Po niekolkych diskusiach o tom, z akeho budgetu dokazu VS studenti vyzit, po mojej snahe trochu obmedzit financie na stravu a stravovat sa jednoducho sa pytam...ako sa stravujete? Co si varite, aby to splnalo kriteria v nadpise? Ako setrite na strave?
PS: oproti minulosti som sa naozaj zlepsila, skusam nove, prevazne zeleninove jedla, ale uz by bodla aj nejaka dalsia inspiracia, tak napiste co si napriklad zvyknete uvarit ked je volny den na obed alebo tak
ja sa uplne zdravo nestravujem, ale tak uplny zaklad ze pre mna ranajky: jogurt+vlocky+banan, a potom obed a vecera najbeznejsie tuniak s olivami, mozzarella a sunka, a vzdy ku tomu certstva zelenina trebars...
vobec nevarim, proste to nepokladam pre moj sucasny zivot za potrebne, a okrem toho msm na to malo casu a komplikovane podmienky. takze vzdy si proste dam nieco co ma zasyti a nie je tak strasne nezdrave, a ku tomu zeleninu. ked sa hecnem tak trebars salat
@willbebetter šak pokus o vtip žerem jak kyselina, už nevarím vôbec nič, lebo nerád, aj párky zohrievam v mikrovlnke..lenivosť. pečivo jem málo, lebo sa skoro pokazí a nechce sa mi často chodiť do obchodu tak niekedy len čisté mäso idem skúsiť toto: » mojemana.cz/... lacnejšie to nebude, no aspon to má viac vlákniny ako slanina s vajcom natvrdo...
kuracie prsia ošmahnute na panvici s grilovacim korenim a k tomu zeleninovy šalat, to je raj pre moju papuľku
a krémová brokolicová alebo špenátová polievka, hokkaido polievka s kokosovým mliekom a zázvorom
a zapekané cukety s čímkoľvek
a ani neviem, či to je také zdravé ako sa to tvári, ale napr. chlieb jem možno raz za týždeň, lebo mi ho treba (akurát mám vkuse chuť na mäso, to neviem či je až taká výhra, aj teraz by som si dala)
@willbebetter vies co tak zhruba kazdy druhy den papam v Menze tam to ale moc zdravo nedopada a este som riadne rada ze som sa oducila pecivo jest, lebo v prvaku som stale nejake natierky s pecivom, proste vsetko s pecivom a este is niekedy urobim vajicka, alebooo si kupim udenaca no a co sa tyka toho tepleho jedla, este lubim ist obcas do azijskej restiky, ale moje oblubene veci tam opat nejsu moc zdrave
indicka kuchyna je lacna, pozostavajuca najma z ryze, zeleniny a strukovin, ak clovek moc nemusi silne korenia/ostre jedla, stale sa to da prisposobit a splna to vsetky poziadavky, stranka s receptami napr. » akochutimasala.blogspot.com.es/...
na ranajky zvyknem taku klasiku ovsenu kasu, ale kedze nepijem mlieko tak si ju robim len s vodou + med, kakao a do toho nejake orechy, susene ovocie...lacne, vyzivne aj syte
@bludiacient sak ja nehovorim ze je vyslovene nezdrave (napisala som to tam? ale tak takto, biele pecivo by clovek nejak nemal papat od rana do vecera, a snazila som sa zhanat celozrnne veci, ale bolo to dost komplikovane lebo vsade som nachadzala tmave a so vselicim ale normalne celozrnne tazko. a mne slo hlavne o to ze ked som nevedela co papat tak som papala vsetko s pecivom. natierky, syry, sunky, hluposti proste som ho jedla velmi casto a uz mi to liezlo krkom. no a v istej faze som sa chcela donutit naucit jest viac zeleniny cize som to kvazi nahradila, trebars cottage nejem s rohlikom ale s paprikou
ja nevarím, jem chlieb s maslom a šunkou, šetrím náramne, ale to jedlo sa proste nedá vkuse jesť. Jedz čo ti chutí, neprejedaj sa a netreba ti šetriť. @willbebetter
ved ale do coho ineho investovat nez do seba, kym clovek na tom nie je financne uplne zle, pride mi ze strava je to posledne na com by som setrila.. :/ ale teda ked sa da kupujem vacsinou lacnejsiu alternativu niecoho, uz som tak zvyknuta, ze nekupim si sojove mlieko alpro za 3€ nikdy v zivote, ale za 1.50 z DMky, alebo ja neviem cherry rajciny tiez si nekupim tie najdrahsie ale tie co su v akcii a tak.. ale zase trebars cestoviny radsej kvalitne semolinove aj ked su drahsie, aleboo cukor obyc tiez nie ale agave sirup alebo kokosovy cukor a tak.. alebo olej urcite drahsi nez smejdovy. a tak no, zalezi, ale vo vseobecnosti neriesim a radsej si menej idem na kavicku s kolacikom ked sa mi zda ze vela minam
@h8u urcite nejdem setrit na ukor vyvazenej a zdravej stravy, to som nerobila ani ked som studovala vseobecne som sa prestala dobre citit z toho ako sa u nas v rodine jedlo prekomplikuvava, a tak som sa zacala stravovat inak - jednoduchsie a lahsie. ale s rozpoctom to moc nepohlo hladam tu teda inspiraciu hlavne na lacne a zdrave suroviny/recepty.
Keby zijem na SK snazil by som sa najst niekoho z dediny zo zahradou od koho by som bral cerstvu zelinu. Kvalitna zelenina z trhu/obchodu je relativne draha a jest z kauflandu/tesca/atd sice nie je nezdrave, ale tie zoschnute veci asi nemaju vela zivin.
Dalsia vec je priprava. Surova zelenina ti neda prakticky nic, treba ju varit. Toto je perfektny clanok, ktory to vysvetluje z pohladu chemie » bodyhacking.cz/blog/co-ste-nev...
Lokalne ryby su relativne lacne a nie su plne radiacie a kurence z farmarskej trznice su len o nieco drahsie ako zo supermarketu, ale aspon do seba netlacis antibiotika.
Dalej by som zacal jest neprazene a neslane orechy. Moja znama ma baliaren a predava ich relativne lacno. Ja som vzdy od nej braval na kila na cely mesiac dopredu » www.webareal.sk/helpful...
Ak byvas pri lese tak si chod nazbierat hriby, lebo tie su na slovensku velmi drahe.
No a v neposlednom rade strukoviny, tie su vo vseobecnosti lacne a velmi vyzivne ak ich dobre pripravis.
Z tohto si vies nakombinovat mrte zdravych jedal a ak si navaris na 3-4 dni tak aj relativne lacno.
Na ranajky si robievam vlocky s medom,skoricou a ovocim,alebo obcas aj s jogurtom, mam rada aj tie dvojingrediencove smiley: lievance- zmiesam vajce a banan a dam skoricu a na panvicu s tym
Potom aj toasty s natierkami- bryndzova,cicerova,spenatova..( toto aj na veceru obcas)
Na ranajky obcas aj kolace papam ak stihnem urobit predchadzajuci den- ovseny jablkovy,nejake ovocne tvarohove...atd.
Na obed som si zvykla robit pecene zemiaky so zeleninou,pecenu hokkaido,mrkvovu kremovu polievku,hokkaido polievku,pecenu tekvicu,zapekanu brokolicu so syrom,brokolicovu polievku,cukinu na orientalny sposob,grilovanu cukinu,pecenu cukinu so zemiakmi s takou omackou a korenim,len tak na panvici kuracie maso a zelenina,zemiakove placky a rozne ine zeleninove placky, rozne salaty,a tiez cestoviny s omackami,so zeleninou,tortillu so zeleninou,masom a dressing a tak.
posledne dni strasne lubim len ze dam na panvicu zeler nakrajany aj s cesnakom,orestujem,pridam spenatove listy nakrajane aj s rukolou,necham udusit,pridam rajciny,vykydnem na tanier a pridam si k tomu nejaky syr a je to mnam.
A na veceru to je rozne,bud dojedam co ostalo na obed,alebo ten toast si dam s niecim. Poslednu dobu si doma v pekarni pecieme chlieb nejaky celozrnny a je to tak strasne super!! alebo zvyknem na veceru aj ze mozarella a paradajky.
@willbebetter semolinove cestoviny by mali byt uplne všetky.. popravde to len slovač začala vyrabat z pšeničnej muky.. v taliansku na iné nenarazíš ani pre nich je to samozrejmost ale u nas až tak nie lebo tolko sa u nas nejedia cestoviny.. Neprevaria sa tak rýchlo a su chutnejsie a zdravsie.
A napríklad ryža.. je lacná a vydrží ti aj cely týžden kilo + sojove maso je lacné a vyživne celkom a ktomu vždy zaradit len nejaky kus čerstvej zeleniny..dá sa z toho vyžit.. + čerstve ovocie najdeš vždy niečo v akcii a strukoviny z konzevry tiež nie su drahe atd
napr zelerové rizoto s lososom, zapečené plátky cvikle na plechu (k mäsu), kuskus +pesto s mozarellou a paradajkami, špaldové rezance s makom, a môj najobľúbenejší šalát cestovinový s tuniakom, kukuricou, cibuľou, olivami a jogurtom/tatárkou/majonezou... keby nebol taký dobrý vydržala by mi tá misa aj 3 dni a polievky väčšinou strukovinové, lebo zasýtia a je to lacné, ja ich varím vždy bez múky, takže sú aj zdravé.
Zemiaky sú najvýživnejšia a najvýnosnejšia (a mega lacná) plodina: ), akú poznáme.
Potom ryža s tofu a zeleninou je taká voľba, na ktorú je spoľah.
A tiež zelený šalát z poľníčku.
No ty valach / valaška čuvaj moju dobrú radu . Najlepšie spravíš ak pôjdeš večer Od 20:00- do zaverečnej do uja Kauflanda . Vtedy tam dávajú posledný tovar za almužnu ( par centikov ) napr chleba zq 9 centy alebo kilo mrkvy za 12 centov ( aj pekná sa nájde len sa treba pohrabať) . sú tam aj také regály že Vaša výhoda , síce ten výrobok bude mať záruku 1 deň ale keď ho dobre uskladníš v chlade ( mäsove výrobky, syry. ) vydrží aj týždeň. Čiže za nákup za ktorý by si dal 10€ dáš 2€ podotýkam že minimálne trvanlivosť neznamená maximálna trvanlivosť. Aspoň sa prejdeš , ušetríš, a zabrániš plýtvaniu jedla . Nemáš začo . S pozdravom Magnus
no a ja teda rozmyslam, ze ci vlastne nakupujem cielene lacnejsie.. to asi uplne nie, ale ze by som bola ochotna dat 3€ za avokado a podobne to tiez nerobim.. varim hlavne polievky a strukovinove privarky..pripadne nejaky syr, halloumi alebo nieco podobne.. ale to len ked je v akcii a v poslednej dobe i trochu masa, ale to stale moc neviem nakupovat.. hlavne ja radsej budem aj polroka bez masa, len aby som nemusela kupit v nejakom hnusnom obchodnom retazci,.. pride mi to zdravsie.. dalej varim polievky, to mi pride pomerne lacne a je to taky ten pokrm pre dusu, zahreje to a aj zasyti..kukuricnu, sosovicovu kremovu, brokolicovu, hraskovu, spenatovu.. ojooj a taku mam chut na nejaku teraz .. a este obcas pecene bataty, alebo batatovu kasu (zemiaky sa mi po mojom detstve na roli dost prijedli)..ale to je dost draha vec vlastne.. no ak varis len pre seba, tak sa najes aj z jedneho kusu a je to velmi chutne.. daju sa robit aj plnene, prekrojis napolovicky, das piect, potom to trochu vydlabes, to vydlabane s niecim s miesas (uplne hocico na co mas chut, kukurica, syr, hocijaka zeleninka, korenie, olivovy olej) a das naspat do zemiaciku a das upiect znovu vybornee
a to je asi vsetko ... jaj a ked mam chut na sladke, tak peciem.. vela. niekedy aj kazdy den.
ja závisláčim hlavne na tuniakovi/treššej pečeni/rybách v paradajkách + ovocie zelenina, no občas zájdem aj do šk. jedálne. nejaké dobré tipy môžeš nájst aj tu » www.biomagazin.sk/strava/...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
36 komentov
hladom
a krémová brokolicová alebo špenátová polievka, hokkaido polievka s kokosovým mliekom a zázvorom
a zapekané cukety s čímkoľvek
a ani neviem, či to je také zdravé ako sa to tvári, ale napr. chlieb jem možno raz za týždeň, lebo mi ho treba (akurát mám vkuse chuť na mäso, to neviem či je až taká výhra, aj teraz by som si dala)
na ranajky zvyknem taku klasiku ovsenu kasu, ale kedze nepijem mlieko tak si ju robim len s vodou + med, kakao a do toho nejake orechy, susene ovocie...lacne, vyzivne aj syte
@lenuli ten blog je uzasny, asi dva recepty som skusala, musim aj viac...mne vsetky tieto 'aromaticke' koreniste kuchyne praveze velmi chutia
btw v com su lepsie semolinove cestoviny?
Keby zijem na SK snazil by som sa najst niekoho z dediny zo zahradou od koho by som bral cerstvu zelinu. Kvalitna zelenina z trhu/obchodu je relativne draha a jest z kauflandu/tesca/atd sice nie je nezdrave, ale tie zoschnute veci asi nemaju vela zivin.
Dalsia vec je priprava. Surova zelenina ti neda prakticky nic, treba ju varit. Toto je perfektny clanok, ktory to vysvetluje z pohladu chemie » bodyhacking.cz/blog/co-ste-nev...
Lokalne ryby su relativne lacne a nie su plne radiacie a kurence z farmarskej trznice su len o nieco drahsie ako zo supermarketu, ale aspon do seba netlacis antibiotika.
Dalej by som zacal jest neprazene a neslane orechy. Moja znama ma baliaren a predava ich relativne lacno. Ja som vzdy od nej braval na kila na cely mesiac dopredu » www.webareal.sk/helpful...
Ak byvas pri lese tak si chod nazbierat hriby, lebo tie su na slovensku velmi drahe.
No a v neposlednom rade strukoviny, tie su vo vseobecnosti lacne a velmi vyzivne ak ich dobre pripravis.
Z tohto si vies nakombinovat mrte zdravych jedal a ak si navaris na 3-4 dni tak aj relativne lacno.
Potom aj toasty s natierkami- bryndzova,cicerova,spenatova..( toto aj na veceru obcas)
Na ranajky obcas aj kolace papam ak stihnem urobit predchadzajuci den- ovseny jablkovy,nejake ovocne tvarohove...atd.
Na obed som si zvykla robit pecene zemiaky so zeleninou,pecenu hokkaido,mrkvovu kremovu polievku,hokkaido polievku,pecenu tekvicu,zapekanu brokolicu so syrom,brokolicovu polievku,cukinu na orientalny sposob,grilovanu cukinu,pecenu cukinu so zemiakmi s takou omackou a korenim,len tak na panvici kuracie maso a zelenina,zemiakove placky a rozne ine zeleninove placky, rozne salaty,a tiez cestoviny s omackami,so zeleninou,tortillu so zeleninou,masom a dressing a tak.
posledne dni strasne lubim len ze dam na panvicu zeler nakrajany aj s cesnakom,orestujem,pridam spenatove listy nakrajane aj s rukolou,necham udusit,pridam rajciny,vykydnem na tanier a pridam si k tomu nejaky syr a je to mnam.
A na veceru to je rozne,bud dojedam co ostalo na obed,alebo ten toast si dam s niecim. Poslednu dobu si doma v pekarni pecieme chlieb nejaky celozrnny a je to tak strasne super!! alebo zvyknem na veceru aj ze mozarella a paradajky.
» mojemana.cz
Skúšali ste niekto niekedy teraz tú starú klasickú tresku? Nerobte to, musíte si kúpiť už tú prémium
A napríklad ryža.. je lacná a vydrží ti aj cely týžden kilo + sojove maso je lacné a vyživne celkom a ktomu vždy zaradit len nejaky kus čerstvej zeleniny..dá sa z toho vyžit.. + čerstve ovocie najdeš vždy niečo v akcii a strukoviny z konzevry tiež nie su drahe atd
Potom ryža s tofu a zeleninou je taká voľba, na ktorú je spoľah.
A tiež zelený šalát z poľníčku.
no a ja teda rozmyslam, ze ci vlastne nakupujem cielene lacnejsie.. to asi uplne nie, ale ze by som bola ochotna dat 3€ za avokado a podobne to tiez nerobim.. varim hlavne polievky a strukovinove privarky..pripadne nejaky syr, halloumi alebo nieco podobne.. ale to len ked je v akcii a v poslednej dobe i trochu masa, ale to stale moc neviem nakupovat.. hlavne ja radsej budem aj polroka bez masa, len aby som nemusela kupit v nejakom hnusnom obchodnom retazci,.. pride mi to zdravsie.. dalej varim polievky, to mi pride pomerne lacne a je to taky ten pokrm pre dusu, zahreje to a aj zasyti..kukuricnu, sosovicovu kremovu, brokolicovu, hraskovu, spenatovu.. ojooj a taku mam chut na nejaku teraz .. a este obcas pecene bataty, alebo batatovu kasu (zemiaky sa mi po mojom detstve na roli dost prijedli)..ale to je dost draha vec vlastne.. no ak varis len pre seba, tak sa najes aj z jedneho kusu a je to velmi chutne.. daju sa robit aj plnene, prekrojis napolovicky, das piect, potom to trochu vydlabes, to vydlabane s niecim s miesas (uplne hocico na co mas chut, kukurica, syr, hocijaka zeleninka, korenie, olivovy olej) a das naspat do zemiaciku a das upiect znovu vybornee
a to je asi vsetko ... jaj a ked mam chut na sladke, tak peciem.. vela. niekedy aj kazdy den.