V poslednej dobe som sa začal viacej sledovať klasiky z osemdesiatych rokov... a uvedomil som si, že nová trilógia bola z veľkej časti urobená len aby sa hollywood predviedol špeciálnymi efekmi (Jar Jar Binks). Pritom prvé dve epizódy absolútne postrádajú ducha Star Wars
Čosi, čo by sa najbližšie dalo nazvať nostalgiou, pociťujem azda len v spojení s Epizódou I, čo by sa teda dalo nazvať mojím obľúbeným dielom. Na pojmy ako "klasika" ani na kadejaké hodnotenia a kritiku rozumprdov priveľmi nedám, no globálne ktovieako Star Wars neobľubujem, skôr prejavoujem voči sérii akýsi vlažný záujem
Ja rada tie staršie, lebo majú skvelú atmosféru Nedávno som pozerala úplne všetky filmy, ale tak že som začala najstarším piatym dielom, potom 6 a 7 a až potom som si pozrela 1,2,3. Mne už aj efekty v tých starších filmoch pripadali úžasne zvládnuté a určite som v nich zaznamenala menej chýb ako v tých nových . Aj keď Yoda v tých starých filmoch bol trocha smiešnučký, určite lepšie ako digitálny-ten nemal dušu. Aj tí mimozemšťania na párty u Jabu mali niečo do seba Najlepší bol ten malý škriatok s chlpami na ušiach, čo mu sedel na sadle a chichotal sa.
Z tých nových sa mi páčila najviac dvojka a ešte aj trojka, ale jednotku vyslovene nemusím-kvôli tým pretekom.
@postelny_svab jednotka bola tuším najväčšie filmové sklamanie v histórii osobne som si ju zapamätal ako prvú, no ked som si pozrel všetky diely, zistil som, že ten začiatok predsa len mal byť tiež o čosi temnejší... a nie ako rozprávka
postelny_svab Ak si ohromená efektmi starých dielov star wars tak bacha. Tieto boli v roku 98 reeditované aby vyzerali "normálnejšie". Pôvodné efekty v starej trilógii boli, pri všetkej úcte, smiešne
A ináč nové diely boli tiež fajn, s kritikmi a die hard fanúšikmi sa možno nezhodnem no sú to moje obľúbené filmy. Skrytú hrozbu som ešte na VHS-ke opozeral minimálne 50x
........dovetok: a potom som sa od nej a od tatka dozvedela, ako boli SW za socíka prísne zakázané pozerať, lebo to bola vraj alegória na západný a východný blok (Stalin ako Palpatine?!)
ale že v Maďarsku ich premietali...........tam bol voľnejší režim
@vive - nová, pretože... starwars boli vždycky vlastne len obyčajná rozprávka (dobro proti zlu, temní černokňažníci, hrdinní rytieri, krásne princezné...), len prenesená do scifi.
a... áno, v starej ma rušia hlavne tie papundeklové efekty, ale nielen efekty, ale vo všeobecnosti celý look toho filmu, nie je tam jediná vec čo by vyzerala reálne (to je problém aj scény, ale aj samotného obrazu, tzn. filmového materiálu na ktorý to bolo točené), všetko je to kartón a plast, aj Star Destroyer je proste papierovoplastová maketa.
(Teraz nehovorím o tom že to tak bolo spravené, ale o tom že to tak vo filme všetko pôsobí, proste feeling), takže... tomu nedokážem uveriť, aj keď sa hrozne snažím, je to ako pozerať tú českú rozprávku Princezna se zlatou hvězdou, skrátka pozriem si to rád, ale celý čas sa bavím na filme, nie s filmom, neviem ho brať naozaj vážne.
Naproti tomu tá nová trilógia, napriek tomu že sa tam odohrávajú 10x absurdnejšie veci ako v tej starej, je pre mňa omnoho uveriteľnejšia a reálnejšia, veci majú skutočný pocit, to čo má byť kov naozaj pôsobí ako kov, keď niečo letí tak to naozaj pôsobí že to letí... nejde len o efekty ale o celkový pocit, len na efektoch je ten rozdiel naozaj vidno... Proste zrazu som v síce nereálnom, ale reálnom (tzn. mám z neho reálny pocit) svete.
Nejakú "dušu" tu riešiť nejdem, lebo neviem čo ňou myslíte, buď hovoríte o atmosfére, ktorá bola spôsobená proste len dobou v ktorej to bolo natočené a so samotným scenárom/filmom prakticky nesúvisí, a tým pádom je pochopiteľné a priam žiadúce aby ju nová trilógia nemala, alebo myslíte niečo skryté "v hĺbke deja", čo ale imho nemá zmysel analyzovať, dej starwars je proste dej rozprávky, hľadať v ňom nejakú "dušu", či hĺbku je zbytočné a nepotrebné.
@stodvacinkar Hej pozerala som tú peknú vynovenú verziu priznávam.Ale myslela som si (aj si myslím) že to vynovenie spočíva v tom že sa "znormálnili" holografické postavy, možno trocha vesmír - nejaké textúry a svetelné meče. Ale priznávam sa že neviem porovnať aký veľký rozdiel medzi nimi je.Už si tak nepamätám tie filmy z čias keď to ešte na markíze dávali
@antifunebracka nečítam, lebo na slovensku (pokiaľ viem) sa to nepredáva, iba ak na internete aj to väčšinou po anglicky.Ale keď som bola menšia tak som čítala stále káčera donalda a myslím že aj ninja korytnačky.
Máme doma jeden starý komix transofmerov a jeden novší Batmana čo som bratovi kúpila, ale inak nečítam aj keď sa mi páčia
@postelny_svab ale su v cestine! vsimaj predposledny regal - same komiksy skoro! vyse 1000 ecok som uz na ne dal skoda, ze necitas - ale to by si bola uz moc dokonala» www.birdz.sk/webka/antifuneb...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
34 komentov
Origo má dušu......novšie majú lepšie efekty a spracovanie.
I. a III. sa mi páčia najviac ako filmy a IV. ako kultová vec (ako malý som to kukal s tatom)
Ako kedy
Z tých nových sa mi páčila najviac dvojka a ešte aj trojka, ale jednotku vyslovene nemusím-kvôli tým pretekom.
@postelny_svab mas rada SW? som silno do teba!♥
@antifunebracka nedivim sa (ROFL)
s mamou...som sa cítila ako v 80.rokoch
A ináč nové diely boli tiež fajn, s kritikmi a die hard fanúšikmi sa možno nezhodnem no sú to moje obľúbené filmy. Skrytú hrozbu som ešte na VHS-ke opozeral minimálne 50x
ale že v Maďarsku ich premietali...........tam bol voľnejší režim
@stodvacinkar @postelny_svab @antifunacka
odporúčam znalcom
a... áno, v starej ma rušia hlavne tie papundeklové efekty, ale nielen efekty, ale vo všeobecnosti celý look toho filmu, nie je tam jediná vec čo by vyzerala reálne (to je problém aj scény, ale aj samotného obrazu, tzn. filmového materiálu na ktorý to bolo točené), všetko je to kartón a plast, aj Star Destroyer je proste papierovoplastová maketa.
(Teraz nehovorím o tom že to tak bolo spravené, ale o tom že to tak vo filme všetko pôsobí, proste feeling), takže... tomu nedokážem uveriť, aj keď sa hrozne snažím, je to ako pozerať tú českú rozprávku Princezna se zlatou hvězdou, skrátka pozriem si to rád, ale celý čas sa bavím na filme, nie s filmom, neviem ho brať naozaj vážne.
Naproti tomu tá nová trilógia, napriek tomu že sa tam odohrávajú 10x absurdnejšie veci ako v tej starej, je pre mňa omnoho uveriteľnejšia a reálnejšia, veci majú skutočný pocit, to čo má byť kov naozaj pôsobí ako kov, keď niečo letí tak to naozaj pôsobí že to letí... nejde len o efekty ale o celkový pocit, len na efektoch je ten rozdiel naozaj vidno... Proste zrazu som v síce nereálnom, ale reálnom (tzn. mám z neho reálny pocit) svete.
Nejakú "dušu" tu riešiť nejdem, lebo neviem čo ňou myslíte, buď hovoríte o atmosfére, ktorá bola spôsobená proste len dobou v ktorej to bolo natočené a so samotným scenárom/filmom prakticky nesúvisí, a tým pádom je pochopiteľné a priam žiadúce aby ju nová trilógia nemala, alebo myslíte niečo skryté "v hĺbke deja", čo ale imho nemá zmysel analyzovať, dej starwars je proste dej rozprávky, hľadať v ňom nejakú "dušu", či hĺbku je zbytočné a nepotrebné.
trochu off topic (X-MEN) ale celkom dobré
Máme doma jeden starý komix transofmerov a jeden novší Batmana čo som bratovi kúpila, ale inak nečítam aj keď sa mi páčia