Nase zemepisne znalosti, alebo hlavne mesto Nemecka
Oddychujem po tazkom dni za compom na intraku, ked tu zrazu niekto klope na dvere: kamoska ,potrebuje pozicat atlas. Tak sa jej zo srandy pytam, ci si ide nastudovat hlavne mesto Nemecka. Miesto rehotu som na jej tvari uvidel len maly usmev a pocul slova:
Ja si za toho ďasa neviem zapametat hlavne mesta ucili sme sa v skole, brat sa ma pokusal naucit, dokonca 10 rocna sesternica A nic proste zapametam si vsetko len nie hlavne mesta.
No myslim si, ze je to dost a dost chabe. to tam hore to poznam este zo zakladnej skoly.
A zasa je to vyzitka aj tych studentov. Aspon clovek vie ako sa kto kde presadil. Nechem tim povedat, ze ti ktori to nevedeli su jebnuty a dostali sa na VS len cez uplatky.
6. hlavne mesto portuglaska je asi Lisabon ale ci to je pravda to neviem.
A zasa k tim studentom este. Zasa zalezi aj na tom aka vyska to je. Ale to patri k vseobecnym vedomostiam, takze to neplati. ubohe jednoducho
To sú fakt blbý vysokoškoláci. Dostať sa na VS a nevedieť také základy. Berlín, Bern, Reykjavik (neviem či som to správne napísal, a Paraguaj je Asuncion.
musim tiez uznat, ze je to tragicke, kedze maturujem z geo a patrila som k najlepsim na seminari, videla som, ze aj maturanti z geo velakrat nevedia zakladne veci
a co poviete na to, ked clovek nevie na velkej mape sveta ukazat afriku? a vyhovorka: "ja to na tejto mape neviem najst!
myslim ze rozdiel je v tom, ze my nevieme niektore hlavne mesta (no napr ja nie som v geogre dobry ale vedel som vsetky) a americania nevedia ani len staty. povies im "madarsko" a oni sa zacnu smiat ze to znie v ich jazyku ako slovo "hladny" alebo "turecko" ako "moriak" a su z toho uplne vedla alebo dojdu a ukazu na australiu ze toto je usa...
Myslim, ze vela zalezi aj na uciteloch.Na strednej sme mali fakt "skveleho" profaka, co nas nic nenaucil. Z nasej triedy siel z geografie na maturitu len jeden chlapec a toho to fakt bavilo. Takze asi tak
Ale podľa mňa si vybrla blbú skupinku ľudí a malá rôznorodosť tiež... mal si ich skusit aspson sto
Ale zas nie sme na tom najhoršie, no to je tým, že sa všetko len učíme na chvíľu, kým to od nás žiadajú a zas zabúdame. ALe hlavné mestá aspoň v Europe by sme mohli poznať.
Jediné čo som sa za celých tých 7 rokov na geografií naozaj naučila bolo, že sa neoplatí bifľovať sa informácie ako "v štáte X v roku Y napadlo v priemere Z mililitrov mesačne" (To myslím smrteľne vážne, tento druh informácií sme sa učili celých 7 rokov - resp. geograf nám celé hodiny diktoval more poznámok s množstvom takýchto zbytočných informácií a chýb na ktoré keď ho začal spolužiak upozorňovať, tak mal náhle o stupeň horšiu známku na vysvedčení a potom písomka bola - píš čo vieš na tému "Afrika" a hodnotenie bolo podľa mňa na základe mena a jeho nálady)
A je to smutné ale z týchto základných vedomostí z geografie si pamätám ledva hlavné mestá štátov Európy... (keďže iné štáty než Európu sme ani nepreberali)
švajčiarsko by som nevedel ani tipnúť (to je asi pokročilou hodinou, lebo niečo mi behá po mysli)
ale Islandu by som vedel
kurním, toho švajčiarska.... nechcem podvádzať... idem trápiť bunky... kua, nespomínam, hlavňe že sa tak spolužiak narodil.... teraz sa bojím aj pozrieť do mapy lebo keď pozriem čo to je za mesto tak sa tak tresnem do hlavy že °no jasnééé° že sa 4 krát prevrátim na stoličke...
hmm, ako tak kukám po gooogle earth, akosik ho ani neviem nájsť
áááh jasne, už mám, heh, hm, Bern, no to by som nevedel aspoň som sa vyhol štvoritému saltu
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
25 komentov
Ale Nemecka a Svajciarska viem
Rejkjavik, to znie tak krasne
A zasa je to vyzitka aj tych studentov. Aspon clovek vie ako sa kto kde presadil. Nechem tim povedat, ze ti ktori to nevedeli su jebnuty a dostali sa na VS len cez uplatky.
6. hlavne mesto portuglaska je asi Lisabon ale ci to je pravda to neviem.
A zasa k tim studentom este. Zasa zalezi aj na tom aka vyska to je. Ale to patri k vseobecnym vedomostiam, takze to neplati. ubohe jednoducho
a co poviete na to, ked clovek nevie na velkej mape sveta ukazat afriku? a vyhovorka: "ja to na tejto mape neviem najst!
takí ľuďia by sa za seba mohli hanbiť alebo sa radšej zakopať...
Ale podľa mňa si vybrla blbú skupinku ľudí a malá rôznorodosť tiež... mal si ich skusit aspson sto
Ale zas nie sme na tom najhoršie, no to je tým, že sa všetko len učíme na chvíľu, kým to od nás žiadajú a zas zabúdame. ALe hlavné mestá aspoň v Europe by sme mohli poznať.
Jediné čo som sa za celých tých 7 rokov na geografií naozaj naučila bolo, že sa neoplatí bifľovať sa informácie ako "v štáte X v roku Y napadlo v priemere Z mililitrov mesačne" (To myslím smrteľne vážne, tento druh informácií sme sa učili celých 7 rokov - resp. geograf nám celé hodiny diktoval more poznámok s množstvom takýchto zbytočných informácií a chýb na ktoré keď ho začal spolužiak upozorňovať, tak mal náhle o stupeň horšiu známku na vysvedčení a potom písomka bola - píš čo vieš na tému "Afrika" a hodnotenie bolo podľa mňa na základe mena a jeho nálady)
A je to smutné ale z týchto základných vedomostí z geografie si pamätám ledva hlavné mestá štátov Európy... (keďže iné štáty než Európu sme ani nepreberali)
Pojem hlavne mesta som naposledy pocul na strednej... Ak treba najdem ich za 15 sekund. Totalne zbytocne informacia pre mna.
na zakladnej sa uci pocitat mierka mapy. Som zvedavy, kolky by ju vedeli vypocitat... A nejaku smiesnu ulohu 2 rovnice o 2 dvoch neznamych bezsance...
Ale si pamatam biologiu. Preco ze niekto nevie toto co vy tak uz je ... ?
tiež som vyfučaný, Nemacka by som dával Mníchov
švajčiarsko by som nevedel ani tipnúť (to je asi pokročilou hodinou, lebo niečo mi behá po mysli)
ale Islandu by som vedel
kurním, toho švajčiarska.... nechcem podvádzať... idem trápiť bunky... kua, nespomínam, hlavňe že sa tak spolužiak narodil.... teraz sa bojím aj pozrieť do mapy lebo keď pozriem čo to je za mesto tak sa tak tresnem do hlavy že °no jasnééé° že sa 4 krát prevrátim na stoličke...
hmm, ako tak kukám po gooogle earth, akosik ho ani neviem nájsť
áááh jasne, už mám, heh, hm, Bern, no to by som nevedel aspoň som sa vyhol štvoritému saltu
prečo by mal vysokoškolák vedieť hlavné mesto čo i len nemecka? Keď to nieje jeho odbor tak prečo?