Čaute
11.5 sa píšu príjmačky na SŠ.
Tak si robím príklady a zistím že som zabudol počítať príklady ako je tento : (4a*4a+5a-6a)-2+(-4a*4a+a+7) . Prosím pomôžte D . Najlepšie by bolo keby ste sem aj napísali postup .
A čo na tom konkrétne nevieš? Daj sem postup, ako si to počítal a poviem ti, kde si urobil prípadne chybu
A aby som nebol taký zlý, tu je postup:
Najprv sa venuješ tomu, kde násobíš.
Keď tam už násobenie nebude, odstrániš zátvorky (pozor na znamienka).
Sčítaš / odčítaš
jo akoze ak to mas fakt upravit ako @3 vravi tak proste musis poscitavat cleny s rovnakym "mocnitelom" (cize a*a + a nevies uz lepsie upravit, ale a*a + a - 3*a*a = a*a (1-3) + a = - 2*a*a + a .. a zrovna v tom tvojom priklade sa ti tie cleny s ackami poskrtaju navzajom a ostane len konstanta )
ides robit prijimacky a takyto lahky priklad nevies vypocitat ? treba mat hlavne na pameti ze nasobenie a delenie ma vzdy prednost pred scitanim a odcitanim
Ďakujem všetkým za rady.
Už som to vypočítal (vyšlo 5) .
Mal som problém s tým že som zabudol že pri spočítavaní a odpočítavaní musí byť základ aj mocniteľ rovnaký čiže 4x na druhu x je základ na druhu je mocnitel
Som videl druhá zátvorku a hned som tozmyslal nad diskriminantom .. potom mi odslo ze staci dat het zatvorky a ono vyskrtat cisla ktore sa rusia teda vysledok je 5 inak
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
15 komentov
( (4a)^2 + 5a - 6a ) - 2 + ( -(4a)^2 + a + 7 ) = 0
ci nieco uplne ine?
5a - 6a = -a
ešte - 2
+
-4a x 4a je -16a na druhú
+ a
+ 7
ak to spočítaš tak dostaneš = 5
A aby som nebol taký zlý, tu je postup:
Najprv sa venuješ tomu, kde násobíš.
Keď tam už násobenie nebude, odstrániš zátvorky (pozor na znamienka).
Sčítaš / odčítaš
Hotovo
a * a = a na druhú
a + a = 2a
(16a2+5a-6a) -2+(16a2 +a +7) =
16a2 -a -2 +16a2 +a+7=
32a2 +5
a2= a na druhu
ides robit prijimacky a takyto lahky priklad nevies vypocitat ? treba mat hlavne na pameti ze nasobenie a delenie ma vzdy prednost pred scitanim a odcitanim
Už som to vypočítal (vyšlo 5) .
Mal som problém s tým že som zabudol že pri spočítavaní a odpočítavaní musí byť základ aj mocniteľ rovnaký čiže 4x na druhu x je základ na druhu je mocnitel