Okay, ľudia, chcem sa spýtať. Asi pred rokom som išla domov a na neosvetlenej časti mesta som stretla istých "chlapov" rómskej národnosti, ktorí ma ... dajme tomu, že napadli. Nebudem rozpisovať, čo sa v skutočnosti stalo, len poviem, že som musela volať
Rasizmus je, pokiaľ viem, nadradzovanie jednej rasy nad druhou (inou). No, a keďže Rómovia patria do europoidnej rasy, čiže do tej, kam patríme aj my, žiaden rasizmus v tom nevidím.
Povedala by som, že by sa mohlo skôr hovoriť o diskriminácii.
No a k téme, podľa mňa je to rovnaké, ako keby si sa bála napr. ľudí s tmavými vlasmi, alebo modrými očami...
rómovia nie su rasa... dokiaľ sú pracovití a ich deti vychovávané v dobrom prostredí, tak no problemo. Ale ak serú na deti a len sa množia, tak radšej nech im odrežú gule a deti nech zobere sociálka, ktorá ich naučí normálnemu životu.
@Chocolatestorm takže rasista nie si ... len máš strach na základe skúsenosti, to je normálne ... tiež to tak pociťujem ... to že neznášam asi 60 alebo 70 rómov v našom meste neznamená že som rasista ale že neznášam konkrétne tých 60 alebo 70 rómov čo sa správajú ako chudáci a opice ... mám aj rómskych kamarátov a ich inteligenciu si neviem vynachváliť ...
@chocolatestorm je to úplne prírodzené mala si zlú skúsenosť z človekom inej rasy tak ťa tvoj pud varuje aby sa nezopakovala situácia pociťuješ odpor... Sami si to potom zapríčiňujú že ich niekto neznáša kvôli ich povahe. Keby sa ti nepáčila ich farba pokožky vtedy si rasista. A kto vie možno tí cigáni boli rasisti a nepáčilo sa im že si biela. keby si si ich tváre pamätala mohla by si ich skúsiť udať za rasovo motivovaní trestný čin páchaný na tebe ale ako viem takých rasistov ani mimovládky ani justícia nerieši takže teraz nad tým premýšľaj kto je v skutočnosti diskriminovaný či je to cigán čo parazituje na nás alebo biely človek..
@trash ako porovnávam? Nerobím medzi "nimi" a "nami" žiadne rozdiely. Jednoducho tak, ako existujú ľudia s čiernymi vlasmi, s blond vlasmi, s ryšavými vlasmi, tak existujú ľudia s bledším či tmavším odtieňom pokožky.
@trash Ako som už spomínala, Rómovia sú rovnaký druh/rasa ako "my"...
Sú síce iný typ europoidnej rasy, ten iný typ sú tak isto napr. ľudia žijúci v južnej, či severnej Európe. Hovoríme vari v súvislosti s nimi o rasizme?
@tarassaco Omyl romovia sú rovnaký druh ako Indovia arabi či Gréci alebo Hispánci ktoirí sa členia k semitskej rase.. Mi patríme k Bielej rase a hlavne Slovania ku Kuakazkému typu...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
19 komentov
Povedala by som, že by sa mohlo skôr hovoriť o diskriminácii.
No a k téme, podľa mňa je to rovnaké, ako keby si sa bála napr. ľudí s tmavými vlasmi, alebo modrými očami...
Sú síce iný typ europoidnej rasy, ten iný typ sú tak isto napr. ľudia žijúci v južnej, či severnej Európe. Hovoríme vari v súvislosti s nimi o rasizme?