V zahraničí (v Nemecku, Švajčiarsku, Francúzsku) to tak normálne funguje, takisto v nedeľu je tam zatvorené všetko, azda okrem lekární, a žijú. Takže keď dokážu prežiť tam, teoreticky by sme mohli aj my.
jasné že mi to bude vadiť.. obchody by mali byť otvorené furt.. (a áno predstavte si robil som v obchode a nevadilo mi tam byť ani na štedrý deń ani hociktorý iný sviatok)
Nevidím jediný logický dôvod, prečo by vtedy mali byť obchody zavreté.
A už vôbec nevidím dôvod, akým právom sa tento prijebaný štát stará do otváracích hodín súkromných podnikov, skade vôbec berie tú drzosť.
Zas sa riešia debiliny miesto dôležitých vecí, zas o dôvod viac hanbiť sa za našu krajinu
ty kokso ludia vy ste uplne tupi or what? tiez co citam na Fb tak mi vrie krv. to vam fakt kua nevadi, ze vam STAT ide predpisovat ako mate travit VASE volno?
a este viac ste tupi ked nevidite ze na to ti ludia vlastne doplatia a ze ine povolania - hasici, lekari atd si volno nezasluzia? tu uz ludom kompletne sibe.
nie som y toho yrovna nadsena veru, a je to hlupy a populisticky ladeny krok, ale o sa tyka realneho dopadu na moj zivot tak sa to da rzdychat a trebars si zradlo kupit den dopredu
@willbebetter Tento portál tvoria najmä malé deti, ktorým ešte nakupujú rodičia, niet divu, že to nevnímajú v súvislostiach, len sa tešia, že tety predavačky budú mať voľno. Keď sa z toho ale raduje dospelák...
To ci mi to bude vadit zistim az po roku mozno ze kolkokrat budem chciet ist do obchodu a bude zavrety
A toto sa este da zvladnut v pohode, aj ked presne @11 ma pravdu, ze sa tu riesia uplne sracky!! Len aby si vladala ziskala niektorych ludi na svoju stranu... pritom je tu tolko veci co chybaju, radšej by mohli sprisnit tresty za tyranie zvierat alebo pokuty za vyhadzovanie odpadkov von.... ale ked pride ten zakon o otvaracich hodinach podnikov v starom meste tak sem hodim bombu
Nevadí mi to, som na to zvyvknutý a je to aj fajn pre ľudí, nemusia vkuse byť v práci ale viem ,že polovica predavačiek bude pi.čovať za tých 30 eur čo by dostali naviac
A nikto sa tu nezamyslel nad tým ako budú konečne tráviť predavačky sviatky doma. Tí čo sú proti nakupovaniu cez sviatky nech si tam idú ku pokladni teda stať veľkonočný pondelok miesto nich.
Faktom je,ze nie kazda predavacka je matka co zivi rodinu a za sviatky mali priplatky. Ja by som kludne sla robit aj cez sviatok obcas,keby za to dostanen priplatok
Ale budis. Neoplati sa k tomu ani vyjadrovat
@pappkin@19 Tak potom fakt ani len zdaleka netušíš ako reálny svet funguje. V praxi sa musíš často prispôsobovať. Predstav si úplne bežnú situáciu, kde bežný človek fakt nemá inú voľbu ako pracovať pri pokladni. Za mizerný plat musí podstatne dotovať svoju rodinu - a veľmi často sa stretne so situáciu, kde mu je priamo povedané "buď to urobíš, alebo na tvoje miesto čaká 10 ďalších". Oblasť práce je v rámci liberálnej demokracie posledným, obrovským ostrovom totalitárneho riadenia. Avšak s tým rozdieľom, že môžeš odísť. Ale staviaš na tej základnej neolibárlnej premise, že si môžeš dovoliť odísť. V prvom prípade to znamená, že máš možnosť zamestnať sa inde v danom kraji, kďe máš rodinu, zázemie atď. Po druhé to znamená, že nato aby si sa zamestnale inde musíš mať nejaké vedomosti a schopnosti. Žial neplatí, žeby podmienky boli úplne pre každého vyrovnané a preto - nie každý mal v živote možnosti a schopnosti, aby dosiahol rovnaké vzdelanie ako ty (buď sa narodil v prostredí, ktoré ho nepodporovalo a ani podporovať nemohlo, napr. kvôli finančným problémom atď.). Pre určité skupiny ľudí v praxi vôbec nie je jednoduché zmeniť svoje zamestnanie - a veľmi jednoducho sa dostávajú pod riadny nátlak zamestnávateľa.
@james98 viem ako realny svet funguje, moja matka sa sama starala o 2 deti a robila predavačku za minimalku, penazi nikdy nebolo na zvyš, a zažil som aj hlad keď o tu pracu prišla.
Vždy je to len o tom ako sa na to človek pozera, neexistuje jedina nekvalifikovana praca s nazvom predavačka, su aj ine možnosti, a navyše, vzdelanie sa da vždy doplniť, poznam ľudi, ktorí to dokazali aj v tychto ťažkych podmienkach v nepriazni osudu, ide o to, ako sa na to pozeraš, či si povieš že nemaš na výber, alebo si ten výber vytvoríš, a to je dnes viac než len možne, vo svete možnosti a priležitosti.
Len som chcel povedať, že v trhovom prostredi ma človek vždy na vyber, stači sa pozerať pred seba ďalej než len pred svoj nos.
Byvam v cesku kde to tak uz je a je to neskutocme neuveritelne napicu, ja chodim do roboty aj cez sviatky a sice mi to nevadi, ale som stale v jednom kole a tak je prirodzene ze zabudnem kupit toaletak.. nuz ale kedze vazena pani predavacka s ucnovkou potrebuje mat volno tak jasne, mozem ist dopice lebo ona sa nedokazala sama postarat o to aby sa mala lepsie tak ja jej budem ustupovat
@pappkin Tak či tak - trh nie je možné považovať za dokonalý. Práve naopak a pri kríze v roku 2008 sme si maximálne uvedomili, že obrovské súkromné banky - a rôzne nebankové subjekty a pôžičkárne atď. museli byť globálne v miliardách dotované zo štátnych peňazí, pretože išlo o peniaze občanov. Trh zlyháva neustále - a (zatiaľ) nebyť národných štátov - ktoré ekonomiku parciálne riadia - už dávno by nastala katastrofa. No a čo sa týka individuálnej roviny - ja osobne si výber vytvorím, lebo mám vzdelanie a za tie roky aj kontakty atď. Ale povedzme si narovinu, že väčšina si ten výber nevytvorí. A potom ich buď označíme za neschopných (pochybujem, žeby si svoju matku označil za neschopnú len preto, že prišla o prácu napr. - ale aj tak sa snažila). Alebo budeme akceptovať, že trh neni dokonalý systém - skôr sa dosiahnuté výsledky často rovnajú náhode a viere v Boha. Teda v tomto prípade, ide o rovnakú vieru v neviditeľnú ruku - čo ako vedec označím za iracionálne.
@mmajo jj ja vyvam v druhom najvacsom meste a taky obchod co by bol otvoreny som este nenasla
@moouselet najvaznejsie som to myslela na vianoce, ked som cele sviatky makala vratane 24.12., no nevadilo mi to, ved keby mi to vadi najdem si inu pracu. a hlavne chapem ze ludia potrebuju tu sluzbu ktoru sprostredkovavam aj na vianoce a tak som proste pracovala. asi je normalne ze kedze som bola cele sviatky fakt vytazena nieco som kupit zabudla, no bohuzial... TRI DNI bol sviatok za sebou, tri dni by bolo moje decko bez plienok, ja bez toaletaka, tri dni som bola bez cerstveho peciva ci inych potravin. takisto ako hasici, lekari, mojich 100 kolegov a ini vysokoskolski vzdelani ludia, ktori cele sviatky pracovali.
len preto, ze predavacky si "zasluzia volno".... presne tak vazne to myslim ako to je prijebane
Zrušte predaj počas
15 sviatkov » kalendar.azet.sk/sviatky/...
pridajte k tomu aj nedele, samozrejme + 52 nedieľ,
čiže zrušte dokopy zhruba šestinu pracovných dní,
logicky približne šestinu prac. miest
pre predavačov a predavačky, niekedy (dosť často)
jediných zarábajúcich v rodine, nech sa idú
popásť aj celou rodinkou na zelenú trávičku,
celí šťastní, že majú pre seba čas.
Veď načo prachy, príp. dobré príplatky za práve
tie zrušené dni, hlavné je, že sa všeobímajúco
milujeme a ďakujeme vrchnosti, že takto dbala
na blaho našej usporiadanej rodiny.
Vivat regulácie, vivat sociálne dávky!
KURVA S VYJEBANCAMI JEBNUTÝMI!
(To nie ja, to sa len také reči trúsia medzi
zamestnancami dotknutými touto úžasnosťou)
@vymyslinick tak, podľa slovenských zákonov žiadne príplatky za prácu cez sviatky neexistujú, a verím tomu že minister práce a financií by sa dokázali čudovať že o príplatkoch počujú prvý krát
No mne sa to paci a ked niekto povie ze zamestnanci pridu o peniaze no ok pridu ale maju volno kurva ! To dnes uz ludia pre peniaze fakt chcu byt cely zivot v robote ? Skurvena doba mali by im samozrejme platy zdvihnut a vsetko v tomto state by malo byt uplne inak ale toto proste schvalujem
Ako uz bolo povedane ludia nakupuju nadbytocne a bezhlavo a v inych krajinach napr. v Nemecku sh zavrete obchody aj v nedelu a nikto sa nestazuje. Za 2 tyzdne si kazdy zvykne a nebude to uz riesit. Co sa tyka dopadu na pracovnikov v obchodoch. To naozaj neviem aky bude mat dopad. Takze z tejto strany si to nedolim posudit, ked nemam ziadne info z prvej ruky.
nejak mi to je jedno. je to predsa len nejaký 12 či 15 dní v roku? nakúpiť sa dá vždy deň alebo aj týždeň dopredu. neviem proste prečo by niekto potreboval ísť práve v ten deň, keď je sviatok nakupovať má zvyšných 350 dní na to, aby si nakúpil no. ale ak to niekomu vadí tak okej. tak nech je nasratý pre mňa za mňa celý rok ...
Už len to, že SR má najviac voľných dní v EÚ a brutal nám preto klesá HDP - teraz nám bude klesať ešte viac, paráda! @h8u Až na to, že ten zákon nevznikol vôbec qôli predavačkám, nikto sa ich nepýtal a ani ho nežiadali, keďže mnohým ten príplatok za prácu cez sviatky práveže dosť pomôže. Btw. na tvoju prácu náhodou nestačí tiež len učňovka? Nie v zlom. @kierkegaard Tie predavačky nikto nenúti, lebo cez sviatky sa zvykne pracovať v obmedzenom režime, takže samé sa nahlasujú, ktoré si chcú radšej zarobiť (áno, tých 30 € mnohým z nich VEĽMI pomôže) a ktoré radšej ostanú doma.
@30 mala som ťa za celkom normálnu ale tá posledná veta je neskutočne arogantná a povýšenecká. Tiež sú to ľudia... ale prečo by ti na tom malo záležať keď ty si si zabudla kúpiť toaleťák...
Ale vláda+ parlament mali radšej schváliť povinné príplatky za odrobené sviatky (napr. 300-400%?
inak tí čo tu jebú niečo o toaleťáku a že tie predavačky sú tam dobrovoľne... moja sestra robila v M&S a cez vianoce proste musela jeden z tých troch (24. 25. 26.) proste odrobiť zas toľko ich tam nebolo že by sa bili o sviatočné šichty. A pritom išlo o obchod s handrami ale aj cez vianoce to tam mali narvaté, nepredávali nič na čom by záležal čo i jeden meštiacky život.
Rozsah otváracích hodín je proste dosť veľký aby si ktokoľvek nakúpil aj do zásoby...ak niekto nedokáže naplánovať čo a kedy bude žrať a čím si utrie riť tak ja už neviem...
ale ludia,ked neberiete do uvahy vianoce,ale také tie jednodnove sviatky, ved ja ani neviem,ze je ten sviatok...lebo ako bolo spomenute- vela ludi okrem predavaciek v ten den robí a zabudne si kupit jedlo dopredu
ja osobne nemam doma kalendár s tým,že mam vyznačene vsetky sviatky cervenou farbou a vystrahu k tomu,ze aha! musim si kupit jedlo dopredu,lebo vtedy ho nezozeniem
je mi to totaalne jedno. chlast mam doma vzdy v zalohe a kto nema nech si ho vzdy nevypije. vacsina komentov co som tu precitala mna velmi osmutnili ( fnuck. to az tak nam to zasiahne do zivotov ze musime mat take negativne komentare?
@subarnica ved vysvetli mi teda preco ja musim ist do prace ked je sviatok a lekari a policajti tiez, ale ta predavacka nie, ved sama hovoris ze sme ludia, tak preco predavacky maju mat vyhody v tomto? ja tomu nechapem proste, robim ja snad menej hodin ako ona alebo sa menej narobim ci co? ze nie len ze idem do roboty ale este si ani nemozem TRI DNI za sebou vobec nic kupit, ani sprosty obed do tej roboty, ale predavacka ma volno aby mohla byt s rodinou? proste WTF?!
@subarnica proste zaujima ma preco ja som arogantna a povysenecka, ale to ze niekto povysuje predavacku nadomna nie je arogantne ani povysenecke, ze ona si moze na velku noc sediet doma a pit kavu len preto ze je predavacka, ale ja kvoli tomu ze nie som musim byt v praci a este si po tej praci nemozem kupit ani tu veceru mne toto pride strasne povysenecke, robit chudakov s ludi ktori robia podradnu robotu, akoze chudatka zarobia malo a cely den blokuju tak nech maju volno..
btw len v budove kde ja robim su tri firmy v ktorych sa cez sviatky pracuje, je to dohromady tak 1000 ludi ktori su v ten den v praci.. mame tu tesco a restiky a vsetko je to na sviatok zatvorene, proste 1000 ludi si nema kde na sviatok kupit obed, lebo inych 100 ludi si zasluzi byt vtedy doma. mne toto pride povysenecke
@h8u Myslím, že ľuďom vadí hlavne to, že považuješ predavačky za podradné a pritom majú dôležitejšiu prácu než tvoja či moja @tangerina Hej, no, ale o tom je tá práca
@antifunebracka tak neviem preco by sme sa mali hrat na to ze neexistuje nejaka hierarchia povolani v spolocnosti tvl, ktora sa spravidla neradi podla dolezitosti ale podla schopnosti potrebnych na tu pracu a platu ze
tak ako predavacka a upratovacka su podradnejsie joby nez moj, tak je moja praca podradnejsia nez lekar, manazer, alebo aj programator
a pride mi este celkom na mieste aby mali nejake vyhody prave ti lekari alebo nejake lukrativnejsie, hodnotnejsie povolanie, ale nie zrovna predavacka ktora v zivote nemusela dosiahnut absolutne nic okrem toho ze sa naucila ratat do 100 a svoj materinsky jazyk na aspon zakladnej urovni
Rozhodnutie mi osobne vadi, nakolko:
1. nakupujeme pre 4-clennu rodinu a to aj po malych castiach aj v nedele.
2. budem musiet sledovat sviatky - napr. Velka Noc = 4 dni zatvorene. Skratka na prd.
Objektivne nevyhody:
- mensie prijmy statu
- predavaci si nezarobia na sviatkovych dnoch (ti, ktori o to stoja a praca cez sviatky im nevadila)
Objektivne vyhody:
- ekologickejsie
Poznamka na margo: rozbehla sa rozprava o predavackach, ale v skutocnosti o ne tu vobec nejde. Rozhodnutie vylobovali obchodnici, ktori dufaju (alebo vedia), ze docielia podobne trzby ako doteraz pri nizsich nakladoch vramci skratenych otvaracich hodin.
Ak sa to neosvedci a budu stracat, rozhodnutie padne.
@antifunebracka dobry point s tymi deckami. Ked pridu do realneho sveta s pracou, tak to hadam budu vnimat inak.
Opakujem, stat sa mi nema co starat do volna. @h8u pise racionalne, aj ked sa vam to mnohym zda povysenecke. Mladi ludia vo firmach dnes v pohode robia aj cez sviatky a nie je na tom nic nenormalne - OK, nie je sviatok ako sviatok, cez vianoce chce byt kazdy doma ale to je tak asi vsetko. Ostatne sviatky k životu nepotrebujem.
Ale, lebo mame prijebanych ľudí v parlamente ktori vedia, ze tento skurveny populisticky krok im na ich stranu prinesie volicske hlasy od pocetneho obyvatelstva ktore v tych obchodoch pracuju a su lahko ovplyvnitelni a neuvedomuju si realne dopady + ludi ktori este teraz velebia socik...tak je to pre papalasov výhodne.
Mladi ludia su povacsine rozumnejsi, tak na tých jebat, tych aj tak nepresvedcia aby ich volili, tak si mozu 4dni zrat suche rozky a nemat hajzlak.
Btw mali by do kazdej schranky posielat ten velky nastenny kalendar ako pise @bebekex lebo to bude novy dizajnersky doplnok v mojom byte, kde si budem ciarkat dni kedy si nenakupim a planovat dni kedy si na ne nakupim.
@h8u stále máš možnosť si nájsť prácu ktorá bude mať cez sviatky voľno ak ti to veľmi vadí. A zase teraz keď sa má niekto zle, tak automaticky sa musí mať aj zbytok sveta zle? Stále si môžeš zobrať obed do dozičky ako si napr ja nosím každý deň do roboty, môžeš si dať pečivo do mrazničky, spraviť nákup na 4 dní (čo niektoré rodiny robia bežne, len jeden veľký nákup za týždeň) atď.. len to človek musí byť ochotný nebyť stredom vesmíru
@h8u Nie, žiadna hierarchia povolaní neexistuje, určite nie podľa platu Tvoja práca je rovnako dobrá ako keby si bola upratovačka či chirurgička Ale ak by aj nejaká hierarchia bola, tak by tvoja i moja práca boli úplne na posledných miestach (niekde medzi futbalistom a dramaturgom), ďaleko aj za žumpármi Lebo jediné objektívne meranie je hodnota profesie pre spoločnosť. A tie naše nemajú prakticky žiadnu - na rozdiel od predavačiek, upratovačiek, žumpárov, smetiarov, chirurgov... @subarnica Ale zas prečo by niekto mal robiť nákupy dopredu a obedy do krabičky? Za to, že nejaká 7bolestná kurva má sviatok?
@subarnica neviem preco by som v tomto pripade nemala byt stred vesmiru. Su to normalne zakladne služby statu, ktore mi ma stat ma 'zabezpecit' resp 'umoznit', ked mu uz tie spinave dane platim, a nie mi to stazovat.
@h8u kedysi boli zatvorene obchody aj v nedeľu, všetky decká vtedy nemali plienky a toaletak? treba si nakupit predom, a ak uz raz zabudnes tak druhykrat si to zapametat... kedysi nebol ziadny toaletak ani plienky... a ludia sa nestazovali, ale ked ma v dnesnej dobe clovek tak na vyber ze nevie co so sebou, tak sa bude spravat ako tupy kokot, len preto ze moze...
jednoducho to schvalili, tak si poplacte ludia, ale koniec koncov sa s tym budete musiet zmierit a zit tak, naco to zbytocne takto otrepavat? a nadavat teraz na predavacky? oni za to mozu? ze je clovek nenazrany a chce vsetko hned teraz lusknutim prsta strieborneho jednorozca lebo ak nie tak sa z toho doserie? jak to bolo v skolke, ucitelka povedala deticky spat! tak sklopte oci a pokorne chodte spat, aj tak si nepomozete a zbytocne budete otravovat revanim ze vam sa nechce...
človek neni spokojny s ničim, ani keby mal zachod zo zlata...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
63 komentov
ludia prehnane nakupuju picoviny, ktore skoncia aj tak v odpadkoch...sviatky nie su len o jedle..
Ale pre mňa osobne to nie je extra zmena, väčšinou nakupujem už pred sviatkami.
Radsej by som bol, ak by boli otvorene.
Nevidím jediný logický dôvod, prečo by vtedy mali byť obchody zavreté.
A už vôbec nevidím dôvod, akým právom sa tento prijebaný štát stará do otváracích hodín súkromných podnikov, skade vôbec berie tú drzosť.
Zas sa riešia debiliny miesto dôležitých vecí, zas o dôvod viac hanbiť sa za našu krajinu
a este viac ste tupi ked nevidite ze na to ti ludia vlastne doplatia a ze ine povolania - hasici, lekari atd si volno nezasluzia? tu uz ludom kompletne sibe.
A toto sa este da zvladnut v pohode, aj ked presne @11 ma pravdu, ze sa tu riesia uplne sracky!! Len aby si vladala ziskala niektorych ludi na svoju stranu... pritom je tu tolko veci co chybaju, radšej by mohli sprisnit tresty za tyranie zvierat alebo pokuty za vyhadzovanie odpadkov von.... ale ked pride ten zakon o otvaracich hodinach podnikov v starom meste tak sem hodim bombu
a nepáči sa mi to
Faktom je,ze nie kazda predavacka je matka co zivi rodinu a za sviatky mali priplatky. Ja by som kludne sla robit aj cez sviatok obcas,keby za to dostanen priplatok
Ale budis. Neoplati sa k tomu ani vyjadrovat
Vždy je to len o tom ako sa na to človek pozera, neexistuje jedina nekvalifikovana praca s nazvom predavačka, su aj ine možnosti, a navyše, vzdelanie sa da vždy doplniť, poznam ľudi, ktorí to dokazali aj v tychto ťažkych podmienkach v nepriazni osudu, ide o to, ako sa na to pozeraš, či si povieš že nemaš na výber, alebo si ten výber vytvoríš, a to je dnes viac než len možne, vo svete možnosti a priležitosti.
Len som chcel povedať, že v trhovom prostredi ma človek vždy na vyber, stači sa pozerať pred seba ďalej než len pred svoj nos.
@moouselet najvaznejsie som to myslela na vianoce, ked som cele sviatky makala vratane 24.12., no nevadilo mi to, ved keby mi to vadi najdem si inu pracu. a hlavne chapem ze ludia potrebuju tu sluzbu ktoru sprostredkovavam aj na vianoce a tak som proste pracovala. asi je normalne ze kedze som bola cele sviatky fakt vytazena nieco som kupit zabudla, no bohuzial... TRI DNI bol sviatok za sebou, tri dni by bolo moje decko bez plienok, ja bez toaletaka, tri dni som bola bez cerstveho peciva ci inych potravin. takisto ako hasici, lekari, mojich 100 kolegov a ini vysokoskolski vzdelani ludia, ktori cele sviatky pracovali.
len preto, ze predavacky si "zasluzia volno".... presne tak vazne to myslim ako to je prijebane
15 sviatkov
» kalendar.azet.sk/sviatky/...
pridajte k tomu aj nedele, samozrejme + 52 nedieľ,
čiže zrušte dokopy zhruba šestinu pracovných dní,
logicky približne šestinu prac. miest
pre predavačov a predavačky, niekedy (dosť často)
jediných zarábajúcich v rodine, nech sa idú
popásť aj celou rodinkou na zelenú trávičku,
celí šťastní, že majú pre seba čas.
Veď načo prachy, príp. dobré príplatky za práve
tie zrušené dni, hlavné je, že sa všeobímajúco
milujeme a ďakujeme vrchnosti, že takto dbala
na blaho našej usporiadanej rodiny.
Vivat regulácie, vivat sociálne dávky!
KURVA S VYJEBANCAMI JEBNUTÝMI!
(To nie ja, to sa len také reči trúsia medzi
zamestnancami dotknutými touto úžasnosťou)
ja sviatky neslávim, čiže pred nimi ani na nich extra nenakupujem, ale príde mi hlúpe aby mi niekto rozkazoval, kedy mám ísť do obchodu
@h8u Až na to, že ten zákon nevznikol vôbec qôli predavačkám, nikto sa ich nepýtal a ani ho nežiadali, keďže mnohým ten príplatok za prácu cez sviatky práveže dosť pomôže. Btw. na tvoju prácu náhodou nestačí tiež len učňovka? Nie v zlom.
@kierkegaard Tie predavačky nikto nenúti, lebo cez sviatky sa zvykne pracovať v obmedzenom režime, takže samé sa nahlasujú, ktoré si chcú radšej zarobiť (áno, tých 30 € mnohým z nich VEĽMI pomôže) a ktoré radšej ostanú doma.
Ale vláda+ parlament mali radšej schváliť povinné príplatky za odrobené sviatky (napr. 300-400%?
inak tí čo tu jebú niečo o toaleťáku a že tie predavačky sú tam dobrovoľne... moja sestra robila v M&S a cez vianoce proste musela jeden z tých troch (24. 25. 26.) proste odrobiť zas toľko ich tam nebolo že by sa bili o sviatočné šichty. A pritom išlo o obchod s handrami ale aj cez vianoce to tam mali narvaté, nepredávali nič na čom by záležal čo i jeden meštiacky život.
Rozsah otváracích hodín je proste dosť veľký aby si ktokoľvek nakúpil aj do zásoby...ak niekto nedokáže naplánovať čo a kedy bude žrať a čím si utrie riť tak ja už neviem...
ja osobne nemam doma kalendár s tým,že mam vyznačene vsetky sviatky cervenou farbou a vystrahu k tomu,ze aha! musim si kupit jedlo dopredu,lebo vtedy ho nezozeniem
btw len v budove kde ja robim su tri firmy v ktorych sa cez sviatky pracuje, je to dohromady tak 1000 ludi ktori su v ten den v praci.. mame tu tesco a restiky a vsetko je to na sviatok zatvorene, proste 1000 ludi si nema kde na sviatok kupit obed, lebo inych 100 ludi si zasluzi byt vtedy doma. mne toto pride povysenecke
@tangerina Hej, no, ale o tom je tá práca
tak ako predavacka a upratovacka su podradnejsie joby nez moj, tak je moja praca podradnejsia nez lekar, manazer, alebo aj programator
a pride mi este celkom na mieste aby mali nejake vyhody prave ti lekari alebo nejake lukrativnejsie, hodnotnejsie povolanie, ale nie zrovna predavacka ktora v zivote nemusela dosiahnut absolutne nic okrem toho ze sa naucila ratat do 100 a svoj materinsky jazyk na aspon zakladnej urovni
1. nakupujeme pre 4-clennu rodinu a to aj po malych castiach aj v nedele.
2. budem musiet sledovat sviatky - napr. Velka Noc = 4 dni zatvorene. Skratka na prd.
Objektivne nevyhody:
- mensie prijmy statu
- predavaci si nezarobia na sviatkovych dnoch (ti, ktori o to stoja a praca cez sviatky im nevadila)
Objektivne vyhody:
- ekologickejsie
Poznamka na margo: rozbehla sa rozprava o predavackach, ale v skutocnosti o ne tu vobec nejde. Rozhodnutie vylobovali obchodnici, ktori dufaju (alebo vedia), ze docielia podobne trzby ako doteraz pri nizsich nakladoch vramci skratenych otvaracich hodin.
Ak sa to neosvedci a budu stracat, rozhodnutie padne.
/viem že to nie je tvoja pointa, ale len aby si pre budúce vedela/
Opakujem, stat sa mi nema co starat do volna. @h8u pise racionalne, aj ked sa vam to mnohym zda povysenecke. Mladi ludia vo firmach dnes v pohode robia aj cez sviatky a nie je na tom nic nenormalne - OK, nie je sviatok ako sviatok, cez vianoce chce byt kazdy doma ale to je tak asi vsetko. Ostatne sviatky k životu nepotrebujem.
Ale, lebo mame prijebanych ľudí v parlamente ktori vedia, ze tento skurveny populisticky krok im na ich stranu prinesie volicske hlasy od pocetneho obyvatelstva ktore v tych obchodoch pracuju a su lahko ovplyvnitelni a neuvedomuju si realne dopady + ludi ktori este teraz velebia socik...tak je to pre papalasov výhodne.
Mladi ludia su povacsine rozumnejsi, tak na tých jebat, tych aj tak nepresvedcia aby ich volili, tak si mozu 4dni zrat suche rozky a nemat hajzlak.
Btw mali by do kazdej schranky posielat ten velky nastenny kalendar ako pise @bebekex lebo to bude novy dizajnersky doplnok v mojom byte, kde si budem ciarkat dni kedy si nenakupim a planovat dni kedy si na ne nakupim.
Je nedela. Idem nakupovať. Jebat.
@subarnica Ale zas prečo by niekto mal robiť nákupy dopredu a obedy do krabičky? Za to, že nejaká 7bolestná kurva má sviatok?
jednoducho to schvalili, tak si poplacte ludia, ale koniec koncov sa s tym budete musiet zmierit a zit tak, naco to zbytocne takto otrepavat? a nadavat teraz na predavacky? oni za to mozu? ze je clovek nenazrany a chce vsetko hned teraz lusknutim prsta strieborneho jednorozca lebo ak nie tak sa z toho doserie? jak to bolo v skolke, ucitelka povedala deticky spat! tak sklopte oci a pokorne chodte spat, aj tak si nepomozete a zbytocne budete otravovat revanim ze vam sa nechce...
človek neni spokojny s ničim, ani keby mal zachod zo zlata...