Donieslo sa ku mne stena, miesanec (hl. crty po labradorovi), asi mesacne, kde mam podozrenie na sedy zakal na obidvoch ockach (na vacsine oboch oci). Samozrejme vidi matne, al
@luc.ka vidim ze my dvaja sme si padli hned do oka a na tomto celom fore asi zatial nie je vacsieho rivala teraz Ale odpoviem ti:
Vseobecne o kratkozrakosti zvierat sa vela nepise a ujo google ti na tuto otazku ani velmi neodpovie. A doteraz som nevidel ziadne zviera nosit okuliare. Cize povazujme kratkozrakost za menej pravdepodobnu, kedze o zakale toho najdes ovela viac (cize je to castejsie ochorenie). Myslim, ze aj ty by si sa naklonila na stranu zakalu, ak by si k tomu este pozrela psikovi pod svetlom do oci a na sosovke by si videla slabo mliecnu (jemne sivu) skvrnu ktora sa rozprestiera na vyse 80 percent sosovky a je viediet rozdiel medzi cistym miestom a zakalenym.
Ale aby si nepovedala, tak je to len moja domnienka, mozno to bol len odraz svetla od sietnice ktore sa lamalo o sosovku. Cize to moze byt len moj subjektivny a laicky nazor. Ak pojdem k vetosovi pred tym nez ho vratim, prefotim ti kopiu lekarskej spravy, ak take nieco vetos vydava. ok?
nie som veterinár ale ak má šteniatko mesiac, to znamená že ešte len nejaké dva týždne má očká otvorené. To môže súvisieť aj s tým - nemusí to hneď byť zákal. A nechápem prečo si ešte nezašiel k veterinárovi ale už zháňaš peniaze na operáciu tvojho zatial vymysleného ochorenia
ale ak to je sedi zakal videla by si mu to na oku... asi ako sivu skrvnku
a dost zalezi v akom stadiu to je lebo ak je to este len zaciatok da sa to riesit, ak je to v pokrocilom stadiu riesit sa to da tiez ale je dost mala sanca ze sa to vylieci uplne... jednoznacne treba prepichat antibiotika a zajst k veterinarovi a on urci presnejsie co to....
a neviem preco taketo fora tuna? (a o tej operacii pochybujem... )
@vlcica1989 tento pes je v docasnej opatere. To znamena len na tyzden. Toho psa som nechcel za ucelom ze si ho necham, len majitel steniatok potreboval na chvilu postrazit a pes zatial nema majitela, je len tak (ze kto chce, nech si ho vezme). Peniaze zatial nezhanam, ale sa len iformujem, ze ak sa ho rozhodnem nechat a potvrdi sa zakal na oboch ociach s cenou 600 eur za jedno oko, odkial zozeniem peniaze na pomoc. Nie je to moj pes, mozem ho kludne vratit bez toho, aby som sa staral co mu je (nazad k majitelovi). To, ze ho chcem zobrat na vysetrenie je len moja dobra vola (kto by sa nezalubil do stenata a nechel mu pomoct, ak tusim alebo citim ze mu nieco je).
@luc.ka to ze mam zaujem, co je psovi, na ktorom mi zalezat vobec nemusi neznamena, ze sa hned hram na medika. Mam o neho strach a ked si predstavim, ze ho vratim a majitel bude mat na salamke co s nim bude, mi ho je luto. Nejdem mu nic ordinovat a ani mu nevymyslam ziadnu kuru.
ale inak zákal je tuším otázkou staroby, rozvíja sa dlhé roky, tak keď má tie oči sivé, skôr by som si myslela, že je slepé. ale pes má aj iné zmysly, na oveľa vyššej úrovni, takže ak z neho nechceš mať vodiaceho, tak aj slepý si môže požiť celkom slušne.
@luc.ka no tak potom neviem. Dajme tomu ze je to dvojmesacne, urcite mesacne stena. Ak je zakal vecou staroby, tak potom je co, kratkozraky? Neviem. Oci uz musi mat davno vyvynute. Zalepene viecka maju len tusim do 10 dni a potom trva tyzden, kym sa vytvaruje sosovka a zaostria. Nemusim sa o to vobec starat, ved ho mozem kludne vratit. Len ma to proste serie.
@chef ok dočasná opatera ale to neznamená že s ním tomu veterinárovi nemôžeš ísť. Povie ti čo a ako to so šteniatkom vyzerá a ty to potom môžeš povedať majiteľovi a on sa rozhodne čo s ním bude ďalej. Môže byť že sa mu očká dostatočne nevyvinuli čo by znamenalo že zle vidí ale nemusí ísť o zákal a určitými liekmi sa to môže spraviť. Alebo aspoň ustáliť aby sa to nezhoršovalo
vlcica1989: este raz. Ten pes nema buduceho majitela. Ja ho len strazim. Cize ak ho vratim, mozem si ho potom zobrat alebo si ho necham uz teraz. Mozem mu aj teraz zavolat, poviem ze si ho necham a pojdem k vetosovi. Alebo pojdem k vetosovi a rozhodnem sa ci si ho necham. Proste ak ho vratim k matke, tak sa bude cakat ci ho niekto chce alebo ho postretne iny osud...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
19 komentov
a ako dlho ho mas? mozno je iba ustrachane, preto sa boji tej hracky
Vseobecne o kratkozrakosti zvierat sa vela nepise a ujo google ti na tuto otazku ani velmi neodpovie. A doteraz som nevidel ziadne zviera nosit okuliare. Cize povazujme kratkozrakost za menej pravdepodobnu, kedze o zakale toho najdes ovela viac (cize je to castejsie ochorenie). Myslim, ze aj ty by si sa naklonila na stranu zakalu, ak by si k tomu este pozrela psikovi pod svetlom do oci a na sosovke by si videla slabo mliecnu (jemne sivu) skvrnu ktora sa rozprestiera na vyse 80 percent sosovky a je viediet rozdiel medzi cistym miestom a zakalenym.
Ale aby si nepovedala, tak je to len moja domnienka, mozno to bol len odraz svetla od sietnice ktore sa lamalo o sosovku. Cize to moze byt len moj subjektivny a laicky nazor. Ak pojdem k vetosovi pred tym nez ho vratim, prefotim ti kopiu lekarskej spravy, ak take nieco vetos vydava. ok?
@tysha dik, pojdem sa tam pozriet.
@decay : kratko, len druhy den, zatial do nedele.
ale ak to je sedi zakal videla by si mu to na oku... asi ako sivu skrvnku
a dost zalezi v akom stadiu to je lebo ak je to este len zaciatok da sa to riesit, ak je to v pokrocilom stadiu riesit sa to da tiez ale je dost mala sanca ze sa to vylieci uplne... jednoznacne treba prepichat antibiotika a zajst k veterinarovi a on urci presnejsie co to....
a neviem preco taketo fora tuna? (a o tej operacii pochybujem... )
=> chod s nim k veterinarovi ak ti na nom zalezi
nehraj sa na medika a radšej to nechaj na niekoho, kto si čo to poštudoval...
» www.cz-pes.cz/veterina-dotaz-...
» www.svetpudlov.sk/index.php/radim...
@luc.ka to ze mam zaujem, co je psovi, na ktorom mi zalezat vobec nemusi neznamena, ze sa hned hram na medika. Mam o neho strach a ked si predstavim, ze ho vratim a majitel bude mat na salamke co s nim bude, mi ho je luto. Nejdem mu nic ordinovat a ani mu nevymyslam ziadnu kuru.