Tí, ktorí máte partnera a žijete spolu v jednej domácnosti - ako hospodárite s peniazmi? Máte každý svoj účet alebo máte spoločný, príp. nejak inak? (Kľudne sa rozpíšte).
A tí ktorí nemajú partnera, tak napíšte ako by Vám to vyhovovalo
Začnem prvá - u nás máme každý svoj účet + jeden spoločný. Na spoločný prispievame obaja vopred dohodnutou čiastkou každý mesiac a platia sa z toho spoločné výdaj, ako napr. hypotéka, nájom, potraviny, benzín... No a zvyšok výplaty si obaja nechávame na svojom vlastnom účte a využívame na čo sami uznáme za vhodné.
presne tak ako si uviedla sa mi to paci, spolocny rodinny ucet a pritom ma aj kazdy ten svoj a na spolocny by sa vkladali peniaze urcene na domacnost, zdravy pristup podla mna a rozumny
my mame kazdy svoj ucet, sme dohodnuti,ze ja mu posielam kazdy mesiac svoju cast najmu a co sa ptm potravin a domacnosti tyka celkovo, tak ked ideme nakupit spolu,tak ideme na polku a obcas obaja robime aj zvlast nejake nakupy a vtedy sa to nejak spešl neriesi
a co sa auta tyka,tak ked ideme mimo BA na nejake vylety,tak dam do benzinu
mame kazdy svoj ucet a zdielany zatial nemame, kedze nie sme v nejakom oficialnom zvazku.
hypo aj byt su na mna, takze mesacne mi nieco posle na energie a pri plateni jedla sa striedame (resp. mame to viac-menej % rozdelene na vysku platov).
co sa tyka auta/benzinu tak dopravu do prace platim ja, lebo sa nam podarilo tak, ze pracujeme v tej istej, ale nastupil az po mne, takze na benzin si nepytam - kedze (by) som tam uplne rovnako soferovala aj sama (a on by asi? chodil mhd, takze sa ku mne moze kludne pripojit a bolo by mi fest blbe za to nieco pytat). okrem toho ma svoje auto a s nim spojene svoje vydavky.
uz mam objednane nove auto, tak to budeme platit spolu, tiez tak-nejak alikvotne s platom a tym, kto ho bude vlastnit, potom sa asi zbavime oboch starsich co mame teraz.
no a co zostalo to zostalo, on mina na psa a ja na oblecenie/kozmetiku/blbosti
a co sa toho spolocneho uctu tyka, do buducna nevylucujem tuto moznost, prave naopak
ale zatial sme este velmi mladucki a nemame hypo ani deti, ani nic take,co by sme museli takto riesit.
každý máme vlastný účet a odkladáme si doma keďže sa za chvílu sťahujeme. inak neriešime kto čo zaplatí, striedame sa. odložené peniaze minieme na zariadenie a na splátky hypo
@bebekex a ak sa môžem opýtať, máte obaja približne rovnaký plat? Ak áno tak potom to je super systém ak nie, tak ako to riešite? Príp. ak by jednému z vás vypadol príjem na nejakú kratšiu dobu?
@hoperpohroma si mi pripomenula, že som zabudla dať dôležitú podotázku a to či s partnerom zarábate približne rovnako alebo či je tam nejaký citeľný rozdiel.
U vás teda funguje % rozdelenie? Neviem si to predstaviť v praxi
účet máme len jeden, je to priateľov účet, v podstate firemný, na ktorom máme spoločné financie ale každý máme aj svoje vlastné (v hotovosti) priateĺ zarába o niečo viac ale v praxi to nijak percentuálne nerozdeľujeme, inými slovami - všetko pekne 50/50
praveze vobec nemame rovnaky plat
ale ja platim o kusok nizsi najom a frajer ked ideme spolu niekam jest, tak ma vacsinou nenecha platit celu sumu za seba
Máme spoločný hypotékovy účet, na ktorý sme sa dohodli, že budeme naň prispievať rovnako, aj keď priateľ zarobí skoro raz toľko čo ja,, ale platí väčšinu veci a pri bežných nákupoch-potraviny, drogéria,.. sa striedame.. Ale na tom spoločnom účte momentálne nechávam viac peňazí ako sme sa dohodli, lebo si tam šetríme na zariadenie domu a ja si tam nechávam posielať celú výplatu a na môj osobný účet si posielam len niečo na tie bežné výdaje..
@kissmeplease neviem, tie % som len odhadla. ja som momentalne v poli senior a on pred pol rokom zmenil odbor a je novacik, takze ten platovy rozdiel tam je dost znacny. preto casto len mavnem rukou a zaplatim - takze si myslim, ze ano, v % to moze fungovat, ale clovek to nesmie brat uplne smrtelne vazne a vsetko prepocitavat.
+ my sme financie uz dlho rozoberali dopredu predtym, nez sme sa spolu nastahovali - ako kupit prvy byt (vtedy to vychadzalo, ze bude najrozumnejsie zobrat na mna a v buducnosti prenajimat), ako (a kedy) zobrat druhy, vacsi byt (ten uz by bol na nas oboch)..
dlho sme to rozoberali, nie su to lahke rozhodnutia. ale da sa to zvladnut, myslim si
My sme mali kazdy svoj ucet a prislo mi to v pohode. A nakupovat potraviny, veci do domacnosti atd. sme chodili na striedacku.
A veci pre Peska som si kupovala ja za svoje a on zas veci pre cincilu a skrecka.
My sme to mali podelene super a bolo to fajn...
@bebekex ja som strašne zvedavá, ale čo napr dovolenky? Ja som v tomto mala problém pri bývalom, lebo ja som chcela ísť na nejakú “lepšiu” dovolenku a jemu na to napr nevychádzalo. Riešili ste už aj takéto niečo, či sa vždy viete zladiť ?
aj ked som vzdy viac nenej pracovala, z poslednych dvoch vztahov ktore zabrali 5 rokov, /cize takmer celu moju doterajsiu dospelost/ som si zvykla na to ze ma parteri zivili - az nedavno som ale zistila ze to na tie vztahy a na mna malo aj negativny dopad. po poslednom rozchode stojim plne na vlastnych nohach a je to uplne skvele. Je jasne ze ked sa o seba budem moct postarat co sa tyka hmotneho zabezpecenia, tak sa aj tie vztahy premenia, z coho sa tiez tesim. Pokial niekedy pride k navratu k modelu kedy budem vyzadovat aby sa o mna partner postarat tak pojde o situaciu s detmi - mamka imho patri k detom a neplanujem vobec pracovat kym budu este male (do 10r?) takze muz musi byt schopny zabezpecit celu rodinu. To je pristup ktory som videla u mojich rodicov a paci sa mi.
@amikadze to je super, že si si to uvedomila a vedela to zmeniť
Ja mám inak strašnú fóbiu z toho, že by som mala zostať závislá iba na partnerovi. Keď pôjdem na druhú materskú tak už jedine tak, že budem mať našetrených dosť peňazí na to, aby som “v prípade núdze” vedela z toho úplne v pohode vyžiť aj s deťmi ale to je asi môj taký trochu chorý názor
@kissmeplease vdaka preskumam aj ine moznosti. A preco mas taku fobiu, videla si nieco take u tvojich rodicov? Ja si teda neviem predstavit aku velku zodpovednost mas ked uz mas dieta, to urcite nie je sranda a clovek musi uz inak uvazovat.
Všetko platím ja kedže zarábam o 200 % viac než partner... Príde mi kktné si pýtať napr polku nájmu keď ja to zvládam platiť v pohode a jemu by tie peniaze chýbali. Jediné čo platíme napoly sú dovolenky.
na margo @19 nie je to chore, je to normalne. s ludmi sa deju rozne veci, ktore sa nie vzdy daju predpovedat a vzdy je dobre mat nieco odlozene pre pripad nudze. prinajhorsom tie peniaze nikdy nebudes potrebovat a pockaju ta. a ak budes, tak budes rada, ze ich mas. ja by som sa nedokazala 100% spolahnut, ze ma bude zivit niekto iny..
kolko zien nevie odist z hroznych vztahov, lebo su financne zavisle na chlapovi, nechcu oddelovat deti od otca, nemaju kam ist..
meh. nechcela by som sa dostat do takej situacie, kde nie som sebestacna
my mame kazdy svoj ucet a vydavky mame podelene, kto co plati. spolocny ucet by som nechcela hlavne preto, ze v sucasnosti moze byt na ucte uz iba jeden majitel a ostatni su disponenti a zazila som v robote pripady, kedy sa manzel/ka majitela uctu nedostal/a k vlastnej vyplate, lebo 1. majitel uctu zomrel alebo 2. bol nejaky problem vo vztahu a majitel toho druheho ako disponenta vymazal. cize dakujem, neprosim.
nechodime na drahe dovolenky
resp. takto.. vela cestujeme,to hej...ale nikdy nie,ze za 2000eur na osobu zajazd a pod.... mna nelaka vylihovanie na plazi v rezorte totizto.
vzdy sme sli na lowcost dovolenky, skor poznavacie, na vlastnu past a taku dlhsiu sme si dopriali az tento rok na 3 tyzdne na kaukaz,ale aj to ma to vyslo nejakych 700eur iba, co ked si zratas,ze je tam vsetko (ubytko,letenky,viza,jedlo,benzin, prenajom auta,picovinky),tak je to straaaasne malo.
dovolenky vzdy riesime tak,ze letenky, ubytko na polku a jedlo cca tiez...ako vyjde..akoze neriesime vsetko uplne na cent,lebo by sme prisli o hlavu asi. a ked cestujeme viaceri, tak pouzivame mobilne aplikacie na splitovanie
a teda mame este do buducna naplanovanych par dovoleniek takych dlhsich, ze 2-3 tyzdnovych aj mimo europu a ja si postupne odkladam peniazky na to, aby som ptm bola v suchu a nemusela sa bat,ze nebudem mat
@amikadze našťastie som to nikde v okolí nevidela, ale... momentálne síce viem, že mám milujúceho manžela, ktorý by sa o nás finančne postaral, len behom tých rokov, kým budem doma s dieťaťom sa môže stať hocičo a teda nechcem byť na ňom závislá. Je to pre mňa hrozná predstava, že by som zrazu zostala s deťmi sama, bez práce, bez finančnej rezervy a od neho by mi chodilo výživné napr 100€ (ako to býva).
zaujimave inak toto citat ja si nedokazem predstavit takto prepocitavat peniaze, ze na polku alebo na percenta. aj ked som este studovala a skoro nic nezarabala tak sme s byvalym frajerom neriesili, proste platil ten kto mal a vobec sme neriesili, aj ked som mesiac platila iba ja vsetko.
Ten spoločný účet by som preferoval. Inak to rozumne a bez starostí nejde vyriešiť... na účet majú prístup obaja... prinajlepšom so súhlasom oboch aby niekto druhého neokradol... a majú aj vlastné účty z ktorých trvalým príkazom vždy niečo posielajú na spoločný...
ja som dost rozlisoval medzi chodenim a manzelstvom - po cca roku chodenia sme travili s terajsou manzelkou leto spolu na brigade a byvali sme spolu a varili si atd. Ona chcela nakupy na polovice si platit, s cim som ja nesuhlasil, lebo mi to prislo ako nemiestny zavazok vzhladom na stav nasho vztahu (akoze vsetko bolo super, len proste nepovazoval som za vhodne zlucovat financie), hoci pre mna by to bolo mozno aj vyhodnejsie financne - napokon myslim, ze niektore spolocne veci (chlieb, praci prach, syr a podobne) sme platili pol na pol a ostatok kazdy sam.
Teraz, ked sme zobrati, mame kazdy tie iste ucty, co sme mali predtym, pricom ale napr. momentalne plati najom manzelka (na predoslej adrese som ja) - ak jej chybaju peniaze, tak jej poslem z mojho uctu, moje prebytky posielam jej a ona ich spolu so svojimi prebytkami posiela na SVK ucet, z ktoreho platime hypoteku, ktora je na mna (ale aj ona tam nejak sekundarne figuruje ako spoludlznik, kedze sme manzelia).
Dakedy pyta odo mna hotovost, ked nema a treba jej a dakedy ja od nej (menej casto) a tak... nakupy platime ako kedy, castejsie z mojho, ale nie vzdy.
Nevidim vobec dovod ani vyhodu v zakladani noveho "spolocneho" uctu, kedze aj teraz peniaze vnimame ako spolocne, hoci su na dvoch uctoch, a zaroven kazdy ma aj "svoje" peniaze, tym, ze je to na nasich vlastnych uctoch - cize ak si chcem daco kupit bez toho, aby to vedela (nie ze by som potreboval tajit, ale proste nepotrebujem oznamovat alebo sa pytat), tak mozem, takisto ona.
Ja platim najom a ona vie, ze ked ma necha tak jej spravim deti a vyhodim ju s nimi na ulicu. Ale tak to tu ma asi vacsina...V banke mam znamych, takze som jej spravil falosny ucet, na ktory si posiela vyplatu. Lenze on v skutocnosti neexistuje, aj jej ebanking je len prazdne UI bez backendu, takze vlastne nema ziadne peniaze, len o tom nevie.
Este nebyvame spolu, lebo jej manke jebe na hlavu. Ale ak sa nahodou niekedy nastahuje ku mne, tak sme sa dohodli, ze bude platit energie (1/10 najmu) lebo ona spotrebuje strasne vela elektriky na AC a ja budem platit najom tak ako doteraz. Ak by sme si nasli byt spolu, tak by som urcite chcel aby platila cast najmu aj ona, lebo podporovat ju v myslienke, ze nieco je "zadarmo" ju nechcem. Kedze ale zarabam 10x viac tak samozrejme nechcem aby platila polovicu.
Co sa tyka jedla, tak sme sa o tom este nebavili, ale moja predstava je taka, ze ona by sa starala o jedlo doma a ja by som platil jedlo vonku (alebo naopak). Pripadne nejaka spolocna kasa z ktorej by sa platili tieto vydavky. Ale urcite s nou nechcem zdielat vsetko co zarobim, lebo ako ju poznam by to rozjebala na fancy topanky
Inak je super, keď vidím, že veľa mladých párov to rieši rovnako alebo podobne ako my. Napr. po tom čo sme sa zobrali, tak okolie (rodina) zostalo veľmi prekvapené, že ako môžeme mať v manželstve každý svoje peniaze, veď predsa všetky financie by mali byť “spoločné”.
spoločný účet vo vzťahu (tobôž nie manželskom) je tak nebezpečná vec z hľadiska úverových podvodov a psychického násilia, že toľko mladých ľudí to dostáva do nebezpečnej situácie, až to bolí... ľudia veria svojmu partnerovi tak bezvýhradne, že mu zveria svoje peniaze už len pre ten pocit, že "máme niečo spoločné" a potom sa vo vzťahu niečo stane a bum, jeden má všetko a druhý nemá nič, alebo má niekoľko tisíc-eurové dlhy, pretože milý partner pozná často aj ostatné jeho prihlasovacie údaje (PIN na mobil, heslo na e-mail etc) ... nech je vzťah akokoľvek pevný, niektoré veci by proste mali ostať individuálne a financie obzvlášť mimo manželstva sú jednou z nich. v manželstve je to ťažšie, keďže je tam ten tlak BSM, ale ak to ľudia zvládajú aj v manželstve, ich plus
(ok, regla som sa sem asi po milion rokoch aby som toto napísala a zas idem )
No..keď som žila s malej tatkom, tak sme mali každý svoje..ale bolo to trochu naprd..keďže on po výplate spravil tak jeden-dva nákupy a do týždňa peniaze prefe... To je fuk už..
A keď sme bývali s deem v BA, nie síce ako partneri, no i tak sme mali aj spoločnú kasu.. Teda vždy sme sa po výplate zložili po nejakej sume do spoločnej peňaženky a za to sme nakupovali jedlo
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
41 komentov
a co sa auta tyka,tak ked ideme mimo BA na nejake vylety,tak dam do benzinu
hypo aj byt su na mna, takze mesacne mi nieco posle na energie a pri plateni jedla sa striedame (resp. mame to viac-menej % rozdelene na vysku platov).
co sa tyka auta/benzinu tak dopravu do prace platim ja, lebo sa nam podarilo tak, ze pracujeme v tej istej, ale nastupil az po mne, takze na benzin si nepytam - kedze (by) som tam uplne rovnako soferovala aj sama (a on by asi? chodil mhd, takze sa ku mne moze kludne pripojit a bolo by mi fest blbe za to nieco pytat). okrem toho ma svoje auto a s nim spojene svoje vydavky.
uz mam objednane nove auto, tak to budeme platit spolu, tiez tak-nejak alikvotne s platom a tym, kto ho bude vlastnit, potom sa asi zbavime oboch starsich co mame teraz.
no a co zostalo to zostalo, on mina na psa a ja na oblecenie/kozmetiku/blbosti
ale zatial sme este velmi mladucki a nemame hypo ani deti, ani nic take,co by sme museli takto riesit.
U vás teda funguje % rozdelenie? Neviem si to predstaviť v praxi
ale ja platim o kusok nizsi najom a frajer ked ideme spolu niekam jest, tak ma vacsinou nenecha platit celu sumu za seba
+ my sme financie uz dlho rozoberali dopredu predtym, nez sme sa spolu nastahovali - ako kupit prvy byt (vtedy to vychadzalo, ze bude najrozumnejsie zobrat na mna a v buducnosti prenajimat), ako (a kedy) zobrat druhy, vacsi byt (ten uz by bol na nas oboch)..
dlho sme to rozoberali, nie su to lahke rozhodnutia. ale da sa to zvladnut, myslim si
A veci pre Peska som si kupovala ja za svoje a on zas veci pre cincilu a skrecka.
My sme to mali podelene super a bolo to fajn...
Ja mám inak strašnú fóbiu z toho, že by som mala zostať závislá iba na partnerovi. Keď pôjdem na druhú materskú tak už jedine tak, že budem mať našetrených dosť peňazí na to, aby som “v prípade núdze” vedela z toho úplne v pohode vyžiť aj s deťmi ale to je asi môj taký trochu chorý názor
kolko zien nevie odist z hroznych vztahov, lebo su financne zavisle na chlapovi, nechcu oddelovat deti od otca, nemaju kam ist..
meh. nechcela by som sa dostat do takej situacie, kde nie som sebestacna
resp. takto.. vela cestujeme,to hej...ale nikdy nie,ze za 2000eur na osobu zajazd a pod.... mna nelaka vylihovanie na plazi v rezorte totizto.
vzdy sme sli na lowcost dovolenky, skor poznavacie, na vlastnu past a taku dlhsiu sme si dopriali az tento rok na 3 tyzdne na kaukaz,ale aj to ma to vyslo nejakych 700eur iba, co ked si zratas,ze je tam vsetko (ubytko,letenky,viza,jedlo,benzin, prenajom auta,picovinky),tak je to straaaasne malo.
dovolenky vzdy riesime tak,ze letenky, ubytko na polku a jedlo cca tiez...ako vyjde..akoze neriesime vsetko uplne na cent,lebo by sme prisli o hlavu asi. a ked cestujeme viaceri, tak pouzivame mobilne aplikacie na splitovanie
a teda mame este do buducna naplanovanych par dovoleniek takych dlhsich, ze 2-3 tyzdnovych aj mimo europu a ja si postupne odkladam peniazky na to, aby som ptm bola v suchu a nemusela sa bat,ze nebudem mat
Inak @hoperpohroma to tiež veľmi dobre vystihla.
Do buducnosti si to asi nejako rozdelime. Neviem este ako, ale nezalezi na tom moc.
Teraz, ked sme zobrati, mame kazdy tie iste ucty, co sme mali predtym, pricom ale napr. momentalne plati najom manzelka (na predoslej adrese som ja) - ak jej chybaju peniaze, tak jej poslem z mojho uctu, moje prebytky posielam jej a ona ich spolu so svojimi prebytkami posiela na SVK ucet, z ktoreho platime hypoteku, ktora je na mna (ale aj ona tam nejak sekundarne figuruje ako spoludlznik, kedze sme manzelia).
Dakedy pyta odo mna hotovost, ked nema a treba jej a dakedy ja od nej (menej casto) a tak... nakupy platime ako kedy, castejsie z mojho, ale nie vzdy.
Nevidim vobec dovod ani vyhodu v zakladani noveho "spolocneho" uctu, kedze aj teraz peniaze vnimame ako spolocne, hoci su na dvoch uctoch, a zaroven kazdy ma aj "svoje" peniaze, tym, ze je to na nasich vlastnych uctoch - cize ak si chcem daco kupit bez toho, aby to vedela (nie ze by som potreboval tajit, ale proste nepotrebujem oznamovat alebo sa pytat), tak mozem, takisto ona.
Co sa tyka jedla, tak sme sa o tom este nebavili, ale moja predstava je taka, ze ona by sa starala o jedlo doma a ja by som platil jedlo vonku (alebo naopak). Pripadne nejaka spolocna kasa z ktorej by sa platili tieto vydavky. Ale urcite s nou nechcem zdielat vsetko co zarobim, lebo ako ju poznam by to rozjebala na fancy topanky
(ok, regla som sa sem asi po milion rokoch aby som toto napísala a zas idem )
A keď sme bývali s deem v BA, nie síce ako partneri, no i tak sme mali aj spoločnú kasu.. Teda vždy sme sa po výplate zložili po nejakej sume do spoločnej peňaženky a za to sme nakupovali jedlo