@Diduska125 typicky nevyspele male decko si mysli ze je lepsia lebo...???...lebo je to NOKIA! Ked som videl odkaz potesil som sa tomu, reku si o tom `dobrom` mobile nieco precitam... avsak ako som zbadal www.ORANGE.sk... bolo mi jasne ze som sa zmylil a radost zo mna opadla. Bolo tam 10 charakteristik, z toho 2 naozaj potrebne. Naozaj neviem naco je komu: Typ batérie: Li-Ion alebo nebodaj Anténa: vstavaná .... boha dievca spamataj sa a radcej pouzi google!!!
BTW - ked vidim Symbian S60 (tento operacny system ten vas srot (Nokia) vyuziva), tak mam dost
mám tú Nokiu 5800, no zo začiatku som ju neznášal lebo som bol totálne se-čácky... a čakal som na se Idou/Satio.... no lenže môj mobil sa pokazil dali sme ho reklamovať a povedali mi že si mam vybrať nový... tak bol v ponuke tento.. a teraz som s ním nadmieru spokojný aj keď je naň ešte strašne málo originálnych aplikácií
@Trdelniiiq no ze tam mas defaultne hovno a musis to jailbreakovat aby sa hodnota iPhonu aspon trosku priblizovala tym neviem odkial vycucanim 650 ojro. Po funkcnej stranke ma iPhone tolko nedostatkov, ze z tohto hladiska by som bral radsej nokiu. Na druhej strane strasne som si zvykol na velky displej iPhonu, klavesnicu na ktorej sa super rychlo pisu smsky, na wifi a na ipod, ktory je bezpochyby najlepsi music player.
@Strejdabob myslim vseobecne symbian, keby som si mal vybrat medzi iPhonom a telefonom so symbianom - ja osobne iPhone vlastnim a to mnostvo aplikacii nanho - su to faktze stovky. A na symbian? Je ich dost, ale omnoho ovela menej... dalsia vec je ako aplikacie vyzeraju, predsa iPhone ma ovela lepsi hardware a aj samotne aplikacie urcene nanho su rozhodne kvalitnejsie a lepsie ako na symbian.... cisto napriklad 3D hry - na iPhone su fakt krasne, na druhej strane symbian - vyzera to ako stara 3D jawa hra.
To je len priklad, proste novy iPhone je ovela rychlejsi a vykonnejsi, zaroven kompatibilnejsi (napr. jedna aplikacia a mozes si pozerat pdf., txt., doc.,... ). Tak isto ma najjemnejsi dotykovy displej (mal som moznost mat v ruke niekolko mobilov s dotykovym displejom a stracal som pri nich nervy)... Je toho viac, ale toto hadam bude stacit aby som nejako obhajil moj nazor. Zase na druhej strane, nemal som moznost hrat sa s mobilom, ktory frci pod Sybian s60 v5 a ma touchscreen - ale predpokladam ze to nieje nejaky brutalny skok vpred kedze ide stale o ten isty operacny system - len upgradnuty aby pracoval s mobilom s dotykovym displejom.
@delpurr no ja som mal symbian posledny rok a softwarove vybavenie co najdes na nete je perfektne... mne sa to zda ako tvoj osobny nazor... ja mam kamarata ktory mal 2 telefony so Symbianom, medzitym mal iPod Touch, neskor vymenil symbiany za iPhone 3G a teraz ma len.... on hovori ze symbian mu bol lepsi, ale iPhone je proste iPhone... hardware nema konkurenciu...
a k tym 3D hram... WTF?? to si ako na to prisiel? na symbian su uzasne hry, graficky spracovane... samozrejme su aj hrozne, kedze symbian je tu uz dlho... ale tie nove 3D HD hry su uzasne... a zas napr. taka N97 ma aj QWERTY vysuvaciu klavesnicu... co je pri ovladani tiez plus... a nokie so symbianom su stale nove... to je len otazka casu kedy bude HW-ovo vykonnejsi mobil od nokie... vlastne myslim ze N97 uz je... nechce sa mi to teraz skumat... a pri tom Apple nejake extra pokroky nerobi v telefonoch... ano teraz sa tam zlepsil HW ale to bude stale ten isty iPhone len stale s lepsim procesorom, ramkou a pamätou?
a k teme 5800 vs. iphone... tato otazka ani nema zmysel... jasne ze hardwarovo je omnoho vykonnejsi iPhone... to je ako keby si sa spytal... "mam 5 milionov SK.. co si kupit radsej... Audi A8 alebo Audi A4?" ked si pozriem ceny v Orange tak dve 5800-vky stoja tolko jak jeden iPhone... takze ak mas na iPhone tak ber urcite iPhone... keby si sa pytal na N97 vs iPhone 3GS tak pochopim ale toto?
@tommyhot tak zas mne vyhovuje aj defaultne nastaveny ajfon..jb sice mam ae je kvoli tomu ze som si ajfon kupoval este v dobe ked sa dal objednat len z ameriky cize potreboval unlock ..a okrem mxtube,cycordera v nom nemam nic a som plne spokojny ..a dokazal by som zit aj bez tych aplikacii..sice ma trocha serie ta politika applu ze plne aktivovany a2dp bluetooth kvoli posielaniu fotiek,hraniu hier etc aktivovali len na 3g a 3gs ae tak nejak mi to ani nechyba ..je sice vela alternativ zo cydie ako napr ibluetooth,no za tych 5 ojrov ci kolko mi to nestoji ..skusal som trocha experimentovat aj s temami,widgets,ae vzdy som nakoniec presedlal k orginalu a som s nim spokojny doteraz..co vysiel os 3.0 nechyba mi v nom nic ..proste zalezi od daneho pouzivatela co mu vyhovuje a co nie ..
hm....tak si pozrime obe mobili....nokia- dyspley- 640x360 16 milionou farieb...apple-320 × 480 262,144 farieb ( coze?! to ma bit akoze super?!) fotak-nokia 3,2 mpix...apple "len 3,0 mpix....pamet nokia...rozsiritelna na 16gb....apple tes 16 gb ..a ostatne parametre maju v podstate skoro rovnake alebo podobne ( apple nema stereo ako nokia myslim...)
@31 ajfon ma mimochodom 16 milionov farieb..uz moje 2G ma 16mega ..ten rozdiel v mpx nepostrehnes..ver mi..mal som moznost porovnat fotku neviem akej nokie s 5mpx a tym "slabuckym" 3mpx ajfonovskym a bolo jasne ze tam takmer ziaden rozdiel nie je..dovolim si povedat ze ajfon mal cistejsiu fotografiu..to ze ma fotografia viac bodov neznamena ze aj ta fotka bude kvalitna...nezabudaj ze telefon nikdy nebude na porovnatelnej hranici s fotakmi cize to by som az tak do uvahy nebral...ajfon pokial viem ma 32gb pamat a to stereo som nepochopil co tym myslis ..
@Trdelniiiq kasli nanho, nevidis ze je na komercne znacky ako Nike, Adidas a Nokia a.... Proste je vypatlany ani nevie o com je rec - gramatika mu tak isto nevravi nic, vsak @Nikeboy ?
no celkom dobre porovnanie az na to, ze Nokia 5800 XM je cca o 100 EUR lacnejsia pokial ju porovnavame s modelom 3G(nie S, co je velky rozdiel), iPhone 3G S je daleko drachsi, takze porovnavame ako keby cukrik s bombonierov, ja osobne som kupoval » www.mp3.sk/nokia-5800-modr... Nokiu 5800 XM a som spokojny nemam jej co vytknut, ked si upgradnete firmware, iPhone sice neschova do vrecka ale vyrovna sa mu a pritom mate v kapese cca 100 EUR a viac
@26 Delpurr je uplne jedno aka verzia. To ze daju do 3GS kompas a konecne nahravanie videa out of box je fakt slabota. Tak isto GPS v 3G ci 3GS, ked to ma velmi slaby prijimac, nehovoriac o tom, ze ked nemas predplatenu hrbu dat tak ti to je na 2 veci. Poriadna GPS aplikacia pre iPhone este stale neexistuje (nie nejake trapne pokusy o migraciu WinMobile ci Symbian navigacii) a riesit GPS cez Google Maps mi pride velmi odveci.
@Trdelniiiq mas pravdu, zalezi od pouzivatela co mu vyhovuje. Ja vidim najvacsie nedostatky vo funkcionalite. Kopu defaultnych aplikacii su nedotiahnutych a ich nedotiahnutelnost je schovana za eňo ňuňo displej, ci celkovo pekny design, co je dost na smiech.
Uz som to tu na birdzy davnejsie spominal takze sa mi nechce pisat stale dokola to iste no spomeniem hlavne defaultnu SMS aplikaciu (ktora okrem posielania nedokaze ani to co dokazala nokia 3310 pred 10 rokmi - pocet napisanych znakov, vypis o doruceni, templaty atd). Toto som musel riesit platenou aplikaciou bitesms (velmi kvalitna a jej developer doplna funkcie kazdu chvilu). Mimochodom je to jedina platena aplikacia ktoru som si kupil. Ostatne mam upiratene, nech sa na mna nikto nehneva ale jednoducho sa nemienim stat otrokom telefonu a vrazat do neho extra eura.
Phone je tiez slabota, hlavne mi tam chyba moznost grupovania kontaktov. Toto su proste veci, ktore mali obycajne telefony za 5korun roky dozadu.
Dalej nepouzitelny bluetooth.. Unlocknuty a2dp funguje len ked posielas dalsiemu iphonu, cize stale nulova kompatibilita s okolitym svetom.
Lockscreen je tiez dost slaby v porovnani s Win Mobile. Na tom iphonovom okrem casu a datumu nie je nic. Uvital by som ked uz nic ine aspon kalendar (musis to riesit jailbreakom a 3rd party aplikaciou).
Konkretne na tvojom a mojom iphone (2G) zapusteny "slot" (ci ako sa to vola) pre 3.5mm jack. Bud si kupis sluchatka ktore su vyrabene presne na iphone a zaplatis za mizernu kvalitu zvuku 50 ojro a viac, alebo si kupis normalne sluchatka s tenkou "gumou" okolo jacku a tu bud vyhrnies, alebo odstrihnes. Aspon, ze toto je poriesene v inych verziach iphonu.
Moj dojem s iPhonu je celkom OK, ale za 600 ojro by som ho nekupil, ani keby mam plat 5mega mesacne. Proste argument, ze ma najlepsi displej na svete ma nepresvedci o tom, ze ten telefon ma hodnotu co i len 300 ojro.
@delpur vypatlani si asi ty. a co dnes nieje ako komercne?! hm? ze nemas mobil?! ked mas tak co otvaras svoju spinavu hubu?! to iste aj pocitac z ktoreho pises, ako si dovolujes mat pocitac....ved je to "komercna vec"!!!!......... a o moju gramatiku sa ti laskavo nestaraj, dobre spisak?!
ps.a neviem skade si vicital ze " komercne znacky ako Nike, Adidas a Nokia ...." vypatlani si ty!! ostatne ako vetsina ludii zo spisa!!!!!
a este jedno....nemam nic nike, ani adidas..dokonca ani nokiu nemam. takze DAMERE!!!!
@trdelllniq okej, to z tym poctom farieb som dakde na nete cital tak maju tam chybu( nie ofic apple stranka). no vies, ani ja nefotim na max rozlisenie ale na staru dobru vga rozlisenie dovod je ten ze setrim pamet. iphone ma 16 a 32gb. su 2 modeli z toho typu na ktori sa pitala. (osobne nechapem naco su dve, ale newady).
ale vies..aj tak....NOKIA je v prvom rade mobil, a az potom ostatne. kdesto APPLE je hlavne mp3 prehravac, a az potom ostatne. take to porovnavanie nieje celkom koser. mala dat skor iphone a nejake HTC. alebo nokiu a LG alebo samsung
NOKIA je zn. s ktorou nemam a ani som nemal ziadne problemy.
SE je este zaujimave spojenie dvoch znaciek v jednu, bol to dobry tah ako zotrvat na trhu a byt konkurenciou pre zn. NOKIA. Ak chcem zmenu kupim si SE. A ostatne zn. su len plytvanim materialov. Nakolko niesu na trhu dlho a ani nemaju majoritne postavenie v danej oblasti. Prichadzaju sice s Hi novinkami a zaujimavymi vlastnostami, ale to je vsetko. Casom upadnu do zabudnutia. A okrem toho kazdy chybny krok, ci kazovost zvysne znacky stazsie znasaju nakolko sa to vyraznejsie prejavuje na predajnosti znacky, ako celku. U zn. NOKIA a SE to postihne nanajvys konkretny model a aj to su dane znacky schopne utlmit.
Mal som 5800ku..cisto novu som si kupil..mal som tam mnoho aplikacii a hier.. ale musim konstatovat, ze som sa sklamal v tom modeli a tesim sa ze som ho predal.. Mal som v ruke aj iPhone 3G.. a az vtedy som dosiel na to, ze nokia ece nedozrela v dotykovom svete mobilov.. Napisem plusy aj minusi 5800ki..
PLUSY: - nizka cena, fotoaparat s bleskom, stereo repro., mass storage, vyuzitie bluetooth, multitasking..
MINUSY: - nekvalitne spracovanie, viditelne mastnoty a otlacky na displej (toto ma uplne stvalo, pretoze displej je kvazy pracovna plocha zariadenia), uz po mesiaci som mal uchyt stylusu povoleny , viditelnost dislpeja na slnku (skoro nic som nevidel), nestabilita systemu.. Praca v systeme (vyhladavanie c zozname a manipulacie vseobecne v telefone), nestabilita WEBu..
Rozhodol som sa pre iPhone 3GS ! ! ! ..a mam na to velky dovod!
Mám mesiac Nokiu 5800 a som nadmieru spokojný. Nemám žiadne výhrady, mal som možnosť pohrať sa aj s iPhonom, no neoslovil ma. Nokia má super foťák, robí pekné fotky dokonca aj v miestnosti, čo môj predchádzajúci SE s 5 megapix nedokázal. Prehrávač hudby je tiež vynikajúci, to už nehovorím o plnohodnotnej navigáci, ktorú som si nainštaloval. Pripomienky typu "lahko sa umastí a nekvalitné spracovanie " sú podla mňa detinské.
@Delpurr Omfg ty si zas starý 21 ročny lamak, ktorý ešte asi nemal nokiu so symbianom v ruke ... IP nerozbehá aplikácie, ktoré rozbehá nokia, nokia zas nerozbehá aplikácie, ktoré rozbehá IP ... N5800 XM bere aj 32GBSDHC, neni taká tehla, ako IP, 5800 má tiež omnoho krajšiu kvalitu kamerovania a fotenia ... na IP je par aplikacií a hier ... na 5800 je moc aplikácií aj hier na jawu a symbián ... IP je len hračka na par dní ... co sa týka programov a akcelometer hier, tak by si len žasol, čo tam ja všetko rozbehám ... Diduska125 má pravdu a som toho istého názoru, ako ona ...
5800 zas bere 32GBSDHC a nový FW v 40 by mal brat už aj 64GBSDHC ... co sa týka fotenia dobre možno fotí krajšie ... 5800 fotí dnuká mrzko, ale zato vonká je to super a čo sa týka kvality kamerovania, tak Váš IPhone neprehrá tú kvalitu, v ktorej 5800 kameruje ... mp4 640x480 30fps a okolo 2700kbps - nechce sa mi pozerat na detaily... tiež IP je tehla oproti 5800 a to rozlíšenie displeja ? haha 5800 má 640x480 no a ukáž mi, ktorý IP má take rozlíšenie ... a typujem, že odpovieš, že 5800 zas neprehrá curácku kvalitu kamerovania od IP v avi formáte ... jednoduché riešenie DivxPlayer pre symbian ... a ukáž mi výhody IP
@Andrej120 pocuj, CS nadsenec a krpec, fotak na mobile mi moze suck my cock, jebat cele fotky na nokiach, ktore sa koli komercii na to prave zameriavaju(diskodino predsa chce mat milionpixelovy fotak na mobile, akokeby bola pirama umera - cim viac pixelov, tym kvalitnejsia fotka).
Par aplikacii?
Tebe to musi asi dobre sisi na hlavicku vsak? Tych hier a aplikacii je fakt kurva neurekom a stale pribudaju dalsie.
Tehla? Ked vidim Nkove nokie, tak si radcej asi kupim kona. Ip mam uz 2 roky a som s nim max. spokojny co sa tyka velkosti (akurat je troska tazky) - porovnavam velkost prave teraz s Nokiou 6300 na mojom stole a: je tensi, o pol cm vyssi a o 1,5 cm sirsi...
Also - symbian je proste zlozita a samodestrukcna dementina, ktora nech pali do pice spolu so skaredou a diskokomercnou nokiou dokopy, kopy hnoja...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
43 komentov
Https://www.orange.sk/eshop/detailtelefonu.html?phoneId=4794
Tam daj potom preč tu medzeru..Inak sa tam ukaže smajlík
BTW - ked vidim Symbian S60 (tento operacny system ten vas srot (Nokia) vyuziva), tak mam dost
A ja niesom závislá na Nokiách.. A ja som si o Nokii pozrela aj v googli..taká sprostá zase niesom..
A pozrela somsi aj zopár videí, recenzie a články o nej..
Inak z tychto telefonov jednoznacne iPhone, i ked pokym za nim nepresedis 2 tyzdne a neupravis si ho k obrazu svojmu, tak je to tiez bordel.
@tommyhot bordel?..co tym akoze myslis?
@Matii fajn, tvoj nazor tam napisany je, ale preco vlastne?
To je len priklad, proste novy iPhone je ovela rychlejsi a vykonnejsi, zaroven kompatibilnejsi (napr. jedna aplikacia a mozes si pozerat pdf., txt., doc.,... ). Tak isto ma najjemnejsi dotykovy displej (mal som moznost mat v ruke niekolko mobilov s dotykovym displejom a stracal som pri nich nervy)... Je toho viac, ale toto hadam bude stacit aby som nejako obhajil moj nazor. Zase na druhej strane, nemal som moznost hrat sa s mobilom, ktory frci pod Sybian s60 v5 a ma touchscreen - ale predpokladam ze to nieje nejaky brutalny skok vpred kedze ide stale o ten isty operacny system - len upgradnuty aby pracoval s mobilom s dotykovym displejom.
a k tym 3D hram... WTF?? to si ako na to prisiel? na symbian su uzasne hry, graficky spracovane... samozrejme su aj hrozne, kedze symbian je tu uz dlho... ale tie nove 3D HD hry su uzasne... a zas napr. taka N97 ma aj QWERTY vysuvaciu klavesnicu... co je pri ovladani tiez plus... a nokie so symbianom su stale nove... to je len otazka casu kedy bude HW-ovo vykonnejsi mobil od nokie... vlastne myslim ze N97 uz je... nechce sa mi to teraz skumat... a pri tom Apple nejake extra pokroky nerobi v telefonoch... ano teraz sa tam zlepsil HW ale to bude stale ten isty iPhone len stale s lepsim procesorom, ramkou a pamätou?
a k teme 5800 vs. iphone... tato otazka ani nema zmysel... jasne ze hardwarovo je omnoho vykonnejsi iPhone... to je ako keby si sa spytal... "mam 5 milionov SK.. co si kupit radsej... Audi A8 alebo Audi A4?" ked si pozriem ceny v Orange tak dve 5800-vky stoja tolko jak jeden iPhone... takze ak mas na iPhone tak ber urcite iPhone... keby si sa pytal na N97 vs iPhone 3GS tak pochopim ale toto?
@Trdelniiiq mas pravdu, zalezi od pouzivatela co mu vyhovuje. Ja vidim najvacsie nedostatky vo funkcionalite. Kopu defaultnych aplikacii su nedotiahnutych a ich nedotiahnutelnost je schovana za eňo ňuňo displej, ci celkovo pekny design, co je dost na smiech.
Uz som to tu na birdzy davnejsie spominal takze sa mi nechce pisat stale dokola to iste no spomeniem hlavne defaultnu SMS aplikaciu (ktora okrem posielania nedokaze ani to co dokazala nokia 3310 pred 10 rokmi - pocet napisanych znakov, vypis o doruceni, templaty atd). Toto som musel riesit platenou aplikaciou bitesms (velmi kvalitna a jej developer doplna funkcie kazdu chvilu). Mimochodom je to jedina platena aplikacia ktoru som si kupil. Ostatne mam upiratene, nech sa na mna nikto nehneva ale jednoducho sa nemienim stat otrokom telefonu a vrazat do neho extra eura.
Phone je tiez slabota, hlavne mi tam chyba moznost grupovania kontaktov. Toto su proste veci, ktore mali obycajne telefony za 5korun roky dozadu.
Dalej nepouzitelny bluetooth.. Unlocknuty a2dp funguje len ked posielas dalsiemu iphonu, cize stale nulova kompatibilita s okolitym svetom.
Lockscreen je tiez dost slaby v porovnani s Win Mobile. Na tom iphonovom okrem casu a datumu nie je nic. Uvital by som ked uz nic ine aspon kalendar (musis to riesit jailbreakom a 3rd party aplikaciou).
Konkretne na tvojom a mojom iphone (2G) zapusteny "slot" (ci ako sa to vola) pre 3.5mm jack. Bud si kupis sluchatka ktore su vyrabene presne na iphone a zaplatis za mizernu kvalitu zvuku 50 ojro a viac, alebo si kupis normalne sluchatka s tenkou "gumou" okolo jacku a tu bud vyhrnies, alebo odstrihnes. Aspon, ze toto je poriesene v inych verziach iphonu.
Moj dojem s iPhonu je celkom OK, ale za 600 ojro by som ho nekupil, ani keby mam plat 5mega mesacne. Proste argument, ze ma najlepsi displej na svete ma nepresvedci o tom, ze ten telefon ma hodnotu co i len 300 ojro.
ps.a neviem skade si vicital ze " komercne znacky ako Nike, Adidas a Nokia ...." vypatlani si ty!! ostatne ako vetsina ludii zo spisa!!!!!
a este jedno....nemam nic nike, ani adidas..dokonca ani nokiu nemam. takze DAMERE!!!!
@trdelllniq okej, to z tym poctom farieb som dakde na nete cital tak maju tam chybu( nie ofic apple stranka). no vies, ani ja nefotim na max rozlisenie ale na staru dobru vga rozlisenie dovod je ten ze setrim pamet. iphone ma 16 a 32gb. su 2 modeli z toho typu na ktori sa pitala. (osobne nechapem naco su dve, ale newady).
ale vies..aj tak....NOKIA je v prvom rade mobil, a az potom ostatne. kdesto APPLE je hlavne mp3 prehravac, a az potom ostatne. take to porovnavanie nieje celkom koser. mala dat skor iphone a nejake HTC. alebo nokiu a LG alebo samsung
SE je este zaujimave spojenie dvoch znaciek v jednu, bol to dobry tah ako zotrvat na trhu a byt konkurenciou pre zn. NOKIA. Ak chcem zmenu kupim si SE. A ostatne zn. su len plytvanim materialov. Nakolko niesu na trhu dlho a ani nemaju majoritne postavenie v danej oblasti. Prichadzaju sice s Hi novinkami a zaujimavymi vlastnostami, ale to je vsetko. Casom upadnu do zabudnutia. A okrem toho kazdy chybny krok, ci kazovost zvysne znacky stazsie znasaju nakolko sa to vyraznejsie prejavuje na predajnosti znacky, ako celku. U zn. NOKIA a SE to postihne nanajvys konkretny model a aj to su dane znacky schopne utlmit.
PLUSY: - nizka cena, fotoaparat s bleskom, stereo repro., mass storage, vyuzitie bluetooth, multitasking..
MINUSY: - nekvalitne spracovanie, viditelne mastnoty a otlacky na displej (toto ma uplne stvalo, pretoze displej je kvazy pracovna plocha zariadenia), uz po mesiaci som mal uchyt stylusu povoleny , viditelnost dislpeja na slnku (skoro nic som nevidel), nestabilita systemu.. Praca v systeme (vyhladavanie c zozname a manipulacie vseobecne v telefone), nestabilita WEBu..
Rozhodol som sa pre iPhone 3GS ! ! ! ..a mam na to velky dovod!
Par aplikacii?
Tebe to musi asi dobre sisi na hlavicku vsak? Tych hier a aplikacii je fakt kurva neurekom a stale pribudaju dalsie.
Tehla? Ked vidim Nkove nokie, tak si radcej asi kupim kona. Ip mam uz 2 roky a som s nim max. spokojny co sa tyka velkosti (akurat je troska tazky) - porovnavam velkost prave teraz s Nokiou 6300 na mojom stole a: je tensi, o pol cm vyssi a o 1,5 cm sirsi...
Also - symbian je proste zlozita a samodestrukcna dementina, ktora nech pali do pice spolu so skaredou a diskokomercnou nokiou dokopy, kopy hnoja...