Posilňovanie eura? Asi od mája 2014 sem prúdia vojenské zložky NATO, myslíš, že kto bude za to platiť...američan? Myslím, že ľudí čakajú veľmi ťažké časy...veď tento systém, ktorý je nastavený, nemôže proste fungovať večne...keď konzumujeme niekoľkonásobne viac, ako dávame späť...keď si rozumný človek spočíta 1 + 1, tak v horizonte pár rokov musia ľudia padnúť na hubu...a ak existujú ľudia, ktorí si myslia, že stav môže zostať nemenný povedzme len najbližších 50 rokov, tak rodičia asi niekde spravili chybu...
Myslim si, že je to ok. Mena by nemala byť prisilná, ale ani prislaba. Toto aspoň stimuluje export a pomôže to južným krajinám, ktoré sa už dlhšiu dobu snažili o uvoľnenie kurzu a devalváciu eura.
@xxar3s a ešte by som rád dodal, že som obyčajný pracujúci človek, nemusím byť génius ako ty, aby som videl, že všetko ide od desiatich k piatim... prepáč, že som sa nevyjadril k téme tak, ako si si to želal, ale to je tvoj problém, nie môj... jaj, vlastne som pozabudol, veď Blava momentálne prosperuje a developeri sa tam len tak hrnú, aby zarobili dukáty...ale ako vravím, nič netrvá večne...
@OpenMindedFreak To čo si vymenoval nemá na to absolútne vplyv, nadmerná spotreba ? naozaj ? To je taký bullshit, jasné, že spotrebúvame viac než predtým pretože aj produkuje omnoho viac a efektívnejšie.
Na kurz eura má vplyv veci ako Svetový trh, zahraničné ekonomiky, Grécko hlúpe momentálne a čochvíľa pád dolára až si čínania svoju zlatú menu medzinárodnú rozbehnú.
jeden z nazorov sa ku mne dostal, ze vsetky meny idu vlastne dole sposobuje, ze je to vyhodne pre dlznikov (splatia dlznu sumu lahsie) a horsie pre veritelov
a co je dnes vyhodne, si sam odpovedz ... v zadlzenom svete, kde skor vladne pohodlnost a odsuvanie problemov vo vladach a tak? ....
Tento prepad eura by väčšinu obyvateľov výrazne ovplyvniť nemal, len tých, ktorí plánujú za dovolenky platiť dolármi, či kupovať veci v dolároch.
Pre európskych exporterov s platbami v dolaroch je to dokonca vyhodne, kedže im to zvyšuje zisky.. preto napr. nemecký DAX od začiatku roka výrazne posilnil
Naopak pre amerických exporterov s platbami v eurach to až take vyhodne nieje, lebo im to zisky znižuje (vidˇ. predpovede očakavanych ziskov US spoločností).. americke indexy teraz hore ťahaju skor pozitivne spravy napr. ohľadom klesajucej nezamestnanosti, no celkovo ak si pozrieš SP500 od začiatku roka tak veľa radosti mať nebudeš ... ALE, EU či US spoločnosti tento kurzovy pohyb nemusel až tak ovplyniť, kedže proti tomu mohli chraniť na burze (tzv. hedge)
Euru pomohla klesať ECB v januari, ked sa rozhodla najbližšie mesiace tlačiť do ekonomiky stovky miliárd, aby zvyšila agregátny dopyt a inflaciu a rozprudila tak ekonomiku
Na euro malo vplyv/stale má aj Grécko, dôležite bude či grecko vystupi z eurozony alebo nie
Okrem toho bude mať vplyv na euro aj rozhodnutie FEDu niekedy v polke roka, kedže sa očakava že zvýši urokové sadzby, čo by poslalo euro oproti dolaru ešte nižšie.. no amer. ekonomika nerastie tak ako by chceli, takže je otázne či vôbec úrok. sadzby zvýšia, a ak áno tak o koľko.. čital som ale že sa FED vyjadril že zvýšenie nemusí prísť v polke roka, no neskôr údajne áno (kvoli makro údajom.. aj tak si myslim že FED nakoniec nezvyši alebo zvyši iba veľmi malo, čo by mohlo trošku posilniť euro)
Samozrejme existujú aj iné vplyvy, no tieto tri sú jedni z nich
Ak sa chceš oproti tomu chrániť a iné meny ťa až tak netrápia, rozdeľ si úspory na polovicu a jednu nechaj v eurách a druhú daj do dolárov (nie cez zmenarne, tam ťa na spreade ošklbu; chod na burzu, no pozor cez koho, idealne ked najdeš niekoho kde je poplatok cca 0,5 pip)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
aj ja by som chcela vediet
A investičné zlato by som určite neodporúčal kupovať.
» cmorej.blog.sme.sk/c/275831/ako-a-...
Na kurz eura má vplyv veci ako Svetový trh, zahraničné ekonomiky, Grécko hlúpe momentálne a čochvíľa pád dolára až si čínania svoju zlatú menu medzinárodnú rozbehnú.
Ale nie konzum, konzum poháňa ekonomiku.
a co je dnes vyhodne, si sam odpovedz ... v zadlzenom svete, kde skor vladne pohodlnost a odsuvanie problemov vo vladach a tak? ....
Pre európskych exporterov s platbami v dolaroch je to dokonca vyhodne, kedže im to zvyšuje zisky.. preto napr. nemecký DAX od začiatku roka výrazne posilnil
Naopak pre amerických exporterov s platbami v eurach to až take vyhodne nieje, lebo im to zisky znižuje (vidˇ. predpovede očakavanych ziskov US spoločností).. americke indexy teraz hore ťahaju skor pozitivne spravy napr. ohľadom klesajucej nezamestnanosti, no celkovo ak si pozrieš SP500 od začiatku roka tak veľa radosti mať nebudeš ... ALE, EU či US spoločnosti tento kurzovy pohyb nemusel až tak ovplyniť, kedže proti tomu mohli chraniť na burze (tzv. hedge)
Euru pomohla klesať ECB v januari, ked sa rozhodla najbližšie mesiace tlačiť do ekonomiky stovky miliárd, aby zvyšila agregátny dopyt a inflaciu a rozprudila tak ekonomiku
Na euro malo vplyv/stale má aj Grécko, dôležite bude či grecko vystupi z eurozony alebo nie
Okrem toho bude mať vplyv na euro aj rozhodnutie FEDu niekedy v polke roka, kedže sa očakava že zvýši urokové sadzby, čo by poslalo euro oproti dolaru ešte nižšie.. no amer. ekonomika nerastie tak ako by chceli, takže je otázne či vôbec úrok. sadzby zvýšia, a ak áno tak o koľko.. čital som ale že sa FED vyjadril že zvýšenie nemusí prísť v polke roka, no neskôr údajne áno (kvoli makro údajom.. aj tak si myslim že FED nakoniec nezvyši alebo zvyši iba veľmi malo, čo by mohlo trošku posilniť euro)
Samozrejme existujú aj iné vplyvy, no tieto tri sú jedni z nich
Ak sa chceš oproti tomu chrániť a iné meny ťa až tak netrápia, rozdeľ si úspory na polovicu a jednu nechaj v eurách a druhú daj do dolárov (nie cez zmenarne, tam ťa na spreade ošklbu; chod na burzu, no pozor cez koho, idealne ked najdeš niekoho kde je poplatok cca 0,5 pip)