Pokračujem nižšie čiže teraz som po VŠ a mam viacej času kym si najdem pracu . Vzdy som chcel nejako podnikať. Samozrejme kedze mam čas premýšlam no premýšlal som uz počas skoly. Mám aj plány no otázka financii na rozbeh je ťažká. Ako som napísal vyššie banka síce peniaze dá ale aj to dost obmedzene. Mate tiež takýto problem? Že myšlienky aj máte alemáte obavy ako to zafinancovat? Diakritiku odpuste som cez mobil Po dalšie komentáre typu urážať bez rozumu nebudem ani čitať.
@kierkegaard čitaj lepšie. Začať podnikať je najlahšie. Založiš sro alebo si SZČO. Banka ti peniaze dá. Ale otázka je čo bude dalej čiže či vieš na seba zarobiť preto vravim ze začat je najlahšie.
@kofola2000 Je tam je veľa faktorov na ktorých to závisí ako je predmet podnikania, kde budeš podnikať (mesto, dedina ...) a samozrejme tvoja samotná ochota sa tomu venovať ... veľmi všeobecná otázka
Ono, založiť sro je jednoduché, to uznávam. Väčšina si to ale " otestuje " bez týchto formálností (aspoň teda pokiaľ sa nejedná o veľké firmy)
nábytkár robí malé zákazky v pivnici a ked sa mu darí, otvorí si živnosť
automechanik opravuje autá v humne, ked je po tom dopyt otvorí živnosť/založí firmu
nechtárka robí gélové nechty všetkym kamoškám a susedkám, ked sa jej darí, otvorí si salón...
takže veľa z nich nemá strach či pochybnosti, že ako to pofičí
@laurikaaa otvoriť živnosť je ale z právneho hľadiska veľmi nevýhodné.. s.r.o je istejšie v prípade ze sa náhodou nepodarí a tak siahaju na mejetok aj osobný
@kofola2000 V podstate zdieľam tvoj názor, no akurát minule som kdesi čítal také pekné porovnanie (ktoré teraz neviem nájsť). Že vlastne ak nechceš podnikať vo veľkom, tak živnosť je lepšia voľba kvôli poplatkom, odvodom, byrokracii. Čiže vlastne takému automechanikovi ak to robí sám sa viac oplatí živnosť, no a keďže nerobí miliónové joby, tak mu asi nikto nevezme strechu nad hlavou. áá tak
No tak ti poviem, že je toho neskutočne veľa čo treba najskôr povybavovať... neviem čo si študoval ale ak si neštudoval ekonomiku a financie, tak si naštuduj najskôr ako fungujú úrady, dane, odvody, na čo si dať pri podnikaní pozor atď...
Ďalšia vec sú financie, kľudne to môžeš urobiť ako väčšina ľudí a to tak, že budeš mať prácu, ktorou si to budeš financovať a tvoje podnikanie budeš robiť vo voľnom čase... ale aj pri tejto možnosti potrebuješ nejaký väčší balík (zopár tisíc) na začiatok
Tiež potrebuješ nejaký plán, aby tvoje podnikanie nešlo len tak náhodne od buku do buku
Čo sa týka s.r.o. a živnosti, pokiaľ si jednotlivec napr. Stolár, kozmetik tak je to jedno, s.r.o. Je myslím viac papierovačiek, pokiaľ plánuješ firmu s viac zamestnancami tak by som volil s.r.o.
A posledná vec - dávaj si pozor na podnikanie s kamarátmi, lebo je veľká šanca že stratíš kamaráta
O tom by som ti vedel básniť. Prešiel som si od živnosti po eseročku.
Este pocas VS, som zacinal so zivnostou, kedze studenti mali mensie vyhody oproti nestudentom. Na tvojom mieste, by som zacal ako zivnostnik. Najprv musis si urcit, v com si dobry resp. v com by si chcel rozvijat svoje predpoklady. Ja som zacal este ako student na VS, zivnost a neskor eserocka. Riadit eseorcku je zlozitejsie oproti zivnosti. Sam bez znalosti ucto, by som bol strateny. Este lepsie, ze som mal ucto na skole. Ja som sice mal nejake peniaze, ale po case som si zobral studentsky grant, teraz uz neviem kolko sa dava. Zadlzit sa u banky je najvacsia somarina. Prehnane uroky a to som ja nechcel. Postupom casu, ti podnikanie na Slovenskh pride ako malina. dam ti jednu radu, zameraj sa na 100% na marketing.
Ja pri podnikani som prevadzkoval rozne siete pre zviditelnenie sa. Mal som rozne stranky, kde chodi vela ludi. Najvacsiu cast som orientoval na marketing. Malo co som daval na reklamy na FB a google atd. Zacinal som pracovat na reklame a postupom casu som zapojil biznis. Teraz je veeelmi lahke rozbehnut biznis. Na Slovensku je to malina oproti zahraniciu. Ak chces sro, na tvojom mieste by som si ju kupil bez dlhu. Ak chces prevadzkovat dajme tomu eshop, ak nechces zacat od nuly, kup si ho. Ak chces byt obuvnik, postaci ti zivnost. Najlepsie zacat pocas skoly. Aj neziskovka je dobra vec, hlavne si o nej precitaj. Teraz som pocul aj o 1€ eserocke. Pozistuj si.
Aj ja som sa bal o peniaze, ci to vyjde. Toto bolo u mna tazisko, pri zacati. Ja som bol typ, ze rychlo a rychlo sa dostat na vrchol. Zrazu pozeram na faktury a v evidencii, ze som este stale v minuse. Je to boj, ale postupne sa da.
Ak studujes este, zober studentsky grant, pozicku.
Ako pises, ze pozicku daju vzdy a hocikomu. Nwm uz ako to funguje na SVK, ale vo FR musis riadne dolozit prijem resp. rucit. Vo FR su prisnejsie poziadavky, kedze ceny su tu vyssie a pozicky sa hýbu od vysokych sum.
@kofola2000 to, že založíš živnosť a dostaneš prachy od banky ešte neznamená, že podnikáš... @Bordeauxfr to zhrnul veľmi dobre... a máš vôbec šajnu, v akej oblasti chceš podnikať, čo chceš robiť? A si si naozaj istý, že ti banka peniaze dá?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
12 komentov
nábytkár robí malé zákazky v pivnici a ked sa mu darí, otvorí si živnosť
automechanik opravuje autá v humne, ked je po tom dopyt otvorí živnosť/založí firmu
nechtárka robí gélové nechty všetkym kamoškám a susedkám, ked sa jej darí, otvorí si salón...
takže veľa z nich nemá strach či pochybnosti, že ako to pofičí
Ďalšia vec sú financie, kľudne to môžeš urobiť ako väčšina ľudí a to tak, že budeš mať prácu, ktorou si to budeš financovať a tvoje podnikanie budeš robiť vo voľnom čase... ale aj pri tejto možnosti potrebuješ nejaký väčší balík (zopár tisíc) na začiatok
Tiež potrebuješ nejaký plán, aby tvoje podnikanie nešlo len tak náhodne od buku do buku
Čo sa týka s.r.o. a živnosti, pokiaľ si jednotlivec napr. Stolár, kozmetik tak je to jedno, s.r.o. Je myslím viac papierovačiek, pokiaľ plánuješ firmu s viac zamestnancami tak by som volil s.r.o.
A posledná vec - dávaj si pozor na podnikanie s kamarátmi, lebo je veľká šanca že stratíš kamaráta
vyser sa na to, to ti hovorím ako niekto kto podniká už nejaký piatok a darí sa mu.
Este pocas VS, som zacinal so zivnostou, kedze studenti mali mensie vyhody oproti nestudentom. Na tvojom mieste, by som zacal ako zivnostnik. Najprv musis si urcit, v com si dobry resp. v com by si chcel rozvijat svoje predpoklady. Ja som zacal este ako student na VS, zivnost a neskor eserocka. Riadit eseorcku je zlozitejsie oproti zivnosti. Sam bez znalosti ucto, by som bol strateny. Este lepsie, ze som mal ucto na skole. Ja som sice mal nejake peniaze, ale po case som si zobral studentsky grant, teraz uz neviem kolko sa dava. Zadlzit sa u banky je najvacsia somarina. Prehnane uroky a to som ja nechcel. Postupom casu, ti podnikanie na Slovenskh pride ako malina. dam ti jednu radu, zameraj sa na 100% na marketing.
Ja pri podnikani som prevadzkoval rozne siete pre zviditelnenie sa. Mal som rozne stranky, kde chodi vela ludi. Najvacsiu cast som orientoval na marketing. Malo co som daval na reklamy na FB a google atd. Zacinal som pracovat na reklame a postupom casu som zapojil biznis. Teraz je veeelmi lahke rozbehnut biznis. Na Slovensku je to malina oproti zahraniciu. Ak chces sro, na tvojom mieste by som si ju kupil bez dlhu. Ak chces prevadzkovat dajme tomu eshop, ak nechces zacat od nuly, kup si ho. Ak chces byt obuvnik, postaci ti zivnost. Najlepsie zacat pocas skoly. Aj neziskovka je dobra vec, hlavne si o nej precitaj. Teraz som pocul aj o 1€ eserocke. Pozistuj si.
Aj ja som sa bal o peniaze, ci to vyjde. Toto bolo u mna tazisko, pri zacati. Ja som bol typ, ze rychlo a rychlo sa dostat na vrchol. Zrazu pozeram na faktury a v evidencii, ze som este stale v minuse. Je to boj, ale postupne sa da.
Ak studujes este, zober studentsky grant, pozicku.
Ako pises, ze pozicku daju vzdy a hocikomu. Nwm uz ako to funguje na SVK, ale vo FR musis riadne dolozit prijem resp. rucit. Vo FR su prisnejsie poziadavky, kedze ceny su tu vyssie a pozicky sa hýbu od vysokych sum.
To len tolko, trochu som sa rozpisal.
Good Luck.