Maturitný umelecký opis,z ktorého má čitateľ pocit hnusu.Môže byť alebo nie?
Ako každý rok aj tento boli na výber 4 témy.Vybrala som si umelecký opis ulice,ktorá mi bola čímsi známa.Písala som veľmi ironicky,výrazy vyjadrovali aká je škaredá,pretože ona aj škaredá je.A dnes mi profesorka povie,že to bol ten najhnusnejší umelecký o
No ak ti strhla body vyslovene za to, ze to bol "negativny" opis, tak to podla mna nie je spravne. Ja osobne mam velmi rada, ak niekto danu temu spracuje inak, ako drviva vacsina ostatnych.
Ak si zachovala znaky opisu tak podla mna to opis je a nie je dovod ti strhavat body. No tak ci onak, nikdy viac ten sloh pravdepodobne neuvidis, a teda sa nedozvies, za co konkretne ti body boli strhnute
Je to spravodlivé, pretože ak si pozrieš kritériá hodnotenia, je tam súčasťou aj názor toho, čo to číta...ako to na neho vplýva. Proste nesmieš ísť v tých slohoch proti konvenciám
maturitné slohy nie sú zrovna najlepšie na experimentovanie. ja by som si určite radšej prečítala tvoj opis ako nejaký, kde sú použité sladké básnické výrazy, ktoré by človek v našom veku nikdy normálne nepoužil. nejaká mladá učiteľka by to ešte snáď ocenila ale "stará škola" zrejme nie.
viď. moja spolužiačka, šikovná baba, múdra až príliš ale píše strašne školsky, podľa mňa je to nudné. ale bude mať 1 určite
@smejkap - ved prave.keby boli vsetky slohy na jedno kopyto tak to co by bolo.a ked sa clovek vyjadri ako chce on tak je zle.kazdy chce vidiet iba rkasu,ale vsetko krasne nie je
@matii no praveze to bola mlada profka,ale pred nou to citala stara,ktora nema rada nikoho okrem seba.No ja som tiez jedna z tych vzornych skolakov,ale ked je cosi hnusne tak to sa neda nijakym zazrakom opisat krasne.A preco by som mala vymyslat si,klamat ked mozem povedat pravdu
nerozculuj sa, aj tak sa rozculujes zbytocne. Uz s tym aj tak nic nespravis a o par dni sa dozvies, ako sa nakoniec tvoja konzervaltivna ucitelka rozhodla. Hlavne sa s nou nepohadaj : ) Teda ak ta skusa....
@7 ved ale sa neposer, ze je ta ulica skareda. Podla toho, co pises, si mala pisat o ulici, ktora ti je cimsi znama. Tak preco si z tych ulic, co su ti zname, vyberas taku, ktora je skareda a nudna a ktorej opis potom vypali zle? To len na margo toho argumentu, ze ked je ulica skareda, tak si nebudes v opise vymyslat, ze je pekna. Lenze vyber látky je v slohu dolezity, ak si vyberiem temu "najkrajsia zena sveta" a opisem zenu, ktora sa mi hnusi a opisem ju tak, ako ju vnimam, tak potom sa darmo budem hnevat, ked mi vytknu, ze som opisal nepekny opis.
Co sa tyka toho, ci moze byt umelecky opis aj skaredy, podla mna hej...ale tazko to takto posudzovat, ked sme ho nevideli. Myslim si, ze pokial sa jedna o priemerneho pisatela (pripadne aj nadpriemerneho v ramci triedy, ale nie nejakeho velkeho borca), tak sa nemozno divit, ked je "skaredy" sloh posudzovany horsie ako "pekny". Hoci si myslim, ze keby nejaky talentovany autor napisal sloh o skaredej ulici, tak by to mohlo byt hodnotene dobre, aj v pripade, ze ten opis by neposobil prijemne, co sa tyka takeho jednoducheho estetickeho zazitku ze "jeej, ta ulica musi byt teda krasna." Proste ofrflat ulicu, alebo ironicky napisat o nej nieco sa da tak, ze sa ucitel prenesie cez to, ze je to negativne, alebo priemerne a vtedy ta negativnost moze posobit dost rusivo a nepriaznivo ovplyvnit hodnotenie.
nemôžeš urobiť umelecký opis, ktorý má byť opisom niečoho pekného výnimočného a krásneho , a používaš pri ňom umelecké básnicke prostriedky a ty opíšeš nejakú škaredú ulicu ironickými poznámkami.
jednoznačne nedodrŽiavaš tému a ako bolo písané hodnotí sa aj celkový dojem.
Ak si chcela písať také veci mala si si vybrať niečo iné ako bol umelecký opis.
ja som písal o Ceste k dospelosti.Vykecal som sa, napísal nejaké múdre slová porovnal seba s inými ludmi v mojom veku ,povedal som Že ke´D sa niekto na stužkovej opije do nemoty ešte pred jej začatím tak to asi nieje človek dospelý a že 18 rokov nič neznamená , že je to všetko vo vnútri človeka a v jeho činoch a v povahe, nie v občianskom,vodičáku a podobne.
Musíš vedieŤ čo chce učitelka počuť.
niečo čo zanechá dojem a nie umelecký opis kde opíšeš totálne tragickú vec ironickymi poznámkami.
Teoreticky to, samozrejme, môže byť, my však nepoznáme ani tvoju učiteľku, ani sme nevideli tvoj sloh, a ty nemôžeš vedieť, že ti tie body strhla práve za to, za čo si myslíš, že ti ich strhla - hoci aj to je možné.
preboha že negatívny zmysel na mature experimentovať ? veď umelecký opis má byť v prvom rade umelecký ,nadnesený slova zmysel ,majú tam byť básnické prostriedky ,trópy ,figúry ,a nie preboha niečo ako satira a irónia ty kokso ...úplne vedľa si bola ....
a ony si hovoria ucitelky slovenciny,ktore by mali rozumiet kazdemu utajenemu zmyslu.Ja keby som ho mohla napisat este raz tak ho napisem rovnako ak nie este ,,hroznejsie"
no lenze som nemala opisovat peknu ulicu ale hoc aku.a naco budem opisovat cosi co nepoznam tak dobre ako tu po ktorej chodim kazdy den.a preco by som si mala vymyslat ked nemusim.keby to bolo vymyslele a moc nadnesene tak by mi isto trepla ze to mam rozpravku.
No cez ten moj ,,horor" sa dako povzniesla a aspon mi nesupla 5.
no na seba sa hnevam v poslednom rade.ironicky som to isto nemyslela len ona to tak ponala a za to ja uz nemozem,ze ma nepochopila spravne.A k tej teme cesta k dospelosti ma zmiatlo to gaudeamus igitur a bala som sa ze sklznem ako moja spolka do beletrizovaneho zivotopisu,takze som sa na to vykaslala
@katakonby a ako teda mohla vyzerať tá najškaredšia ulica na svete ? nechápem ,aké básnické prostriedky si tam využila ...lebo potom si sa musela vyjadrovať veľmi expresívne ,ked toto povedala a expresivita sice je subjektívna ,ale nie je umelecká
ja som minulý rok napísala charakteristiku "Hovoria o mne" veľmi nekonvenčne a uletene dostala som 100%, možno aj ty nakoniec zapôsobíš a dopadneš výborne
@katakonby môže byť... umelecký opis nemusí byť písaný len štýlom, že vymenuješ všetky klady a pozitíva, aké je všetko krásne, nádherné, úžasné, dokonalé blablabla...
v umeleckom opise môžeš opisovať aj negatívnu, nie príliš najkrajšiu stránku danej veci/miesta/osoby/javu... ale v tom prípade musíš (ale aspoň by si mala) využiť tzv. ESTETIKU ŠKAREDÉHO... t.j. aj napriek tomu, že píšeš o danej "veci" aká je škaredá, nepekná, hnusná atď... človek - čitateľ nebude mať z tvojho slohu pocit hnusu, ale vďaka umeleckým prostriedkom, ktoré využiješ, sa mu bude páčiť...
neviem, ako veľmi ťa baví písať slohy a ako veľmi ti to ide, ale písať pomocou estetiky škaredého dokáže len málokto... patríš medzi tých pár ľudí? ak hej, tak verím tomu, že tvoj sloh by mohol byť dosť plnohodnotný, ale ak nie, môže to celé pôsobiť ako ironická kritika, ktorá v čitateľoch zanechá pocit nie príliš najlepší, namiesto umeleckého opisu...
ja byť na tvojom mieste takto neexperimentujem zrovna pri maturitnej práci, ale ako myslíš... aj keď je pravda, že aj ja som minulý rok pri maturitnom slohu dosť zariskovala, ale nakoniec to vyšlo celkom slušne... každopádne ti držím palce, aby si mala čo najviac percent
pytala som sa svojej slovencinarky, ako to ona vidi...a dokonca to odkonzultovala v kabinete...a verdikt je, ze aj negativny umelecky opis je umelecky opis, lebo v umeleckom opise umelec vyjadruje svoje pocity a nalady a pohlady na vec, ci uz su prijemne alebo neprijemne...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
Ak si zachovala znaky opisu tak podla mna to opis je a nie je dovod ti strhavat body. No tak ci onak, nikdy viac ten sloh pravdepodobne neuvidis, a teda sa nedozvies, za co konkretne ti body boli strhnute
viď. moja spolužiačka, šikovná baba, múdra až príliš ale píše strašne školsky, podľa mňa je to nudné. ale bude mať 1 určite
Nevedia, čo som svojou úvahou chcela napísať a majú zmiešané pocity.
Co sa tyka toho, ci moze byt umelecky opis aj skaredy, podla mna hej...ale tazko to takto posudzovat, ked sme ho nevideli. Myslim si, ze pokial sa jedna o priemerneho pisatela (pripadne aj nadpriemerneho v ramci triedy, ale nie nejakeho velkeho borca), tak sa nemozno divit, ked je "skaredy" sloh posudzovany horsie ako "pekny". Hoci si myslim, ze keby nejaky talentovany autor napisal sloh o skaredej ulici, tak by to mohlo byt hodnotene dobre, aj v pripade, ze ten opis by neposobil prijemne, co sa tyka takeho jednoducheho estetickeho zazitku ze "jeej, ta ulica musi byt teda krasna." Proste ofrflat ulicu, alebo ironicky napisat o nej nieco sa da tak, ze sa ucitel prenesie cez to, ze je to negativne, alebo priemerne a vtedy ta negativnost moze posobit dost rusivo a nepriaznivo ovplyvnit hodnotenie.
nemôžeš urobiť umelecký opis, ktorý má byť opisom niečoho pekného výnimočného a krásneho , a používaš pri ňom umelecké básnicke prostriedky a ty opíšeš nejakú škaredú ulicu ironickými poznámkami.
jednoznačne nedodrŽiavaš tému a ako bolo písané hodnotí sa aj celkový dojem.
Ak si chcela písať také veci mala si si vybrať niečo iné ako bol umelecký opis.
ja som písal o Ceste k dospelosti.Vykecal som sa, napísal nejaké múdre slová porovnal seba s inými ludmi v mojom veku ,povedal som Že ke´D sa niekto na stužkovej opije do nemoty ešte pred jej začatím tak to asi nieje človek dospelý a že 18 rokov nič neznamená , že je to všetko vo vnútri človeka a v jeho činoch a v povahe, nie v občianskom,vodičáku a podobne.
Musíš vedieŤ čo chce učitelka počuť.
niečo čo zanechá dojem a nie umelecký opis kde opíšeš totálne tragickú vec ironickymi poznámkami.
takŽe hnevaŤ sa môžeš akurát tak na seba.
preco nie? ved vela autorov, (napriklad taky baudelaire), pisali "skarede a ironicke" veci.. kritika k ich dielam je uz o inom, ale kazdopadne..
no veru nemam najmensiu chut sa s nou hadat.poviem si len svoj nazor ked to bude chciet este niekedy rozoberat.ale ako dost ma to nastvalo musim uznat
a ony si hovoria ucitelky slovenciny,ktore by mali rozumiet kazdemu utajenemu zmyslu.Ja keby som ho mohla napisat este raz tak ho napisem rovnako ak nie este ,,hroznejsie"
no ved jasne ucitel ma vzdy pravdu aj vtedy ked ju nema
napisala som co ma napadlo v danej chvili som uz taka a pri tomto to nebola ziadna vynimka
no tutka konecne moj clovek co sa budem kaslt s dakymi konvenciami ci cim ..poviem,napisem co chcem
no lenze som nemala opisovat peknu ulicu ale hoc aku.a naco budem opisovat cosi co nepoznam tak dobre ako tu po ktorej chodim kazdy den.a preco by som si mala vymyslat ked nemusim.keby to bolo vymyslele a moc nadnesene tak by mi isto trepla ze to mam rozpravku.
No cez ten moj ,,horor" sa dako povzniesla a aspon mi nesupla 5.
no na seba sa hnevam v poslednom rade.ironicky som to isto nemyslela len ona to tak ponala a za to ja uz nemozem,ze ma nepochopila spravne.A k tej teme cesta k dospelosti ma zmiatlo to gaudeamus igitur a bala som sa ze sklznem ako moja spolka do beletrizovaneho zivotopisu,takze som sa na to vykaslala
a jar to mas pohodke to som robila kamke uz pred par rokmi najdi daky obrazok a ides
to ona pochopila ako ironiu a satiru...
@decay lenze potom to uz nie je UMELECKY opis
v umeleckom opise môžeš opisovať aj negatívnu, nie príliš najkrajšiu stránku danej veci/miesta/osoby/javu... ale v tom prípade musíš (ale aspoň by si mala) využiť tzv. ESTETIKU ŠKAREDÉHO... t.j. aj napriek tomu, že píšeš o danej "veci" aká je škaredá, nepekná, hnusná atď... človek - čitateľ nebude mať z tvojho slohu pocit hnusu, ale vďaka umeleckým prostriedkom, ktoré využiješ, sa mu bude páčiť...
neviem, ako veľmi ťa baví písať slohy a ako veľmi ti to ide, ale písať pomocou estetiky škaredého dokáže len málokto... patríš medzi tých pár ľudí? ak hej, tak verím tomu, že tvoj sloh by mohol byť dosť plnohodnotný, ale ak nie, môže to celé pôsobiť ako ironická kritika, ktorá v čitateľoch zanechá pocit nie príliš najlepší, namiesto umeleckého opisu...
ja byť na tvojom mieste takto neexperimentujem zrovna pri maturitnej práci, ale ako myslíš... aj keď je pravda, že aj ja som minulý rok pri maturitnom slohu dosť zariskovala, ale nakoniec to vyšlo celkom slušne... každopádne ti držím palce, aby si mala čo najviac percent