Vedel by mi niekto poradit ake moznosti mam na investiciu do spolocnosti s rucenym obmedzenim, pokial ja som ,,iba´´ fyzicka osoba . Viem o jednej- tichy spolocnik ale su aj ine, ake ? Dakujem ...
sú aj oveľa lepšie možnosti investovania, ako do firmy, z ktorej ťa môžu buď vyšachovať, alebo sa firma vyšachuje sama, je minimálna pravdepodobnosť, že by si mal šťastia na niečo také, ako tí, čo dali ako prví peniaze do bitcoinov, alebo nakúpili akcie IBM, alebo McDonaldu
pozri sa na to takto, ak chceš z niečoho ozaj vyžmýkať niečo, zvoľ iné komodity, ktorých rast je zaručený a bez riskovania
pravdepodobne najbohatší "aristokrat", ktorý má vlastný štát napr. investoval 5 miliárd dolárov do zbierky 7000 automobilov. Každé jedno z nich stúpa na cene, v prípade, že by sa ich rozhodol na sklonku života rozpredať budú to zarobené miliardy.
@krasomil super rada, dakujem. to si mam teraz kupit stare felicie komplet vsetky typi za 8000€ ? a ked ich predam o 10 rokov budem mat 16 000€? to nieje nic pre mna
@krasomil chapes ja som nechcel investovat do firmy ale 1 clovek zhana investora a teraz akuram mam volny kapital , ja si ho celeho preklepnem ale neviem ako by bolo najlepsie investovat, pravidla pre ticheho spolocnika sa mi zdaju riskantne pre mna - to by som asi nerobil . ja len potrebujem vediet ake mam moznosti a v ktorej som najlepsie kryty, ja neviem kludne to moze byt aj podvodnik ale aj nie.
Investovať ako tichý spoločník môže len rodinný príslušník spoločníka, veľmi, veľmi dobrý kamarát spoločníka/spoločníkov, človek, ktorý drží konateľa a spoločníkov "za gule" a človek, ktorý nemá mozog Investovanie v pozícií tichého spoločníka je veľmi riskantné. Pretože, ak s.r.o. dosiahne stratu, tak sa o podiel na tejto strate znižuje podiel tichého spoločníka. A takto možno tichého spoločníka úplne vyšachovať z hry vykazovaním straty
A prečo kupovať s.r.o. ? Pozri je obrovský problém kúpiť obchodný podiel v kvalitnej s.r.o. Radšej investuj do akcií, REIT-ov alebo dlhopisov
@tomas71 ano toto som si pozeral, aj mne sa to zda riskantne ako tichy spolocnik - takze to urcite nie. ja si ho ocekujem a uvidim, ked sa tak nad tym zamyslim mohol by to byt aj podvodnik, ale mozno aj nie ale uvidim... keby sa mi zda seriozny tak sa aj tak pred investiciou asi poradim s advokom.... Do akych akcii alebo REIT-ov by si investoval teraz ty ? Diki
@xy12345 Akcie a REIT-y sú momentálne nadhodnotené, takže neviem, či je vhodný čas. Aj keď samozrejme, súčasný býčí trh môže trvať ešte niekoľko rokov. Nie je podstatné do akých akcií by som investoval ja, pretože ja ako investor môžem mať úplne iný rizikový profil ako ty a to platí aj o prehľade v problematike. Podľa mňa sa minimálne 90% investorov (s dostatkom kapitálu) oplatí investovať do indexových etf. S tým, že v portfóliu budú mať zastúpené akcie s veľkou aj s malou kapitalizáciou a z celého sveta vrátane emerging markets. S možnou výnimkou Japonska. V každom prípade si treba uvedomiť, že hlavne akcie sú dlhodobou investíciou, ktorá najlepšie vynáša pri časovom horizonte v desiatkach rokov, pretože aj akciový trh postihujú dlhodobé býčie a dlhodobé medvedie trhy počas ktorých sú výnosy vyššie, resp. nižšie ako priemerné historické výnosy
@tomas71 ok, diki , ty si nejaky investicny poradca ?
inak chcel by som aj investovat ale neviem ako a kedy presne. Napriklad do tohoto ETF-ka : » etfdb.com/etf/SLV/?domain...
Najprv som chcel do fyzickeho striebra ale tam sa plati aj dan takze rozumnejsie by asi bolo do etf-ka SVL ?
Dalej rozmyslam aj do investicii do cudzej meny UAH - lenze neviem si dohladat informacie o ukrajinskej ekonomike , takze niesom si celkom isty ci by to bolo rozumne (teda ci este stale hrozi ukrajine krach - ani toto neviem). A do meny RUB - ked zrusia Rusku sankcie , ten by mohol ist pekne hore...
Vedel by si mi poradit ?
Ak nechceš investovať do nástrojov peňažného trhu (o.i. sporiace účty a termínované vklady), tak by si mal voliť discount brokera. Teda obchodníka s cennými papiermi (o.c.p.), ktorý je a) seriózny a b) jeho poplatková štruktúra vyhovuje tvojmu zameraniu (investovanie vs. trading). V SR pokiaľ viem si môžeš vybrať napr. z brokerjetu, fio a patria direct. Tie sú prepojené s našimi bankami, resp. s pobočkami zahr. bánk v sr. No a okrem nich si môžeš vybrať ešte zahraničných o.c.p. Samozrejme tam potrebuješ poznať jazyk, eventuálne legislatívu v danom štáte
Akú daň myslíš ? Z kapitálových ziskov ? Tú platíš tak či tak... Ale výhodou SLV je, že je oveľa likvidnejšie ako fyzické striebro. Striebro a zlato sú vo všeobecnosti dobrý nástroj pre špekulantov, ale horší pre investorov, pretože sa veľmi ťažko určuje ich vnútorná hodnota (aj keď niekedy môžu byť dobré na hedgovanie portfólia)... A keďže ide o špekulatívnu "investíciu", tak treba vedieť výstup z tejto investície načasovať, čo je nepochybne náročné. Ja osobne by som investoval do zlata, resp. striebra asi len cez (hodnotové) ťažobné spoločnosti alebo tantiemové spoločnosti investujúce do ťažobných spol.
Na forexe sa dá špekulovať, ale podľa mňa nemožno hovoriť o investovaní (možno s výnimkou trendfollowingu). Pozri, tak ako sa môže hodnota hrivny v jednotlivých menových pároch zvýšiť, tak môže aj klesnúť kvôli štátnemu bankrotu. A následne sa vracať roky na úroveň kurzu za ktorý si vymieňal euro za hrivnu. A to isté platí aj o rubli A boh chráň, ak by si to skúšal obchodovať na páku :/
@tomas71
ano,samozrejme bez paky niesom ani multimilionar ani profesional a beriem to ako investiciu na pol roka , rok pripadne viac . Ale podla mna ked clovek logicky rozmysla nemal by prerobit , ak nelogicky prerobi aj to sa mi stalo. ....
ohladom toho striebra- ja ho mozem drzat aj niekolko rokov a predam ho az potom ako budem mat znacny zisk.(A prave neviem ci su za ETF-ka nejake poplatky za uskladnenie/drzanie a kolko ....). Pri kupe fizyckeho striebra sa zase plati +asi 20%DPH (pri kupe fiz. zlata nie, ostatne kovy neviem) , Ale ak sa EU podari pomocou QE nastartovat inflaciu, podla mojho skromneho nazoru by mohlo striebro pekne zdraziet hadam aj o 50-100%, ak sa im to nepodari a bude dalsia kriza a euro sa potom mozno aj rozpadne aspon ochranim hodnotu ,ci nie ?
Preco radsej odporucas investovat do striebra cez tazobne spolocnosti ako do kovu samotneho ? Osobne si myslim ze kym nebude inflacia oni QE nezastavia, tak asi by nebolo rozumne drzat vacsiu hotovost nie ?
@xy12345 Lenže problém je v tom, že nie vždy je to, čo sa človeku zdá ako logické (správne) aj skutočne logické (správne). Obzvlášť neskúsení investori môžu podľahnúť dojmu, že vedia viac ako skutočne vedia. Viď. Dunning-Krugerov efekt: » en.wikipedia.org/wiki/Dunning... –Kruger_effect
Samozrejme, že sú poplatky. Všetky náklady a odmeny fondu (ETF) sú zahrnuté v položke expense ratio. Čiže pri SLV je to 0,50 % ročne... Čo je dosť Keď si to porovnáš s ETF, ktoré mapujú akciové indexy...
Vieš, lenže toto isté mohli hovoriť aj ľudia. ktorí kupovali striebro v roku 1980 za 17 dolárov za uncu. Tí mohli rozmýšľať presne ako ty. Bolo to nie dávno po veľkom prepade ceny striebra. Takže ich úvaha sa mohla zdať logická, podobne ako Tvoja dnes. A ako by dopadli ? Ich nominálny zisk dnes by bol 0. Vďaka poplatkom za uskladnenie by boli dokonca v slušnej strate. Ak zarátame infláciu, tak by to bola katastrofa. Čiže ich jedinou nádejou by bol predaj na vrchole bubliny v 2011tom. Tak by získali asi 150 % zisk (čo je menej ako inflácia ). Len pre porovnanie investícia do indexového fondu kopírujúceho index S&P 500 by priniesla zhodnotenie investície v období rokov 1980 - 2011 na úrovni okolo 2500% s reinvestovanými dividendami a cca. 4500%né zhodnotenie za obdobie rokov 1980-2015.
Lenže oni nechcú naštartovať infláciu aká tu bola v 70. rokoch. Treba si uvedomiť, že komodity sú dobrá investícia v časoch veľmi vysokej inflácie aká bola vo vyspelom svete v 70tych rokoch. Ale mierna inflácia, ktorá je cieľom QE najviac prospieva zo všetkých tried aktív pravdepodobne akciám. Okrem toho so striebrom zvyčajne nehýbu ľudia, ktorí idú hrať špekulatívnu hru na strach na finančných trhoch. Tí kupujú zlato. So striebrom hýbu až pair traderi, keď vidia totálne iracionálne rozdiely v cene zlata a striebra a potom sa k nim pridávajú iný špekulanti a momentum traderi. Treba si uvedomiť, že striebro nie je veľmi obľúbenou komoditou odkedy sa bratia Huntovci snažili zmanipulovať trh so striebrom. Je to jedna z mnohých premenných, ktoré treba brať do úvahy pri investovaní do striebra. Ty sa podľa mňa príliš fixuješ na jednu konkrétnu informáciu, rast ceny striebra počas QE vo veľkej ekonomike (USA), ale nedávaš si pozor na iné premenné a informácie, ktoré sú rovnako dôležité pre tvoje rozhodovanie. Takže si treba dať pozor na : » en.wikipedia.org/wiki/Anchoring...
Neodporúčam investovať do ťažobných spoločností všeobecne, ale do tých ťažobných spoločností, ktoré poskytujú cenovú margin of safety Ale táto stratégia vyžaduje stock picking a koncentrované portfólio, čo tebe ako začínajúcemu investorovi neodporúčam
Podľa mňa hodnotu ochrániš aj keď budeš investovať do akejkoľvek inej triedy aktív s výnimkou peňazí
A prečo čakáš hneď veľkú infláciu. Vezmi si odkedy QE praktizujú Japonci a aký je výsledok ? Sú radi, ak nemajú defláciu...
@tomas71 No diki za radu, pozeral som si ten Dunning Krugerov efekt, mozno mas pravdu. Ale ja si uvedomujem ze je to riziko. A striebro v roku 1980 vystupilo tak vysoko 1. krat kdezto teraz sme mali nedavno 2007 cenu 14 usd za uncu aj viac ... Ja viem ze eu bojuje proti deflacii . A myslim si ze ked chcu udrzat ekonomicky rast (ceny musia ist pomaly ale hore) takze skor ci neskor podla mna to striebro vystupi na tych 25-30. Ak by som teraz kupil zlato moc by som asi nezarobil, ak neprerobil. Akcie su podla mna nadhodnotene, tam peniaze nedam.
Japonci nemaju inflaciu kvoli tomu cunami alebo co to tam bolo co sa im pokazila ta jadrova elektraren a vsetky peniaze isli tam, vtedy tusim aj hrozilo ze by mohol yen krachnut takze to beriem ako vynimku.
Vedel by si mi sem hodit nejake tazobne spol. s margin of safety ?
Alebo do coho by si investoval teraz ty na mojom mieste ?
Diki za radu
@xy12345 Lenže môže prísť k inflácií a napriek tomu sa nemusí pohnúť cena zlata, na ktorú je naviazaná cena striebra.
Striebro je do veľkej miery naviazané na zlato. Keď rastie zlato, tak rastú v zásade aj iné cenné kovy na čele so striebrom. A ďalej je nutné si uvedomiť, že ceny aktív sa nie vždy vyvíjajú racionálne. Napr. ceny striebra môžu byť tak nízko, že ťažobné spoločnosti sú veľmi stratové, ale to aj tak nemusí znamenať, že zlato/striebro bude výrazne stúpať...
Lenže nie všade zažívajú akcie silný býčí trh ako v USA
Due diligence je domácou úlohou každého investora
Ja by som na tvojom mieste asi kúpil nejaké ETF mapujúce americký akciový trh a zvyškový svetový akciový trh, ktoré by tvorili napr. 40 - 50 % tvojho portfólia. Zvyšok by som investoval do dlhopisových ETF Prípadne dal niečo aj do medzinárodných real estate spoločností a REIT-ov
Ach niektorý ľudia si nedajú povedať. Určite si typ, ktorý keď investuje a o všetko príde tak sa nechá znovu nahovoriť od toho istého človeka a znovu investuje- kolobeh sa bude opakovať
Investuj do Gastronómie ako správny Slovák -> Ožer sa jak delo.
@rocafella nie niesom ten typ NAIVNEHO IDIOTA, a uraza ma co mi pises. lebo to ze je ta sro-cka podvod som prekukol uz z emailovej komunikacii (teda vcas). Aj ked OSOBNE poznam takych ludi co vsetko prejebu (wsm lyoness forex a podobne kasina ) . vobec nic som neivestoval, lebo neviem kam az na jedine 2 investicie, zalozenie terminaku v mene chf (urok 0,1% pa ) v hodnote 2230 chf (prerobil som rovnych 230 € ). 2. investicia zalozenie terminaku v mene rub 350000 , urok 5% pa (ak by som ho zrusil teraz mal by som zisk cca 980 € ) ... Akurat rozmyslam nad tym rublom, tak ale mam tam 5% pa tak asi by bolo rozumne este pockat (aj ked centralna banka uz zacala pomaly znizovat uroky na rub ) ...veru neviem, asi ich predam ked zacne vojna s ruskom ... ked vidim ako sa euro znehodnotilo oproti ostatnym menam je mi luto zavret oci a nechat si ukrajovat z uspor a priznavam ze tie franky boli unahlene rozhodnutie , ale ked tak nadtym rozmyslam to bola hadam jednina investicia so stratou od mojich 16tich rokov .... tak si daj pohov dobre ??? ... ja si CELY ZIVOT setrim peniaze aby som mal firmu a mercedes tak ma nechaj tak a ozer sa aj za mna ok ? .....trosku som sa rozcitlivel, ale to sa mi obcas stava @tomas71 a tebe dakujem za rady.
@xy12345 Veď fajn ja som reagoval na tvoje predchádzajúce príspevky z ktorých som pochopil, že si laik. Celé to znelo ako keby ťa niekto nahovoril: Investuj do mojej S.r.o. a zarobíš lóve len teraz si sa zamyslel nad tým aby ťa nevyšachovali.
Tak sa zamysli ak ti robí zaťažko si pogoogliť obchodné spoločnosti a ich možnosti tak potom sa nečuduj ako som reagoval. A hľadať info na birdzi tiež neviem či je dobrý nápad.
Co si myslis o investicii do akcii Slovak telekomu, za tu max cenu 23,60 €/akcia a 22,42€ / akcia s 5% zlavou to asi nebude jedna z tych vyhodnejsich investicii, ze ? (vychadzam z » ako-investovat.sk/clanok/1094/akc... ) @tomas71
@rocafella Ake teraz ?? Uz ked som sem zekladal temu som vedel ze ako tichy spolocnik tam nedam nic lebo by som niesol velke riziko, a podvodnik inu moznost neponukol . A do tj spominanej srocky by som vobec neivestoval ziadnym sposobom , lebo chlapik mi ani neplanoval ukazat obchodne priestory, uctovnictvo a zmluvy (tie by som preveril aj s adv. ) a to som mu aj napisal potom uz neodpovedal ... A nechcelo sa mi googlit ake ine moznosti investicie do srocky su tak som to hodil na birdz, no a co ? co je na tom zle ? mam 21 a nemam taky prehlad v tychto obchodnych veciach a ako vidim najdu sa tu na birdzi aj ludia co v tom maju prehlad ... Inak davam prispevky na » ako-investovat.sk/... , ale tam cakam dlhsie na odpoved, aj niekolko dni ... ( a tam som aj nasiel ze niekto hlada spolocnika ) ... ano nechce sa mi moc googlit a citat tie dlhe clanky ked mam na starosti dalsich milion veci... ale ak poznas nejake dobre forum, nieco ako » ako-investovat.sk/... tak sem s nim .... a to ze mi niekto nieco na birdze poradi , neznamena ze to hned aj spravim (aj keby som chcel) , najprv vacsinou vzdy iba prijimam nazory druhych ludi ...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
pozri sa na to takto, ak chceš z niečoho ozaj vyžmýkať niečo, zvoľ iné komodity, ktorých rast je zaručený a bez riskovania
pravdepodobne najbohatší "aristokrat", ktorý má vlastný štát napr. investoval 5 miliárd dolárov do zbierky 7000 automobilov. Každé jedno z nich stúpa na cene, v prípade, že by sa ich rozhodol na sklonku života rozpredať budú to zarobené miliardy.
A prečo kupovať s.r.o. ? Pozri je obrovský problém kúpiť obchodný podiel v kvalitnej s.r.o. Radšej investuj do akcií, REIT-ov alebo dlhopisov
inak chcel by som aj investovat ale neviem ako a kedy presne. Napriklad do tohoto ETF-ka : » etfdb.com/etf/SLV/?domain...
Najprv som chcel do fyzickeho striebra ale tam sa plati aj dan takze rozumnejsie by asi bolo do etf-ka SVL ?
Dalej rozmyslam aj do investicii do cudzej meny UAH - lenze neviem si dohladat informacie o ukrajinskej ekonomike , takze niesom si celkom isty ci by to bolo rozumne (teda ci este stale hrozi ukrajine krach - ani toto neviem). A do meny RUB - ked zrusia Rusku sankcie , ten by mohol ist pekne hore...
Vedel by si mi poradit ?
Ak nechceš investovať do nástrojov peňažného trhu (o.i. sporiace účty a termínované vklady), tak by si mal voliť discount brokera. Teda obchodníka s cennými papiermi (o.c.p.), ktorý je a) seriózny a b) jeho poplatková štruktúra vyhovuje tvojmu zameraniu (investovanie vs. trading). V SR pokiaľ viem si môžeš vybrať napr. z brokerjetu, fio a patria direct. Tie sú prepojené s našimi bankami, resp. s pobočkami zahr. bánk v sr. No a okrem nich si môžeš vybrať ešte zahraničných o.c.p. Samozrejme tam potrebuješ poznať jazyk, eventuálne legislatívu v danom štáte
Akú daň myslíš ? Z kapitálových ziskov ? Tú platíš tak či tak... Ale výhodou SLV je, že je oveľa likvidnejšie ako fyzické striebro. Striebro a zlato sú vo všeobecnosti dobrý nástroj pre špekulantov, ale horší pre investorov, pretože sa veľmi ťažko určuje ich vnútorná hodnota (aj keď niekedy môžu byť dobré na hedgovanie portfólia)... A keďže ide o špekulatívnu "investíciu", tak treba vedieť výstup z tejto investície načasovať, čo je nepochybne náročné. Ja osobne by som investoval do zlata, resp. striebra asi len cez (hodnotové) ťažobné spoločnosti alebo tantiemové spoločnosti investujúce do ťažobných spol.
Na forexe sa dá špekulovať, ale podľa mňa nemožno hovoriť o investovaní (možno s výnimkou trendfollowingu). Pozri, tak ako sa môže hodnota hrivny v jednotlivých menových pároch zvýšiť, tak môže aj klesnúť kvôli štátnemu bankrotu. A následne sa vracať roky na úroveň kurzu za ktorý si vymieňal euro za hrivnu. A to isté platí aj o rubli A boh chráň, ak by si to skúšal obchodovať na páku :/
ano,samozrejme bez paky niesom ani multimilionar ani profesional a beriem to ako investiciu na pol roka , rok pripadne viac . Ale podla mna ked clovek logicky rozmysla nemal by prerobit , ak nelogicky prerobi aj to sa mi stalo. ....
ohladom toho striebra- ja ho mozem drzat aj niekolko rokov a predam ho az potom ako budem mat znacny zisk.(A prave neviem ci su za ETF-ka nejake poplatky za uskladnenie/drzanie a kolko ....). Pri kupe fizyckeho striebra sa zase plati +asi 20%DPH (pri kupe fiz. zlata nie, ostatne kovy neviem) , Ale ak sa EU podari pomocou QE nastartovat inflaciu, podla mojho skromneho nazoru by mohlo striebro pekne zdraziet hadam aj o 50-100%, ak sa im to nepodari a bude dalsia kriza a euro sa potom mozno aj rozpadne aspon ochranim hodnotu ,ci nie ?
Preco radsej odporucas investovat do striebra cez tazobne spolocnosti ako do kovu samotneho ? Osobne si myslim ze kym nebude inflacia oni QE nezastavia, tak asi by nebolo rozumne drzat vacsiu hotovost nie ?
» en.wikipedia.org/wiki/Dunning... –Kruger_effect
Samozrejme, že sú poplatky. Všetky náklady a odmeny fondu (ETF) sú zahrnuté v položke expense ratio. Čiže pri SLV je to 0,50 % ročne... Čo je dosť Keď si to porovnáš s ETF, ktoré mapujú akciové indexy...
Vieš, lenže toto isté mohli hovoriť aj ľudia. ktorí kupovali striebro v roku 1980 za 17 dolárov za uncu. Tí mohli rozmýšľať presne ako ty. Bolo to nie dávno po veľkom prepade ceny striebra. Takže ich úvaha sa mohla zdať logická, podobne ako Tvoja dnes. A ako by dopadli ? Ich nominálny zisk dnes by bol 0. Vďaka poplatkom za uskladnenie by boli dokonca v slušnej strate. Ak zarátame infláciu, tak by to bola katastrofa. Čiže ich jedinou nádejou by bol predaj na vrchole bubliny v 2011tom. Tak by získali asi 150 % zisk (čo je menej ako inflácia ). Len pre porovnanie investícia do indexového fondu kopírujúceho index S&P 500 by priniesla zhodnotenie investície v období rokov 1980 - 2011 na úrovni okolo 2500% s reinvestovanými dividendami a cca. 4500%né zhodnotenie za obdobie rokov 1980-2015.
Lenže oni nechcú naštartovať infláciu aká tu bola v 70. rokoch. Treba si uvedomiť, že komodity sú dobrá investícia v časoch veľmi vysokej inflácie aká bola vo vyspelom svete v 70tych rokoch. Ale mierna inflácia, ktorá je cieľom QE najviac prospieva zo všetkých tried aktív pravdepodobne akciám. Okrem toho so striebrom zvyčajne nehýbu ľudia, ktorí idú hrať špekulatívnu hru na strach na finančných trhoch. Tí kupujú zlato. So striebrom hýbu až pair traderi, keď vidia totálne iracionálne rozdiely v cene zlata a striebra a potom sa k nim pridávajú iný špekulanti a momentum traderi. Treba si uvedomiť, že striebro nie je veľmi obľúbenou komoditou odkedy sa bratia Huntovci snažili zmanipulovať trh so striebrom. Je to jedna z mnohých premenných, ktoré treba brať do úvahy pri investovaní do striebra. Ty sa podľa mňa príliš fixuješ na jednu konkrétnu informáciu, rast ceny striebra počas QE vo veľkej ekonomike (USA), ale nedávaš si pozor na iné premenné a informácie, ktoré sú rovnako dôležité pre tvoje rozhodovanie. Takže si treba dať pozor na :
» en.wikipedia.org/wiki/Anchoring...
Neodporúčam investovať do ťažobných spoločností všeobecne, ale do tých ťažobných spoločností, ktoré poskytujú cenovú margin of safety Ale táto stratégia vyžaduje stock picking a koncentrované portfólio, čo tebe ako začínajúcemu investorovi neodporúčam
Podľa mňa hodnotu ochrániš aj keď budeš investovať do akejkoľvek inej triedy aktív s výnimkou peňazí
A prečo čakáš hneď veľkú infláciu. Vezmi si odkedy QE praktizujú Japonci a aký je výsledok ? Sú radi, ak nemajú defláciu...
» en.wikipedia.org/wiki/Dunning... –Kruger_effect
Japonci nemaju inflaciu kvoli tomu cunami alebo co to tam bolo co sa im pokazila ta jadrova elektraren a vsetky peniaze isli tam, vtedy tusim aj hrozilo ze by mohol yen krachnut takze to beriem ako vynimku.
Vedel by si mi sem hodit nejake tazobne spol. s margin of safety ?
Alebo do coho by si investoval teraz ty na mojom mieste ?
Diki za radu
Striebro je do veľkej miery naviazané na zlato. Keď rastie zlato, tak rastú v zásade aj iné cenné kovy na čele so striebrom. A ďalej je nutné si uvedomiť, že ceny aktív sa nie vždy vyvíjajú racionálne. Napr. ceny striebra môžu byť tak nízko, že ťažobné spoločnosti sú veľmi stratové, ale to aj tak nemusí znamenať, že zlato/striebro bude výrazne stúpať...
Lenže nie všade zažívajú akcie silný býčí trh ako v USA
Due diligence je domácou úlohou každého investora
Ja by som na tvojom mieste asi kúpil nejaké ETF mapujúce americký akciový trh a zvyškový svetový akciový trh, ktoré by tvorili napr. 40 - 50 % tvojho portfólia. Zvyšok by som investoval do dlhopisových ETF Prípadne dal niečo aj do medzinárodných real estate spoločností a REIT-ov
Investuj do Gastronómie ako správny Slovák -> Ožer sa jak delo.
@tomas71 a tebe dakujem za rady.
Tak sa zamysli ak ti robí zaťažko si pogoogliť obchodné spoločnosti a ich možnosti tak potom sa nečuduj ako som reagoval. A hľadať info na birdzi tiež neviem či je dobrý nápad.
@rocafella Ake teraz ?? Uz ked som sem zekladal temu som vedel ze ako tichy spolocnik tam nedam nic lebo by som niesol velke riziko, a podvodnik inu moznost neponukol . A do tj spominanej srocky by som vobec neivestoval ziadnym sposobom , lebo chlapik mi ani neplanoval ukazat obchodne priestory, uctovnictvo a zmluvy (tie by som preveril aj s adv. ) a to som mu aj napisal potom uz neodpovedal ... A nechcelo sa mi googlit ake ine moznosti investicie do srocky su tak som to hodil na birdz, no a co ? co je na tom zle ? mam 21 a nemam taky prehlad v tychto obchodnych veciach a ako vidim najdu sa tu na birdzi aj ludia co v tom maju prehlad ... Inak davam prispevky na » ako-investovat.sk/... , ale tam cakam dlhsie na odpoved, aj niekolko dni ... ( a tam som aj nasiel ze niekto hlada spolocnika ) ... ano nechce sa mi moc googlit a citat tie dlhe clanky ked mam na starosti dalsich milion veci... ale ak poznas nejake dobre forum, nieco ako » ako-investovat.sk/... tak sem s nim .... a to ze mi niekto nieco na birdze poradi , neznamena ze to hned aj spravim (aj keby som chcel) , najprv vacsinou vzdy iba prijimam nazory druhych ludi ...