nie, celá SPUčka stojí za houby, bývalý tam študoval exotické chovateľstvo, robí v IKEI za pár šupov, jeho bývalí spolužiaci v ZOO za minimálnu, moja sesternica detto, predáva vo zverimexe za 700 hrubého medzi poďobanými faganmi, ktorí ešte nemajú ani maturitu a ešte jej z platu strhávajú manko, ktoré urobil niekto iný
a tak všeobecne všetci, ktorých poznám a študovali tam, robia buď v obore zo seba trubku s inžinierom za minimálku alebo v gastre, administratíve alebo obchode tiež za pár šupov.
@kerrang@4 wtf, veď ja nikde nehovorím, že je za každú cenu potreba ostať v obore ja hovorím, že absolventi SPU majú problém sa uplatiniť a ľudia, ktorých poznám, robia väčšinou v maloobchode, po call centrách alebo upratujú hovná v zoologickej a dostávajú za to mizerný plat, čo si na tom nepochopil?
@6 btw, pri tom 'niečom s počítačmi' neuplatňujem vysokoškolské vzdelanie, ale hlavne to, čo sa učím sama počas celého života, takže sa neopieram o nejaký titul každopádne, IT má prienik do takmer každého odvetvia a mojim snom je skombiť to s tým, čo študujem, vtedy budem úplne najviac happ
Tu na birdzi sa riešia také kokotiny, že sa ani nečudujem, že toľko ľudí už odišlo podľa mňa každá VŠ človeku niečo dá, minimálne rozšíri obzory a je mi dosť vtipné, že ľudia bez školy majú potrebu hodnotiť vzdelanie iných
@sandriously@14 vzdelanie je krásna vec, to nikto nehodnotí. kebyže mám čas a dá sa to z Nitry online, tiež by som si vyštudovala exotické chovateľstvo - len tak, z lásky, pretože ma to baví a zaujíma. tu sa bavíme o uplatení, to je niečo úplne iné
Podľa mňa to určite má uplatnenie, a nie je to ani zle platené... ale tých pracovných pozícií nie je toľko aby to rok čo rok uspokojilo všetkých absolventov. Častejšie sú ale ponúkané brigády podobného typu.
@passerine@21 na to práveže žiadne vzdelanie nepotrebuješ, robili tam aj ľudia s maturitou, čo si pamätám. len ťa asi nepustia k ľudoopom alebo šelmám, ale môžeš trebárs robiť pri kopytníoch.
@thunderstorm@23 práveže keď som sa o to pred nejakým časom zaujímala, tak som tam nenašla pozíciu, na ktorej by nebolo napísané, že musím byť z odboru, inak by som sa určite hlásila ale možno vtedy nehľadali nikoho len na upratovanie
@passerine@24 jj, na väčšinu pozícií chcú, aby si mala výšku a desať rokov praxe v obore a doložiteľné pracovné úspechy z predchádzajúcej pozície a referencie plné superlatív a nobelovku za mier a realita je niekde úplne inde momentálne hľadajú údržbára a toaletárku, tak skús, a keď budeš pilne pracovať, možno ťa raz nechajú upratovať zvieracie hovienka
@thunderstorm@25 skôr som mala na mysli, že ľudia, ktorí upratujú po zvieratkách sa o tie zvieratká aj nejako starajú, tak zrejme preto tam mali také požiadavky a chcela som skôr pracovať okolo zvieratiek a nie hocikde v zoo, lebo to som tam mohla ísť aj predávať hotdogy alebo čo, aby som bola denne v zoo
@passerine@26 jj, kŕmia ich a upratujú po nich. titul na to nepotrebuješ. viem o tom svoje, v mládí som sa dosť motala po paviliónoch šeliem aj ľudoopov, dokonca som pár mesiacov bývala priamo v zoo poznám odtiaľ veľa ľudí.
@zajko1211@9 mám kamarátku, ktorá vyštudovala sociálnu prácu a tá teda mala iný problém vo svojom odbore aj vôbec nájsť prácu. Ale koho baví nejaký odbor z tejto fakulty a má k tomu blízko, tak ten nie je úplne pochovaný, že by si v tom odbore nemohol nájsť prácu.. Áno, nie je tých ponúk ako pre informatikov, ale tak nemôže byť každý vyštudovaný len to, čo na Slovensku najviac ide. Len teda po škole sa musí postupne do toho dostať a naberať postupne pracovnú prax, a nie ako si tu myslia niektorí, že skončí školu a hneď by bol čojaviem výkonný riaditeľ korporátnej počítačovej firmy.. A tiež veď nemôže byť každý len programátorom alebo strojníkom a tiež som za to, že načo študovať niečo čo by ma vôbec nebavilo, ale robím to len kvôli vysokému platu no s veľkou nechuťou.. Radšej robiť to čo človeka baví, aj keď možno to nie je tak platovo ocenené ako by malo...
Ja sa neporovnávam školami ani fakultami a každý nech si študuje to čo ho baví, a nech nerieši druhého. Čo sa má kto starať do odboru, ktorý vyštudoval. Ten kto k tomu nemá blízko bude stále len šomrať a bude velice mudrovať, že nemá ten konkrétny odbor uplatnenie. A zas je podľa mňa najhoršia možnosť ísť niečo násilne študovať, lebo to študuje takmer 3/4 populácie a chce sa pachtiť za peniazmi. Aj tak si tie peniaze človek neužije a do hrobu si ich nezoberie aj keby zarábal viac. Mne zatiaľ z každej roboty stačilo, tak nevidím problém to moc riešiť či dobrý odbor alebo zlý.
3/4 ludi, co poznam, nepracuje vo svojom odbore. To, ze niekto vystuduje dobru skolu alebo s uplatnenim este nic neznamena.. Na vela pracovnych pozicii, musi mat clovek aj osobnostne predpoklady. Nie kazdy dokaze robit veduceho a riadit ludi, ci projekt. Alebo byt flexibilny v mysleni, casovo flexibilny a pod.
@zajko1211@33 díky, mám rád takýchto úprimných ľudí, ktorý ma vedia potešiť alebo pochváliť v niečom a nevidia ma ako kôpku nešťastia, na ktorom je všetko zlé.
@yoss@31 áno, však nič to neznamená. Ono treba byť aj šikovný, to je jasné a tiež prvoradé, ale to ja myslím, že som, keď len za dnešok som zožal pochvalu od rôznych kolegov ako mi to pekne ide a ako dobre vyzerá moja práca. Takže mať túto šikovnosť a je to o krok vpred na dobrej ceste. Samozrejme, ja tiež hovorím, že najviac robia známosti alebo u mňa aspoň známych, cez ktorých by som sa ľahšie mohol dostať k pôde na založenie svojej podnikateľskej činnosti. Priznám sa, zostáva mi to stále v mojej snahe začať podnikať a chcem ten sen zmeniť na skutočnosť.
Ja si zatiaľ iba v malom ako predajca prebytkov rôzneho ovocia, ale už aj zeleniny skúšam zatiaľ iba predajom aké to má ohlasy u ľudí a musím povedať, že ohlasy mám dosť dobré a u mňa najmä tými višňami mám aj vernú stálu klientelu, keď každý rok ponúkam tieto višne a ktoré ešte ponúkam v bio kvalite. Ponúkam ich za miernu cenu (2,3€ za kg), na to že mám zatiaľ na dvore iba jeden taký obsypaný strom, a to práve túto višňu. Ľudia, čo odomňa berú si niektorí želajú aj čo najviac naoberať, takže ja som aj pre jedného zákazníka naoberal kľudne 15, raz aj 20 kg višní dokonca, a keď si zoberieš tú sumu len za kilo a krát povedzme 15 kg, tak máš za približne hodinu svojho oberania (toľko mi to trvá, niekedy keď sú nahusto aj kratšie) zarobené takmer 35€ a to len za jedného zákazníka. A to si zober, že si bohatší o 35€?! No a zas keď tento jeden môj strom plodí ročne (teraz po väčšom zmladení) cca 50 kg ovocia, tak ja keď som zo stromu získal ešte pred zmladením aj 70 kg ovocia blížil predajom aj k 200€ a to iba za tento jeden strom, ktorý aj má vyše 30 rokov, teda je pomerne starý. Si zober keby si mal 10, 15 ks takýchto stromov višní, a stálu klientelu, že aj dopyt by bol veľký a ľahko získateľný, tak sa už blíži iba za višne k slušnej sume. A to ešte nehovorím, že môže pestovať ľubovoľné ovocie alebo aj zeleninu a toto stále ide a ľudia kupujú. Mladí ľudia nechcú moc záhrady veľké, chcú trávniky a okrasné záhrady, a dopyt aj z ich strany je značný po domácom produkte, takže ja si myslím, že tento odbor má širokospektrálne uplatnenie, a ako vravím, najviac dobre by som to videl v tom podnikaní, o ktoré by som sa rád posnažil a tam videl najlepšiu príležitosť. No a samozrejme, dopestovávam si aj pekné kusy zeleniny či už plodovej, rôznej teplomilnej (rýchlenej), takže aj tým predajom, keby som to skĺbil do toho by som to videl priaznivo. A mňa to baví, nehovorím že nie a toto pestovanie ma baví každoročne, najmä rýchlenie čo si stále rýchlim. Mám rád aj rez ovocných stromov a moje stromy a kríky úžitkové mi to dokazujú, že si svoju prácu robím dobre, lebo niektoré druhy majú mojim rezom viac plodov ako listov a skôr sa idú pretrhnúť plodmi.
Ja mám znalosti či už aj z okrasných drevín, zo sadovníctva, úžitkových drevín samozrejme, kvetinárstva, zeleninárstva ale aj vinohradníctva a ovládam aj znalosť výroby vín a teda vinárstva. A tiež sa už dokážem iba doučiť program na navrhovanie záhrad a môžem sa živiť tvorbou záhrad, ich navrhovaním. Latinsky aj slovensky väčšinu drevín poznám a exotické chovateľstvo je teda značné, že práca v tom je ťažšie dosiahnuteľná. Ja som v tomto ešte stále dobre, len potrebujem dobrú skúsenosť a teraz prax, aby som sa mohol vypracovať.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
39 komentov
a tak všeobecne všetci, ktorých poznám a študovali tam, robia buď v obore zo seba trubku s inžinierom za minimálku alebo v gastre, administratíve alebo obchode tiež za pár šupov.
@6 btw, pri tom 'niečom s počítačmi' neuplatňujem vysokoškolské vzdelanie, ale hlavne to, čo sa učím sama počas celého života, takže sa neopieram o nejaký titul každopádne, IT má prienik do takmer každého odvetvia a mojim snom je skombiť to s tým, čo študujem, vtedy budem úplne najviac happ
@autor1 ě3456789 ešte študujem a ty?
A prečo si bývala v zoo?
máš dobre názory, drž sa...
Ja si zatiaľ iba v malom ako predajca prebytkov rôzneho ovocia, ale už aj zeleniny skúšam zatiaľ iba predajom aké to má ohlasy u ľudí a musím povedať, že ohlasy mám dosť dobré a u mňa najmä tými višňami mám aj vernú stálu klientelu, keď každý rok ponúkam tieto višne a ktoré ešte ponúkam v bio kvalite. Ponúkam ich za miernu cenu (2,3€ za kg), na to že mám zatiaľ na dvore iba jeden taký obsypaný strom, a to práve túto višňu. Ľudia, čo odomňa berú si niektorí želajú aj čo najviac naoberať, takže ja som aj pre jedného zákazníka naoberal kľudne 15, raz aj 20 kg višní dokonca, a keď si zoberieš tú sumu len za kilo a krát povedzme 15 kg, tak máš za približne hodinu svojho oberania (toľko mi to trvá, niekedy keď sú nahusto aj kratšie) zarobené takmer 35€ a to len za jedného zákazníka. A to si zober, že si bohatší o 35€?! No a zas keď tento jeden môj strom plodí ročne (teraz po väčšom zmladení) cca 50 kg ovocia, tak ja keď som zo stromu získal ešte pred zmladením aj 70 kg ovocia blížil predajom aj k 200€ a to iba za tento jeden strom, ktorý aj má vyše 30 rokov, teda je pomerne starý. Si zober keby si mal 10, 15 ks takýchto stromov višní, a stálu klientelu, že aj dopyt by bol veľký a ľahko získateľný, tak sa už blíži iba za višne k slušnej sume. A to ešte nehovorím, že môže pestovať ľubovoľné ovocie alebo aj zeleninu a toto stále ide a ľudia kupujú. Mladí ľudia nechcú moc záhrady veľké, chcú trávniky a okrasné záhrady, a dopyt aj z ich strany je značný po domácom produkte, takže ja si myslím, že tento odbor má širokospektrálne uplatnenie, a ako vravím, najviac dobre by som to videl v tom podnikaní, o ktoré by som sa rád posnažil a tam videl najlepšiu príležitosť. No a samozrejme, dopestovávam si aj pekné kusy zeleniny či už plodovej, rôznej teplomilnej (rýchlenej), takže aj tým predajom, keby som to skĺbil do toho by som to videl priaznivo. A mňa to baví, nehovorím že nie a toto pestovanie ma baví každoročne, najmä rýchlenie čo si stále rýchlim. Mám rád aj rez ovocných stromov a moje stromy a kríky úžitkové mi to dokazujú, že si svoju prácu robím dobre, lebo niektoré druhy majú mojim rezom viac plodov ako listov a skôr sa idú pretrhnúť plodmi.
Ja mám znalosti či už aj z okrasných drevín, zo sadovníctva, úžitkových drevín samozrejme, kvetinárstva, zeleninárstva ale aj vinohradníctva a ovládam aj znalosť výroby vín a teda vinárstva. A tiež sa už dokážem iba doučiť program na navrhovanie záhrad a môžem sa živiť tvorbou záhrad, ich navrhovaním. Latinsky aj slovensky väčšinu drevín poznám a exotické chovateľstvo je teda značné, že práca v tom je ťažšie dosiahnuteľná. Ja som v tomto ešte stále dobre, len potrebujem dobrú skúsenosť a teraz prax, aby som sa mohol vypracovať.
pekné plány, nech sa ti vydaria....