Čo študujete na VŠ, ak ste v ničom nevynikali, na prírodné vedy rovno zabudnime, baví ma angličtina a sem-tam dejepis a to je tak všetko. Maturujem SJL, ANJ, DEJ a NAS (Náuka o spoločnosti). Neverím, že som sama, čo nevie, čo so životom, keď nemá na nič t
skombinuj to archeologia... vyuzijes anglinu ak budes sikovna a aj dejak... v krakowe je zevraj fajn ...nad tym som kedysi rozmyslal ...ale dako som z toho totalne zisiel casom
u mňa to bolo skôr nejako tak, že mňa bavilo všetko a zároveň nič, takže som tiež vôbec nevedela, čo so sebou a čo ísť študovať... nakoniec som si vybrala odbor, ktorý ma ako celok nebavil, ale keď si vezmem, že to bola matika, fyzika a chémia v kope, tak som vlastne študovala to, čo ma bavilo - ale aj tak, čo ma bavilo študovať. pracovať s tým je druhá vec a to je zas to, čo si 18-ročné ešte v podstate decko neuvedomuje pri výbere vysokej školy. zamestnala som sa úplne mimo odboru a práca ma baví.
ale aby som to skrátila, načo vôbec chceš ísť študovať VŠ, ak ani nevieš, čo by si študovala? choď radšej makať a keď budeš mať jasnejšie, potom si tú výšku dorob... alebo choď študovať jazyky ak ťa bavia (anglina alebo anglina + niečo), dnes už je aj tak pomaly jedno, z čoho ten titul vlastne máš...
Tvl trepať sa na vysokú len aby človek nemusel pracovať. Keby si tak radšej šla zbierať skúsenosti a použila net, hľadala si pracovné ponuky atd tak by si lepšie urobila než sa trepať na VŠ ktorú ti tu niekto poradí len aby to nevyzeralo že doma vylehuješ iba..
@unspoken nad archeológiou som sa zamýšľala ešte minulého roku, ale asi to bude hovadina pretože kde to tu využijem? a bude to nuda asi pre mňa ..a čo nakoniec študuješ? @h8u zase s učením to netreba preháňať, ale hej som dobrá žiačka, s učením nemám problém, ale zase nechcem presedieť nad knihami 5 rokov, niečo stredne ľahké
Som PRESNE v rovnakej situácií ako ty. Tiež idem na gympli maturovať z toho istého. A bavia ma len predmety s ktorých idem maturovať. Strašne som chcela byť psychiatrička, ale na medicínu musím vedieť chémiu a to je pre mňa selé zle. Ja ale nejdem na výšku momentálne. Najprv si idem do zahraničia našetriť nejaké peniažky a potom sa vrátim a popri materskej chcem ísť externe a zvažujem odpory : Verejná správa ALEBO psychológia ALEBO politológia
@kittan tak ono je celkom problém si aj nájsť nejakú brigádu, kedže mám gympel a nikdy som nič nerobila, čiže ťa ani za upratovačku pomaly nezoberú (vlastná skúsenosť) a zase nie je to tak, niečo už vybraté mám, iba som chcela počuť nejaké nové názory @nicolkaa rovno knihovníčka @h8u nooo, pedagogiku si asi dám, lebo by ma to aj bavilo, ale odradzuje ma tá dnešná drzá mládež a plat, ešte som rozmýšľala nad prekladateľstvom, ale bojím sa, že sa tam nedostanem :S a kombinácia angličtina+ niečo nie je žiadna výhra
@janullkaa preco hovadina? myslim ze je to zaujimave ak by si vedela na ake obdobie by si sa chcela zamerat by si mohla precestovat aj kopec krajin a vyskusat zaujimave veci...mozno studium je nuda ale prax ne ..no na slovensku to asi nevyuzijes aj ked mozes robit sprievodkynu v podstate to nadvezuje na cestovny ruch..ale najlepsie s tym ist do sveta ...
siel som na ekonomicku pretoze kazdy v dnesnej dobe musi na vysoku teda vdaka tlaku od rodicov samozrejme ale nechal som to a odisiel zo svk zopar rokov sa hladal a teraz skusam urobit zachranara zo seba
@paulieevans ja som vedela, že nemožem byť jedina, ktorá je v takejto situácii no, psychológia aj mňa zaujala, ale zase mi tam bude treba nejakú tú chémiu a druhá vec, je ich veľa a ľudia ich zas až tak nevyhľadávajú, si myslím
a tá politológia, tiež nič pre mňa, politika nie je moje gusto a sociálna práca, neviem to je len také, úradníčka..no držim ti prsty
@paulieevans ak sa ti môžem do toho zamiešať, choď na tú verejnú správu... politológia je z tej kategórie zbytočných humanitných odborov a študenti psychológie spravidla sami psychiatra potrebujú... aj keby si sa nezamestnala priamo v odbore sa na verejnej správe môžeš dosť naučiť do praktického života a budeš dobrá na hocijakú administratívnu robotu
@unspoken no a tú sprievodkyňu by som hádam mohla robiť aj keby som len jazyky vyštudovala, snáď máme kaštieľ v dedine, takže flek by som už mala
mňa naši tlačili do ekonomiky/účtovníctva, ale keďže ledva prechádzam z matiky, tak to vzdali ..ooo záchranár tak to je paráda, nech sa darí @h8u ale zas ja neviem spievať, ani výtvarné, ani hudobné nadanie tí stredoškoláci by mi aj vyhovovali na druhej strane @kitty7 no ešte, čo to vygooglim, lebo chcela som aj niečo s ľudmi, ale nie takú sedavú robotu v kancli, vďaka
@janullkaa diik....ty sa hlavne nestresuj rozhodnutiami a neboj sa popripade nechat vysoku zmenit ju alebo skusit zit aj inak niekedy ludia fakt potrebuju viacej casu kym pridu na to co naozaj chcu
@18 uvidíš, ale ja som mimochodom druhý stupeň ani nedokončila a som tak šťastná-prešťastná, lebo by som sa asi zbláznila do štátnic. inak ja s ľuďmi robím a sedieť v práci veľmi nestíham
@paulieevans určite najlepšia voľba... ja som VS mala len okrajovo na mojej výške, neznášala som to, ale praktické to teda určite je...
co su tvoje konicky? co rada robis vo volnom case? citas vela a rada, alebo si skor prakticky clovek? vies si predstavit ist studovat mimo SR?
daj trochu viac info a mozno ti tu niekto aj normalne poradi
@paulieevans meh, pozri niekomu sa nepáčia šikŕoké sukne, mne sa nepáči toto. to je oveľa dalekosiahlejší problém, už len to, že na gymnazium v sucastnoti ide hockto, pred tým to bola škola, ktorá bola stavaná na to, aby sa odtial slo na vysku ale slo tam ovela menej ludi, ze jo. a vzdy su moznosti. takto akurát tak bude dalsich 5 rokov bude studovat nieco, co ju nebude nejak bavit a poto msa bude divit, ze sa nie je schopna zamestnat. uz ani vyska ti nepomoze ked nevies co s tym chces a nesnazis sa o to popri studiu. ale sak, your choice, chápem že sú dôvody prečo na tú výšku v tejto situácii ísť, len proste, v poslednej dobe som počula pár divných prípadov akože idem na výšku lebo medveď tak som na to pomerne citlivá už. asi ako ked sla jedna baba na odbor podla toho kde este boli ootvorene prijimacie konania lebo si na nejaku vysku spomenula v marci.
Ja neviem ľudia, vy sa tu tak pozastavujete všetci nad tým, že chce niekto študovať a nevie čo :ehm:
Ja som napríklad v rovnakej situácii, zaujíma ma istým spôsobom všetko, no nič ma nebaví dostatočne na to, aby som tým zabila najmenej 5 rokov života. Ale na vysokú školu chcem ísť, pretože po ôsmych rokoch na gymnáziu by som sa konečne chcela niečo naučiť, nielen mať všeobecné poznatky zo všetkého a v podstate nevedieť vôbec nič.
Nechcem ísť robiť, lebo na to nie som duševne ani nijak inak pripravená a naozaj výšku mať chcem. No neviem sa rozhodnúť a takých ľudí je veľa, tak si myslím, že by bolo na mieste, keby ste tí, ktorí ste mali to šťastie, že ste od 13 rokov vedeli, čo chcete od života a vyšlo Vám to, nehodnotili, či niekto iný má alebo nemá študovať.
asi najviac záleží od toho čo ty sama chceš
kým nebudeš vedieť čo chceš robiť nebudeš vedieť aú školu si vybrať, alebo či ju vôbec potrebuješ
možno si daj rok pauzu, skús nejaké zamestnanie, aj viac ako jedno, hľadaj sa a potom sa rozhodneš času máš kopu
hoho, som na tom úplne rovnako...Vo všeobecnosti ma nič nebaví ale som ochotná isť študovať hocičo čo nie je totálna kokotina. Na všetko som " nadaná " na všetky predmety
všetky mi idú +- rovnako
@jasmiine každá žena je iná. ja som sa v osemnástke zvládla osamostatniť od rodičov a verím, že by som zvládla aj toto. Poznám týpka čo vychováva 2 deti, pracuje na 2 pozíciach v 2 zamestnaniach a popritom externe študuje vysokú,... ja aj strednú študujem externe, nejakých skúšok a stiesnených termínov sa nebojím a okrem toho verejná správa nie je medicína, že by som to nezvládla
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
42 komentov
ale aby som to skrátila, načo vôbec chceš ísť študovať VŠ, ak ani nevieš, čo by si študovala? choď radšej makať a keď budeš mať jasnejšie, potom si tú výšku dorob... alebo choď študovať jazyky ak ťa bavia (anglina alebo anglina + niečo), dnes už je aj tak pomaly jedno, z čoho ten titul vlastne máš...
@h8u zase s učením to netreba preháňať, ale hej som dobrá žiačka, s učením nemám problém, ale zase nechcem presedieť nad knihami 5 rokov, niečo stredne ľahké
@nicolkaa rovno knihovníčka
@h8u nooo, pedagogiku si asi dám, lebo by ma to aj bavilo, ale odradzuje ma tá dnešná drzá mládež a plat, ešte som rozmýšľala nad prekladateľstvom, ale bojím sa, že sa tam nedostanem :S a kombinácia angličtina+ niečo nie je žiadna výhra
siel som na ekonomicku pretoze kazdy v dnesnej dobe musi na vysoku teda vdaka tlaku od rodicov samozrejme ale nechal som to a odisiel zo svk zopar rokov sa hladal a teraz skusam urobit zachranara zo seba
a tá politológia, tiež nič pre mňa, politika nie je moje gusto a sociálna práca, neviem to je len také, úradníčka..no držim ti prsty
mňa naši tlačili do ekonomiky/účtovníctva, ale keďže ledva prechádzam z matiky, tak to vzdali ..ooo záchranár tak to je paráda, nech sa darí
@h8u ale zas ja neviem spievať, ani výtvarné, ani hudobné nadanie tí stredoškoláci by mi aj vyhovovali na druhej strane
@kitty7 no ešte, čo to vygooglim, lebo chcela som aj niečo s ľudmi, ale nie takú sedavú robotu v kancli, vďaka
@janullkaa psychológov je dnes sakra veľa, to je pravda, a netreba tam chémiu pokiaľ viem, iba biológiu
@paulieevans určite najlepšia voľba... ja som VS mala len okrajovo na mojej výške, neznášala som to, ale praktické to teda určite je...
daj trochu viac info a mozno ti tu niekto aj normalne poradi
Ja som napríklad v rovnakej situácii, zaujíma ma istým spôsobom všetko, no nič ma nebaví dostatočne na to, aby som tým zabila najmenej 5 rokov života. Ale na vysokú školu chcem ísť, pretože po ôsmych rokoch na gymnáziu by som sa konečne chcela niečo naučiť, nielen mať všeobecné poznatky zo všetkého a v podstate nevedieť vôbec nič.
Nechcem ísť robiť, lebo na to nie som duševne ani nijak inak pripravená a naozaj výšku mať chcem. No neviem sa rozhodnúť a takých ľudí je veľa, tak si myslím, že by bolo na mieste, keby ste tí, ktorí ste mali to šťastie, že ste od 13 rokov vedeli, čo chcete od života a vyšlo Vám to, nehodnotili, či niekto iný má alebo nemá študovať.
kým nebudeš vedieť čo chceš robiť nebudeš vedieť aú školu si vybrať, alebo či ju vôbec potrebuješ
možno si daj rok pauzu, skús nejaké zamestnanie, aj viac ako jedno, hľadaj sa a potom sa rozhodneš času máš kopu
všetky mi idú +- rovnako
Odíď do zahraničia, vráť sa o 1-2 roky a potom už budeš vedieť, čo chceš...