Kdo by mi vysvetlil ako sa používa Der, Das, Die? :D
Nemčinu sa učím necelý mesiac, čiže preto sa pýtam takúto vec.... e to vlastne akoby Ten Ta To, Dermann, Die Frau, Das Wasser..... Ale keď je napr. Mädchen tak je to Das lebo je to to dievča ale na Junge co znamena chlapec je uz sa mi zdá ze Die... Kedy s
@sexywoman Si fake, ale aj tak ti odpoviem.
Členy sa v nemeckom jazyku nijako logicky nespájajú s rodom. To, že my povieme TÁ žena neznamená, že to je tak aj v nemčine.
Napr. my povieme to zrkadlo, ale Nemci majú Der Spiegel. Takže asi toľko k tomu. Netreba v tom hľadať logiku, len sa to memorovať a naučiť.
V slovenčine povieš TEN chlapec, TO dievča a napr. TÁ stolička...
V nemčine má tiež každé slovo svoj rod, ktorý sa musíš proste naučiť že k tomuto slovíčku patrí tento rod (a väčšinou je to inak ako v slovenčine)...
Potom, keď sa naučíš nemecky poriadne, budeš si vedieť automaticky priradiť rod k podstatnému menu... zo začiatku sa to treba naučiť naspamäť
@sexywoman je to bohužiaľ tak ako napísal firestorm, no pri niektorých slovách sa to dá určiť- napríklad keď sa to končí na -heit, -keit, -in (pri ženských povolaniach) alebo -ung tak je to väčšinou ženský rod. no aj pri slovách s takouto koncovkou sa môžu vyskytnúť iné rody napr. Aufschwung- rozmach, je s členom der. Čiže sa to treba len pekne učiť a učiť a učiť..
dlhšie som s nemčinou nebol v styku, ale tak viem, že sa to dá rozlíšiť, kedy ktorý člen podľa koncoviek slova alebo nejakých písmen v ňom, no nepamätám už ako
každopádne sa tie členy naučíš popri slovíčkach a inak nemci si až ťažkú hlavu z gramatiky nerobia ak ich nepoužiješ nič sa nedeje budú vedieť, že si cudzinec, ale kameňovať ťa zato ani jeden nebude
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
9 komentov
Členy sa v nemeckom jazyku nijako logicky nespájajú s rodom. To, že my povieme TÁ žena neznamená, že to je tak aj v nemčine.
Napr. my povieme to zrkadlo, ale Nemci majú Der Spiegel. Takže asi toľko k tomu. Netreba v tom hľadať logiku, len sa to memorovať a naučiť.
V nemčine má tiež každé slovo svoj rod, ktorý sa musíš proste naučiť že k tomuto slovíčku patrí tento rod (a väčšinou je to inak ako v slovenčine)...
Potom, keď sa naučíš nemecky poriadne, budeš si vedieť automaticky priradiť rod k podstatnému menu... zo začiatku sa to treba naučiť naspamäť
dlhšie som s nemčinou nebol v styku, ale tak viem, že sa to dá rozlíšiť, kedy ktorý člen podľa koncoviek slova alebo nejakých písmen v ňom, no nepamätám už ako
každopádne sa tie členy naučíš popri slovíčkach a inak nemci si až ťažkú hlavu z gramatiky nerobia ak ich nepoužiješ nič sa nedeje budú vedieť, že si cudzinec, ale kameňovať ťa zato ani jeden nebude