Minule som sa tak s kamošom rozprával a ani neviem na aku temu prišlo, ale spýtal sa ma, či by som niekoho zabil, ak by som tým mohol zachrániť niekoho iného.
Urobili by ste to? Teda dokázali by ste zabiť pre záchranu iného?
keby mám na výber napr či umre môj brat alebo mám zabiť cudzieho človeka čo o nom nič netuším tak samozrejem asi by som mal nejakú dilemu morálnu ale ku koncu by som ho odrovnal hned
to zavisi od toho, ake dosledky by zabitim ktoreho vznikli, pripadne od spolocenskej prospesnosti. ak by som sa musel rozhodnut pre jedneho, bez moznosti inej volby, volil by som podla tohto. ak by bol vo volbe zastupeny clen rodiny/iny mne blizky clovek, tam by som, zial (v zmysle kantovskej tradicie), musel volit blizkeho cloveka.
Neviem - ešte som sa do podobnej situácie nedostal.
Ale ak by mi išlo o život tak určite a tak isto ak by existovali možnosti - ak zabijem človeka tak zachránim veľa ľudí. V tom prípade určite áno.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
celkovo je to ale prilis hypoteticke a vzdialene, pretoze ine je byt ucastnikom takej volby bezprostredne a ine len takto o tom polemizovat.
Ale ak by mi išlo o život tak určite a tak isto ak by existovali možnosti - ak zabijem človeka tak zachránim veľa ľudí. V tom prípade určite áno.