Včera som pozerala film o Kráľovnej Alžbete, bol tam muž patriaci k jej dvoru, ktorý ju miloval. A asi prvý raz som nejakému mužovi (aj keď to bol herec) verila, že vie ľúbiť.
Doteraz som mužskú lásku považovala za bájnu, myslela som si, že
Existuje, závisí od človeka, nevidím rozdiel medzi pohlaviami v tomto. sú ľudia povrchní, a sú aj takí ,ktorí vedia milovať. Bohužiaľ tak naozaj sa dá možno len raz za život, ked prestaneš tak už sa to len ťažko znova naučíš.škoda že tie prvé lásky málokedy vydržia, a málokomu neublížia
Stál som tu a hľadel som na ňu. Boli to iba dve slová, ale boli to slová, aké som ešte nikdy nepočul. Poznal som dosť žien, ale vždy to boli iba povrchné stretnutia, dobrodružstvá, občas zaujímavá hodina, večer vo dvojici, útek pred sebou, pred zúfalstvom, pred prázdnotou. Nechcel som ani, aby to bolo inak, lebo som sa naučil, že človek sa na nikoho nemôže spoľahnúť okrem seba a prípadne na kamaráta. Teraz som si naraz uvedomil, že jestvuje človek, pre ktorého niečo znamenám jednoducho už tým, že som tu a že som šťastný, pretože tu som. Je to láska a je to aj niečo iné. Niečo, pre čo sa oddá žiť. Pre lásku muž nemôže žiť. Pre človeka áno. Chcel som to Pat povedať, ale nemohol som. Ťažko sa hľadajú slová, keď sú naozaj potrebné. A aj vtedy, keď tie pravé slová poznáme, hanbíme sa ich vysloviť. Všetky tieto slová patria do dávnejších storočí. Naša doba ešte nenašla svoje slová pre city. Vie byť iba neviazaná a prostoreká – všetko ostatné je nepravé...
Neviem, či si trošku mimo v tejto téme, ale tiež si myslím, že návrh na spálenie dlane sviečkou je to správne vkročenie do vzťahu a zároveň nepriestreľné verifikovanie niečej lásky.
ja som si raz na dokaz lasky "spalil" moju dostojnost a sebavedmie a nijako to dotycnou nepohlo...takze ako vravi @1 zavisi to od konkretneho cloveka, a prosim ludia, prestante verit genderovym stereotypom, ze zeny si citlivky a ide im o lasku, a nie sex, a muzi su bezcitne prasce, ktore chcu len jest, spat, sexovat a nic ine!
Na to, že to dokážu predsa hrať, sa asi ani nedá nič povedať. No, dokážu. A podľa niekoho to bežne robia a podľa niekoho nie.
A k tomu spáleniu si ruky hneď na začiatku vzťahu - dôkaz lá-čoho? Ja by som láskou nenazývala to, kedy tí ľudia ešte netušia, ako im to spolu pôjde (a to netušia ani, keď sa poznajú dlhšie, aj keď možno len ja to tak vnímam). Nehovoriac o tej požiadavke samotnej, ja by som sa nešla dokaličiť, lebo on má nejaké zvláštne predstavy o tom, že aj tak len hrám, že s ním chcem byť a nemá žiadnu dôveru voči môjmu citu.
@mort povedzme, ze som tvoj partner. Ja si spalim dlan nad svieckou a ty spravis co? Ci mam sa uspokojit s tym, ze mi povies, ze ma milujes?
A inak k teme, len raz som bol vo vztahu, kde to velmi nebolo o laske, ale to som mal 15, vtedy clovek aj tak nedokaze lubit. A deticky ani sa nemusite snazit ma presviedcat o opaku, casom si uvedomite, ze to co zazivate okolo lasky ani nechodilo...
Možno si slepá, možno máš predsudky, možno si len v okolí rovesníkov, ktorí v takomto veku ešte fakt nevedia, čo so sebou. Nejdem sa tváriť, že práve ja viem, čo to láska je. Ale to čo si napísala, mi s prepáčením príde ako najväčšia kravina, akú som v poslednej dobe na túto tému čítal :/ To že ženy viac plačú, automaticky nemusí znamenať, že to prežívajú viac. Proste len inak. Veď je známe, že ženy sú všeobecne citlivejší tvoj. Toto si si vybrala fakt veľmi zlé merítko... Navyše mne to vždy pripadalo skôr tak, že ženy nad láskou oveľa viac premýšľajú, akoby niečo pre ňu realizovali. A muži presne naopak.
A ten tvoj dôkaz lásky myslíš vážne? Takto by si docielila len to, Že by si z dôvery spravila dvojsečnú zbraň...
Ak pociťujem lásku aj ja k tebe a ty vyžaduješ akýkoľvek dôkaz, tak ako ja som vyžadovala spálenie dlane, tak to spravím..
Netvrdím, že 15-16 ročné deti vedia ľúbiť, ale ako vôbec aj vy, od nás starší, viete, že to čo zažívate je láska? Kto kedy a ako definoval lásku? Nie je to len šťastie? Silné priateľstvo? Potreba opory alebo zvláštny druh placeba kedy veríte, že s tým človekom prežijete čokoľvek?... A predsa v podvedomí včšinou kdesi máte zakódované, že to raz skončí..
@mort ok spalis si dlan, pride niekto lepsi, pod chvilkovym oblbnutim sa s nim das dokopy, uzije si, odkopne ta a zostanes sama so spalenou dlanou. Akosi nevidim vyznam v takychto stredovekych akoze dokazoch lasky.
obzvlášť @21 "Ak pociťujem lásku aj ja k tebe a ty vyžaduješ akýkoľvek dôkaz, tak ako ja som vyžadovala spálenie dlane, tak to spravím.. " to ako, dobre, a teraz mi dones šaty utkané z mesačného svitu, zlatú rybku a zázračný kolovrátok a potom skoč z okna. Pretože ak by odo mňa žiadal nezmyselné veci ktokoľvek na svete, nech ho mám akokoľvek rada,tak si skôr o tom človeku pomyslím svoje a nie, že si tam pôjdem ruku páliť ako v @0 Mimochodom, čo sa tým dosiahne? Čo ak je to aj tak niekto , koho pálenie vlastných rúk baví a teda s tým nebude mať žiaden problém?
K zvyšku asi len toľko, že netreba toľko generalizovať a pozerať/čítať presladené blbosti.
jejda to si teda dala priklad...že spálit dlan...prepáč, ale toto by som v živote svojmu partnerovi nepovedala aby to urobil, ak by som chcela aby mi dokázal lásku. a verím tiež že ani on by to nepovedal mne...zas neprehánaj..a znamená to že ma nelubi? nie.
Chlapi,/muži vedia tiež lubit, neviem prečo by nemali. Možno si len natrafila na tých ktorí to nerobia. Ale tak ja ked vidím mojho partnera tak..na nom proste vidis a citis ze ta lubi...dokazuje mi to a ani o tom nevie...a celkovo povedat niekomu s kým si vo vztahu "urob niečo na dokaz našej lasky" je podla mna hrozne..
Láska je univerzálna pre všetkých od všetkých prejavovaná, má byť založená na dôvere a poznaní... lásku treba dávať nezištne.
Netreba tomu pripisovať vznešenosť ako v nejakom filme o starom anglickom kráľovstve. A chcieť od niekoho spálenie dlane ako dôkaz lásky nie je láska, len sebeckosť. Rovnako je to so sexom, tiež nie je dôkaz lásky to, že chcem, aby som sa chvíľu cítil ako v nebi, pričom tú ženu pripravím o to najcennejšie čo má.
Láska si nepotrebuje niečo vymáhať, už vôbec nie nejak násilne, čo zhorenie dlane je. Láska sa dáva...
@mort uplne s tebou súhlasím, väčšina chlapov sú proste povrchné potvory, myslia si akí sú drsní, a čo ja viem čo! A preto považujem za veľké šťastie, že som našla takého, čo si ani ruku páliť nemusí, a vidím, že ma ľúbi Stačí, keď mi vidí v oku jedinú slzu, a už plače aj on, a viem, že by pre mňa urobil čokoľvek, a viem to už len z toho, ako sa na mňa pozerá
@mort podľa mňa dokáže každý ľúbiť, či je to muž alebo žena, len najprv treba nájsť tú správnu osobu a súhlasím s tebou @georg21
čo sa týka čisto mužskej strany, tak to môžem okomentovať len subjektívne, podľa seba, pretože každý je originálny jedinec a nemôžem hovoriť za ostatných - ja som síce zaľúbený, ale je to len z mojej strany, takže nemôžem očakávať od dievčaťa, že sa zaľúbi do mňa, jediné, čo jej prajem je to, aby bola šťastná a keď to má znamenať, že jej dám pokoj a nájde si iného, tak to urobím s radosťou, pretože láska podľa mňa znamená schopnosť obetovať sa pre druhého a ľúbiť sa má nežistne, bez akejkoľvek očakávanej "odmeny"
@21 15-16 rocni vedia lubit, len ked si starsi, tak uz zacinas lubit aj trochu inak, tak ako sa postupne vyvijas ako clovek.
a naco to zacinat? ked nelubis, tak tiez nechapem. ale ked raz budes lubit, bude problem nezacat
ale jasne, ze vedia lubit. len v dnesnej dobe to tak nevyzera,co? mozno by sa ti viac pacilo v nejakom historickom obdobi, kde by muz zene daval kvety a prejavoval uctu, tak aj lasku .. len to materialne vobec nie je zmyslom tej lasky. nezamienaj to. tym dokazom by si znicila vsetko, celu doveru na ktorej sa ta laska buduje.
inak, myslim, ze pokial lasku nezazijes sama, tak tieto vsetky teoreticke veci nikdy nepochopis.
@mort to som rada. lebo si to pekne napisala, tak ako si to myslis a nedala na to obaly milion fraz a diplomatickych slovicok, aby to znelo "prijatelne". a vyjadrila si, co si myslis
casto este uvidis vseliake podoby lasky. nieco nou bude a nieco sa bude na nu len hrat. ale vsetci vlastne len chcu byt milovani a hladaju sa, tak preto tu je ten chaos
inak sa mi páčia tie odkazy na historické obdobia, keď to aj tak bolo často spôsobom "milá Klementína, máš už 15, najvyšší čas vydať ťa. Zajtra ťa zasnúbime s tvojim o tridsať rokov starším bratrancom, priprav si pekné šaty"
@mielikki Myslím, že tú historickú romantiku v stredoveku vystihuje film Príbeh o rytierovi a neskôr v tom 19. storočí Eugen Onegin alebo Pýcha a predsudok... A je to dokonalé... S dnešným sa to nedá porovnávať.
@mort 49 az na to, ze ze su to len filmy a treba ich tak aj brat. krasne dojaky, ale keby si cakala na princa na bielom koni-nedockas sa! filmy dali "lasku" do tak divnej nezrealizovatelnej a cudnej podoby... ako vravi @mielikki treba sa pozerat na realistickejsie a zistis, ze take pribehy su aj tu
Ako ja vo všeobecnosti nie som proti nejakým inicializačným rituálom ale žiadať od partnera pálenie ruky na dôkaz lásky mi príde teda riadne choré.
Viem si predstaviť že v štádiu zaľúbenosti by som si aj ruku nechal spáliť ale to nie je ta pravá láska. V skutočnej láske si nič nepotrebuješ dokazovať. A ver mi že to sa nedá hrať. A to ti hovorím ako niekto, kto má už pomaly 6 ročný vzťah.
nejdem radšej ani čítať komentáre Ale ak ty chceš z vlastných skúseností aby si muži dlane pálili na dôkaz lásky, ja by som snáď od oboch pohlaví musel vyžadovať zohizdenie genitálii pred akýmkoľvek začatým vzťahom
@mort ...si dosť mimo. ako bonus, ak by som holke povedal že ju milujem a ona by mi povedala že si mám na dôkaz spáliť ruku sviečkou, tak by ma to dosť silno presvedčilo o tom že ak niečo cíti ona, tak je to len panovačný namyslený rozmar.
dovoľ mi otázku, na základe čoho si dospela k tomu hlúpemu názoru že muži nemilujú? na základe toho že nie si muž, predpokladám, lebo netuším aký iný dôvod by za tým mohol byť. čiže hmm...
a v 16tich robiť takéto závery... zapíš si to do denníčka, nech sa máš o tri-štyri roky na čom smiať, prípadne nech môžeš zistiť že máš veľmi smutný a nešťastný život, ak si to o štyri roky prečítaš a len pokýveš hlavou že "hej, je to tak".
každopádne ani toto by z toho nespravilo pravdivý výrok.
Zachytil som niekde také tvrdenie, na ktorom niečo bude, aj keď za absolútnu pravdu by som ho nevyhlásil: Ženy o láske rozmýšľajú - či je, prečo je, ako veľmi je, ako dlho bude... Muži ju proste len cítia.
@mort ... ozaj divné stereotypy ... veriť tomu, že muži nedokážu milovať - prečítaj si "Utrpenie mladého Werthera" - napísal Goethe. V tej knihe sú vyjadrené city mnohých mužov k ženám (ženy sú rovnako chladné ako muži)
@mort Neznamená... to, že ženy sú rovnako chladné ako muži je len obrátene povedané - že muži sú rovnako vášnivý ako ženy. To znamená, že to záleží čisto len na osobnosti konkrétneho človeka (bez ohladu na pohlavie). Teda najhoršie je, ak sa stretnú ľudia s rôznou povahou (v žiadnom prípade neplatí, že protiklady sa pritahujú
@mort Inak ešte, ako píšeš dosiaľ si také niečo nezažila a asi ani vo svojom okolí nevidela. Zamilovanosť je krátkodobá (vtedy je ti muž ochotný nechať si spáliť aj ruku ako píšeš - a žena tiež). Zamilovanosť vyprchá a to nieje len fráza - zamilovanosť je prvý stupeň, je menej cenná - len emócia (viem to, snažil som sa o nej písať diplomovku aj keď neúspešne Ďalším stupňom je Láska - Láska = rozhodnutie (rozhodnutie napr. v zmysle nepodvediem svoju partnerku/ partnera, nebudem si hladať inú / iného, budem sa starať len o nu / neho a nikoho iného) prosté, čisté rozhodnutie - sprevádzané hlbšími citmi.
Zamilovanosť je sebecká (priklad. ten chalan by si nechal spáliť ruku - ale robil by to preto, že chce získať teba - a teda výhody, ktoré tvoja osoba prináša). Láska môže byť sebecká tiež, ale keď je ako píšem, spojená s (nesebeckým) rozhodnutím - to znamená zdám sa iných výhod v prospech niekoho koho milujem... Ako to spoznáš? To je ťažko povedať spočiatku musíš veriť - potom zas veriť a veriť tomu druhému
akože ja si nemôžem pomôcť ale tiež proste mi to pripadá prirodzené keď miluje baba a keď vidím že fakt miluje aj chlap tak to vnímam úplne inak, ako keby že keď ten už miluje to čo sa musí diať také tie pusy a túlenia čo iniciuje chlap no neviem, mne to proste príde fest zlaté
@mort Ako dá sa to samozrejme aj naštudovať (aj keď to znie veľmi chladne - a v podstate to aj chladné je). Lepšie je samozrejme to zažiť a rozhodnúť sa pre niekoho, kto sa rovnako rozhodne aj pre teba (čo je ale veľmi ťažké dosiahnuť) - v realnom svete sa to niekedy zvykne miešať a mýliť (napr. ak dáš na prvé miesto vo vzťahoch zamilovanosť - cyklicky sa ti to bude vracať, pretože vyhladávaš vždy nové a nové podnety, ktoré vracajú pocity zamilovanosti. Teda vždy nových a nových partnerov - ako to je vo všetkých tých romatických filmoch). Ak zas ide človeku iba o sex (aj s neznámimi) stráca intimitu, ktorú potrebuje zdielať s niekym, kto mu ju vracia a prepája s Láskou. Neustála strata intimity potom vedie k niečomu takému ako je "zverejnenie" intímneho - tým stráca intímno svoju základnú esenciu a človek ho už nedokáže prežívať naplno (rovnako napr. rôzne filmy).
Keď človek neurobí rozhodnutie a prežíva tieto negatívne veci v cykloch - potom je jasné, že sa každý len sťažuje (partner nedokáže splniť predstavy, ktoré má človek - otázka je, odkiaľ prichádzajú tieto "dokonalé" predstavy?). Zrejme aj preto nikde v okolí nevidíš to, čoby si rada videla - a čo ta následne prekvapilo. Ale dúfam, že raz uvidíš.
@mort muž je sila, nespútanosť a túžba po dobrodužstve a boji. Žena je krása, úžas, nádhera, z celého tvorstva nie je nič krajšie, nič dokonalejšie, ako žena, túžiaca byť vtiahnutá do boja. Žena inšpiruje, aktivuje mužskú silu. A muž obetuje, používa svoju silu, aby bojoval o ženskú krásu, chránil ju a miloval.
Mimochodom, už si sa zamyslela nad tým, prečo Boh neuplácal Evu z hliny, ale stvoril ju z Adamovho rebra?
Muž a žena sú od stvorenia jedno a smerujú k jednému. Sami o sebe sú nekompletní, spolu dosahujú celok.
A príde mi hlúpe opisovať ženskú lásku, ako ju opisuješ ty (ešte k tomu žena :o )... Láska je potreba pre drvivú väčšinu ľudí, tí, čo tvrdia, že ju nepotrebujú (nech sú akéhokoľvek pohlavia, a na ženy tohto razenia som narazila možno aj viac ako na chlapov ) , tak sú:
a) zatrpknutí; možný dôvod: odveké problémy s naväzovaním vzťahov/komplexy, prípadne sa v minulosti veľmi škaredo popálili...
b) asexuálni; uspokoja sa s čistým priateľstvom bez akéhokoľvek fyzického kontaktu
c) naopak až príliš fyzicky orientovaní; sukničkári - naozaj nemajú tú potrebu, prípadne ľudia, ktorí majú strach "viazať sa", a tak sa radšej neviažu a užívajú si.
d) nevyspelí (čo sa sčasti prekrýva s bodom c. - príslušníci týchto kategórií, prosím neukameňovať ma, vyjadrujem svoj názor :/ )
A dodám, že ženy pôsobia, že potrebujú lásku viac, ale to je dané ich výchovou. Je ok, keď žena prejavuje city, je ok, keď chce chalana - výchova, média, všetko v tom hrajú rolu. Muži zase až tak nie sú vedení k prejavovaniu citov, takže logicky nebudú hovoriť kamarátom pri pive, ako im chýba láska. Ženy si to navzájom kľudne povedia. Čo však neznamená, že muži ju potrebujú menej a že potreba žien je povrchná, či áno? Len ju je viac vidno plus je spoločensky únosnejšia.
@xiao Dojímaš ma... (v dobrom) No Biblickú lásku by som s tou dnešnou už absolútne nekombinovala, nakoľko v dnešnej dobe tvrdiť, že táto láska a láska, ktorú cítili v minulosti je to isté by bolo šialenstvo...
to, že túto lásku dnes nepraktizuje toľko ľudí, koľko v minulosti, neznamená, že neexistuje, alebo už neplatí. Stále platí a stále funguje a stále tu sú ľudia a je ich mnoho, ktorí túto lásku žijú. Vlastne vďaka nim sme ešte stále tu. Najväčšia chyba, ktorú tí, čo v takúto lásku neveria, robia, je, že prestávajú mať na ňu nároky, že ju už ani neočakávajú. Radšej ponúkajú a hľadajú niečo iné. Potom sa fakt nie je diviť, prečo to tak vyzerá...
@mort podla mna chlapi lúbia viacej než ženy.. teda ked lúbia tak lubia naozaj.. ženy proste henten ej epkný budem sním chodit..
chlap ked chce iba niečo tak sa z babou zhrá a nechá ju.. ale ked povie lubim ta tak ej to podlamna úprimne.. teda zatial iba takých poznám.. tje moja teoria
@broken no tomu ver že to ženy robia.. alebo skor oni su take že nevedia čo chcu.. najprv ano ano miluju ho a a hned ako je niečo viac tak zutekajú.. ja poznám vela takých..
@mort bez akejkoľvek dávky irónie, máš pôsobivé uvažovanie a si rozumná.
aby som sa ešte vyjadril k téme: odmietol by som si spáliť ruku. jedna sviečka dokáže predsa tiež vyčariť atmosféru a kaziť takúto možnosť skuvíňaním nad popálenou rukou, by bolo len na škodu veci.
@mort priznavam, ze som necital celu diskusiu ALE:
muzi a zeny sme sice vsetci ludia, ale vo vseobecnosti prezivame veci uplne rozdielne. pominiem teraz fakt, ze sme kazdy rozdielny a mame svoje specifika a skusim sa to genderovo rozdelit.
prezivanie muza a zeny ako take, je zalozene v nasich genoch. zeny su castokrat ovela senzitivnejsie a citlivejsie, muzi zas racionalnejsi a odhodlanejsi. vyplyva to z toho, ze kym zena sa starala hlavne o domacnost a DETI, tak musel v podstate vycitit, ze s nimi nieco nie je v poriadku.
to muz naopak mal chranit a tam si nemohol dovolit "plakat" nad tym co sa stalo,ale sa s prepacenim nas*at a konat!
i preto je zena ta, co potrebuje objatie a citit, ze je muz s nou a ju chrani.. kdezto muzovi staci, ze su spolu/vedla seba a vie, ze je ona v poriadku..
otazka teraz znie.. AKO ZISTIS CI JE TO SKUTOCNA LASKA? preto ze muz place? je kopec muzov, ktori neplacu i ked maju srdce na cimprcampr. je kopec takych ktorym prestane zalezat na sebe lebo stratili jedine na com im zalezalo.. laska sa predsa nedokazuje len skrz bolest a ublizovanie si
ano je to krasna ROMANTICKA - dievcenska - predstava.. ale nic neriesi!
muzi vnimaju veci inak nez zeny. laska je o vzajomnej dovere si. je kopa zien, ktore nechcu uverit alebo si neuvedomuju lasku muza, lebo si ju nejak vysnivali a ich sen sa neplni.. a nie su uz schopne sa toho sna zbavit a byt stastne ze maju milujuceho partnera
takze ked sa chces bavit o skutocnej laske.. tak ta nie je STEREOTYP ani u zien ani u muzov.. citlivost zien nie je laska.. takisto ani odvaha muzov..
laska je ten cit, kedy je zena schopna mlcat keby chcela rozpravat a muz je schopny pozerat "seherezadu" i pocas finale majstrovstiev sveta vo futbale/hokeji
takze nehladaj cloveka, co si spali ruku nad svieckou.. ale cloveka, ktory ti tu sviecku kazdy vecer pri spolocnej veceri zapali...
ps: ono hlavne v dnesnej dobe su ludia, muzi i zeny, ktore su kvoli osobnemu zisku schopni spravit vsetko.. i zmrzacit sa ci ublizit si (do urcitej miery) aby tomu druhemu naoko ukazali ako ho "miluju" no pritom im ide v podstate len o jeho "vlastnenie"
mužské slzy su krasne. treba si vážiť muža čo plače kôli žene či deťom. ešte som takeho nestretla ale raz dufam že si ma najde niekto kto bude pre mňa plakať. ale myslim si že mužska laska je uplne inak vnímaná ako tá ženská... prave preto sa do vstahov nejak nehrniem . chlapci asi budu lubiť iba jednu ženu v živote ostatné budu len kratkodobe namotavky . neviem , uprimne povedane v chalanoch sa vobec nevyznám
Jasné, že môžu. Prečo inak by toľkí písali také krásne básne, prečo inak by sa toľko z nich zabilo, lebo by nedokázali zniesť ten žiaľ?
Ale uznávam, že tam nejaký rozdiel môže byť, možno sa u mužov tie city "ťažšie prebúdzajú" alebo čo. Ale často krát počúvam vo svojom okolí o tom, ako muži nie sú voči svojim partnerkám úprimní, alebo ako po iných túžia výlučne z fyzického hľadiska. Túžbu po skutočnej láske a rozprávanie o skutočných citoch stretám veľmi zriedka.
Ja som mal to šťastie alebo nešťastie, že som už stihol ľúbiť dva krát. A podľa mňa to je priveľa - ideálne je len raz a navždy. Žiaľ, nevyšlo to. A pamätám si, čo to bolo. Že by som dal všetko na svete, aby bola moja láska naplnená, aby som nebol zraňovaný, že keby si môžem vybrať mať najväčšiu moc na svete, k tomu všetky bohatstvá sveta, a k tomu všetky baby na svete okrem NEJ, tak by som to v žiadnom prípade nevymenil za to, aby som mohol byť iba s ňou, aj keby som mal žiť v biede.
Pamätám si na ten pocit zúfalstva, keď som si predstavil, ako by môj život vyzeral bez NEJ. Bol to najhorší pocit v živote. A čas po tom rozchode bol najhorším obdobím môjho života.
Ale nakoniec som sa oslobodil. Je to totálne klišé, ale čas lieči všetky rany. Viac alebo menej. Pretože ako povedal básnik:
"Láska je nesmrteľná. Neumiera. Len ide do hrobu.“ Teda nedá sa na všetko ako šmahom prútika zabudnúť a nedá sa ani byť nezaujatý, mať nulové city a pocity voči takej osobe. Nie po skutočnej láske. Ale dá sa byť slobodný. A to som.
@asceticjunkie to čo si zažil sa volá "psia láska" nieje to skutočná láska, tá príde až budeš niekoho skutočne dlho (roky) poznať. Najlepšie v práci a pod.
pochopíš - skús chodiť s daľšiou a potom dalšiou - a nakoniec porovnaj prvý vsťah a tvoju iniciatívnosť v nom, a posledný vsťah - diametrálne rozdiely sú zrejmé. Pochopíš.
laska??.. pche taka blbost... lubil som ale nikdy som nebol lubeny tak mi hovor ze muzi nelubia a potom som sa na to vykaslal na celu lasku uz to proste neriesim a tebe a vsetkym odporucam to iste... teda do doby kym sa rozhodnes zalozit rodinu a mat deti to uz je ine ale aj tak najst lasku v dnesnej dobe je jak hladat zlatu ihlu v kope sena o velkosti namestia
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
95 komentov
„Som šťastná,“ povedala.
Stál som tu a hľadel som na ňu. Boli to iba dve slová, ale boli to slová, aké som ešte nikdy nepočul. Poznal som dosť žien, ale vždy to boli iba povrchné stretnutia, dobrodružstvá, občas zaujímavá hodina, večer vo dvojici, útek pred sebou, pred zúfalstvom, pred prázdnotou. Nechcel som ani, aby to bolo inak, lebo som sa naučil, že človek sa na nikoho nemôže spoľahnúť okrem seba a prípadne na kamaráta. Teraz som si naraz uvedomil, že jestvuje človek, pre ktorého niečo znamenám jednoducho už tým, že som tu a že som šťastný, pretože tu som. Je to láska a je to aj niečo iné. Niečo, pre čo sa oddá žiť. Pre lásku muž nemôže žiť. Pre človeka áno. Chcel som to Pat povedať, ale nemohol som. Ťažko sa hľadajú slová, keď sú naozaj potrebné. A aj vtedy, keď tie pravé slová poznáme, hanbíme sa ich vysloviť. Všetky tieto slová patria do dávnejších storočí. Naša doba ešte nenašla svoje slová pre city. Vie byť iba neviazaná a prostoreká – všetko ostatné je nepravé...
a chlapi sú dáke stroje že nemajú city? -.-
A k tomu spáleniu si ruky hneď na začiatku vzťahu - dôkaz lá-čoho? Ja by som láskou nenazývala to, kedy tí ľudia ešte netušia, ako im to spolu pôjde (a to netušia ani, keď sa poznajú dlhšie, aj keď možno len ja to tak vnímam). Nehovoriac o tej požiadavke samotnej, ja by som sa nešla dokaličiť, lebo on má nejaké zvláštne predstavy o tom, že aj tak len hrám, že s ním chcem byť a nemá žiadnu dôveru voči môjmu citu.
Asi ako @4 .
Príliš pochybuješ, to nerobí dobre
A inak k teme, len raz som bol vo vztahu, kde to velmi nebolo o laske, ale to som mal 15, vtedy clovek aj tak nedokaze lubit. A deticky ani sa nemusite snazit ma presviedcat o opaku, casom si uvedomite, ze to co zazivate okolo lasky ani nechodilo...
A ten tvoj dôkaz lásky myslíš vážne? Takto by si docielila len to, Že by si z dôvery spravila dvojsečnú zbraň...
a inak podľa mňa ty narážaš na takú lásku, že mám frajíra a ten ma ľúbi a blá blá.
ale veď mužská láska je aj keď ma muž ľúbi ako ženu, kamarátku.
a takú pociťujem od dosť mužov. hlavne kedysi som intenzívne od jedného pociťovala. nikdy medzi nami nič nebolo ale ľúbil ma
a môj chlap ma ľúbi. vie mi to povedať, je to vidno a myslím, že keby ma neľúbi tak nie je so mnou. nepotrebujem mu páliť ruku...
byť ľúbená mužom, či už partnerom alebo kamarátom, je najtop!
Ak pociťujem lásku aj ja k tebe a ty vyžaduješ akýkoľvek dôkaz, tak ako ja som vyžadovala spálenie dlane, tak to spravím..
Netvrdím, že 15-16 ročné deti vedia ľúbiť, ale ako vôbec aj vy, od nás starší, viete, že to čo zažívate je láska? Kto kedy a ako definoval lásku? Nie je to len šťastie? Silné priateľstvo? Potreba opory alebo zvláštny druh placeba kedy veríte, že s tým človekom prežijete čokoľvek?... A predsa v podvedomí včšinou kdesi máte zakódované, že to raz skončí..
Tak načo to začínať?
O.O .. inak prajem ti, zažiť lásku. .. potom sa plesneš rukou po čele.. poriadne.
ked uz to tu je o tej muzskej laske proste no
na take dokazy by som sa ti z vysoka vysral. ale mas 15, tak sa pokojne aj v kyseline osprchuj
ja snupnem arzen
@danko-granko ja ťa ľúbim a ty to vieš aj bez dôkazov!
K zvyšku asi len toľko, že netreba toľko generalizovať a pozerať/čítať presladené blbosti.
Chlapi,/muži vedia tiež lubit, neviem prečo by nemali. Možno si len natrafila na tých ktorí to nerobia. Ale tak ja ked vidím mojho partnera tak..na nom proste vidis a citis ze ta lubi...dokazuje mi to a ani o tom nevie...a celkovo povedat niekomu s kým si vo vztahu "urob niečo na dokaz našej lasky" je podla mna hrozne..
Láska je univerzálna pre všetkých od všetkých prejavovaná, má byť založená na dôvere a poznaní... lásku treba dávať nezištne.
Netreba tomu pripisovať vznešenosť ako v nejakom filme o starom anglickom kráľovstve. A chcieť od niekoho spálenie dlane ako dôkaz lásky nie je láska, len sebeckosť. Rovnako je to so sexom, tiež nie je dôkaz lásky to, že chcem, aby som sa chvíľu cítil ako v nebi, pričom tú ženu pripravím o to najcennejšie čo má.
Láska si nepotrebuje niečo vymáhať, už vôbec nie nejak násilne, čo zhorenie dlane je. Láska sa dáva...
Btw, konečne zase dobrá téma na fórum
malo muzov to vie myslim naozaj vysoko, spiritualne milovat.. vsade to pocuvam, vidim..
čo sa týka čisto mužskej strany, tak to môžem okomentovať len subjektívne, podľa seba, pretože každý je originálny jedinec a nemôžem hovoriť za ostatných - ja som síce zaľúbený, ale je to len z mojej strany, takže nemôžem očakávať od dievčaťa, že sa zaľúbi do mňa, jediné, čo jej prajem je to, aby bola šťastná a keď to má znamenať, že jej dám pokoj a nájde si iného, tak to urobím s radosťou, pretože láska podľa mňa znamená schopnosť obetovať sa pre druhého a ľúbiť sa má nežistne, bez akejkoľvek očakávanej "odmeny"
a naco to zacinat? ked nelubis, tak tiez nechapem. ale ked raz budes lubit, bude problem nezacat
ale jasne, ze vedia lubit. len v dnesnej dobe to tak nevyzera,co? mozno by sa ti viac pacilo v nejakom historickom obdobi, kde by muz zene daval kvety a prejavoval uctu, tak aj lasku .. len to materialne vobec nie je zmyslom tej lasky. nezamienaj to. tym dokazom by si znicila vsetko, celu doveru na ktorej sa ta laska buduje.
inak, myslim, ze pokial lasku nezazijes sama, tak tieto vsetky teoreticke veci nikdy nepochopis.
A celkom si sa fakt aj trafila do môjho zmýšľania.
casto este uvidis vseliake podoby lasky. nieco nou bude a nieco sa bude na nu len hrat. ale vsetci vlastne len chcu byt milovani a hladaju sa, tak preto tu je ten chaos
Zažila som a som veľmi šťastná, že som bola jej dôvodom.
Je to krásne.
Viem si predstaviť že v štádiu zaľúbenosti by som si aj ruku nechal spáliť ale to nie je ta pravá láska. V skutočnej láske si nič nepotrebuješ dokazovať. A ver mi že to sa nedá hrať. A to ti hovorím ako niekto, kto má už pomaly 6 ročný vzťah.
dovoľ mi otázku, na základe čoho si dospela k tomu hlúpemu názoru že muži nemilujú? na základe toho že nie si muž, predpokladám, lebo netuším aký iný dôvod by za tým mohol byť. čiže hmm...
a v 16tich robiť takéto závery... zapíš si to do denníčka, nech sa máš o tri-štyri roky na čom smiať, prípadne nech môžeš zistiť že máš veľmi smutný a nešťastný život, ak si to o štyri roky prečítaš a len pokýveš hlavou že "hej, je to tak".
každopádne ani toto by z toho nespravilo pravdivý výrok.
Zachytil som niekde také tvrdenie, na ktorom niečo bude, aj keď za absolútnu pravdu by som ho nevyhlásil: Ženy o láske rozmýšľajú - či je, prečo je, ako veľmi je, ako dlho bude... Muži ju proste len cítia.
Vďaka. Už som to tvrdenie čítala aj ja a po tejto rozprave čo sa tu udiala som už včera veľmi trpko oľutovala svoje myšlienky..
Ono je to však asi všetko o tom, že keď nezažiješ neuveríš, preto tá skepsa.. Ospravedlňujem sa.
@james98
Už sa na ňu dlho chystám.
A nepochybujem o chladnosti žien... Nikdy som nepochybovala. Som živým príkladom, zjavne.
No ak píšeš, že ženy sú rovnako chladné ako muži a ja poznám chladnosť žien, znamená to snáď logicky presne to čo som tvrdila na začiatku, nie?
Zamilovanosť je sebecká (priklad. ten chalan by si nechal spáliť ruku - ale robil by to preto, že chce získať teba - a teda výhody, ktoré tvoja osoba prináša). Láska môže byť sebecká tiež, ale keď je ako píšem, spojená s (nesebeckým) rozhodnutím - to znamená zdám sa iných výhod v prospech niekoho koho milujem... Ako to spoznáš? To je ťažko povedať spočiatku musíš veriť - potom zas veriť a veriť tomu druhému
Pekne si to napísal.
A vidno, že sa v tom vyznáš a máš buď zažité alebo naštudované. Ale myslím, že som práve pochopila rozdiel medzi láskou a zamilovanosťou.
Pôsobivé..
Keď človek neurobí rozhodnutie a prežíva tieto negatívne veci v cykloch - potom je jasné, že sa každý len sťažuje (partner nedokáže splniť predstavy, ktoré má človek - otázka je, odkiaľ prichádzajú tieto "dokonalé" predstavy?). Zrejme aj preto nikde v okolí nevidíš to, čoby si rada videla - a čo ta následne prekvapilo. Ale dúfam, že raz uvidíš.
Ale už som ticho, len som chcel doplniť
Mimochodom, už si sa zamyslela nad tým, prečo Boh neuplácal Evu z hliny, ale stvoril ju z Adamovho rebra?
Muž a žena sú od stvorenia jedno a smerujú k jednému. Sami o sebe sú nekompletní, spolu dosahujú celok.
Je to neuveriteľne úžasné!
A príde mi hlúpe opisovať ženskú lásku, ako ju opisuješ ty (ešte k tomu žena :o )... Láska je potreba pre drvivú väčšinu ľudí, tí, čo tvrdia, že ju nepotrebujú (nech sú akéhokoľvek pohlavia, a na ženy tohto razenia som narazila možno aj viac ako na chlapov ) , tak sú:
a) zatrpknutí; možný dôvod: odveké problémy s naväzovaním vzťahov/komplexy, prípadne sa v minulosti veľmi škaredo popálili...
b) asexuálni; uspokoja sa s čistým priateľstvom bez akéhokoľvek fyzického kontaktu
c) naopak až príliš fyzicky orientovaní; sukničkári - naozaj nemajú tú potrebu, prípadne ľudia, ktorí majú strach "viazať sa", a tak sa radšej neviažu a užívajú si.
d) nevyspelí (čo sa sčasti prekrýva s bodom c. - príslušníci týchto kategórií, prosím neukameňovať ma, vyjadrujem svoj názor :/ )
chlap ked chce iba niečo tak sa z babou zhrá a nechá ju.. ale ked povie lubim ta tak ej to podlamna úprimne.. teda zatial iba takých poznám.. tje moja teoria
Verím mu, že keď mi povedal, že ma ľúbi, tak to myslel naozaj od srdca a úprimne.
aby som sa ešte vyjadril k téme: odmietol by som si spáliť ruku. jedna sviečka dokáže predsa tiež vyčariť atmosféru a kaziť takúto možnosť skuvíňaním nad popálenou rukou, by bolo len na škodu veci.
muzi a zeny sme sice vsetci ludia, ale vo vseobecnosti prezivame veci uplne rozdielne. pominiem teraz fakt, ze sme kazdy rozdielny a mame svoje specifika a skusim sa to genderovo rozdelit.
prezivanie muza a zeny ako take, je zalozene v nasich genoch. zeny su castokrat ovela senzitivnejsie a citlivejsie, muzi zas racionalnejsi a odhodlanejsi. vyplyva to z toho, ze kym zena sa starala hlavne o domacnost a DETI, tak musel v podstate vycitit, ze s nimi nieco nie je v poriadku.
to muz naopak mal chranit a tam si nemohol dovolit "plakat" nad tym co sa stalo,ale sa s prepacenim nas*at a konat!
i preto je zena ta, co potrebuje objatie a citit, ze je muz s nou a ju chrani.. kdezto muzovi staci, ze su spolu/vedla seba a vie, ze je ona v poriadku..
otazka teraz znie.. AKO ZISTIS CI JE TO SKUTOCNA LASKA? preto ze muz place? je kopec muzov, ktori neplacu i ked maju srdce na cimprcampr. je kopec takych ktorym prestane zalezat na sebe lebo stratili jedine na com im zalezalo.. laska sa predsa nedokazuje len skrz bolest a ublizovanie si
ano je to krasna ROMANTICKA - dievcenska - predstava.. ale nic neriesi!
muzi vnimaju veci inak nez zeny. laska je o vzajomnej dovere si. je kopa zien, ktore nechcu uverit alebo si neuvedomuju lasku muza, lebo si ju nejak vysnivali a ich sen sa neplni.. a nie su uz schopne sa toho sna zbavit a byt stastne ze maju milujuceho partnera
takze ked sa chces bavit o skutocnej laske.. tak ta nie je STEREOTYP ani u zien ani u muzov.. citlivost zien nie je laska.. takisto ani odvaha muzov..
laska je ten cit, kedy je zena schopna mlcat keby chcela rozpravat a muz je schopny pozerat "seherezadu" i pocas finale majstrovstiev sveta vo futbale/hokeji
takze nehladaj cloveka, co si spali ruku nad svieckou.. ale cloveka, ktory ti tu sviecku kazdy vecer pri spolocnej veceri zapali...
ps: ono hlavne v dnesnej dobe su ludia, muzi i zeny, ktore su kvoli osobnemu zisku schopni spravit vsetko.. i zmrzacit sa ci ublizit si (do urcitej miery) aby tomu druhemu naoko ukazali ako ho "miluju" no pritom im ide v podstate len o jeho "vlastnenie"
PS: napadla ma k tejto téme ešte jedná vec: Muž sa vždy pýta: Ľúbim ju ?, Neľúbim ju? a Žena sa pýta: Ľúbi ma ?, Neľúbi ma ?
Ale uznávam, že tam nejaký rozdiel môže byť, možno sa u mužov tie city "ťažšie prebúdzajú" alebo čo. Ale často krát počúvam vo svojom okolí o tom, ako muži nie sú voči svojim partnerkám úprimní, alebo ako po iných túžia výlučne z fyzického hľadiska. Túžbu po skutočnej láske a rozprávanie o skutočných citoch stretám veľmi zriedka.
Ja som mal to šťastie alebo nešťastie, že som už stihol ľúbiť dva krát. A podľa mňa to je priveľa - ideálne je len raz a navždy. Žiaľ, nevyšlo to. A pamätám si, čo to bolo. Že by som dal všetko na svete, aby bola moja láska naplnená, aby som nebol zraňovaný, že keby si môžem vybrať mať najväčšiu moc na svete, k tomu všetky bohatstvá sveta, a k tomu všetky baby na svete okrem NEJ, tak by som to v žiadnom prípade nevymenil za to, aby som mohol byť iba s ňou, aj keby som mal žiť v biede.
Pamätám si na ten pocit zúfalstva, keď som si predstavil, ako by môj život vyzeral bez NEJ. Bol to najhorší pocit v živote. A čas po tom rozchode bol najhorším obdobím môjho života.
Ale nakoniec som sa oslobodil. Je to totálne klišé, ale čas lieči všetky rany. Viac alebo menej. Pretože ako povedal básnik:
"Láska je nesmrteľná. Neumiera. Len ide do hrobu.“ Teda nedá sa na všetko ako šmahom prútika zabudnúť a nedá sa ani byť nezaujatý, mať nulové city a pocity voči takej osobe. Nie po skutočnej láske. Ale dá sa byť slobodný. A to som.
muž vie milovať, tú/toho pravého, ak je to naozaj tak