nemyslím kliešte náradie ale tých nepríjemných malých pavúkov čo sa ti zaryjú do kože, dnes som prišiel z túry na bicykli a mal som 5 kliešťov a úplne malých ,tak mi aj trochu lepí že či o neakom ešte neviem a dozviem sa o ňom o 3 týždne na áre ,alebo vô
Fuha, asi sa idem prehladat.....noo ja sa planujem zaockovt na buduci rok neviem preco som sa ja debil tento rok na to vysral....kazdopadne do lesa len s dlhymi nohavicami a troska spreja a hadam leto prezijem
Tiež neznášam tieto "zveratka". Dokážu pokaziť celý dojem z túry. V sobotu sme boli v Jedľových Kostoľanoch - fakt je tam super, ale práve títo malí hajzlíci to pokazili, pretože boli doslova všade. Čo sme prešli kúsok cez les, každú chvíľu som sa kontroloval a narátal som ich bezmála 30 - rôznej veľkosti. Matka tá nato kašlala, čo sa jej vypomstilo, keď sme došli domov a išla sa skontrolovať - mala ich 12 na sebe už prisatých...
ja s tym problem nemam nejdu na mna ani klieste ani komare mne proste nikto krv pit nebude ale ked uz idem do lesa tak sa vzdy postriekam repelentom ako prevenciu
wow, ze 12...no dost sila...ja som prednedavnom mala jedneho a tiez som dufala, ze inde nebol dalsi. no ale zda sa, ze vsetko je OK. inak ja som zaockovana, ale uz to bolo davno, tak asi skocim znova.
fakt su to hajzlici, nezasam ich. ked som bola mensia, boli mi to jedno ci som dajakeho mala, ale cim som starsiam tym samozrejme viem viac o moznych rizikach a tak to uz nie je ziadna sranda...
takze poriadne sa poprezerat a kontroluj si miesta po prisati, ak scervenaju, bez k doktorke. alebo k nej bez aj tak a daj si vziat krv na zistenie boreliozy. to je tak asi vsetko co mozes urobit, ked si na tebe kliest uz pochutnal.
Mne sa stalo niečo podobne, ked sme boli so starymi rodičmi a s otcom na nejakej chate..Proste s otcom sme sa vybrali do lesa na huby, vrátili sme sa spät a prišli sme na chatu. Sadla som si na balkon( celkom dobre si to pamätam) a starka sedela pri mne iba pozera ze co tom mam po rukach, ze to budu musky tak mi ich len tak nechtom odfrngla(dobry výraz). No a neskor sme asi pri poslednom tom najväčšom zistili, že sú to kliešte...Starká mala vtedy strašné wčesy, že sa mi niečo stane..vyčitala si to haluz mamke sa ospravedlnovala ale nastastie mi nic nebolo...FUU
Aspon vies, ze mas dobru krv. Klist sa ti na hociakom mieste neuchyti. To je mrcha ten kliest. ja som nemal kliesta uz asi 5 rokov. A na klieste dostat aj taku hovadinu prilozis to k nemu a potiahnes za palicku a uz je vonku.
no ja by som si to asik nedokazala spravit, pretoze sa bojim vsakovakej hávede z lesa...ale paradoxom je to ze sa chodim do lesa prechadzat kazdy weekend..
repelent repelent a repelent....tyzden som sa 2krat denne plahocila polom s travou vyse pasa a lesom krikmi a podobne v oblasti kde je kliestov mrte a vdaka repelntu ziadny...liezt po mne liezli ale nezakusli sa
mmm, očkovanie ako prevencia proti kliešťovej encefalitíde tu stojí za zmienku. treba ísť už na jeseň po prvú vakcínu, lebo myslím že tu je nutná dvojnásobná revakcinácia (počet možno závisí od typu preparátu abo od požadovaného levelu účinku očkovania). to vám presne povie lekár. ešte sa môže stať, že vám kliešť podaruje lymskú boreliózu - dg. A69.2 a proti tej vakcína tušim neexistuje. tiež sa často pohybujem v tzv. endemickej oblasti, no v porovnaní so zakladateľom tohto fóra mám asi mrte štastie :e)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
fakt su to hajzlici, nezasam ich. ked som bola mensia, boli mi to jedno ci som dajakeho mala, ale cim som starsiam tym samozrejme viem viac o moznych rizikach a tak to uz nie je ziadna sranda...
takze poriadne sa poprezerat a kontroluj si miesta po prisati, ak scervenaju, bez k doktorke. alebo k nej bez aj tak a daj si vziat krv na zistenie boreliozy. to je tak asi vsetko co mozes urobit, ked si na tebe kliest uz pochutnal.
Raz som to videl za 150,- takze ani moc drahe to nie je.
Ale radsej si vystacim s vatou a mydlom aj t ona to ide. Kruzivm pohybom v prostimere ruciciek asi nie? Ale to poznate asi vsedci