj na externej forme. je to pomerne náročné štúdium, predmety ako anatómia, latinčina, biofyzika a podobne. neodporúčam externe, a ani interne. a externistom tam aj tak nedajú intráky, ani na jednu noc.
@2807 na externej forme sa nedávajú skúšky za účasť. tam sa dávajú zápočty za účasť. napríklad na ekonómii v bratislave určite. opäť poznám 2 osoby, ktoré študujú to isté - jedna interne a druhá externe. ešte k tomu sú si navzájom rodina. jedna musí problematiku poznať perfektne, druhá sotva vie, čo vlastne opisuje z ťaháku, prípadne bľaboce naspamäť naučená. titul taký istý. zápočet na internej forme je niekedy ťažšie získať ako skúšku. povedz prosím, čo si študovala. prosím.
@Stalker123456 To že externisti majú nejaké úlavy a vy na dennom sa idete zodrať od učenia je absolútny mýtus, nehovorím, že niekde to tak nefunguje, ale v drvivej väčšine to tak nie je.
Ak je niekto už niekoľko rokov dospelý, tak má k tomu štúdiu iný postoj ako niekto kto má 18 a ver, že napríklad externisti, hlavne tí starší sa učia každý deň počas semestra nie ako denný len pred skúškou a preto to zvládnu často lepšie ako denný študent.
Nie preto, že im vopred dajú otázky. Ver mi, že postoj bežného denného študenta k štúdiu, ktorí išiel na Vš napríklad preto, lebo sa mu nechce pracovať/prípadne by nemal prácu a postoj externého študenta, ktorí napríklad tú školu potrebuje pre to, aby mohol pokračovať v práci a za školu si platí sa porovnať nedá.
D170 - vystihla si to presne. Bolo to o disciplíne, o tom, že som nevedela, čo je voľno, o tom, že som drela celý rok. Všetko muselo byť naplánované a do bodky aj splnené, inak bolo zle.
A čo je fajn, mňa to zaujímalo. Mne keby niekto na strednej povedal, že ma bude zaujímať škola , tak mu asi zmeriam teplotu .
Na všetko musí človek dozrieť, a mnohé pochopiť.
A vôbec tu nemoralizujem, ešte raz opakujem. Ja chápem postoj iných, a je to pre mňa ok. Život je o tom krásnom i bláznivom.
ja by som sa chcela spýtať, skôr poprosiť niekoho o radu. neviem čo mám robiť s výškou. nie je to to čo som chcela a hlavne geometria a také podobné veci, vydržala som tam doteraz ale viem že skúšku s konštruktívnej geometrie nespravím. neviem či tam ostať aj v lete ak spravím skúšky alebo to nechať tak a ísť na rok inde. ale asi externe
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
-najprv si musíš zistiť, či ťa vôbec tvoj zamestnávateľ uvoľní . Nemám s týmto dobré skúsenosti
- musíš si uvedomiť, že externe štúdium je spoplatnené
- je možno lepšie riešenie nájsť si prácu popri štúdiu a tak vykompenzovať výpadok financii
-taktiež si musíš zvážiť náklady na cestu, a stratený čas
- študovať externe neznamená dostať niečo zadarmo, len tak. Študovať externe znamená predovšetkým samoštúdium.
Najradšej mám keci takých, čo nikdy neštudovali externe a rozširujú reči o tom, že na externom štúdiu sa dávajú skúšky za účasť.
Dobre si zváž, čo spravíš, ale myslím, že je lepšie a v konečnom dôsledku možno aj lacnejšie študovať na dennom
a dá sa všetko, len musíš mať veľké pochopenie u zamestnávateľa a veľmi-veľmi chcieť
lenze kazdy clovek je iny. co jeden nezvladne, to je pre ineho hracka
ale mozno kebyze robis taku jednoduchu pracu.. alebo nieco co nieje psychicky narocne aby si zvladala skolu.. je to na tebe na co sa citis..a samozrejme zalezi aj od toho co chces ist studovat. ono niektore obory je lepsie studovat denne-viac sa naucis.. ale zalezi od oboru a skoly..
kazdopadne..da sa vsetko, len treba chciet
ale dakujem
Ja som ťa nechcela vystrašiť, len viem, že zamestnávatelia alebo možno len hlúpa ľudská závisť dokáže hádzať pod nohy zbytočné polená. Bolo by ti veľmi ľúto, keby si pre prekážky, ktoré máš v práci musela nechať školu.
a mozno by som si vedela zohnat pracu kde by to akceptovali, ale neni to take iste..
takze ono na tom dennom studiu to tiez neni taka sranda
Ono je to všetko o tom, že štúdium bolo splnením našich snov. Možno pre niekoho zvláštne...
Ale chápem, že človek v 19 má iné sladké starosti a iné priority a aj viac odvahy. Takže ok
@2807 na externej forme sa nedávajú skúšky za účasť. tam sa dávajú zápočty za účasť. napríklad na ekonómii v bratislave určite. opäť poznám 2 osoby, ktoré študujú to isté - jedna interne a druhá externe. ešte k tomu sú si navzájom rodina. jedna musí problematiku poznať perfektne, druhá sotva vie, čo vlastne opisuje z ťaháku, prípadne bľaboce naspamäť naučená. titul taký istý. zápočet na internej forme je niekedy ťažšie získať ako skúšku. povedz prosím, čo si študovala. prosím.
Ak je niekto už niekoľko rokov dospelý, tak má k tomu štúdiu iný postoj ako niekto kto má 18 a ver, že napríklad externisti, hlavne tí starší sa učia každý deň počas semestra nie ako denný len pred skúškou a preto to zvládnu často lepšie ako denný študent.
Nie preto, že im vopred dajú otázky. Ver mi, že postoj bežného denného študenta k štúdiu, ktorí išiel na Vš napríklad preto, lebo sa mu nechce pracovať/prípadne by nemal prácu a postoj externého študenta, ktorí napríklad tú školu potrebuje pre to, aby mohol pokračovať v práci a za školu si platí sa porovnať nedá.
A čo je fajn, mňa to zaujímalo. Mne keby niekto na strednej povedal, že ma bude zaujímať škola , tak mu asi zmeriam teplotu .
Na všetko musí človek dozrieť, a mnohé pochopiť.
A vôbec tu nemoralizujem, ešte raz opakujem. Ja chápem postoj iných, a je to pre mňa ok. Život je o tom krásnom i bláznivom.
A študovala som pg U1-4
» www.ipgymnazium.sk/?IDe=209566...