chcem si dat na pocitac iny OS ako windows, a rozhodujem sa medzi roznymi linuxami. ale som natrafil aj na OS solaris. nevie niekto nieco blisie o tom os, a ci je lepsi ako linux. popripade ktory linux je najlepsi. myslim ako stabilitu a spolahlivost.
solaris nema moc dobru podporu bezneho HW (teda wifi karty, ACPI, APM, TV karty atd.) primarne je robeny ako system na servery, ale existuje aj desktopova verzia OpenSolaris-u s balickovym systemom debianu (nexeta). Solaris som skusal iba na serveroch, tam je super. Technologie ako ZFS a Solaris Containers .
Co sa tyka linuxu, v podstate, pokial si s nim nikdy nepracoval doteraz, tak skus asi Ubuntu. To je vo vseobecnosti robene na co najlepsiu a najjednoduchsiu pracu na beznych PC/Notebookoch.
Inac este sa mozes pozriet napr. na take FreeBSD .
FreeBSD-cka existuje tiez viacero distribucii, ale ako zaciatocnikovy by som ti ho neodporucal, aj ked je velmi stabilny. My ho mam napr na dvoch skolskych serveroch, na ktorych robime.
Bolo tu uz dva krat spomenute, ja osobne ho tiez pouzivam - Ubuntu. Velmi dobre spravene. Ak chces zacat s inym OS (co sa mi paci, mas moje sympatie) tak jednoznacne Ubuntu. Pripadne ak poznas Fedora, ta je tiez velmi dobra. V jednej firme som na tom bezal intranet, ale myslim, ze Ubuntu je vhodnejsie.
A solaris? Ten si nedavaj. Je sice velmi stabilny a bezpecny, ale ako bolo spomenute, je ureceny pre serverove stanice.
o solarise nemam moc info ale ak chceš niečo iné ako win tak linux je ti môžem len odporučiť ja ho mam už pol roka a win mi wôbec nechýba. A na začiatok by som ti odporučil KUBUNTU
aha, tak dik za rady. vydim to zatial na ten linux ubunt. je tam aj ta...3d kocka?? neviem co viete co myslim. a este...neviete mi niekto napisat HW poziadavky na ten linux ubunt?? lebo idem dokupit ramku na comp, tak ze kolko by mi asi tak stacilo na jeho pohdlne pouzivanie. ( aj novy HDD kupujem) poprosim minimalnu velkost pamete na pohdlne pouzivanie. kazde euro je premna dolezite
no solaris je fajn vec ale po tom co kupil oracle firmu san zda sa mi ze stopli vyvoj open solarisu ale nie som si isty ... ja pouzivam GNU Linux a to konkretne Debian... ak sa naucis pracovat s ubuntu zvladnes vsetky systemy ako debian,linux mint,knopix lebo vsetky su postaveny na debiane...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
8 komentov
Co sa tyka linuxu, v podstate, pokial si s nim nikdy nepracoval doteraz, tak skus asi Ubuntu. To je vo vseobecnosti robene na co najlepsiu a najjednoduchsiu pracu na beznych PC/Notebookoch.
Inac este sa mozes pozriet napr. na take FreeBSD .
Bolo tu uz dva krat spomenute, ja osobne ho tiez pouzivam - Ubuntu. Velmi dobre spravene. Ak chces zacat s inym OS (co sa mi paci, mas moje sympatie) tak jednoznacne Ubuntu. Pripadne ak poznas Fedora, ta je tiez velmi dobra. V jednej firme som na tom bezal intranet, ale myslim, ze Ubuntu je vhodnejsie.
A solaris? Ten si nedavaj. Je sice velmi stabilny a bezpecny, ale ako bolo spomenute, je ureceny pre serverove stanice.