no tak o tomto som robila pracu a nie...rakovina dedicna nie je.... je to len fama ktora je rozsirena. existuju sice rodiny, u ktorých sa zistila väčšia predispozícia na túto chorobu ale to nie je dedicne, skor by som povedala ze su len nachylnejsi na niektore faktory, ktoré rakovinu sposobuju... ako napr. Uv ziarenie, fajcenie, zla zivotosprava a zly zivotny styl. v kazdom pripade nemas ziadny dovod sa znepokojovat, snaz sa zit zdravo aby si si neskor nieco nemusel vycitat a vsetko bude ok... nie je dedicna
ale preco potom napriklad zeny po urcitom veku, ktore mali v rodine rakovinu maju bezplatne vysetrenia ci take daco? myslim, ze urcity geneticky faktor tam je nie?
Väčšina typov rakoviny nie je priamo dedičná, čiže ak ju mal napr. tvoj otec, neznamená to, že na 100% ju dostaneš tiež. Génové mutácie, ktoré spôsobujú túto chorobu sú však omnoho pravdepodobnejšie u ľudí, v rodine ktorých sa rakovina už vyskytla
Priamo dedičná je rakovina pohlavných orgánov (čo je logické, keďže dieťa v podstate vzniklo z mutujúcich buniek).
V súčasnosti existuje test, ktorý odhalí náchylnosť na niektoré choroby.
z genetického hľadiska má vznik rakoviny mnohé dedičné predispozície u jedinca, ktorý má v rodine niekoho s rakovinou, takže veľký pozor, moja babka mala tiež rakovinu hrubého čreva.
za mnohé si však môžeme sami (vrátane rakoviny)...z roka na rok stúpa problém s obehovou a tráviacou sústavou najmä!!! a prečo? stupňuje sa stres (ktorý aktivuje v bunkách viaceré procesy prospešné pre nádory a zákerné choroby ako Parkinsonova choroba) a zlá životospráva, všetko súvisí s nevedomosťou, nečinnosťou, neschopnosťou niečo pre seba spraviť, aby sme sa vyhli týmto problémom
bebet..no tak zeny maju vsetky po urcitom veku vysetrenia zadarmo.... sonografia a po 40 tusim aj mamografia... napr. aj ja som is vybavila a chodim raz za pol roka na sono... preistotu, ved clovek nikdy nevie a na to nemusim mat sesdesiat...nie nie je to dedicnostou...ta tam nie jeee...mozno zvysena predispozicia..ale nenarodis sa s tym ze aha babka mala rakovinu a ty ju mas teraz tiez... proste mala rakovinu, a ty si davaj bacha, bo mozno mas slabsi metabolizmus a obranyschopnost voci mutaciam...
bebet: áno, je, ako vravím, existujú predispozície, ale na sto percent nie je dedičná , ako píše milli...a prevencia je dôležitá najmä preto, že rakovina často postihuje pohlavnú sústavu, keď sa včas zistí, človek našťastie vie žiť aj bez prostaty či maternice, lenže sú časté prípady, kedy ženy, muži toto podceňujú, a rakovina sa už rozšíri na miesta životne nevyhnutné...bohužiaľ potom to končí...domyslite si
No dúfam, že nie je dedičná, bo zomrelo mi v rodine dosť veľa ľudí (napr. otec) na ňu ale väčšinou si za to mohli svojou životosprávou. Myslím, že zhubne bunky driemu v každom z nás a je len na nás, či dakedy prepuknú.
Hmmm.... Rakovina dedicna nie je iba maju niektore rodiny, ako spravne Milli poznamenala, vacsiu predispoziciu na jej prepuknutie- pripad mojej familie
jasne ja som citala nieco o kmenovych bunkach, ktore v pripade ze sa nieco porusi...napr. nedostatok pankreatickych enzymov...tak zacnu sa zasa nekontrolovane delit..preto je dolezite aby sme davali bacha na zdravie...
Nie je dedicna, ale ako sa tu uz povedalo, niektore rodiny k nej maju predispozicie. Preto sa lekari, ked sa oboznamuju s vasou anamnezou pytaju aj na rakovinu v rodine. Aby vedeli, na co si maju davat osobitny pozor.
Ja zastávam názor, že je dedičná... či už zhubná alebo nezhubná....ale nevyvraciam názor, že aj ten čo pochádza z "čistej" rodiny, nedostane niečo tak zlé...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
Priamo dedičná je rakovina pohlavných orgánov (čo je logické, keďže dieťa v podstate vzniklo z mutujúcich buniek).
V súčasnosti existuje test, ktorý odhalí náchylnosť na niektoré choroby.
za mnohé si však môžeme sami (vrátane rakoviny)...z roka na rok stúpa problém s obehovou a tráviacou sústavou najmä!!! a prečo? stupňuje sa stres (ktorý aktivuje v bunkách viaceré procesy prospešné pre nádory a zákerné choroby ako Parkinsonova choroba) a zlá životospráva, všetko súvisí s nevedomosťou, nečinnosťou, neschopnosťou niečo pre seba spraviť, aby sme sa vyhli týmto problémom