a ako neskutočne rada! Vidieť Pripyat je môj sen, škoda len, že sa mi to nikdy nepodarí, pretože nechcem riskovať problémy so štítnou žľazou, keďže som na ňu zdedila náchylnosť.
@ hangtime11 Radiacia tam samozrejme stale je, a bude dalsich tisic rokov. Pri sarkofagu je niekolko tisic nasobne vysia ako normalne ale par hodin ti tam neublizi.
co je zaujimave tak skoro vsetci co tam boli a prezili vybuch zomreli na chorobu z oziarenia behom par tyzdnov potom okrem sefa reaktoru Dyatlova ktory zil este 9 rokov bez priznakov a zomrel na infarkt
@hetfield Presne, najhorsie na tom je ze prave on ten vybuch sposobil svojou aroganciou, a zomreli kvoly tomu ostanty zatial co on prezil. Koho zaujma pribeh Cernobylu tu je o tom cely dokument
Ma to tam jasné že láka a zaujíma ako VŠ chemika ale ísť by som tam asi ani nešiel už len kôly tomu že zdravie mám len jedno a výlety do Chernobylu(ako elektrárne) tam vás ani nepustia skôr do mesta Pripyat je na vlastné riziko a si myslím že my to zato nestojí aby som riskoval aj keď čo som o tom čítal tak posledný blok z tých 4 čo tam boli tak fungoval a ľudia tam pracovali do roku 2000 či tak nejako akože som tomu nechápal ako mohli už Ukrajinci ako samostatný štát zamestnávať tam vôbec niekoho ešte 14 rokov po nehode ale pre peniaze človek asi urobí fakt všetko.
Skôr by som si tam chcel ísť uctiť obete Chernobylu ktoré tam zahynuli aby zachránili miliardy životov, lebo keby to tam nedali ako tak do poriadku tak by nastal na 100% výbuch ktorý by vymazal Európu a Áziu z mapy sveta, to čo sa tam stalo tak to je pomerne nič oproti tomu keby sa ten reaktor potopil do vody ktorá je pod celou elektrárňou keďže tam je rieka. Buďme radi že žijeme a neriskujme s tým čo je nám najdrahšie so životom. Rdiácia tam bude sa predpokladá asi 600 - 1000 rokov(To len Sovietsky zväz predpokladal že havária sa vyrieši a do zimy roku 86 bude elektráreň ďalej fungovať to keď som toto čítal tak som pochopil že páni súdruhovia ani nevedia s čím majú tu česť oni si mysleli že to do roka bude v poriadku a elektráreň bude ďalej fungovať. Do dnes nechápem ako Amíci či Rusi mohli využívať štiepne reakcie na výrobu elektriny či inej energie ak nemali ani potuchy o tom aké to má rizika na ľudstvo či celý svet ). Mimochodom sarkofág sa už pomaly rozpadáva.
ČAE bola odsudena na neuspech uz na zaciatku, hlavnymi vinnikmi su v tomto pripade Nikolaj Fomin a Viktor Brjuchanov. Oni dobre vedeli, nestihaju terminy, skusku teda museli vykonat az po spusteni stvrteho bloku, inak by prisli o vysoke premie. Nedostatky boli nie len v samotnej kostrukcii reaktora RBMK 1000, ale aj v celej elektrani ako celku.
ČAE nesmelo stat nic v ceste, dokonca ani KGB. KGB upozornovala na nedostatky.
A odpojenie regulacnych tyci bolo len poslednym krokom ku havarii
A este taka zaujimavost, Anatolij Djatlov nebol vtedy prvy raz oziareny. Prvu velku davku dostal pri nehode na atomovej ponorke a vraj mu zomrelo aj dieta na chorobu z oziarenia.
Horsie dopadli operatori Alexander Akimov a Leonid Toptunov. Aj po vybuchu reaktora verili, ze ked otvoria privod vody do reaktora tak to uchladia a bude ok. Celu noc otvarali kohuty privodu chladiacej vody do reaktora. Behali vo vode s plavajucimi kusmi paliva a grafitu zo zniceneho reaktora. Umreli nejako kratko po sebe, tusim obaja do 16 dni od havarie...
@tibor28 čo ty tomu hovoríš tzv."výbuch" tak to ani výbuch nebol to bolo čosi také ako dnes v Slovnafte len s tým rozdielom že v Slovnafte sa do ovzdušia dostala iba čistá para a v Chernobyle sa dostala radioaktivita a tiež para ale nasýtená prvkami izotopov či už uránu, Grafitu a čo je horšie aj olova keď to chceli utesniť a hádzali tam vojaci olovo tak kopu sa ho pri tej teplote roztavilo a dostalo do ovzdušia. Áno boli tam malé výbuchy ale to hlavne preto lebo pri takej vysokej teplote ako tam bola 2000°C tak voda ktorú tam najprv nastriekali hasiči sa mení pri vysokej teplote sa oxid a vodík a ten vodík pri nahromadení a pri reakcií s kyslíkom okamžite vybuchne ale to bolo nič oproti tomu keby sa rekator potopil do celého jazera
Keby to buchlo ako ty hovoríš tak už tu asi dneska nepíšeme, lebo vyzeralo by to tu pri najlepšom ako v Pripyat alebo by tu nezostal ani kameň na kameni keby došlo k výbuchu a tomu už veľa nechýbalo aby sa to tak stalo veď Rusi mali v Bielorusku na vlakových staniciach pripravené vlaky na vysťahovanie čo najviac obyvateľstva z celého Sovietskeho zväzu do západnej Európy aj tak to bolo si myslím na prd keďže jadrový výbuch sa šíri rýchlosťou svetla čiže neviem ani predpokladať čo by všetko spálila ta žiara keby to buchlo ďalej tlaková vlna a nakoniec radioaktívny spad a prach ja si myslím že by nastala doba ľadová a koniec sveta keby to tam buchlo.
Ďakujeme všetkým odborníkom za informácie uverejnené v niekoľkých filmoch o tejto udalosti, ktoré videl už asi každý... Radšej prestaňte machrovať ako sa do toho vyznáte a napíšte niečo nové.
@pa3cek Nemas pravdu. Bol to obrovsky vybuch ktory bolo vidiet na kilometre daleko. Tlak v reaktore bol natolko silny ze do vzduchu vymrtstil 500 tonovy kryt reaktora. Pozri si tento dokument ked mi neveris, kludne si to pretoc na 32 minutu » www.ceknito.sk/video/126950...
asi hej, ale zda sa mi to pridrahe trochu. kazdopadne sa mi ale nepaci vyrok "Ukrajinci su schopny zarobit naozaj na vsetkom " - povedal by som radsej, ze "ludia", nie "Ukrajinci" - myslim si, ze keby to bolo v hociktorej inej krajine, sanca, ze by vymysleli podobny biznis je v podstate rovnaka..
@swen áno, voda (H2O ako iste všetci viete) sa zkladá z dvoch atómov vodíka a jedného atómu kyslíka. T.z. že pri vysokej teplote dochádza k teplu, to je logika, molekuly tak rýchlo kmitajú až to tie väzby nezvládajú udržať a tým pádom sa rozpadnú. Ďalej nastáva reakcia ako @pa3cek napísal.
@majo lenze z vody pri vysokej teplote vznikne len vodna para. k vzniku vodika treba viac, nez len vodu a vysoku teplotu. takze tento udaj(ze z reakcie vody a vysokej teploty) je velmy nepresna a nepravdiva.
@swen som sa v tebe sklamal že mi neveríš a ešte dobre vieš že sa o tom učím keďže chodím na VŠ FCHPT a mám tam dokonca aj počty rozkladu izotopov čiže viem vypočítať každý prvok akou dobou sa rozkladá za normálnej teploty a normálneho tlaku. Dokonca mám aj chemické inžinierstvo kde sa práve zapodievame takou problematikou ako prestupy tepla z látok do ovzdušia atď. Ja mám trocha inú chémiu ako ty na strednej na inej úrovni mimochodom až raz budeš na VŠ pochopíš že poniektoré veci ktoré vám natlačili na strednej škole do hlavy sú zbytočné a nereálne a iné zase reálne veď uvidíš sám.
@tibor28 kamarát ja som ten film videl x krát a hlavne som o tom čítal a ten 500t kryt vyhodil tlak dobre si napísal a ten tlak spôsobilo nahromadenie pary a nie výbuch áno je to výbuch ja neviem prirovnám ti to predstav si že by si mal nádobu z vekom a v nej vodu a dal by si ju variť a tá voda pokiaľ sa nemá kde vyparovať a veko je poriadne pripevnené tak tu nádobu doslova roztrhne ten tlak a jasné pri takom množstve pary to bolo až výbuch - podobný výbuch ako dneska v Slovnafte - uvolnenie tlaku(ale nebol to výbuch ako v Hirošime čo si poniektorý predstavujú, lebo keby to tak bolo asi ťažko by tam stálo mesto Prypiať, výbuch ako taký by nastal čo som vyššie uviedol ) a po ďalšie to bola žiara ktorá stúpala do atmosféry pri uvolňovaní izotopov z uránu a grafitu a keby to bol výbuch ako ty hovoríš na kilometre ďaleko tak potom prečo obyvatelia Pripyat o ničom nevedeli??? Je pravda že došlo k tzv. prvotnému ožiareniu ale to bolo neporovnateľné stým aký záblesk je pri výbuchu uránu(viď. jadrové bomby). Mimochodom nemyslite si poniektorý že radioaktivita je viditeľná to je hlúposť. Žiara je žiarenie(to sa musí vyvolať štiepnou reakciu a to je viditeľné ba oslepujúce ale iba pri vysokej koncentrácií) a radioaktivita je niečo iné.
@pa3cek zle som si precital tvoj prispevok, za co sa ti ospravedlnujem. tak isto ja som sa vo svojej naslednej reakciii trocha sekol, aj zato sa ti ospravedlnujem.
primi este raz v tejto teme ospravedlnenie, za moje nepresne pochopenie problematiki vyroby vodika. mas pravdu, prepac.
@pa3cek Mas pravdu ale to bola len prva explozia Druha explozia ktora bola sposobena vodikom ktory vznikol pri kontakte vodnej pary s horiacim grafitom nasledovala po niekolkych sekundach a bola viditelna pretoze vysoko do vzduchu vyhodila tony rozpaleneho, horiaceho grafitu. Ale samozrejme to nebola nuklearna explozia, to by vyzeralo trochu inak. A myslim ze vsetci vedia ze radioaktivitu nemozno vidiet
@tommyhot potom sa môžme dohodnúť čo a ako aj ja by som šiel a keď pôjdeme dvaja nás to vyjde lacnejšie ako dôchodcov v jednej sanitke zo Slovenska do Chernobylu.
@swen v pohode preto ťa mám rád ako Birtzáka, lebo s tebou sa dá diskutovať a hlavne si vieš uznať chybu ako aj ja preto si ťa vážim ako človeka a hlave nie si ako väčšina dnešnej mládeže ktorá by ma ešte spíčovala ešte aj za to že mám pravdu štýlom: "Tak sa teraz pojem že si mal pravdu no a čo"
Ty taký nie si lebo si fér ale ak máš pravdu tak si za ňou stoj dúfam že som ťi nepodlomil sebavedomie No teraz si nemal tak trocha pravdu no čo už stane sa občas sme predsa ľudia
@tibor28. No vidíš pochopili sme sa Mimochodom niekde som čítal alebo videl v dokumente že bola reálna aj tá nukleárna explózia tak o tom som celý čas točil že to až také strašné nebolo ohľadom toho a máš pravdu boli tam 2 explózie By si sa čudoval poniektorý to určite nevedia hlavná vec že my áno
@pa3cek ja budem burzuj dochodca sanitkami sa vyvazat nebudem ale mozme ist..
A k tej explozii. Vraj tam bolo 200x viac radiacie nez pri Hirosime a Nagasaki. Neviem si predstavit, co by sa stalo, keby to naozaj prdne. Resp viem, ale nechcem si to predstavit...
@pubertslatinocelny scasti mas pravdu, aj v inych krajinach by sa z toho stal slusny biznis, v USA urcite...tam urobili obchod aj z utoku na WTC...
...lenze na ukrajine si nikdy nebol podla toho co pises...ja som bol 10 dni, co sice tiez nie je dlho..ale az vtedy som zistil, co to znamena na vsetkom zarabat ...no ak mas peniaze tak si tam zijes veru dobre
čo sa týka radioaktívnej kontaminácie tak sa tam uvoľnilo také množstvo ako u 400 bômb z Hirošimy ako keby to prdne tak ja si to ani neviem predstaviť čo by bolo a nie že nechcem Mimochodom ja by som sa ani teraz netešil lebo ta magma stále horí ono to síce už je ako keramika na povrchu ale vnútri ta magma horí do úplného rozkladu(vyhorenia) izotopov čiže modlime sa všetci aby ten betónový podklad pod sarkofágom stále držal lebo časom sa aj tak môže preboriť pod hladinu rieky a len boh vie čo bude s nami.
@83@v3nty už len to že tam bola na motorke už to je pičovina Mimochodom na Slovenskú žijú ľudia čo tam žili alebo aj čo tam boli odstraňovať haváriu tak už ak by ma to zaujímalo tak by som sa pýtal ich a nie nejakej pošahanej čo na seba chce upútať pozornosť.
@85@pernik máš pravdu. Len ešte by som sa ťa cchel spýtať aké sú to plynové elektrárne také nepoznám. Myslíš na zemná plyn??? Pochybujem že také sú aspoň som nepočul.
Mimochodom určite sú najčistejšie vodné, veterné a solárne a jadrové sú tiež pre životné prostredie určite lepšie ako si uviedol, pokiaľ nedôjde k nehode a to nedôjde ani v Chernobyle by nedošlo keby to tam neriadil jeden retard ktorý si myslel že fyzikálne zákony fungujú tak ako im on nariadi.
Vdím že všetci by ste tam šli bez váhania ale už vás tam vidím akoby ste vystúpili či už z auta alebo autobusu a neurobili ani krok lebo posratý by ste boli až za ušami
@pa3cek Plynné elektrárne sú hneď po uhoľných a atomových najrozšírenejšie na svete. To ľudia na VŠ nevedia?
Pokiaľ viem Vojany sú plynové.
Veterné a solárne by som tu veľmi nedával, veterné sú totiž neuveriteľne drahé, neefektívne, dajú sa stavať len málokde a žiť v ich blízkosti je peklo, ešte väčšie peklo ako žiť v blízkosti začmúdenej uhelne. Solárne sú ešte drahšie a ešte neefektívnejšie, zaberajú obrovské plochy. Tieto dve druhy sú určite najmenej využiteľné, ale máš pravdu, že sú najčistejšie.
No nastala by taká chemická reakcia že výbuch hlavici z Ruského Topoľa M je nič oproti tomu čo by bolo keby to tam buchlo keď že ten ma silu 550Kt(kiloton) k porovnaniu bomba ktorá spadla na Hirošimu Little boy mala silu (13 - 18Kt) a tam Ruskí vedci vypočítali že sila by sa rovnala bombe o sile 3 - 5Mt(megaton) a že Minsk(hlavné mesto Bieloruska) ktorý je vzdialený od Chernobylu 320km tak by bol zrovnaný so zemou. V Minsku(UA), Gomelu(BLR) a Kyjevu(BLR) stáli vlaky viac ako z tisíc vozňami pripravené na evakuáciu obyvateľov. Čiže Európa a Ázia by bola neobyvateľná okamžite.
Kto chce o tom vedieť viac radím si pozrieť dokument: Boj o Chernobyl tam sa hovorí o všetkom, super dokument hlavne o tom čo bolo po havárií. Od dňa po tom.
Takže tento rok sa chystáme na výlet do Černobylu. Termín by bol niekedy medzi 29. junom az 5 júlom 2010. Skupina max. 16 ludí. Ohladom cesty. Cesta vlakom z Bratislavy do Kyjeva aj spat so skupinovou zlavou ( pre 6 osob ) vychádza na 460 €, čiže 77 € na osobu ! Lístok je treba si objednat najsneskôr 60 dní pred odjazdom. Kupé su lozkove po 3 osobach. Ubytovanie: www.hostelsworld.com tu si nájdete hostely v Kyjeve .. co som pozeral tak pre náš termín je to od 9 – 11 € na noc .. zálezi na nas, kde sa rozhodneme ubytovat. Výlet je zabezpeceny cez cestovnu agenturu www.tourkiev.com a plati 50 dolárov záloha na skupinu – co si myslim, ze nie je az taka suma ( cakal som viacej ) Ostatna cast sa zaplati na mieste.. bud cash alebo kreditkou ( tam je 3 %-ný poplatok ).Platbu kreditkou treba nahlasit vopred, aby si piriniesli terminal Rusi ! Agentura vybaví aj nejake specialne povolenie na vstup do oblasti, kde potrebuje meno a priezvisko, pas, datum narodenia a kde pracujete a titul… Pozrite si pasy… zabudol som, ze ak cestujete na Ukrajinu, musite mat pas platny aspon 3 mesiace po odchode z Ukrajiny… je to v zakone. Tak si to pre istotu kazdy skontrolujte. Cize ak mozem predbezne bilancovat: -cesta 77 € -ubytovanie 30 € -výlet cca 120 € takže celková suma za výlet je 227 € ( orientacné ceny ) ak by ste mali seriózny záujem, kontaktujte ma na paulus25 (at) gmail.com pekný den
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
94 komentov
Také mesto duchov..
ale išiel by som, ale bál by som sa, veď tam je to fakt mesto duchov, nikde nikto ... ani živá duša .. brrr
Predsa len posledný bol elektrárne vypli niekedy na konci 90-tych rokov.
@darkkizz Myslím to smrtelne vážne.
» www.ceknito.sk/video/126950...
Skôr by som si tam chcel ísť uctiť obete Chernobylu ktoré tam zahynuli aby zachránili miliardy životov, lebo keby to tam nedali ako tak do poriadku tak by nastal na 100% výbuch ktorý by vymazal Európu a Áziu z mapy sveta, to čo sa tam stalo tak to je pomerne nič oproti tomu keby sa ten reaktor potopil do vody ktorá je pod celou elektrárňou keďže tam je rieka. Buďme radi že žijeme a neriskujme s tým čo je nám najdrahšie so životom. Rdiácia tam bude sa predpokladá asi 600 - 1000 rokov(To len Sovietsky zväz predpokladal že havária sa vyrieši a do zimy roku 86 bude elektráreň ďalej fungovať to keď som toto čítal tak som pochopil že páni súdruhovia ani nevedia s čím majú tu česť oni si mysleli že to do roka bude v poriadku a elektráreň bude ďalej fungovať. Do dnes nechápem ako Amíci či Rusi mohli využívať štiepne reakcie na výrobu elektriny či inej energie ak nemali ani potuchy o tom aké to má rizika na ľudstvo či celý svet ). Mimochodom sarkofág sa už pomaly rozpadáva.
ČAE nesmelo stat nic v ceste, dokonca ani KGB. KGB upozornovala na nedostatky.
A odpojenie regulacnych tyci bolo len poslednym krokom ku havarii
Horsie dopadli operatori Alexander Akimov a Leonid Toptunov. Aj po vybuchu reaktora verili, ze ked otvoria privod vody do reaktora tak to uchladia a bude ok. Celu noc otvarali kohuty privodu chladiacej vody do reaktora. Behali vo vode s plavajucimi kusmi paliva a grafitu zo zniceneho reaktora. Umreli nejako kratko po sebe, tusim obaja do 16 dni od havarie...
» www.birdz.sk/forum/cernobyl-...
Keby to buchlo ako ty hovoríš tak už tu asi dneska nepíšeme, lebo vyzeralo by to tu pri najlepšom ako v Pripyat alebo by tu nezostal ani kameň na kameni keby došlo k výbuchu a tomu už veľa nechýbalo aby sa to tak stalo veď Rusi mali v Bielorusku na vlakových staniciach pripravené vlaky na vysťahovanie čo najviac obyvateľstva z celého Sovietskeho zväzu do západnej Európy aj tak to bolo si myslím na prd keďže jadrový výbuch sa šíri rýchlosťou svetla čiže neviem ani predpokladať čo by všetko spálila ta žiara keby to buchlo ďalej tlaková vlna a nakoniec radioaktívny spad a prach ja si myslím že by nastala doba ľadová a koniec sveta keby to tam buchlo.
@prodigy1 Oni ani nemohli, na to nemali funkcie a potom, povolanie operatora atomky bolo vtedy velmi lukrativne. Ak by odmietli, prisli by ini
99% ludiii tu nema ani paaru o takych veciach, ale vyjadrenia jak na univerzite zo zameranim na jadrovu fyziku
Laickejšie to povedať neviem.
@tibor28 kamarát ja som ten film videl x krát a hlavne som o tom čítal a ten 500t kryt vyhodil tlak dobre si napísal a ten tlak spôsobilo nahromadenie pary a nie výbuch áno je to výbuch ja neviem prirovnám ti to predstav si že by si mal nádobu z vekom a v nej vodu a dal by si ju variť a tá voda pokiaľ sa nemá kde vyparovať a veko je poriadne pripevnené tak tu nádobu doslova roztrhne ten tlak a jasné pri takom množstve pary to bolo až výbuch - podobný výbuch ako dneska v Slovnafte - uvolnenie tlaku(ale nebol to výbuch ako v Hirošime čo si poniektorý predstavujú, lebo keby to tak bolo asi ťažko by tam stálo mesto Prypiať, výbuch ako taký by nastal čo som vyššie uviedol ) a po ďalšie to bola žiara ktorá stúpala do atmosféry pri uvolňovaní izotopov z uránu a grafitu a keby to bol výbuch ako ty hovoríš na kilometre ďaleko tak potom prečo obyvatelia Pripyat o ničom nevedeli??? Je pravda že došlo k tzv. prvotnému ožiareniu ale to bolo neporovnateľné stým aký záblesk je pri výbuchu uránu(viď. jadrové bomby). Mimochodom nemyslite si poniektorý že radioaktivita je viditeľná to je hlúposť. Žiara je žiarenie(to sa musí vyvolať štiepnou reakciu a to je viditeľné ba oslepujúce ale iba pri vysokej koncentrácií) a radioaktivita je niečo iné.
primi este raz v tejto teme ospravedlnenie, za moje nepresne pochopenie problematiki vyroby vodika. mas pravdu, prepac.
Ty taký nie si lebo si fér ale ak máš pravdu tak si za ňou stoj dúfam že som ťi nepodlomil sebavedomie No teraz si nemal tak trocha pravdu no čo už stane sa občas sme predsa ľudia
@tibor28. No vidíš pochopili sme sa Mimochodom niekde som čítal alebo videl v dokumente že bola reálna aj tá nukleárna explózia tak o tom som celý čas točil že to až také strašné nebolo ohľadom toho a máš pravdu boli tam 2 explózie By si sa čudoval poniektorý to určite nevedia hlavná vec že my áno
A k tej explozii. Vraj tam bolo 200x viac radiacie nez pri Hirosime a Nagasaki. Neviem si predstavit, co by sa stalo, keby to naozaj prdne. Resp viem, ale nechcem si to predstavit...
...lenze na ukrajine si nikdy nebol podla toho co pises...ja som bol 10 dni, co sice tiez nie je dlho..ale az vtedy som zistil, co to znamena na vsetkom zarabat ...no ak mas peniaze tak si tam zijes veru dobre
čo sa týka radioaktívnej kontaminácie tak sa tam uvoľnilo také množstvo ako u 400 bômb z Hirošimy ako keby to prdne tak ja si to ani neviem predstaviť čo by bolo a nie že nechcem Mimochodom ja by som sa ani teraz netešil lebo ta magma stále horí ono to síce už je ako keramika na povrchu ale vnútri ta magma horí do úplného rozkladu(vyhorenia) izotopov čiže modlime sa všetci aby ten betónový podklad pod sarkofágom stále držal lebo časom sa aj tak môže preboriť pod hladinu rieky a len boh vie čo bude s nami.
Inzerat:
Predam vilu v cernobyle zn: svieti ako nova
@matheusko Prečo? Lepšie sú uhelné? Alebo plynové?
@85 @pernik máš pravdu. Len ešte by som sa ťa cchel spýtať aké sú to plynové elektrárne také nepoznám. Myslíš na zemná plyn??? Pochybujem že také sú aspoň som nepočul.
Mimochodom určite sú najčistejšie vodné, veterné a solárne a jadrové sú tiež pre životné prostredie určite lepšie ako si uviedol, pokiaľ nedôjde k nehode a to nedôjde ani v Chernobyle by nedošlo keby to tam neriadil jeden retard ktorý si myslel že fyzikálne zákony fungujú tak ako im on nariadi.
Vdím že všetci by ste tam šli bez váhania ale už vás tam vidím akoby ste vystúpili či už z auta alebo autobusu a neurobili ani krok lebo posratý by ste boli až za ušami
Pokiaľ viem Vojany sú plynové.
Veterné a solárne by som tu veľmi nedával, veterné sú totiž neuveriteľne drahé, neefektívne, dajú sa stavať len málokde a žiť v ich blízkosti je peklo, ešte väčšie peklo ako žiť v blízkosti začmúdenej uhelne. Solárne sú ešte drahšie a ešte neefektívnejšie, zaberajú obrovské plochy. Tieto dve druhy sú určite najmenej využiteľné, ale máš pravdu, že sú najčistejšie.
No nastala by taká chemická reakcia že výbuch hlavici z Ruského Topoľa M je nič oproti tomu čo by bolo keby to tam buchlo keď že ten ma silu 550Kt(kiloton) k porovnaniu bomba ktorá spadla na Hirošimu Little boy mala silu (13 - 18Kt) a tam Ruskí vedci vypočítali že sila by sa rovnala bombe o sile 3 - 5Mt(megaton) a že Minsk(hlavné mesto Bieloruska) ktorý je vzdialený od Chernobylu 320km tak by bol zrovnaný so zemou. V Minsku(UA), Gomelu(BLR) a Kyjevu(BLR) stáli vlaky viac ako z tisíc vozňami pripravené na evakuáciu obyvateľov. Čiže Európa a Ázia by bola neobyvateľná okamžite.
Kto chce o tom vedieť viac radím si pozrieť dokument: Boj o Chernobyl tam sa hovorí o všetkom, super dokument hlavne o tom čo bolo po havárií. Od dňa po tom.
Nebýva tam ale nikto, maximálne nejaká bezpečnostná služba na smeny tam prespáva, alebo nejakí vedci.