kašlem im na to, ako sa to má robiť, henten spôsob je ľahší a praktickejší. keď budem v luxusnej reštaurácii v Taliansku, pouvažujem o "správnom" spôsobe
ale preboha, špagety sa nejedia z lyžice, ale z vidličky. som si to až teraz v tej možnosti všimla. jesť cestoviny z lyžice je úplne nenormálne a nedokázateľné predsa.
lyžica sa používa len na to, aby sa ľahšie natáčali špagety na vidličku!
Z hladiska etikety je spravny sposob vidlicka a rovnako aj kombinacia vidlicky a lyzicky ... cele je to o tom ze ked pred teba polozia tanier vidis ake su asi napr. dlhe, dalej je to uz len o tom neodchadzat od stola, ci nevyzerat pri jedeni ako cunik
freestyle ale nie, tak doma kadejako to mi trčí z úst a Ťahám ich do seba, vlastne je to dosť nechutné a vonku sa snažím kultivovane, čiže lyžica, vidlička
kedysi som jedla tak ze len vidličku ale v jedalni som sa furt citila blbo ked mi nahodou kusok ostal viset a vacsinou som nad večerou sedela cleu hodin kym sa mi všetky spravne natočili aby mi nič netrčalo..
a keď ma to prestalo baviť začalo som to jest normálne.
Natočím navidličku, potom to takým zaujímavým spôsobom prešupsnem na lyžicu a jem.
Nevedela som ani že so to takto má robiť takže to ani nerobím preto, žeby som potrebovala jesť veľmi vychovane. Jednoducho je to poholdnejšie, rýchlejšie a nemám na sebe škvrny od kečupu
z lyžičky toje jaká chujovina? som v živote nepočula, to sa treba tak namáhať? že z vydličky to presúvať na lyžičku to je už čo ? ty kokos to treba žrať rukami aj tak humus špagety bléé!! vlastne všetky cestoviny !humus!
Nič nie je správne ani nesprávne. Lebo to nejaký sprostí kuchári alebo kto spísal, že to je správne tak a tak, preto sú ostatné spôsoby nesprávne? Pre každého je správne niečo iné.
Ja osobne si myslím, že k jedlu a pitiu patrí aspoň trošku kultúry. Teda aspoň v Európe a Ázii. Ja osobne som zvyknutý jesť špagety vidličkou a lyžicou, tak ako sa to má, nerobí mi problém ázijskú kuchyňu jesť paličkami, víno nalievam len do vínového pohára...
Ale z čoho som bol v šoku, keď sme mali stužkovú, tak drvivá väčšina spolužiakov a spolužiačok nevedela, ktorý príbor na čo použiť, víno si nalievali kľudne do pohárov určených pre brandy alebo do pohárov pre minerálku a podobne.... o viazaní kravát u chalanov ani nehovorím... Som rád, že som vychovaný tak, že mám etiketu stravovania v malíčku a nemusím sa pri spoločenských udalostiach cítiť ako sedliak.
@interrupcio (A teraz si fakt neviem zaradiť, či máš názory, ktoré normálne považujem, za kokotné, ale s týmto súhlasím, hoci sa nad tým pozastavujem.)
Niežeby som jedávala špagety, ale po tejto ankete už na verejnosti nikdy nebudem.
ľudia robia z jedla zbytočne zložitú vec... normálne paprčami zožeriem všetko, síce špagety mávam málokedy, ale tie žeriem buď rukami alebo iba vidličkou, hádam sa nebudem s tým jebkať
V živote som nejedla špagety s lyžicou a ani som naživo nikoho nevidela to tak jesť. Možno, že v nejakej fajnovej spoločnosti by to bolo iné, ale doma to robím takto.
@interrupcio , dovol mi doplnit: "Som rád, že som vychovaný tak, že mám etiketu stravovania v malíčku a nemusím sa pri spoločenských udalostiach cítiť ako sedliak a naopak - ze mozem byt sokovany z toho, aki sedlaci su ti ostatni"
zdielam @interrupcio -v názor, mám hotelku a vystihol to správne, v stolovaní sme sedliaci na N-tú.........podla toho sa da usúdiť, kto ma akú inteligenciu.....filip
Ta negativna konotacia u slova sedliak ma vzdy pobavi.
Ako keby boi vsetci vysoka slachta.
Ale kultura... Zastavam nazor, ze kultura definuje obycaje nejakej skupiny ludi (napriklad naroda)
To, ze maju Taliani zvyk jest spagety konkretnym sposobom je ICH kultura.
To, ze sa jej snazim prisposobit a jest ich rovnako je pekne.
Ale ked to nerobim, tak to zo mna nerobi nekulturneho cloveka. Mame svoju kulturu a toto nie je jej sucastou. Takze mi pride dost silne niekoho nazyvat nekulturnym (alebo sedliakom) len preto, ze je spagety inak ako Taliani.
? "tak ako sa má - lyžičkou a vidličkou, natočím na vidličku, potom dám na lyžičku a z lyžičky do úst" ? ja som skôr za @65 pretože pri jedení špagiet sa lyžica NIKDY nemá dávať do úst...a aj tak tento spôsob vymysleli Francúzi... a Taliani vymysleli ten keď sa to je len vidličkou....
Nechcú vo francúzskych reštauráciách ku špagetám podávať návod na požitie? Môžem ich osrať aj keby som v nejakej "luxusnej" reštike ^^ budem to jesť ako @2
špagety skoro vôbec nejem, a ak náhodou jem, tak doma, kde ma nikto nevidí a mám úplne u riti, či to jem správne... hlavne že sa najem... proste namotám na poondiatu vidličku...
pouzivam sice aj lyzicu aj vidlicku, no inak ako je to popisane v prvej moznosti, ja lyzicu pouzivam na to aby som na nej mohla na tu vidlicku pekne natocit, aby som sa zbytocne nezabrblala ked tocim v tanieri... to som sa naucila od jedneho sicilcana, tak tazko povedat, ktory je ten akoze spravny sposob, lebo aj samotni taliani to pouzivaju rozne
Neviem kde si prišiel na to, že tak ako sa to má je lyžičkou a vidličkou. A už vôbec nie s vidličkou v pravej ruke, dámy a páni. Pravidlo o lyžičke vymysleli pravdepodobne v sedemdesiatych rokoch v USA, aby si Američania, ktorí neboli navyknutí na taliansku kuchyňu uľahčili stolovanie (Američania všeobecne používajú príbor trochu zvláštne) dnes však vo väčšine dobrých talianskych reštaurácii (aj v USA) dostanete k špagetám a podobným cestovinám (linguine etc.) len vidličku.
Ono by možno neuškodilo si zistiť, ako to naozaj je, než prehlásiš že "takto sa to má". Na druhej strane, mnoho ľudí sa bez lyžice nezaobíde a ja osobne (a dúfam že ani etiketa) nevidím nič zlé na tom, ak si taký človek lyžičkou pomôže. Radšej nech je okolie pohoršené tým, že neovládam detaily stolovania, než tým že mám omáčku na košeli (prípadne inde).
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
80 komentov
Okrem toho, zbytočne špiniť iný príbor ako vidličku, čím viac je toho špinavého tým má mama väčší amok.
lyžica sa používa len na to, aby sa ľahšie natáčali špagety na vidličku!
a ked mas v polievke cestoviny ich nejes lizicou ?
takisto vidlička o tanier, preto ich nenatáčam, ale normálne naberiem a odhryznem..
a keď ma to prestalo baviť začalo som to jest normálne.
Natočím navidličku, potom to takým zaujímavým spôsobom prešupsnem na lyžicu a jem.
Nevedela som ani že so to takto má robiť takže to ani nerobím preto, žeby som potrebovala jesť veľmi vychovane. Jednoducho je to poholdnejšie, rýchlejšie a nemám na sebe škvrny od kečupu
Ale z čoho som bol v šoku, keď sme mali stužkovú, tak drvivá väčšina spolužiakov a spolužiačok nevedela, ktorý príbor na čo použiť, víno si nalievali kľudne do pohárov určených pre brandy alebo do pohárov pre minerálku a podobne.... o viazaní kravát u chalanov ani nehovorím... Som rád, že som vychovaný tak, že mám etiketu stravovania v malíčku a nemusím sa pri spoločenských udalostiach cítiť ako sedliak.
Niežeby som jedávala špagety, ale po tejto ankete už na verejnosti nikdy nebudem.
ľudia robia z jedla zbytočne zložitú vec... normálne paprčami zožeriem všetko, síce špagety mávam málokedy, ale tie žeriem buď rukami alebo iba vidličkou, hádam sa nebudem s tým jebkať
Ako keby boi vsetci vysoka slachta.
Ale kultura... Zastavam nazor, ze kultura definuje obycaje nejakej skupiny ludi (napriklad naroda)
To, ze maju Taliani zvyk jest spagety konkretnym sposobom je ICH kultura.
To, ze sa jej snazim prisposobit a jest ich rovnako je pekne.
Ale ked to nerobim, tak to zo mna nerobi nekulturneho cloveka. Mame svoju kulturu a toto nie je jej sucastou. Takze mi pride dost silne niekoho nazyvat nekulturnym (alebo sedliakom) len preto, ze je spagety inak ako Taliani.
@interrupcio tomu sa povie labužník.............filip
so?
Ako píšu New York Times: "Spoons are for children, amateurs and people with bad table manners" ( » www.nytimes.com/1982/05/19/gard... )
Ono by možno neuškodilo si zistiť, ako to naozaj je, než prehlásiš že "takto sa to má". Na druhej strane, mnoho ľudí sa bez lyžice nezaobíde a ja osobne (a dúfam že ani etiketa) nevidím nič zlé na tom, ak si taký človek lyžičkou pomôže. Radšej nech je okolie pohoršené tým, že neovládam detaily stolovania, než tým že mám omáčku na košeli (prípadne inde).