Tuším pred 2 dňami som to riešila, tak reku, opýtam sa aj tuna príjemných kolegov na birdzi, že čo si o tom myslia. + by ma samozrejme potešilo a zaujímalo aj odôvodnenie vášho názoru
Asexualita, čiže absencia sexuálneho pudenia, čiže by som povedal že svojim spôsobom aj absencia (resp. limitná minimalizácia) sexuálnej orientácie. čiže tá otázka mi príde ako niečo v zmysle "je podľa vás tma druh svetla?"
@flussica to je v pohode, stačí napísať potom viem, že tu máme obmedzené možnosti hlasovania
@midnight prečo by to mala byť absencia sexuálnej orientácie? Veď za asexuálov sú bežne považovaní ľudia, ktorí prejavujú náklonnosť voči druhému človeku, len im nechýba milovanie. Tým pádom premýšľam, že pokiaľ človek prejavuje náklonnosť k opačnému pohlaviu, a zároveň nemá chuť sa sexuálne uspokojovať, či nie je stále heterosexuálny... Absentuje u neho predsa len pohlavný styk..
@coleshepter ale tu ide o to, že asexuál sa na nejaké pohlavie vo viacerých prípadoch orientuje...asexuáli sú rozdelení do viacerých typov. Na jednej strane sú tu asexuáli, ktorí normálne žijú vo vzťahu, ktorý považujú za viac ako kamarátsvto, len sú im nepríjemné bozky, dotyky a pohlavný styk. Ale predsa len v nejakom vzťahu fungujú...a moja otázka znie, ak niekto funguje vo vzťahu, tak musí žiť buď s rovnakým, alebo opačným pohlavím...teda musí mať nejakú orientáciu. A teraz, malo by byť to, či mu chýba alebo nechýba pohlavný styk, merítkom na to, aby sme ho zaradili do samostatnej orientácie? Keď jeho priťahuje nejaké pohlavie, ale nie do takej miery, ako bežných ľudí napríklad...
A potom sú asexuáli, ktorí nepotrebujú na sexuálne uspokojenie druhého partnera, doslova si "vystačia sami". A tento typ by sa podľa mňa mohol pokojne radiť medzi úchylky.
Takže teraz mám otázku, prečo by mala byť asexualita orientáciou
* Inak, ako čítam tú diskusiu, najprv by sme sa mali dohodnúť na tom, čo je teda asexuál - lebo napr. vnímanie pojmu v druhej časti @11 a napr. v @19 je trochu odlišné, nie?
nikdy som sa nad tým nejako nezamýšľala, ale pripadá mi strašne ironické, keď ľudia, ktorí v pohode považujú všetky orientácie za normálne zrazu povedia na človeka, ktorý nie je orientovaný na nič, za divného a psychicky nevyrovnaného a podobne.
A vlastne týmto som to hodila do jedného vreca, takže odpoveď je asi aj áno
@marleymt 1. to že sú ľudia za niečo bežne považovaní ešte neznamená že to naozaj sú.
2. existuje aj nesexuálna náklonnosť, a pokiaľ viem, tak čokoľvek-sexualita (a, bi, hetero, homo...) hovorí špecificky o tej sexuálnej, čiže to ku komu prejavujú náklonnosť je irelevantné, podstatné je to, ku komu pociťujú sexuálnu príťažlivosť, čo by pri asexualite malo byť že k nikomu. čiže za názorom ktorý som vyjadril si stojím
@marleymt teda každý asexuál je v podstate homo alebo heterosexuál a keďže nemá rád sexuálne prejavy, je jeho osoba označená novým pojmom, ale za rovnocennú orientáciu by som to rozhodne nepokladala, keďže sa sexuálne dá orientovať len na 2 pohlavia (okrem deviantov, ktorí sa dokážu orientovať na bohviečo iné)
@midnight ale oni sa k tomu totižto aj sami priznávajú. vtedy nie sú?
šak ja ti tvoj názor neberiem. Ale v prípade, že niekoho sexuálne priťahuje osoba opačného pohlavia, akceptuje bozky, dotyky, flirt a všetko, ale odmieta pohlavný styk, tak to nepovažuješ za sexuálnu náklonnosť?
Tu je asi ten definičný zlom. či pod pojmom "sexuálna náklonnosť" berieme akúkoľvek bližšiu náklonnosť k opačnému pohlaviu, než sú sympatie, alebo čisto náklonnosť smerujúcu k pohlavnému styku.
@coleshepter áno, presne takto to myslím ja. môžu ťa priťahovať muži, ženy, alebo prípadne obaja naraz, ale to, v akej miere ťa priťahujú, by som merala na druhom rebríčku, nie na tom istom, ako sa meria sexuálna orientácia.
Ja by som, ak to teraz preženiem, opakom asexuála nenazývala bisexuála, ale nejakého nadržaného úchyla, ktorý vidí sexuálny prejav všade a stále k nemu smeruje. Lebo obaja, aj asexuál, aj nadržaný úchyl, môžu podľa mňa vo vzťahoch preferovať ženy. Akurát že asexuál miernejšie, ako ten druhý.
ja to beriem ako orientáciu. iked je to skôr tak že človek nie je orientovaný nijako... iked asuxeáli sú schopní viesť normalny život len bez sexu... čiže su orientovaný na nejaké pohlavie no zaroven bez sexualnej pritažlivosti... je to dosť na zamyslenie.... ale ja to proste beriem akože to patrí do orientacie
@32 inak je sranda, že sa naše teórie v podstate nevylučujú. Lebo ja hovorím, že pokiaľ niekto cíti náklonnosť k nejakému pohlaviu, dá sa zaradiť medzi hetero, homo alebo bisexuála bez ohľadu na to, do akej miery sú mu príjemné sexuálne prejavy.
Ale v prípade, ktorý opisuješ ty, že ten človek fakticky nevie cítiť nič hlbšie k nikomu, v tom prípade je na pozícii ktorú si opísal v tom prípade s tmou a teda je sexuálny do nulovej miery. Teda by sme ho označili samostatným pojmom, ktorý by sme ale nenazívali sexuálnou orientáciou, ale úplnou absenciou sexuálnych prejavov. Takže pokiaľ má človek aspoň nejaké sexuálne prejavy, dali by sa merať podľa tamtých troch orientácií
@hetfield asexuálom sa človek nestane z vlastného rozhodnutia, čo je to za pičovinu? asexuálnemu človeku sex nič nedáva, prečo by sa niekto pre to dobrovoľne rozhodol?
rovnocenná...no, nemyslím si, že by pohlavné náklonnosti a orientácie človeka mali byť vyjadrené len jedným slovom, či je niekto heterosexuál, homosexuál , bisexuál, pansexuál alebo čokoľvek podobné je akoby nadkategória a v rámci nej může byť asexuál alebo hypersexuál alebo mať rád BDSM alebo sex na verejnosti.
rovnocenná by skor mala byť v tom, že by sa mala prestať považovať za poruchu.
@burble ci chces tvrdit ze asexualita vznika uz v prenatalnom stadiu ako hetero a homosexualita?zaujimava teoria,pracuj na nej mozno dostanes nobelovu cenu
"Ale v prípade, ktorý opisuješ ty, že ten človek fakticky nevie cítiť nič hlbšie k nikomu"
...mýliš si pojmy, ja som nehovoril nič o hĺbke/intenzite pocitu, iba o jeho druhu, to je rozdiel.
...a aj keby nebol, nazvať nezáujem o sex že "nevie cítiť nič hlbšie"... wtf?
pozri, ja cítim náklonnosť, v niektorých prípadoch dosť hlbokú ku kamarátkam, aj kamarátom, čiže podľa tvojej definície by som bol bisexuál. lenže vzrušujú ma len ženy, čiže som heterosexuál. keby ma nevzrušovali žiadne osoby, tak som asexuál. a stále by som cítil hlbokú náklonnosť ku kamarátom aj kamarátkam. čiže... nejdem sa vyjadrovať k tomu či sa naše teórie vylučujú alebo nie, lebo je to zbytočné, keďže tvoja je očividne chybná
@midnight jáj dobre, tak keď sa nejdeme baviť, lebo moja teória je chybná, tak potom pardon, už budem ticho.
Len skús občas pri googlení prezrieť, ako zvyknú definovať asexualitu encyklopédie. Pretože my dvaja si nerozumieme v definícii, lebo si kontradikuješ a zároveň odmietaš moju definíciu. Lenže to nie je moja, ja vychádzam z definície, ktorá mi bola učebnicovo predložená. Tak báj, zas niekedy nabudúce
Podla mna skor nejaka sexualna disfunkcia, alebo ako to pomenovat.
Ostava clovek asexualom po cely zivot? To by ma zaujimalo.. Alebo aky je rozdiel medzi asexualitou a frigiditou. Nikdy som sa o to bohvieako nezaujimala.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
45 komentov
A idem sa zamýšľať, len sa bojím, že už nezahlasujem.
(a neviem či to dáva zmysel a ani či slovo absentovať existuje a ak aj hrj, nrviem, či pasuje do vety)
@midnight prečo by to mala byť absencia sexuálnej orientácie? Veď za asexuálov sú bežne považovaní ľudia, ktorí prejavujú náklonnosť voči druhému človeku, len im nechýba milovanie. Tým pádom premýšľam, že pokiaľ človek prejavuje náklonnosť k opačnému pohlaviu, a zároveň nemá chuť sa sexuálne uspokojovať, či nie je stále heterosexuálny... Absentuje u neho predsa len pohlavný styk..
@15 a este bi som zabudol
@hetfield no sláva, nerada zo seba robím idiota
A potom sú asexuáli, ktorí nepotrebujú na sexuálne uspokojenie druhého partnera, doslova si "vystačia sami". A tento typ by sa podľa mňa mohol pokojne radiť medzi úchylky.
Takže teraz mám otázku, prečo by mala byť asexualita orientáciou
* Inak, ako čítam tú diskusiu, najprv by sme sa mali dohodnúť na tom, čo je teda asexuál - lebo napr. vnímanie pojmu v druhej časti @11 a napr. v @19 je trochu odlišné, nie?
» www.imdb.com/title/tt1811293...
A vlastne týmto som to hodila do jedného vreca, takže odpoveď je asi aj áno
2. existuje aj nesexuálna náklonnosť, a pokiaľ viem, tak čokoľvek-sexualita (a, bi, hetero, homo...) hovorí špecificky o tej sexuálnej, čiže to ku komu prejavujú náklonnosť je irelevantné, podstatné je to, ku komu pociťujú sexuálnu príťažlivosť, čo by pri asexualite malo byť že k nikomu. čiže za názorom ktorý som vyjadril si stojím
@9
šak ja ti tvoj názor neberiem. Ale v prípade, že niekoho sexuálne priťahuje osoba opačného pohlavia, akceptuje bozky, dotyky, flirt a všetko, ale odmieta pohlavný styk, tak to nepovažuješ za sexuálnu náklonnosť?
Tu je asi ten definičný zlom. či pod pojmom "sexuálna náklonnosť" berieme akúkoľvek bližšiu náklonnosť k opačnému pohlaviu, než sú sympatie, alebo čisto náklonnosť smerujúcu k pohlavnému styku.
@coleshepter áno, presne takto to myslím ja. môžu ťa priťahovať muži, ženy, alebo prípadne obaja naraz, ale to, v akej miere ťa priťahujú, by som merala na druhom rebríčku, nie na tom istom, ako sa meria sexuálna orientácia.
Ja by som, ak to teraz preženiem, opakom asexuála nenazývala bisexuála, ale nejakého nadržaného úchyla, ktorý vidí sexuálny prejav všade a stále k nemu smeruje. Lebo obaja, aj asexuál, aj nadržaný úchyl, môžu podľa mňa vo vzťahoch preferovať ženy. Akurát že asexuál miernejšie, ako ten druhý.
Ale v prípade, ktorý opisuješ ty, že ten človek fakticky nevie cítiť nič hlbšie k nikomu, v tom prípade je na pozícii ktorú si opísal v tom prípade s tmou a teda je sexuálny do nulovej miery. Teda by sme ho označili samostatným pojmom, ktorý by sme ale nenazívali sexuálnou orientáciou, ale úplnou absenciou sexuálnych prejavov. Takže pokiaľ má človek aspoň nejaké sexuálne prejavy, dali by sa merať podľa tamtých troch orientácií
rovnocenná by skor mala byť v tom, že by sa mala prestať považovať za poruchu.
"Ale v prípade, ktorý opisuješ ty, že ten človek fakticky nevie cítiť nič hlbšie k nikomu"
...mýliš si pojmy, ja som nehovoril nič o hĺbke/intenzite pocitu, iba o jeho druhu, to je rozdiel.
...a aj keby nebol, nazvať nezáujem o sex že "nevie cítiť nič hlbšie"... wtf?
pozri, ja cítim náklonnosť, v niektorých prípadoch dosť hlbokú ku kamarátkam, aj kamarátom, čiže podľa tvojej definície by som bol bisexuál. lenže vzrušujú ma len ženy, čiže som heterosexuál. keby ma nevzrušovali žiadne osoby, tak som asexuál. a stále by som cítil hlbokú náklonnosť ku kamarátom aj kamarátkam. čiže... nejdem sa vyjadrovať k tomu či sa naše teórie vylučujú alebo nie, lebo je to zbytočné, keďže tvoja je očividne chybná
Len skús občas pri googlení prezrieť, ako zvyknú definovať asexualitu encyklopédie. Pretože my dvaja si nerozumieme v definícii, lebo si kontradikuješ a zároveň odmietaš moju definíciu. Lenže to nie je moja, ja vychádzam z definície, ktorá mi bola učebnicovo predložená. Tak báj, zas niekedy nabudúce
Ostava clovek asexualom po cely zivot? To by ma zaujimalo.. Alebo aky je rozdiel medzi asexualitou a frigiditou. Nikdy som sa o to bohvieako nezaujimala.
Vpodstate to je jedno. Hlavne, ze im je dobre.