témy sú len približne rovnaké, v podstate každá škola si určuje konkrétne témy sama, takže ti tu s tým nikto nepomôže. a pomôcky? poznámky z predchádzajúcich troch ročníkov. ale inak existujú aj také knihy že "Nová maturita z ..." alebo "Zmaturuj z ..." a to ti tiež určite pomôže.
ale vo všeobecnosti (nech zas nie som zlá), otázok je vždy 30, sú polytematické (skladajú sa z troch rôznych otázok, ktoré majú ešte svoje podotázky) a zvyčajne rozdelené podľa samotných kapitol, obsahovo zhruba rovnaké. teda, na slovenčine budeš mať rozdelenú starovekú so stredovekou literatúrou, potom napr. klasicizmus, romantizmus, svetový realizmus, slovenský realizmus, svetová medzivojnová literatúra, slovenská próza po roku 45 atď. k tomu budeš mať priradenú nadväzujúcu ukážku, z ktorej treba určiť znaky daného smeru a tretia otázka bude z gramatiky napr. porovnanie češtiny a slovenčiny, ale napr. aj tie jazykové štýly a tak.
na nemčine by ste mali brať podľa tém, vždy to máš rozdelené na obrázky, hlavnú tému a rozhovor.
na geografii budeš mať tiež tri otázky, záleží to na vyučujúcom, ale vo všeobecnosti sa môžeš spoľahnúť na kapitoly, napr. východná Európa, priemysel na Slovensku a tie väčšie a obšírnejšie témy ako napríklad atmosféra budeš mať rozdelené na dve-tri časti.
a na informatike samozrejme budeš mať niečo naprogramovať a aj nejakú teóriu povedať, tiež by to mali byť tri otázky, ale z toho som nematurovala tak neviem presne.
inak príprava je vždy 20 minút, odpoveď je 20 minút, ale na informatike by mala byť príprava 30.
uz sa tesim na to ako tu budu vtipni ludia davat "zarucene a iste" temy na pisomnu maturitu zo slovencinu, stylu Mami oci, som gay (slavnostny prihovor) ci jak to bol
@Faino no vies, mne na tom nejak extra nezalezi..ja uz maturitu za sebou mam...ale v principe by si mal vyzit s poznamkami zo zosita ak si si nejake robil, resp. s ucebnicami...a aj keby si dokopy nic nevedel len im tam porozpraval nejake rozpravky tak tu 4 dostanes..
ahojte som tu novy a chcel by som vediet ake su temy zo sloviny zhruba viem myslim na tento rok 2010 dakujem a ak viete miporadit akym postupom ,navodom sato mam ucit je toho dost
ach ludia aka bola podla vas nemcina nas je v skupine osem co sme maturovali z nemciny ale asi ani jeden neurobil test ,,,to tak vyzera ked mame profku co nas uci vsetko naspamat a bez toho aby sme rozumeli co sa tam pise
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
10 komentov
a z tohto idem este aj z geo.. ale nemam pre teba ziadne pomocky O_o
ale vo všeobecnosti (nech zas nie som zlá), otázok je vždy 30, sú polytematické (skladajú sa z troch rôznych otázok, ktoré majú ešte svoje podotázky) a zvyčajne rozdelené podľa samotných kapitol, obsahovo zhruba rovnaké. teda, na slovenčine budeš mať rozdelenú starovekú so stredovekou literatúrou, potom napr. klasicizmus, romantizmus, svetový realizmus, slovenský realizmus, svetová medzivojnová literatúra, slovenská próza po roku 45 atď. k tomu budeš mať priradenú nadväzujúcu ukážku, z ktorej treba určiť znaky daného smeru a tretia otázka bude z gramatiky napr. porovnanie češtiny a slovenčiny, ale napr. aj tie jazykové štýly a tak.
na nemčine by ste mali brať podľa tém, vždy to máš rozdelené na obrázky, hlavnú tému a rozhovor.
na geografii budeš mať tiež tri otázky, záleží to na vyučujúcom, ale vo všeobecnosti sa môžeš spoľahnúť na kapitoly, napr. východná Európa, priemysel na Slovensku a tie väčšie a obšírnejšie témy ako napríklad atmosféra budeš mať rozdelené na dve-tri časti.
a na informatike samozrejme budeš mať niečo naprogramovať a aj nejakú teóriu povedať, tiež by to mali byť tri otázky, ale z toho som nematurovala tak neviem presne.
inak príprava je vždy 20 minút, odpoveď je 20 minút, ale na informatike by mala byť príprava 30.
dakujem DD