ja som v tom istom veku ako ty... vždy som si robila čo som chcela a nikdy som sa neriadila tým čo mi povedala mama (tiež žijem len s mamou)... málokedy som prišla načas domov, vždy som prišla minimálne o hodinu neskôr ako mi kázala... jednoducho povedané po určitom čase to už vzdala a už ma nechá tak, ale ešte sa ma stále pýta kam idem von, s kým idem von, ale vždy si určím čas kedy prídem a ak sa mi to náhodou pretiahne pošlem sms alebo jej zavolám...
@heatrow keď mi voláva je to ešte pohode ale ja idem o 18.00 von o 20.00 sa mu musím prísť ukázať a potom ma do 22.00 pustí von pokial prídem pred naše dvere aj s kamarátkou ktoru pozná..
No, to ti nezávidím. A ani tým nadomnou, čo sú na tom podobne, resp. horšie ako ty a myslia si, že je to úplne normálne
Podľa mňa to normálne nie je. Rodič aj keď sa o dieťa bojí by mal mať v ňom istú dôveru. Keď je to tak ako píšeš, že naozaj nie si problémové dieťa a dobre sa učíš, tak by ju mať naozaj mal. A keď raz niekam chceš ísť, nechápem, že mu proste nie je ľúto keď vidí, ako tým trpíš - že jednoducho nemôžeš.
Nie ja to naozaj nechápem, vy hore.. Nie je to jedno, či sedí doma pri počítači, alebo je niekde vonku? Teda neviem ako vy, ale ja by som svoje dieťa tak obmedzovať nedokázala.
Mne to rodičia nerobili nikdy a som im za to vďačná. Síce som im vždy povedala, kedy prídem, ale viac menej to bolo na mne. A NIKDY sa nestalo, že by som prišla neskoro, neprišla vôbec, alebo proste niečo vyviedla. Pretože keď mi veria a dovolia mi robiť si v podstate čo chcem, budem k nim rovnako ˇustretová a nebudem robiť problémy. A o tom to he
Okej, tvoj problém som tiež nevyriešila - no keď hovoríš, že si sa s ním už veľakrát rozprávala a nepomáha, asi ti nepomôžem. Skús jeden z týchto argumentov, proste ho ubezpeč, že sa o teba naozaj nemusí báť (a správaj sa tak, aby to bola pravda) a presvedč ho o tom, že naozaj nechceš robiť nič hrozné, len sa proste.. zabávať s kamarátmi, alebo ako by som to nazvala.
Ja bývam s oboma rodičmi vychádzku mám do 22:00...
O týždeň mám 17 a práve dnes idem na zábavu,kde by som mala byť až do rána a stále mám taký pocit,že mi uprostred bavenice zazvoní mobil a otec mi oznámi,že stojí pred tou budovou a že mám ísť domov
nastastie som take problemy nemala. no na tvojom mieste by som sa urcite burila. toto mi nepride normalne. skoro dospeleho cloveka obmedzovat akoby mal 13. otecko by si mal dat pohov a pochopit, ze uz davno ti do zivota nemoze zasahovat tak, ako ked si mala 10 a ze mas vlastny rozum. a tak ci tak budes musiet robit v zivote svoje rozhodnutia, nebudes mu sediet pri zadku donekonecna.
@heatrow kym byvam v ich dome tak mozu mi rozkazovat su predsa moji rodicia...nehovorim ze sa mi to vzy paci. ale je mi a im to vlastne jedno ci som doma o 22h alebo o 4h rano...lebo von chodim zriedkavo, dalo by sa povedat aj ze vynimocne! nemam skym chodit a byt tak dlho vonku
nevidim na tom nic nenormalne. do 22-23:00? to ti je malo? no potom ani nechcem vediet, co tam vonku robis. bud rada, ze mozes byt vonku dlhsie nez do osmej jak ista slecna. ta by ti mohla rozpravat o tom, co je to prehananie zo strany fotra. ty o tom zjavne nemas ani sajnu.
ok, ja viem, že som o štyri roky mladšia, ale mám to podobné, s tým rozdielom, že doma musím byť najneskoršie o po osmej
skús toto: keď ideš von, tak sa vychystaj, obuj sa a potom za ním choď a povedz asi toto: "idem von (tam a tam), prídem vtedy a vtedy a budem s tou a tou" a potom rýchlo odíď z bytu, aby ti nestihol nič povedať
niekoľko kamošiek (moj vek) to tak robí a je to v pohode, len musíš naozaj prísne dodržať oznámený čas príchodu, aby ti mohol veriť
no ja mam 18, byvams oboma rodicmi ucim sa prakticky na same 1, na vysoku som prijata a vonku mozem byt najviac do 8 ... a je jedno ci prazdniny alebo skolsky rok ... a zijem
ja žijem s oboma rodičmi, som dospelá a ked prídem o deviatej vonku, že kde som bola tak dlho.. + volanie je normálne, kde som, s kým som, atd... v škole tiež nemám problémy, takže jediný problém bude iba v rodičoch
ja mam podobnu matku teraz som bola tyzden doma a ,mala som dovolene ist tak schody si zapalit a teraz mam dalsi tyzden bez schodov
jednoducho chyba v komunikácii....lebo ked az takto obmedzuju rodicia svoje decko tak je to nemoralne....moja manka si o mne napr. myslí že sa kurvím...ach jaj tak ju zacinam rpesviecat ze ci buje spokojnejsia ked budem fukat toulen ked si ona vymysla mozem i ja
ale sak keby neboli taketo opletacky tak by dnes nemali deti a rodiacia ziadne dialogy medzi sebou,....treba to brat sportovo
tak s tym ti nepomozem ja mam ties problem z otcom....za par mesiacov budem mat 16...ties nerobim problemi spravam sa slusne....lenze mojotec ma jedne problem...mysli si ze kazdy chalani z ktorymi by som isla von, ma hned pretiahnu....tiez musi vediet kam idem s kim idem co budemem robit a musim nasik kazdu hodinu volat ze som v poriadku....proste buzeracia....a doma musim byt o 21:00 dokonca aj cez leto :/
a ties so mnou doma jednaju ako z malim 12 rocnym deckom.....a ked sa s nimi chcem o tom porozpravat tak takto na mna len zreve ze drz hubu...ked sa snazim nieco povedat tak ma vzdy prekrici :/
chodiť sa "ohlásiť" by ma dosť iritovalo. to by som zrušila. a možno aj ten prísny výber ľudí, s ktorými môžeš byť vonku by som zjemnila, hoci povedať s kým a kam je v poriadku. to musím maminke aj ja ešte stále hovoriť i keď ona už nemá možnosť mi niečo zakázať, ale proste potrebuje to vedieť pre vlastný pokoj na duši.
to len tak nezmeníš, rodičovskú paranoju pochopíš, až keď budeš mať dieťa, alebo mladšieho súrodenca, alebo niekoho, za koho budeš zodpovedná a budeš ho bezhranične milovať. (čiastočne to chápem, mám malú sestru, hoci ona je taká malá, ako si ty...)
je to nepríjemné, ale bohužiaľ to asi nezmeníš, pokým budeš s rodičmi pod jednou strechou.
@unchained - moja kamarátka musela bývať do 18rokov doma už o deviatej - po osemnástke jej dovolili byť vonku do desiatej
proste niektorí rodičia sú prehnane starostliví, niektorí si ešte pamätajú, čo vyvádzali oni a chcú zabrániť tomu, aby to vyvádzalo aj ich dieťa... a niektorí sú naozaj nedôverčiví a to nie je dobré
bohužiaľ, asi to budeš musieť znášať - veď čo iné ti zostáva? ja by som sa určite nejako radikálne nebúrila, tým by si si to iba viac pokazila...proste zatni zuby a ktovie, možno, keď budeš mať 18, otec sám zvoľní pravidlá, ktoré stanovil predtým
fuha tak to mas blbe...ja neviem co by som robil..ja by som ho asi ognoroval a stale sa s nim hadal alebo neviem...ja mam tiez 17 a keby mi mama toto robila tak neviem neviem ..
ešteže ja nemám také problémy moja mama odkedy odišiel od nás otec je veľmi tolerantná lebo ked s nami bol aj oco tak som nemohla isť ani na dvor len vysypať smeti učiť sa a sem tam s nimi do parku a teraz ma mamina ma púšťava do 23:00 a to mi stačí lebo ked si to tak vezmeme mám len 15...a ked ma nechce pustiť tak ako zvyčajne tak jej zakričím frázu "Ale mamii ved ked vytopí bazén aj malý aj veľký ako sa dostanem domov hmm...??" a ona sa vždy rozosmeje a dovolííí
A aj keby ju mal vždy, keď nie je v škole priviazanú v klietke v pivnici, aj tak by to v budúcnosti ocenila, keďže možný najväčší životný cieľ človeka - nestať sa "diskopičkou" - by jej vyšiel ...
Nepreháňaj ...
A pre tých, čo vidíte len 22-23:00, odporúčam, aby ste si to prečítali ešte raz, je tam trochu viac informácií
och ja som na tom podobne a nesere ma to už ja idem von o 7mej a mama požaduje aby som bola o 9tej doma (čo aj skôr zvyknem byť ale aj neskôr... do 10 a tak........ Neargumentujem stým že mám už 18chápem ju....
proste ta ma rad a ma o teba strach,viem ze ti to je neprijemne,ze ta kontroluje,ale skus sa na to pozriet aj z jeho stranky,chce ti len dobre,mozno to obcas prehana a neuvudomuje si to...a pre to sa o o tom s nim skus otvorene a pokojne porozpravat,mozno to pomoze a zaroven sa aj lespie pochopite,ked bude rozhovor fakt otvoreny a uprimny..no a pokial to ale neazberie,neboj,isity kratky cas este ucrite vydrzis,nemas to zas az take uplne hrozne a coskro ho to prejde ,ked bude vidiet,ze ti fakt moze doverovat ,da ti viac slobody...hlavu hore
Už vidím,keď ty budeš mať dcéru v tvojom veku,ako ju vyprevadíš až pred dom a povieš,, len choď dcéra moja,zabav sa,stačí keď prídeš v nedeľu na obed ,,.Si dievča a na vás vonku čaká kopec úchylov a otec si to veľmi dobre uvedomuje. A pokiaľ bývaš uňho tak budeš skákať ako on bude pískať,s tým nič nenarobíš.Má len teba tak to musíš pochopiť.
ty sa vedom kokos ja v sedemnastich rokoch co bolo mimochodom pred dvoma rokmi takze sa nevyhovaraj na "ine casy" som vobec nemohla chodit vecer von. otec sa o teba boji lebo ta vychovava sam skus si predstavit ze si v jeho kozi tiez by si to tak robila... mozno by si svoju dceru ani tak nepustala von ako on ta pusta. uvedom si ze si dievca ktore moze prist domov tehotne pretpo ta pusta von len s kamaratkami ktore osobne pozna. neviem preco si nanho nasrana ak ti to tak vadi tak sa s nim porozpravaj ale nie jednostranne o tom nech ti da okamzite dlhsie vychadzky ale o tom preco to robi. ak nie si hlupa pochopis ho a budes ho akceptovat ak si k tomu este aj inteligentna tak mu dokazes dat rozumne argumenty ako tvoje vychadzky predlzit.
myslím že v 17tich je do 23:00 byť vonku úplne v pohode. ja mám 16 a von možem byť len do 21:30. Ale ak ťa už nechce pustiť napr. na koncert alebo tak, tka to už je fakt na zamyslenie kus...a vyzerá to tak, že momentálne nemáš na výber..iba sa s tým zmieriť
tiež môžem byť vonku max do pol 11, tiež mi to vadí a aj bude, ale keď sa nad tým zamýšlam a vcítim sa do ich kože,oni vedia prečo to robia.. ak mi ide čisto len o zábavu tak predsa možem chodiť von aj poobede.. to už je moj problem že nechcem..
ja mam 18 , chodim na VS..som cca 140 km od rodicov na private konecne volna od nich , ale ked pridem domov na weekend..tak mam co robit ,aby mi dovolili aspon do polnoci byt vonku ..a to mi predtym vkuse opakovali ze ked budes mat 18 rob si co chces ..no ved sama " vidim" ...
Ja ti poviem jedno.. Akým systémom je dané to, že bývaš iba s otcom? Rozvod či smrť mamy? Prepáč, že idem na to takto "zhurta" , ale hladáš odpoveď. Ono je vlastne jedno o ktorý prípad ide, v obidvoch prípadoch sa o teba proste bojí, zaujíma sa o to čo robíš, nechce o teba prísť a sám si neuvedomuje, že práve tým, ako sa ťa snaží udržať na reťazi o teba prichádza. Tie rady hore ako pretiahni ten čas, urob to... zo začiatku o pár minút neskôr o viac, síce ti pohrozí nech sa to neopakuje ale sme len ľudia a chyby robíme.. A tá rada že zdrhni na týždeň tak to už je stupidita
ja mam 18 a nejak ich netrapi kde som kedy pridem .... môžu mi veriť vedia, že nepridem opity ako činka alebo zhuleny ani nič podobne ... Dokonca nenamietaju ani proti robote a to robim do 5 rana 50km od bydliska vyhadzovača na diske
viem ake to je ked ostatni mozu byt do rana a ty maximalne do desiatej ale ja budem asi taka ista lebo nevidim nic dobre na tom ze by moje decko vysedavalo po nociach v baroch a nechalo sa prasit na diskotekach...mam cochvila 20 a aj tak chodim domov o desiatej niekedy aj skor len vynimocne ked je nejaka akcia tak byvam dlhsie ale myslim ze keby som nemala priatela ktoreho maju radi a veria mu tak by ma len tak lahko nepustili ani teraz a ja ich uplne chapem...
vysvetlim to jednoducho, tvoj otec sa o teba stara a hlavne boji... uz to tam vonku nie je ako kedysi, ked si bola mala a hrala si sa v pieskovisku.. vonku je nebezpecenstvo... co si myslis, kolko normalnych ludi okrem diskacov ostava von po 23hodine?
ja sam dobrovolne chodim domov, prichadzam o 23:15... nic zaujimave sa nedeje... vtedy sa uz aj tak potuluju iba opilci, ini nebezpecni ludia.../neviem ako v ostatnych mestach, a neviem ako je to v tvojom meste../
vies preco chce vediet s kym ides von? lebo chce vediet, na koho sa obratit.. kde hladat, a co robit.. ked sa neohlasis, nevratis...
myslis ze sa nemoze stat, ze ta nejaki opiti mladenci nasilne niekde stiahnu? ze zastavi nejaky "čávo" s chalanmi v bmw a niekde ta schmatnu? /ber to ako priklady../
keby sa nieco stalo, vie ako a co ma robit - isla si priblizne tam - pojde ta tam hladat, isla si s takymi kamaratkami/vie ich mena, policia pomoze, pripadne oni, kontakt, rodicia.../
ako ta zachrani potom otec, ked budes uplne inde a s inymi ludmi, akoby on vedel? a budes potrebovat pomoc?
najhorsie sa stavaju aj take veci... ze dievca nepovie ze ide niekam...
vyberie sa na stretko s chalanom z netu... a uz sa nevrati.. co potom?
nevsimas si, ze miznu ludia? /asi sa o tom malo hovori.../
ako by otec ta potom hladal? akoby vysvetlil policii? naposledy som videl moju dceru vcera vecer.. isla von s nejakym chalanom z internetu, neviem kam, neviem kto to je, neviem nic...
to je vseobecny princip.... rodic sa boji o svoje dieta...
myslis si ze tie 4 hodiny su malo.. ale aj za ten cas, sa moze stat kopec zleho....
neviem ako cez tyzden co robis.. ale myslim ze vecer podniky a bary cez tyzden su celkom prazdne...
a chodit sa opijat, pripadne ine veci robit tiez nie je dobre..
ako niektori ludia povedali.. otec ti chce len dobre...
ked budes starsia, budes mu za to vdacna...
dam ti realny priklad:
moj kamarat (ma okolo 38) ma syna 13 rocneho... dal mu volnost, nezakazuje mu veci ani nic...
aka je realita? predvcerom som s nim kecal o tom... Syn ma vecierku, ked pride domov musi sa podrobit alkoholtesteru, taktiez nejaky test system na drogy/omamne latky...
a jeho syn s kamaratmi si dali predsavzatie na novy rok, ze uz konecne prestanu fajcit...
ano.. 13 rocne deticky, takto teraz pobehuju po mestach... bo rodicia ich neriesia.. a nikdy nevies co z nich vyrastie, a ci nahodou na niekoho takeho nenatrafis.. cim budes viac starsia, tym budes viac samostatnejsia... a budes sa musiet viac a viac starat sama o seba.. ochranovat ta bude tak maximalne tvoj chlapec/manzel... a myslim ze za par rokov to bude fakt nebezpecne vonku
Kokča, ja bývam s oboma rodičmi a sú to bývalí policajti takže skrz ich chorobu z povolania som na tom bola ešte horšie ako ty, o tom, aby som v 17stich prišla domov o 23:00 som mohla akurát tak snívať.... pokračovali, aj keď som dosiahla 18 rokov, lenže to som si už našla v lete brigádu, z ktorej som prišla najskôr o pol noci domov... a to mi viac menej pomohlo, plus to, že som mala už skoro ročný vzťah a naši chlapca dobre poznali a vedeli, že ma domov pôjde odprevadiť ale tá robota spravila v otmto prípade najväčšie zmeny u nás...
@10 tak skoro?? Ooooo... ja som mohla o 23:00 len snivat.. maximalne stale len do 22:00 aj to uz bolo take ze mohla by som aj skor.. a potom do tej pol11.. tot vsio.. ako chapem ze ta to serie ale zas kazdy bolna tom ako ty.. predychaj.. prejde
v tvojom veku som musela byť doma o pol desiatej, a to som už o štvrť musela byť naklusaná pekne na ceste domov, už ma vyhliadal v okne.
inak som mohla byť aj dlhšie, ale iba vtedy, keď nebol doma a mama ma kryla alebo som prespávala u kamošiek alebo u sesterníc. voľnú ruku som od neho mala raz iba jedno obdobie v živote a dopadlo to takou katastrofou, že sa mu ani nečudujem.
mala som 18-19 a na priváte som mala vždy pevnú linku. každý večer mi tam ako vysokoškoláčke volal, aby sa uistil, či som doma a ešte sa aj spýtal, či mám zamknuté.
tento rok mi volal okolo šiestej ráno k tomu mojmu domov, kde som a nech láskavo prídem, pretože sa mu zdá, že sa na sídlisku strieľa a on ma chce doma. a vôbec ho nezaujímalo, že som bola 60kilometrov od domu
otcovia sú veľmi často takí, nepohnú so sebou nikdy. skús si to nejako vydílovať s mamou, nech ti pomôže zalobovať, ale nespravíš s tým nič, kým bývaš doma. tým ti nechcem povedať, aby si si zbalila veci a odišla, ale že si musíš uvedomiť, že predsa len nie si plnoletá.
síce sa ti zdá, že máš "až" 17 a o rok budeš dospelá, ale pre otca budeš bezmocná krpaňa stále. Môjmu otcovi je jedno, že niekedy mám na starosti 300 ľudí v uzavretom priestore, tak že asi trochu zodpovednosti mám. On mi doteraz pripomenie, že keď idem vyniesť smeti, musím sa pozrieť doľava, doprava a zas doľava..
buď rada, že má o teba takú starosť... a čo chceš po nociach robiť? veď ako povedal Mikuláš D., v noci robia iba zlodeji a vrahovia.... a ešte štetky dodávam *
*čestne pracujúcich ľudí na nočných smenách sa tento výrok netýka
a ešte taká vecička na záver... ty si ešte decko... teraz ti to nepríde.. ale keď budeš mať o 10 rokov viac, tak mi dáš za pravdu...
podla mna to mas uplne normalne a netreba to riesit dalej...a to ohlasenie bude asi len preto, ze si prec od 18 00, keby odides o 20 00 asi ti da pokoj...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
101 komentov
Teraz sa tá hranica posunula a... žijem
(Dobre, viem, že ti toto veľmi nepomohlo, ale no... život je krutý
Podľa mňa to normálne nie je. Rodič aj keď sa o dieťa bojí by mal mať v ňom istú dôveru. Keď je to tak ako píšeš, že naozaj nie si problémové dieťa a dobre sa učíš, tak by ju mať naozaj mal. A keď raz niekam chceš ísť, nechápem, že mu proste nie je ľúto keď vidí, ako tým trpíš - že jednoducho nemôžeš.
Nie ja to naozaj nechápem, vy hore.. Nie je to jedno, či sedí doma pri počítači, alebo je niekde vonku? Teda neviem ako vy, ale ja by som svoje dieťa tak obmedzovať nedokázala.
Mne to rodičia nerobili nikdy a som im za to vďačná. Síce som im vždy povedala, kedy prídem, ale viac menej to bolo na mne. A NIKDY sa nestalo, že by som prišla neskoro, neprišla vôbec, alebo proste niečo vyviedla. Pretože keď mi veria a dovolia mi robiť si v podstate čo chcem, budem k nim rovnako ˇustretová a nebudem robiť problémy. A o tom to he
Okej, tvoj problém som tiež nevyriešila - no keď hovoríš, že si sa s ním už veľakrát rozprávala a nepomáha, asi ti nepomôžem. Skús jeden z týchto argumentov, proste ho ubezpeč, že sa o teba naozaj nemusí báť (a správaj sa tak, aby to bola pravda) a presvedč ho o tom, že naozaj nechceš robiť nič hrozné, len sa proste.. zabávať s kamarátmi, alebo ako by som to nazvala.
Good luck
Tak si za to vlastne môžem sama..:/ čo už
O týždeň mám 17 a práve dnes idem na zábavu,kde by som mala byť až do rána a stále mám taký pocit,že mi uprostred bavenice zazvoní mobil a otec mi oznámi,že stojí pred tou budovou a že mám ísť domov
skús toto: keď ideš von, tak sa vychystaj, obuj sa a potom za ním choď a povedz asi toto: "idem von (tam a tam), prídem vtedy a vtedy a budem s tou a tou" a potom rýchlo odíď z bytu, aby ti nestihol nič povedať
niekoľko kamošiek (moj vek) to tak robí a je to v pohode, len musíš naozaj prísne dodržať oznámený čas príchodu, aby ti mohol veriť
držím palce
jednoducho chyba v komunikácii....lebo ked az takto obmedzuju rodicia svoje decko tak je to nemoralne....moja manka si o mne napr. myslí že sa kurvím...ach jaj tak ju zacinam rpesviecat ze ci buje spokojnejsia ked budem fukat toulen ked si ona vymysla mozem i ja
ale sak keby neboli taketo opletacky tak by dnes nemali deti a rodiacia ziadne dialogy medzi sebou,....treba to brat sportovo
Alebo mu povedz, že či by ti namiesto toho "ukázania sa doma" nemohol proste iba zavolať.
a moja sestra v 17 mala to isté
akurát že ocko sa nemusel poznať so všetkými jej kamošmi a niekedy stačilo zavolať či je v pohode
to len tak nezmeníš, rodičovskú paranoju pochopíš, až keď budeš mať dieťa, alebo mladšieho súrodenca, alebo niekoho, za koho budeš zodpovedná a budeš ho bezhranične milovať. (čiastočne to chápem, mám malú sestru, hoci ona je taká malá, ako si ty...)
je to nepríjemné, ale bohužiaľ to asi nezmeníš, pokým budeš s rodičmi pod jednou strechou.
proste niektorí rodičia sú prehnane starostliví, niektorí si ešte pamätajú, čo vyvádzali oni a chcú zabrániť tomu, aby to vyvádzalo aj ich dieťa... a niektorí sú naozaj nedôverčiví a to nie je dobré
bohužiaľ, asi to budeš musieť znášať - veď čo iné ti zostáva? ja by som sa určite nejako radikálne nebúrila, tým by si si to iba viac pokazila...proste zatni zuby a ktovie, možno, keď budeš mať 18, otec sám zvoľní pravidlá, ktoré stanovil predtým
Ocividne ta nepovazuje za tak doveryhodnu a zodpovednu aby ta pustal von, aj ekd moze yb taj troska paranoidný kazdopádne ta iba chráni.
Ja osobne tento problém nemám.
good luck
A aj keby ju mal vždy, keď nie je v škole priviazanú v klietke v pivnici, aj tak by to v budúcnosti ocenila, keďže možný najväčší životný cieľ človeka - nestať sa "diskopičkou" - by jej vyšiel ...
Nepreháňaj ...
A pre tých, čo vidíte len 22-23:00, odporúčam, aby ste si to prečítali ešte raz, je tam trochu viac informácií
Takže keď ide o strach o niekoho, tak je človeku možné znepríjemňovať život v akomkoľvek rozsahu, nie?
ale odprášilo mi osemnásť a naši prestali mať o mňa záujem, nie doslova ale tak, mám viac slobody ako som schopná uniesť
-mám 17 rokov a doma musím byť cca. okolo 22-23 hod.
vieš čo to dalo námahy toto dosiahnuť a to som bol chalan...ja som teda skôr na strane tvojho otca.
Domov prídem hocikedy
Tommy
A tiež som sa snažila s fotrovcami povyprávať (bývajú oddelene takže s každým zvlášť) ale stoja si za svojím.
Ich domy ich pravidlá nič s tým nenarobíš.
ja sam dobrovolne chodim domov, prichadzam o 23:15... nic zaujimave sa nedeje... vtedy sa uz aj tak potuluju iba opilci, ini nebezpecni ludia.../neviem ako v ostatnych mestach, a neviem ako je to v tvojom meste../
vies preco chce vediet s kym ides von? lebo chce vediet, na koho sa obratit.. kde hladat, a co robit.. ked sa neohlasis, nevratis...
myslis ze sa nemoze stat, ze ta nejaki opiti mladenci nasilne niekde stiahnu? ze zastavi nejaky "čávo" s chalanmi v bmw a niekde ta schmatnu? /ber to ako priklady../
keby sa nieco stalo, vie ako a co ma robit - isla si priblizne tam - pojde ta tam hladat, isla si s takymi kamaratkami/vie ich mena, policia pomoze, pripadne oni, kontakt, rodicia.../
ako ta zachrani potom otec, ked budes uplne inde a s inymi ludmi, akoby on vedel? a budes potrebovat pomoc?
najhorsie sa stavaju aj take veci... ze dievca nepovie ze ide niekam...
vyberie sa na stretko s chalanom z netu... a uz sa nevrati.. co potom?
nevsimas si, ze miznu ludia? /asi sa o tom malo hovori.../
ako by otec ta potom hladal? akoby vysvetlil policii? naposledy som videl moju dceru vcera vecer.. isla von s nejakym chalanom z internetu, neviem kam, neviem kto to je, neviem nic...
to je vseobecny princip.... rodic sa boji o svoje dieta...
myslis si ze tie 4 hodiny su malo.. ale aj za ten cas, sa moze stat kopec zleho....
neviem ako cez tyzden co robis.. ale myslim ze vecer podniky a bary cez tyzden su celkom prazdne...
a chodit sa opijat, pripadne ine veci robit tiez nie je dobre..
ako niektori ludia povedali.. otec ti chce len dobre...
ked budes starsia, budes mu za to vdacna...
dam ti realny priklad:
moj kamarat (ma okolo 38) ma syna 13 rocneho... dal mu volnost, nezakazuje mu veci ani nic...
aka je realita? predvcerom som s nim kecal o tom... Syn ma vecierku, ked pride domov musi sa podrobit alkoholtesteru, taktiez nejaky test system na drogy/omamne latky...
a jeho syn s kamaratmi si dali predsavzatie na novy rok, ze uz konecne prestanu fajcit...
ano.. 13 rocne deticky, takto teraz pobehuju po mestach... bo rodicia ich neriesia.. a nikdy nevies co z nich vyrastie, a ci nahodou na niekoho takeho nenatrafis.. cim budes viac starsia, tym budes viac samostatnejsia... a budes sa musiet viac a viac starat sama o seba.. ochranovat ta bude tak maximalne tvoj chlapec/manzel... a myslim ze za par rokov to bude fakt nebezpecne vonku
peace!
inak som mohla byť aj dlhšie, ale iba vtedy, keď nebol doma a mama ma kryla alebo som prespávala u kamošiek alebo u sesterníc. voľnú ruku som od neho mala raz iba jedno obdobie v živote a dopadlo to takou katastrofou, že sa mu ani nečudujem.
mala som 18-19 a na priváte som mala vždy pevnú linku. každý večer mi tam ako vysokoškoláčke volal, aby sa uistil, či som doma a ešte sa aj spýtal, či mám zamknuté.
tento rok mi volal okolo šiestej ráno k tomu mojmu domov, kde som a nech láskavo prídem, pretože sa mu zdá, že sa na sídlisku strieľa a on ma chce doma. a vôbec ho nezaujímalo, že som bola 60kilometrov od domu
otcovia sú veľmi často takí, nepohnú so sebou nikdy. skús si to nejako vydílovať s mamou, nech ti pomôže zalobovať, ale nespravíš s tým nič, kým bývaš doma. tým ti nechcem povedať, aby si si zbalila veci a odišla, ale že si musíš uvedomiť, že predsa len nie si plnoletá.
síce sa ti zdá, že máš "až" 17 a o rok budeš dospelá, ale pre otca budeš bezmocná krpaňa stále. Môjmu otcovi je jedno, že niekedy mám na starosti 300 ľudí v uzavretom priestore, tak že asi trochu zodpovednosti mám. On mi doteraz pripomenie, že keď idem vyniesť smeti, musím sa pozrieť doľava, doprava a zas doľava..
*čestne pracujúcich ľudí na nočných smenách sa tento výrok netýka
a ešte taká vecička na záver... ty si ešte decko... teraz ti to nepríde.. ale keď budeš mať o 10 rokov viac, tak mi dáš za pravdu...