Mám starch zo vzťahov. Z blízkych vzťahov. Ale zároveň sa cítim veľmi osamelo, no neviem si tie vzťahy kvôli strachu vybudovať. Strávila som 2 roky v sekte, kde som zažívala dosť psychické násilie a aj na mńa ľudia tlačili a manipulovali ma hlavne v tejto oblasti, pretože vedeli, źe tu som zraniteľná. Zakazovali ma baviť sa s ĺuďmi, čo som doposial poznala, prenasledovali ma a nútili mi vzťahy, kde si ma ľudia nevážili a využívali ma a nedovolili mi z nich odísť Keď zistili, že už tam nechcem byť a nedá sa mnou manipulovať viac, tak ma odkopli a takto som prišla o 3-ročné vzťahy. Ľudia, čo sa predtým správali ako priatelia mi zrazu vraveli, ako so mnou nechcú mať nič spoločné, že som najhorší človek, akého stretli a že som nemožná a nič nedokážem. Takto som prišla o 3 osoby, čo o mne 3 ROKY vedeli skoro všetko. Bola jedna osoba, s ktorou som sa bavila aj po odchode – nepatrila k tej sekte, iba si tým tiež prešla a odišla. A pred pár dňami som sa dozvedela, že celý náš vzťah hrala a bola falošná a že ma vlastne v živote nechce a trpí, že sa so mnou musí baviť (pritom mi stale hovorila, ako ma má rada a teší sa na mňa a neviemčo…)
Čo mám robiť, aby som bola znovu schopná budovať si vzťahy? Áno, už myslím, že budem fakt opatrná, ale problém je, že to nejde ani tak. Proste nedokážem ísť do väčšej hĺbky ako známosti a občasné porozprávanie o tom, ako sa nám darí.
So vzťahmi je to zložité. Keď ich chceš neprídu, alebo si z núdze vybuduješ niečo falošné, čo ten druhý ani nebude brať rovnako ako ty. Keď ich máš tak ti zas mnohokrát začnú prekážať...
Úprimne ale neviem čo ti poradiť. Sústreď sa najprv na seba. Osamelosť je bolestivá ale klam zničujúci.
Ja si napríklad v momentálnej etape života dokážem nové vzťahy vytvárať len cez prácu a mnoho z tých ktoré som mal som opustil. Potrebu blízkeho vzťahu vlastne nemám. Mozno je to u teba o zvyku. Predsalen v sektach sa buduju o dost hlbsie vztahy a tak je clovek zvyknuty na nieco ine ako mimo nich. Myslim ze malo ludi ma viac ako jedneho cloveka ktoremu sa dokaze otvorene tvarou v tvar zdoverit. Praveze mam skor pocit, ze takto sa lahsie ludia otvaraju cudzim osobam ako niekomu kto ich dobre pozna.
ah jaj nechapem ludi ktori sa nechaju na toto naverbovať... resp. skôr nechapem prečo hladaju medzi vysokoškolákmi. Je to predsa ta najrozumnejšia vrstva, tá sa na to predsa nedá. Ale potom som si spomenul na niektorých mojich spolužiakov zo strednej, a nejakých ďalších ľudí... a bolo mi to jasné. Aj keď nemajú veľký prírastok, je to jediný ktorý môžu mať.
nechaj si na to čas... je úplne normálne, že to po tých zážitkoch nejde, že to nevieš, a v princípe nezáleží na tom, ako dlho to už trvá, hlavne aby si vedela, že je to pochopiteľné a ok. viem si predstaviť, že ti to chýba, ale zrejme ti tvoja psychika dáva najavo, že ešte nie je ready. ono to príde, nie je to nezvratné... začneš dôverovať ľuďom v rodine, potom ľuďom ktorých dlhšie poznáš, a potom sa to zlepší časom určite
Ťažko, veľmi ťažko sa zbavíš návodu, ktorý ti tento život a to čím si si prešla spôsobil. Určite by si nemala byť sama, ale musíš sa naučiť byť sebou, pretože toto ti bolo upierané. Ľahko s týmto návodom nájdeš rovnakých ľudí a spadneš opäť do toho istého, ľahko ťa niekto zmanipuluje a len tak to všetko nepôjde. Ale interakcia s ľuďmi je to, čo práve v tomto okamihu potrebuješ. Budeš podozrievavá, budeš mať strach a ak sa ti to v prvých pokusoch nepodarí, tak to budeš chcieť vzdať, ale vyskúšaj. Návody sú niečo, čoho sa len veľmi ťažko človek zbaví. Teraz potrebuješ pochopiť prečo sa to všetko stalo a aj to, že možno máš na tom určitý podiel. Treba to skúšať, ale možno to nebude trvať týždeň, možno nie mesiac, ale dá sa to. No nemôžeš mať na seba privysoké nároky a chcieť to hneď. Možno to budú roky neustálych pokusov, skúšok, vzletov a následných sklamaní, ale ak pochopíš a nájdeš v tom práve to, čo v tom nájsť máš, tak to dokážeš. Trošku mi pripomínaš Hviezdu s ktorou sa rozprávam. Aj ona zažila niečo podobné a tiež má podobný problém. Ja ti poradím len jedno - nedaj na žiadne rady. Riaď sa výlučne tým, čo cítiš, svojim šiestym zmyslom a rozhoduj sa výlučne sama za seba. To ti musí v začiatkoch stačiť. Dôveru k ľuďom nezískaš na základe interakcie ale tým, že pochopíš to, čoho sa tak veľmi bojíš. Vždy je to strach z bolesti a so sklamania, ktoré by mohlo opäť prísť. Ale ešte tu nie je a toto keď pochopíš, tak ti to odhalí novú cestu.
@Majmarad veľmi ti ďakujem za to, čo si povedal, proste hej, ten "návod" sa stále vracia, tie veci, čo do mňa boli hustené. Že nemôžem mať muža nekresťana. že keď sa do 22 nevydám, tak ostanem navždy sama. Že pokiaľ s niekym nechodím, nemám právo s tým človekom hovoriť viac ako raz týždenne. A tak ďalej a tak poobne. Nedá sa toho akoby zbaivť, nech robím čokoľvek, je to také kvantum vecí, že mnohé si ani neuvedomujem. Sú len proste v podvedomí. Problém, ktorý však riešim je,že to už trvá rok a pol. Rok a pol každý jeden deň. Niekedy som odpísaná na hodiny a neviem nič robiť, lebo môj mozog úplne skrachuje a rieši čo sa to stalo a čo z toho je pravda a ako ďalej a budím sa z nočných môr a tak podobne. Už akoby nevládzem ďalšie roky. Proste Nevládzem ostať tam, kde som už ani pol roka fakt. Preto tak veľmi hľadám spôsob ako z toho von a ako do normálneho života. Je to unavujúce, vyčerpávajúce, frustrujúce a na zbláznenie.
áno, žiadne návody a poradím ti to čo mne vyšlo - nechci žiadny vzťah, nič, všetci mi dajte pokoj ! toto si povedz a garantujem že na teba pôjdu ludia ako na lep.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
12 komentov
Čo mám robiť, aby som bola znovu schopná budovať si vzťahy? Áno, už myslím, že budem fakt opatrná, ale problém je, že to nejde ani tak. Proste nedokážem ísť do väčšej hĺbky ako známosti a občasné porozprávanie o tom, ako sa nám darí.
Úprimne ale neviem čo ti poradiť. Sústreď sa najprv na seba. Osamelosť je bolestivá ale klam zničujúci.
Ja si napríklad v momentálnej etape života dokážem nové vzťahy vytvárať len cez prácu a mnoho z tých ktoré som mal som opustil. Potrebu blízkeho vzťahu vlastne nemám. Mozno je to u teba o zvyku. Predsalen v sektach sa buduju o dost hlbsie vztahy a tak je clovek zvyknuty na nieco ine ako mimo nich. Myslim ze malo ludi ma viac ako jedneho cloveka ktoremu sa dokaze otvorene tvarou v tvar zdoverit. Praveze mam skor pocit, ze takto sa lahsie ludia otvaraju cudzim osobam ako niekomu kto ich dobre pozna.
Btw tak by som im zpráskal tie gebule duté, kto toto vymyslel !