Nie, pretože na prvom rade si máš chrániť svoj život/zdravie.
A nie je to len môj názor, takto by postupoval každý zdrvotník na svete. Je to niečo ako "axióm" prvej pomoci. Na provm mieste je tvoje zdravie, potom iných.
Tak som sa to učil, ked som bol na kure prvej pomoci...
@2 tam dokonca bolo, že aj ked je riziko, t.j aj keby osm nevedel, že má HIV tak by som mu nemal pomocť ak je riziko, že sa nakazím "mam aj ja otvorené ranu atď...)
Po 1. ak by aj bol vedla teba clovek s HIV a rovno by mu striekala krv tebe do tvare tak to ani nahodou este nemusis dostat. HIV to musi byt jeho krv do tvojej, cize v tvojej modelovanej situacii by ani nahodou nebolo 100 percent ze HIV dostanes...
po 2. ak by otazka rovno stala tak ze ci zachranim clovekovy zivot ale dostanem koli tomu HIV alebo nedostanem a on zomrie bolo by to tazke rozhodovanie, svojej mame a bratovy na 100 percent ano, cudziemu uplne neznamemu clovekovy na 100 percent nie. nejaky pribuznym inym a dobrym kamaratom tak to by bolo tazke.. fakt neviem.
po 3. otec je lekar a hovoril mi ze dneska su uz tak dobre lieky na HIV ze clovek od nakazenia dokaze zit aj 20 rokov!!! sice jasne ze to nie je bohvie aky zivot ale skratka su uz take dobre lieky ze moze clovek od nakazenia zit aj 20 rokov. btw myslim ze aj napr, SNOOP DOGG ma uz niekolko rokov HIV a ani nahodou nezomiera..
Keby som vedel čo mám robiť, tak by som sa mu snažil pomôcť. Pokial ja sám nie som porezaný a moja krv nedojde do kontaktu s jehovou tak nedostanem HIV. Ale neviem čo mám robiť keď dakomu strieka krv s tepny. To vyzerá ako dosť vážna situácia. Asi by som len zavolal sanitku.
@sqash presne tak!! nakazenie HIV musi byt jeho krv do tvojej!! mozes mat na sebe liter krvy cloveka co ma hiv ale pokial nemas na tele nikde ani nejaku drobnu ranku ani porezanie, proste nic, tak HIV nemozes dostat..
@sqash presne!! mozes byt aj cely od krvy cloveka co ma HIV, mozes mat na celom svojom tele liter jeho krvy !! pokial nemas na tele nijake male ranky alebo porezania tak HIV nemozes dostat. To proste musi byt jeho krv do tvojej !!
aj ked mas maju dvaja ludia sex bez kondomu a jeden s nich ma HIV tak tiez ten druhy myslim ze je asi len 10 percent sanca ze dostane. Tiez musia mat obidvaja nejake drobne skrabance alebo ranky na pohlavnych organoch..
keďže mu strieka krv z tepny a je nakazený vírusom HIV, pravdepodobne už nemá sebeväčšie šance na prežitie...ale ako sa poznám asi by som sa mu snažil nejako pomôcť...
Poskytnutie prvej pomoci je morálnou povinnosťou každého občana a je definovaná v Trestnom zákone č. 300/2005 Z. z., ktorý v § 177 odsek 1 uvádza: „Kto osobe, ktorá je v nebezpečenstve smrti alebo javí príznaky ťažkej ujmy na zdraví, neposkytne potrebnú pomoc, hoci tak môže urobiť bez nebezpečenstva pre seba alebo iného, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.
Odsek 2 uvádza ďalej: „Kto osobe, ktorá je v nebezpečenstve smrti alebo javí príznaky ťažkej ujmy na zdraví, neposkytne potrebnú pomoc, hoci je podľa povahy svojho zamestnania povinný takú pomoc poskytnúť, potrestá sa odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky.
V § 178 je definovaná aj povinnosť vodičov: „Vodič, ktorý po dopravnej nehode, na ktorej mal účasť, neposkytne osobe, ktorá pri nehode utrpela ujmu na zdraví, potrebnú pomoc, hoci tak môže urobiť bez nebezpečenstva pre seba alebo iného, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky.“
ja som ten typ čo by ho tam určite nenechal napospas osudu, tepnu by som mu pritlačila hocčím, mikonou alebo čímkoľvek čo by nepresiaklo, takže by som neprišla do styku s jeho krvou.
@tommyhot a ver tomu že ked naburate,alebo pritlacia vase auto a zabradlie,konar nejak prepichne spolujazdca bude z neho ta krv striekat a tebe nebude skoro nic ak aj nic
V každom aute musí byť povinne lekárnička, v ktorej sú rukavice a obväzy, takže by som sa teoreticky s krvou stretnúť ani nemala. Ak by sa tam "náhodou" lekárnička nenáchadzala tak by som mu na to miesto pritlačila nejakým kusom oblečenia.
@mrxxx@vladqog áno viem, ako sa prenáša HIV, nikde neni uvedené, že som to myslela úplne presne tak, že výber medzi 1.dostať HIV 2. zachrániť niekomu život. práve preto som založila anketu, že človek si na 100% nie je istý, že to dostane, ale stále je tu tá otázka, či by pomohol alebo nie.
neviem, prečo skrátka nemôžete odpovedať na otázku bez pripomienok, a dokazovania, akí ste vzdelaní, lebo viete, ako sa prenáša HIV
@dievcatko13 neviem, koľko ľudí by s polovicou rozbitého auta a s človekom vedľa seba, z ktorého strieka krv hľadal nejaké rukavice v lekárničke. okrem iného som napísala, že nemáte brať do úvahy také veci, že máte na sebe rukavice alebo čokoľvek
povedala by som, že ak už havarujem a som doráňaná, aj on a strieka tá krv na mňa, tak už je to vlastne aj tak jedno nie? ak už mám tú krv na sebe tak prečo nezáchrániť toho človeka?
@zufalaz akoze nehnevaj sa, ale to HIV je tam dost bezpredmetne. V lekarnicke mas latexove rukavice, takze holymi rukami mu pomahat nebudes. A zas z tepny krv nestrieka tak ako z hadice...
@1 tak ale to s tym skafandrom to riesit musim pretoze keby ma to napadlo v tej chvili tak by som co ja viem mu tam dal nejaku handru alebo co a nie hole ruky ale to su take okamziky ze cloveka nenapadne riesit take veci
anyway, to nie je sebecký psotoj, je to šisto racionálny psotoj,ktorý ma každý zdravý inteligenntý človek. A ako som už písal, sami záchranari mi to povedali, že na prvom mieste je tovje vlastné zdravie....( a ked si važiš zdravie viac niekoho iného, je to choré)
samozrejme, ak nemám otvorenú ranu tak sa nenakazím, a nezachrániť človeku život kvoli tomu že je nejaká 0.5% šanca že mám nejakú malú ranku ktorú som si nevšimla a že možem dostať HIV, tak z toho by som mala výčitky ešte aj po smrti.
To že by som nevedela čo robiť, to je už druhá vec!
možno sa mýlim, ale na nakazenie treba dostať priamo do obehu niekoľko jednotiek (ale nemám šajnu koľko presne) krvi nakazeného. a to si v takej situácií neviem predstaviť
pri cudzom by som najskor vahala a tym ako dlho by som sa snazila prist nato ako sa nedotknut jeho krvi by najskor davno vykrvacal
kebyze to je rodina, alebo priatel tak by som to asi neriesila a kebyze viem ze nemam ziadnu otvorenu ranu, cize ani zader ani nic, tak aj bez ochrany by som mu pomohla
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
48 komentov
A nie je to len môj názor, takto by postupoval každý zdrvotník na svete. Je to niečo ako "axióm" prvej pomoci. Na provm mieste je tvoje zdravie, potom iných.
Tak som sa to učil, ked som bol na kure prvej pomoci...
Po 1. ak by aj bol vedla teba clovek s HIV a rovno by mu striekala krv tebe do tvare tak to ani nahodou este nemusis dostat. HIV to musi byt jeho krv do tvojej, cize v tvojej modelovanej situacii by ani nahodou nebolo 100 percent ze HIV dostanes...
po 2. ak by otazka rovno stala tak ze ci zachranim clovekovy zivot ale dostanem koli tomu HIV alebo nedostanem a on zomrie bolo by to tazke rozhodovanie, svojej mame a bratovy na 100 percent ano, cudziemu uplne neznamemu clovekovy na 100 percent nie. nejaky pribuznym inym a dobrym kamaratom tak to by bolo tazke.. fakt neviem.
po 3. otec je lekar a hovoril mi ze dneska su uz tak dobre lieky na HIV ze clovek od nakazenia dokaze zit aj 20 rokov!!! sice jasne ze to nie je bohvie aky zivot ale skratka su uz take dobre lieky ze moze clovek od nakazenia zit aj 20 rokov. btw myslim ze aj napr, SNOOP DOGG ma uz niekolko rokov HIV a ani nahodou nezomiera..
a jasne, ze by som mu nepomohol a nic ma k tomu ani nezavazuje, kedze je riziko, ze ohrozim svoju bezpecnost...
Odsek 2 uvádza ďalej: „Kto osobe, ktorá je v nebezpečenstve smrti alebo javí príznaky ťažkej ujmy na zdraví, neposkytne potrebnú pomoc, hoci je podľa povahy svojho zamestnania povinný takú pomoc poskytnúť, potrestá sa odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky.
V § 178 je definovaná aj povinnosť vodičov: „Vodič, ktorý po dopravnej nehode, na ktorej mal účasť, neposkytne osobe, ktorá pri nehode utrpela ujmu na zdraví, potrebnú pomoc, hoci tak môže urobiť bez nebezpečenstva pre seba alebo iného, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky.“
@25
@barky samozrejme stat sa moze vsetko, ale nepocul som o pripade, ze by niekto pri nehode dobre ze nezomrel a ten druhy by nemal ani skrabancek...
Jednoznačne @10
neviem, prečo skrátka nemôžete odpovedať na otázku bez pripomienok, a dokazovania, akí ste vzdelaní, lebo viete, ako sa prenáša HIV
anyway, to nie je sebecký psotoj, je to šisto racionálny psotoj,ktorý ma každý zdravý inteligenntý človek. A ako som už písal, sami záchranari mi to povedali, že na prvom mieste je tovje vlastné zdravie....( a ked si važiš zdravie viac niekoho iného, je to choré)
mimochodom k veci - ked ta krv strieka, tak okrem klasickych ran treba davat pozor aj na vstreknutie krvi do oka.
To že by som nevedela čo robiť, to je už druhá vec!
a co ked je to pre mna klucova vec?
pri cudzom by som najskor vahala a tym ako dlho by som sa snazila prist nato ako sa nedotknut jeho krvi by najskor davno vykrvacal
kebyze to je rodina, alebo priatel tak by som to asi neriesila a kebyze viem ze nemam ziadnu otvorenu ranu, cize ani zader ani nic, tak aj bez ochrany by som mu pomohla