rustina je lahsia a vela som sa pri nej nasmiala, lebo je vtipna nemcina mi pride skareda, tak som nad nou ani nerozmyslala.. ale neviem ktory jazyk vyuzijes viac
S Nemcami a Rakúšanmi máš väčšiu šancu dohovoriť sa po anglicky než s Rusmi. Rovnako aj na mnohých nemeckých pracoviskách sa veľa používa angličtina.
Zároveň ale nemecky hovoriace krajiny majú predsa len väčší potenciál (nielen ekonomický) než Rusko a ďalšie postsovietske krajiny.
Ak naozaj nechceš v budúcnosti vycestovať do Nemecka, Rakúska či Švajčiarska, tak sú v konečnom dôsledku tieto jazyky asi rovnako dobré a užitočné, a mala by si sa rozhodovať subjektívne.
Jednoducho si urči osobné priority a vyber, čo sa ti viac páči.
Zároveň si ale uvedom, že výučba ruštiny je na mnohých školách na veľmi mizernej úrovni. To si musíš ale sama zistiť, ako je to konkrétne u vás.
inak neviem ja osobne som rychlejsie pochopila nemcinu ako rustinu aj gramatika je lahsia je to logicke relativne dajme tomu pravidelne a nemyli sa ti to. v rustine netusim dodnes kde sa dava makky znak
len k nemcine si treba sadnut a naucit sa tie zaklady len poznam XY ludi ktori si myslia ze nemusia vediet cleny a potom straaaasne prekvapeni ze nic nevedia ked nevedia ani pravidelne sloveso vycasovat O__O a ti potom roznasaju to ze nemcina je strasna tazka hrozna... neni
@kaylee Na zakladke máme nemčinu,lenže nič z nej neviem pretože na hodinách sa len hráme ako prváci. Ale tak nemčina je ľahká to viem ale ruština mi príde zaujímavejšia
tak ja som sa na ZŠ a SŠ učila nemčinu a teraz ľutujem,že som sa jej ďalej nevenovala,preto to robím teraz vo voľnom čase,aby som aspoň nezabudla na základy
a ruštinu sa učím teraz na VŠ tretí rok,takže neviem ti odpovedať jednoznačne,lebo mne sa oba jazyky páčia,ale k ruštine mám svoj osobitý vzťah,lebo sa mi veľmi páči
ja byť na tvojom mieste,tak by som si pozisťovala ako sú na tom tieto jazky na onej SŠ a podľa toho by som si vybrala.
Rustina je hodina, kde si clovek oddychne a mam pocit, ze nas profesorka nic neuci a pritom led k nam prisla spoluziacka z ruska tak vravi ze uci dobre a uroven je dobra, teda rustina je asi vazne lahka, no a spoluziaci co sa im nechce ucit pravidelne nemcinu tak sa stazuju na nu ale zas mozes skusit francuzstinu aj ked tu vyuzijes ssi najmenej ale je tiez pekna ako rustina
Ani jeden z nich sa na SŠ nenaučíš poriadne ako druhý jazyk (ak bude dobrý učiteľ a naozaj sa budeš učiť, tak budeš možno mierne pokročilá, inak pochytáš sotva základy nemčinu som mala 4 roky a neviem sa ani predstaviť) , takže viac-menej je to jedno vyber si jazyk, ktorý ťa bude baviť a máš k nemu aspoň trocha vzťah, aby sa ti ľahšie vstrebával, lebo aj tie základy sú dôležité, na nich môžeš budovať ďalej, inak by to bol premrhaný čas
@neviemuz no ak uz mas zaklady nemciny tak mysli aj na to ze ak zacnete od zaciatku s jazykom tak sa tam budes pravdepodobne nudit a potrva to kym sa dostanete na uroven kde by si sa nieco naucila ale to zalezi od teba ako ti ta nemcina realne ide a ci by ti opakovanie pomohlo a upevnilo alebo len totalne otravilo.
Naozaj vám ďakujem. Dnes na zápise mi riaditeľka potvrdila,že na ich škole je ruština a angličtina na vyskej úrovni a aj žiaci si to chvália. Zatiaľ svoje rozhodnutie neľutujem
Jedonduchy test, daj si vyhladat pracovne ponuky ktore maju ako podmienku dobru nemcinu a to iste sprav pri rustine. Ak ta ten rozdiel v plate neprefacka tak už nič.
Ak si sa neučila ruštinu doteraz, tak odporúčam nemčinu. Kým sa naučíš písať v azbuke, písanú/tlačenú a čítať to, tak budeš maturovať.. Nemčina je menšie zlo. Naučíš sa časovať, odlučiteľné predpony, prípony, atď a pohoda
Ich weiß, was spreche ich
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
39 komentov
Zároveň ale nemecky hovoriace krajiny majú predsa len väčší potenciál (nielen ekonomický) než Rusko a ďalšie postsovietske krajiny.
Ak naozaj nechceš v budúcnosti vycestovať do Nemecka, Rakúska či Švajčiarska, tak sú v konečnom dôsledku tieto jazyky asi rovnako dobré a užitočné, a mala by si sa rozhodovať subjektívne.
Jednoducho si urči osobné priority a vyber, čo sa ti viac páči.
Zároveň si ale uvedom, že výučba ruštiny je na mnohých školách na veľmi mizernej úrovni. To si musíš ale sama zistiť, ako je to konkrétne u vás.
len k nemcine si treba sadnut a naucit sa tie zaklady len poznam XY ludi ktori si myslia ze nemusia vediet cleny a potom straaaasne prekvapeni ze nic nevedia ked nevedia ani pravidelne sloveso vycasovat O__O a ti potom roznasaju to ze nemcina je strasna tazka hrozna... neni
a ruštinu sa učím teraz na VŠ tretí rok,takže neviem ti odpovedať jednoznačne,lebo mne sa oba jazyky páčia,ale k ruštine mám svoj osobitý vzťah,lebo sa mi veľmi páči
ja byť na tvojom mieste,tak by som si pozisťovala ako sú na tom tieto jazky na onej SŠ a podľa toho by som si vybrala.
proste- u mna je RJ vyššie ako NJ,ale chápem,že z logických dovodov sa niekto uprednostní nemčinu
omg. ja som dnes uplne vymleta
Nemusí to teraz každý vedieť.
Čo si predstavuješ pod "Väčšina sveta hovorí rusky" ?
Ich weiß, was spreche ich