Iné slová sa už nedajú nájsť pre našu vládu. Pýtate sa prečo? Ak ste včera t.j. 8.9.2010 pozerali Modré z neba na Markíze viete o čom hovorím. Objavil sa tam príbeh, v ktorom hlavnými aktérmi bola rodina, ktorá vďaka miernemu zosuvu kopca, pod ktorým majú
keby maju ten barak poisteny, a nestavaju ho tam, kde je velka pravdepodobnost zaplav, tak sa to nestane.. je to sice smutne, ale je to tak..
a kritizovat vladu ? za co moze vlada ? ta minula mala peniaze, boli dotacie z europy..a samotne obce nestavali valy..tak koho je to chyba ? teraz vsetci nadavaju a ukazuju prstami ale ako to na Slovensku byva, nikto nerobil vobec nic tak ci tak..
@drejka premierka s tym moc nema, ministerstvo uz vyclenilo peniaze a do 2och tyzdnov maju byt skody "nahradene" urcitymi obmedzenymi ciastkami, kazdemu, koho sa dotkli povodne.. bohuzial ten fond je len 6milion myslim..bolo toho o dost viac, nebyt minulej vlady..asi tolko k tomu
@drejka pozri, keby tam bolo tych cca 70milionov kolko tam bolo, tak by sa to promptne riesit mohlo..tak ludia zase len prisleplo budu picovat, tak ako to bolo aj predtym po tazkotonaznom meciarizme..
uznavam, ze zaplavy boli katastrofalne, ale poistit si barak si snad mohli, nie ? ci radsej potom platit 3000eur a picovat ? sice ano, to je slovensky styl riesenia.. svoje chyby neuznat a potom spicovat inych..
a ano, predsednicka s tym ma rozhodne menej ako minister financii
. . . vidis ale mozno, keby sa dali zastrelit dakym "sialencom" . . . tak by gazdy clen rodiny dostal vlastnu garzonku na -1 poschodi . . . mozno aj kvalitne drevene byvanicko. A v kostole by slavnostne ich garzonky odovzdali do uzivania.
@n0win0u dost vela domov neposkodila priamo voda ale az nasledny zosuv pody takze aj keby mali poistenie proti povodniam tak poistovna by sa na nich zvysoka lebo by im povedali ze na to sa poistenie nevztahuje
To nie je len tak niekoho odskodnit. Vo vseobecnosti treba podat ziadost, vypracovat navrh a podla neho pridelit, ci nepridelit financie.. si to zas nepredstavujte ako Hurvinek valku..
@semhamforas ak sa chceli poistiť a nepoistili, tak potom je jednoznačná chyba v poisťovni (a máme z toho vládu vonku)! V tom, že poisťovne sú ochotné poisťovať len záležitosti s malým rizikom, aby zarobili (životné poistky, dôchodkové poistenie, ...) . Preto by som dal podmienku, že na slovenskom trhu môže pôsobiť len tá poisťovňa, ktorá bude poisťovať všetko, t.z. aj záplavy.
@puco90 pozri mne je jedno "keby sa co komu, keby" uplne.. teraz sa tu riesi toto a nie vas "eternalny romsky problem"
@hetfield pokial sa pamatam, tak samotne poistenie "proti zivlom" zahrna aj poskodenia budov nepriamo sposobene takymito zivlami, takze zosuv pody by sa tam mal zaratavat..ale klamat nebudem..
@semhamforas ak stavali budovu v tak rizikovom mieste, ze im to nechcela poistovna poistit..tak mi neostava nic ako sa smiat
a suhlas s @tommyhot -om, vase predstavy o rozdavani penazi za povodne su niekedy strasne komicke
@stage v tom prípade by už nepoisťovali žiadne nehnutelnosti, vykašlali by sa na náš trh a všetci by sme mohli ísť do riti. Tu nejde o chybu poisťovní, ale o to, nestavať baráky tam, kde sú potom zosuvy, záplavy a ja neviem čo... Koľko z majitelov tých domov na to pri výstavbe skutočne bralo ohlad? Poisťovne sú na to aby zarábali a tvorili zisk, nie je to dobročinná organizácia. Je to podobné, ako keď americká vláda nútila banky dávať úvery na domy luďom, ktorí to nemali šancu splatiť, a potom to takto vyzerá... Štát nemá čo do trhu zasahovať.
kktina ze za vsetko mozr vlada..ale chapem ta @metju1 lebo kto v kazdom druhom prispevku nenadava na vladu jednoducho nieje cool nezastavam sa vlady ale uz je to podla mna trapne vsetko hadzat len na nu
@weeman myslíš, že by im miesto ročného čistého zisku 100 miliónov nestačilo 20 miliónov? som za zisk, ale ani poisťovňa nemôže poisťovať len niečo čo jej vyhovuje. to by potom nepoisťovali ani autá, lebo na tom rerábajú!
Teraz ale neriešime, že sú domy postavené na zlom mieste, to je jasné, že treba povodňové mapy. riešime tú rodinu....
@stage neviem ako im, ale mne osobne by to nestačilo, keď viem, že sa z toho dá vyraziť viac. Prečo by nemohla poisťovať len to čo jej vyhovuje? Na autách nezarábajú? To máš odkial takú informáciu ak môžem vedieť? Keď si uvedomím kolko platím poistku, tak sa za to dajú opraviť dve bežné autá po totálke a ešte šéfovi neživotného ostane na krabicu cigár.
@nowinou presne tak! na všetok svoj majetok mám uzavreté poistky. A viem, že pojem živel zahřňa s výnimkou záplav všetko, teda požiar bleskom, vytopenie z vodovodu, víchricu, zemetrasenie i zosuv pôdy. Takže jednoznačne, ak mám dom v rizikovej oblasti utekal by som do poisťovne a za 70,-€ na rok si ho dal poistiť.
tak čisto teoreticky by som jedno riešenie mal...čo tak na 2-3 mesiace vziať podporu cigánom a dať tie peniaze ľuďom,ktorých postihli povodne...a ešte kúsok od témy ale predsa...to zvyšovanie DPH istotne nemá nič so žiadnym deficitom...len sa proste ku korytu dostali prasatá,ktorí tam ešte neboli a sú hladné...
@stage je to jasne ako facka, to len taki, ktori sa na to vykaslu potom ukazuju prstom a kritizuju..ale taka je slovac moj otec robi v allianzi tak tiez mame barsco poistene na barsco
inak co sa tyka aut, tak na nich poistovna nepreraba, pokial sa nerobia podvody, a tych sa sice robi dost a dalo by sa lepsie, urcite nepreraba ked sa stale dokazu ludia popri tom nabalit
@23@27 No určite, veď si hneď 100 chytrákov postaví domy na nejakom mega kritickom mieste a bude potom hulákať, keď sa tam niečo stane... nie je dôvod, prečo by poisťovne mali mať zle nastavené tie mantinely a hlavne prečo - aby sa mohli smiať vytopeným rodinám? lol. Poisťovňa má byť byrokratická, klamlivá inštúcia, nie anjelska charita pre ľudí, ktorí si nevedia rozoznať hlavu od zadku. (samozrejme, že ma mrzí, čo sa stalo. ale prestavovať kvôli tomu celý systém... určite nie. Aj tak po tomto všetkom kriku sa pre nich zrejme niečo nájde od štátu.)
A jasné, že keď môže mať poisťovňa zisk 100m a u nás za rovnakých podmienok 20m, tak všetci pôjdu preč... potom zas niekomu spadne dom a bude problém, prečo u nás nie sú poisťovne a tak dookola.
@weeman Citujem : "Povinné poistenie áut síce nemusí byť pre poisťovňu ziskové, no „je klasický produkt, ktorý otvára dvere k ďalším poistkám pre klienta“, objasňuje šéf OTP Garancia Ľudovít Konczer. (citované z » financie.etrend.sk/poistenie/zacin... )
Napríklad poisťovňa UNION sa v roku 2001 vzdala tohto produktu ako príliš rizikového a vrátila sa doň až v roku 2009.
@stage zaujímavé, napriek tomu "nemusí" neznamená, že nie je. Čo sa týka toho unionu, nevedel som o tom, ale ani ma to neprekvapuje, keď som tam došiel poistiť auto chceli po mne 3200 oiro na rok za havárku... V tom článku sa tuším hovorí iba o povinnej nie? Keby sme do toho zarátali aj zisk z havarijného, čo je tiež poistenie áut, asi by sa predsa len k nejakému tomu zisku dostali.
@fragile domy sa u nás v pohode poisťujú (okrem záplav) a zisk Allianzu v roku 2007 bol 120 miliónov eur. takže neviem prečo by nemali byť povinný poistiť dom komplet. tu navyše išlo o zosuv pôdy, na čo sa poistka vzťahuje, len ju nemali. Poisťovať zdravých ľudí proti smrti by vedel každý, nemyslíš?
@weeman ja nevravím, že na autách nezarobia, ale je to riziko. príde zima plná ľadu a snehu a hneď je zisk na minime, chápeš. lenže to isté sú aj záplavy. príde trok bez záplav a pekne sa nabalia. mne ide o to, aby svojim podnikaním vytvárali aj služby, pretože na to druhé tu máme banky.
. . . ked uz sme pri vode sposobujucej skody. Clovek je vlastne ta najvacsia katastrofa. Hlavne ak zasahuje do toho, comu nerozumie, do coho nevidi a nema predstavu co svojim konanim sposobi.
Co Ti mam na to povedat? Myslis, ze je to problem vlady? Ked su raz ludia blbi a stavaju domy tam, kde vedia, ze uz kedysi boli zaplavy a da sa predpokladat, ze za rok/dva/desat moze prist podobna spust znovu, tak co sa cuduju? Jejda tak ked vidim, ze tu je nizina a caste zrazky, nenastahujem sa tam, ne..
Nee . . . problem moze byt aj v hospodareni s podou. Ak clovek meni krajinu a znizuje jej schopnost zadrziavat vodu, automaticky to vedie tam, kam to vedie. Zaplavy, vylievanie vody z koryt vodnych tokov, prerazanie spodnej vody, nanosy blata a rozneho ineho materialu, podmyvanie kopcov a stavieb,
Na vine sú všetci počnúc Pánom bohom,dinosaurami,mamutmi,dvoma neandertálcami,faraónmi,Ježiškom,nasleduje niekoľko tisíc mien,prírodných javov atď.atď a končiac našou vládou.Len človek a cigán za nič nemôžu.
@metju1 ale je to ich dom! oni si ho postavili na kopci! mali si dať dobre skontrolovať to miesto tym geologom ci jak sa vola ten čo sa v tom vyzná.. a ešte štát (čo sú v podstate naše peniaze) má platiť za ich chybu???
keď sa ide stavať dom, je normálne, že sa spraví geologický prieskum. ak si postavili dom tam, kde to bolo rizikové, tak problém bude inde ako vo vláde. ak sa aj snažili poistiť, a poisťovňa im to nepoistila, tak asi tá poisťovňa nie je sprostá.
btw môj pocit, že ľudia bez volebného práva by sa na margo vlády nemali vyjadrovať, ten stále pretrváva.
@stage No veď ale keď tú poistku nemali, kto je tomu na vine? A keď niektoré domy odmieta poisťovňa poistiť - asi do toho domu neinvestovať, nie? Kocúrkovo?
Čo má s týmto konkrétnym prípadom spoločné poisťovňa, alebo štát? Nič...
(viem, že ty si o štáte v tejto súvislosti nevravel, to len tak všeobecne)
a ešte nechápem prečo vyťahuješ práve tento problém slovenska..myslím že ich je oveľa viac vážnejších než toto..nehovoriac o tom že to dávajú v televízii ako úplny chudáci..
Keď sa strieľalo nedávno v Bratislave, "údajne" odskodne poškodeným bolo schválené podstatne rychlejsie (doteraz neviem vlastne začo ich odskodnia....).
Žiaľ spomínaná rodina hore mala jednoducho smolu, že jej prípad nebol medializovany.
A čo sa týka toho poistenia, poistovna, naozaj nepoistuje takéto rizikové prípady, teda kde je vacsi stupeň rizika, že sa môže niečo stať. A lahko sa tu niekomu píše, ved sa predsa mali vysťahovať
@exonr@n0win0u@lenkaska1 Ako tu sa rozbúrila taká diskusia že až..Týmto všetkým som chcel len poukázať na to aké "úžasné" zákony tu máme. A vy ste to celé obrátili na poistenie, rasizmus atď...
byvam v tej obci odkial su oni...v Kapusanoch...ano hanba pre vladu..ale vies ako som s ahanbila za to ze tu byvam???...do poslednej chvile som cakala ze aspon o starostovi nieco povie ze vycleni peniaze z rozpoctu pre tych ktorym domy museli zburat...lenze nestalo sa to doteraz...ano je to hrozne ze za zburanie domu si museli priplatit ale mohlo sa to zaplatit z rozpoctu...ale vies rpeco tam nie su peniaze???...pretoze on si rekonstruuse tu cast dediny kde on byva...tym som cchela povedat z strasne som sa hanbila ked tam vysiel ten z VUBecky ktory ani poriadne po slovensky nevedel a bol im viacej empaticky ako ich rodaci...cize my...
inac tu neboli povodne ten kopec sa zosunul preto ze boli velke dazd...zazrakom ze tie zaplavy neboli kedze tu byvaju kazdyrok a aj u nas su kazdy rok...ale v podstate na vine su ja ti ludia co stavala tam pod hradom kedze stavali na vlastne riziko...lenze chcem poukazat ze len ked stavali ich poucili ale oni ten dom kupili uz pistaveny a o tom riziku zosuvu neboli pouceni...
Dom nemusel stat na mieste, ktore by bolo v zaplavovych mapach vyznacene ako rizikove. Rovako geologicky prieskum moze v case vystavby domu vyzerat dobre. A uz o par rokov sa moze situacia zmenit. Som zvedavy, kto z vas si pred vystavbou objedna geologicky prieskum . . . vacsina z vas mozno nebude mat ani na postavenie baraku, iny budu okupovat byt po rodicoch, dalsi budu setrit tak ze budu stavat bez povoleni a vsetkych vybavovaciek a p.
Ludia si jednoducho neuvedomuju, ze vsetko je len o ich zasahoch do krajiny. A urady su neschopne, plne diletantov, rovnako vyzeraju aj zakony a potom je zamozrejme ze sa s krajinou naraba nespravne.
no, ziadna vlada vo svete nemoze zo svojich penazi odskodnovat ludi za osobne nestastia, aj ked za to nemozu..mali proste smolu..a samozrejme, ze firma ktora dom demolovala ma peniaze za to dostat..aj ked to je zial pravda, ze keby to boli cigani tak to funguje trochu inak
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
62 komentov
Stavím sa, že keby boli, čierni, štát by im nielen zaplatil sumu za zbúranie toho domu, ale ešte by im aj postavil nový...
keby maju ten barak poisteny, a nestavaju ho tam, kde je velka pravdepodobnost zaplav, tak sa to nestane.. je to sice smutne, ale je to tak..
a kritizovat vladu ? za co moze vlada ? ta minula mala peniaze, boli dotacie z europy..a samotne obce nestavali valy..tak koho je to chyba ? teraz vsetci nadavaju a ukazuju prstami ale ako to na Slovensku byva, nikto nerobil vobec nic tak ci tak..
@drejka premierka s tym moc nema, ministerstvo uz vyclenilo peniaze a do 2och tyzdnov maju byt skody "nahradene" urcitymi obmedzenymi ciastkami, kazdemu, koho sa dotkli povodne.. bohuzial ten fond je len 6milion myslim..bolo toho o dost viac, nebyt minulej vlady..asi tolko k tomu
uznavam, ze zaplavy boli katastrofalne, ale poistit si barak si snad mohli, nie ? ci radsej potom platit 3000eur a picovat ? sice ano, to je slovensky styl riesenia.. svoje chyby neuznat a potom spicovat inych..
a ano, predsednicka s tym ma rozhodne menej ako minister financii
--
. . . vidis ale mozno, keby sa dali zastrelit dakym "sialencom" . . . tak by gazdy clen rodiny dostal vlastnu garzonku na -1 poschodi . . . mozno aj kvalitne drevene byvanicko. A v kostole by slavnostne ich garzonky odovzdali do uzivania.
Ako to tu už bolo spomenuté, tento rok boli záplavy tam, kde doteraz neboli.
@hetfield pokial sa pamatam, tak samotne poistenie "proti zivlom" zahrna aj poskodenia budov nepriamo sposobene takymito zivlami, takze zosuv pody by sa tam mal zaratavat..ale klamat nebudem..
@semhamforas ak stavali budovu v tak rizikovom mieste, ze im to nechcela poistovna poistit..tak mi neostava nic ako sa smiat
a suhlas s @tommyhot -om, vase predstavy o rozdavani penazi za povodne su niekedy strasne komicke
Teraz ale neriešime, že sú domy postavené na zlom mieste, to je jasné, že treba povodňové mapy. riešime tú rodinu....
inak co sa tyka aut, tak na nich poistovna nepreraba, pokial sa nerobia podvody, a tych sa sice robi dost a dalo by sa lepsie, urcite nepreraba ked sa stale dokazu ludia popri tom nabalit
A jasné, že keď môže mať poisťovňa zisk 100m a u nás za rovnakých podmienok 20m, tak všetci pôjdu preč... potom zas niekomu spadne dom a bude problém, prečo u nás nie sú poisťovne a tak dookola.
Napríklad poisťovňa UNION sa v roku 2001 vzdala tohto produktu ako príliš rizikového a vrátila sa doň až v roku 2009.
. . . ked uz sme pri vode sposobujucej skody. Clovek je vlastne ta najvacsia katastrofa. Hlavne ak zasahuje do toho, comu nerozumie, do coho nevidi a nema predstavu co svojim konanim sposobi.
btw môj pocit, že ľudia bez volebného práva by sa na margo vlády nemali vyjadrovať, ten stále pretrváva.
Čo má s týmto konkrétnym prípadom spoločné poisťovňa, alebo štát? Nič...
(viem, že ty si o štáte v tejto súvislosti nevravel, to len tak všeobecne)
a ešte nechápem prečo vyťahuješ práve tento problém slovenska..myslím že ich je oveľa viac vážnejších než toto..nehovoriac o tom že to dávajú v televízii ako úplny chudáci..
Žiaľ spomínaná rodina hore mala jednoducho smolu, že jej prípad nebol medializovany.
A čo sa týka toho poistenia, poistovna, naozaj nepoistuje takéto rizikové prípady, teda kde je vacsi stupeň rizika, že sa môže niečo stať. A lahko sa tu niekomu píše, ved sa predsa mali vysťahovať
a zas . . . » kravcik.blog.sme.sk/... . . .
Ludia si jednoducho neuvedomuju, ze vsetko je len o ich zasahoch do krajiny. A urady su neschopne, plne diletantov, rovnako vyzeraju aj zakony a potom je zamozrejme ze sa s krajinou naraba nespravne.