Chcem sa spýtať na váš názor, občas ako hobby opravujem počítače. Čo robíte, keď sa vás niekto do detailu vypytuje, čo kde, ako použiť, ako sa to robí? Rada poviem, ale príde mi to také zvláštne (síce podľa toho ako, čo sa pýta...). Či neriešite a radi po
Veď to, ako vravíš, že aj je to vôbec náročne niektorým vysvetliť, plus čas, energia ... Ale už som sa stretla aj s takými, čo mi povedali, že si to idú písať na papier, nech si to lepšie zapamätajú.
Keď sa niekto priveľa vypytuje, nenápadne sa vytratím do vedľajšej miestnosti, v ktorej mám v skrini schovaný elektrický paralyzér, putá, čierne plastové vrece malé, čierne plastové vrece veľké - so zipsom, sťahovacie pásky, sekáč na mäso, sekeru, porcovací nôž a fólie.
Zoberem elektrický paralyzér, malé vrece, sťahovaciu pásku a putá. Prídem k človeku a omráčim ho paralyzérom. Nasadím mu putá - ruky za chrbtom. Na hlavu nasadím plastové vrece a okolo krku ho stiahnem páskou. Do niekoľkých minút je po ňom.
Zoberiem veľké vrece a telo vložím doňho a zazipsujem ho.
Zvyšok je v inštruktážnom videu:
@1
ked niekto absolutne nema paru tak nemam s nim chut zabijat niekolko hodin. bud vysvetlujem uplne malickosti alebo sa bavim na vyssej urovni s ludmi, co rozumeju. ked sa niekto pyta, ako si stiahne torrent, tak utekam kade lahsie.
"Rozmýšľaj, skúšaj, pozeraj ako sa to správa, čítaj hlášky programov, googli."
"hudrydudry ja sa pýtam teba lebo máš skúsenosti, ja tieto veci neviem... "
"A ja som ti práve dal presný návod ako som sa tieto veci naučil ja, a ako sa ich permanentne učím ďalej, nemáš za čo."
tak nejak, zhruba, tón odpovede sa líši podľa toho o koho ide a prečo sa pýta (aby nemusel ani jedným neurónom pohnúť vs. lebo ho to zaujíma a chce vedieť viac do hĺbky, aj keď sa možno nevyzná poriadne ani v základoch), ale pointa je vždy tá istá. lebo to tak proste je, ja tieto veci viem *práve preto* že nebolo koho sa spýtať, od koho si nechať poradiť, kým si nechať urobiť, tak som skúšal sám, pozoroval a premýšľal.
Takýto nejaký problém mám s rodičmi. Všetko vysvetľujem, ako čo kde zapojiť na routery, prečo teraz ide/nejde wifi a podobne. Otec ten už viac menej vie čo a ako, mama...Mama je osobitná kategória. Ale hej, radšej, keď sa vypytujú, odpoviem detailne.
ale k veci. obcas sa snazim nieco vysvetlit ale vacsinou prichadzam do styku s ludmi ktorym aj ked nainstalujem antivirak, antispyware a nejaky ten cleaner a ukazem im co a ako casto maju pouzivat tak sa na to vyjebu a o par tyzdnov mi to donesu v nehoraznom stave
Zrovna vcera som registroval na facebook uja co nevedel ani chytit mys. Podla mna je normalne ucit ss navzajom. Len treba vediet kedy to ma zmysel. U nas je zvykom do vsetkeho fusovat a potom to aj tak vyzera.
Už od detstva ma ľudia otravovali s tým že majú niečo "zle" s počítačom, celej širokej rodine aj známym som ich robil až ma to prestalo baviť a začal som každému novému zatajovať že sa vyznám v PC, ešte priateľom pomôžem, viem že aj oni mne pomôžu v inom, ale počítačovo negramotní si myslia že to je neviem aká radosť a časovo nenáročné starať sa im o tie zadrbané mašiny a toho som si už užil viac než dosť..
Takže odpoveď je nie, už sa nesnažím vysvetľovať ľuďom niečo čo aj tak nepochopia a sami sa to nesnažia pochopiť, iba hľadajú rýchlu cestu k informáciám.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
13 komentov
Zoberem elektrický paralyzér, malé vrece, sťahovaciu pásku a putá. Prídem k človeku a omráčim ho paralyzérom. Nasadím mu putá - ruky za chrbtom. Na hlavu nasadím plastové vrece a okolo krku ho stiahnem páskou. Do niekoľkých minút je po ňom.
Zoberiem veľké vrece a telo vložím doňho a zazipsujem ho.
Zvyšok je v inštruktážnom videu:
ked niekto absolutne nema paru tak nemam s nim chut zabijat niekolko hodin. bud vysvetlujem uplne malickosti alebo sa bavim na vyssej urovni s ludmi, co rozumeju. ked sa niekto pyta, ako si stiahne torrent, tak utekam kade lahsie.
dost dobry na cistenie by mal bty ccleaner
"hudrydudry ja sa pýtam teba lebo máš skúsenosti, ja tieto veci neviem... "
"A ja som ti práve dal presný návod ako som sa tieto veci naučil ja, a ako sa ich permanentne učím ďalej, nemáš za čo."
tak nejak, zhruba, tón odpovede sa líši podľa toho o koho ide a prečo sa pýta (aby nemusel ani jedným neurónom pohnúť vs. lebo ho to zaujíma a chce vedieť viac do hĺbky, aj keď sa možno nevyzná poriadne ani v základoch), ale pointa je vždy tá istá. lebo to tak proste je, ja tieto veci viem *práve preto* že nebolo koho sa spýtať, od koho si nechať poradiť, kým si nechať urobiť, tak som skúšal sám, pozoroval a premýšľal.
napr. jeden mi vravel, že mu kamarát poradil kúpiť ďalší hardisk aby zvýšili výkon pri hrách..a podobné somariny...
mne to všetko príde ako samozrejmosť, nejak sa to na mňa postupne nalepilo, v poslednej dobe výmena nejakého HW, nastavenie routrov a podobne kraviny
to pravidlo, že keď niekomu raz opravíte PC objavíte sa tam znovu a znovu
ale k veci. obcas sa snazim nieco vysvetlit ale vacsinou prichadzam do styku s ludmi ktorym aj ked nainstalujem antivirak, antispyware a nejaky ten cleaner a ukazem im co a ako casto maju pouzivat tak sa na to vyjebu a o par tyzdnov mi to donesu v nehoraznom stave
Takže odpoveď je nie, už sa nesnažím vysvetľovať ľuďom niečo čo aj tak nepochopia a sami sa to nesnažia pochopiť, iba hľadajú rýchlu cestu k informáciám.