@darkestangel ja myslim, ze tuto sechs myslel oznacenim "d" dlzku cize obvod a nie d ako priemer...dosli ste k rovnakemu vysledku, len on to blbo oznacil.
Traduje sa taká pekná príhoda... keď ešte v Teheráne vyrobili jedno z prvých kolies, tak chceli zistiť jeho obvod a nejako to aj popísať ... na určitom mieste obvodu kolesa ho označili a prišli nato, že pokiaľ kolesom prejdú trasu od začiatku po koniec značky, tak jeho obvod je približne rovný trojnásobku jeho priemeru. Neskôr sa zistilo, že to nie je presne trojnásobok ale o troštičku viacej a potom to už išlo dole vodou, kedy sa robilo množstvo dôkazov smerom k transcendentným číslam...
@bunnyboy no jasne, uradnici.. vykazovali cinnost nezmyslami, ako .14 a podobne malichernosti... byrokracia vladne svetu uz od cias teheranskeho kolesa..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
12 komentov
d= 2πr
d= 2πr / :2π
d/2π = r
Čiže dĺžku (d) delíš 2π a dostaneš polomer(r).
Hádam som sa nesekol, tu ešte matika a geometria ani nezačína
odkedy dĺžka kružnice = jej priemer?
neviem, aspoň podľa mňa dĺžka kružnice = obvod, a teda by to bolo 2πr = 2πr a teda jej polomer môže byť akýkoľvek
o = 2πr
to celé delené (2π)
o/2π = r
Písmeno "d" som použil ako označenie dĺžky, nie priemeru Pardón, trochu som tým asi zaviedol - neuvedomil som si to v tej chvíli.
Tak teda výpočet presne taký ako som uviedol v @4 ale všade namiesto "d" dáme "o" ako obvod.
Môže byť?
Presne tak.
Ospravedlňujem sa.
A ďakujem za porozumenie