nie je jedno ci ma os alebo nema os? v konecnom dosledku, keby nemal os tak si na neho vlastny os mozes hodit presne rovnako ako ked kupis nejaky, co uz os ma len to s os bude asi drahsie
Rozlišuj medzi OEM a FPP. OEM (predinštalovaný v jednom notebooku), teda presnejšie jeho licenčný kľúč, nemôžeš použiť v žiadnom inom booku/PC - ani keď sa ti starý definitívne pokazí.
Pokiaľ tá "ešte jedna originál Vista" je podobná (kúpená k notebooku alebo PC za cca 80€), platí to isté. FPP (prenosná licencia - aj tak súbežne použiteľná iba na vymedzenom množstve zariadení, zvyčajne jedno) zvykla stáť okolo 170-250€.
Bez OS si nemôžeš kúpiť nič, čo tak nie je vyslovene ponúkané, nakoľko viazaný predaj a monopol nanucovania Microsoftu tu ako status quo stále funguje.
@forgottenone fajn, pochvastal si sa, ešte niečo? (ach)
Mám high-end desktop + ultrabook + vybavenie za dve a pol tisíc, ale to bude autorovi diskusie ako informácia na dve veci. On úplne jasne vyberá okolo 500€, tak mu buď tiež poraď niečo k téme, alebo [každý si doplňte svoj adekvátny výraz poslania dotyčného niekam].
@night nebolo to myslene ako chvastanie ale mal som presne tu istu situaciu ako tuto zakladatel fora, isiel som si kupovat prvy ntb a moj "cenovy strop" bol 600€... ale cim viac som prechadzal rozne shopy a trosku popozeral aj nakupy na splatky, tak som zistil ze ntb za 500 sa vazne neoplati...radsej kupit nieco "nabusenejsie" ale mas istotu ze ti to vydrzi a co je hlavne, ze s tym budes po stranke vykonu spokojny... nie som tak bohaty aby som si kupil vec za 500€ a potom si trieskal hlavu aky crep som to kupil... obcas sa vazne oplati zainvestovat....
@forgottenone istotu, že ti to vydrží, nemáš pri absolútne žiadnom notebooku bez ohľadu na to, koľko stojí (pokiaľ niekto nedáva 5-ročnú záruku, ale o takom neviem, maximálne nejaké dokupovanie z 2 na 3 roky). Ak sa nepotrebuje hrať, tak notebook za 500 s (garantovanými) dvoma rokmi záručnej životnosti (lebo ak nie, tak oprava) a potom ďalší za 500 s ďalšími dvoma rokmi je preňho lepší, ako jeden za 1000, ktorý (aj keď sa zdá ako kvalitnejší alebo by v priemere aj o niečo kvalitnejší naozaj bol) môže stále pokojne po dvoch rokoch a jednom dni naraz skončiť a aj si trhaj vlasy, ale máš smolu. Notebooky sú dnes dosť lotéria, či trafíš správny kus. Preto ja hlavnú časť peňazí a využitia investujem do desktopu, kde je mizerná šanca toho, že by sa pokazilo "všetko naraz" a musel by som zbierať od nuly celú sumu opäť. A aj záruku mám na takmer všetkých komponentoch 3-, 5- alebo 6-ročnú a nie notebookové 2.
pozeral som si ho a celkom sa mi paci grafiku ma lepsiu ma 1000GB disk a cenovo sa rovna tomu mojmu lenovo co som sem dal takze zacinam skorej uz uvazovat nad tymto pretoze mi to pride tak ze dam o 10 ecok viac no dostanem odost lepsi noutbook.
@aveall ten v @14 je označený ako "zánovné", čiže už používaný, z nejakého dôvodu vrátený, (asi aj) bez originálneho obalu a predovšetkým záruka iba 21 mesiacov, nie 24 (teda tie posledné a asi najrizikovejšie mesiace si vlastne môžeš odpísať). To spraví väčšinu z tej danajskej "zľavy". Zvyšok potom to, že je tam Core i3 2328M Sandy Bridge 2x 2.2GHz a nie Core i3 3110M Ivy Bridge 2x 2.4GHz (ktorý je silnejší - nielen kvôli tej vyššej frekvencii - a vďaka novšej architektúre zároveň ešte aj šetrnejší k baterke).
Takže som fakt skôr za ten @13. Myslím, že ešte aj väčšinu nových hier to na nízkych až stredných detailoch znesie. Takže za tie peniaze ťažko dostaneš niečo lepšie.
g580 je dobrý, mám ho a nemám s ním najmenší problém, na toshibu sa dosť sťažovali ľudia čo poznám a predavač nám povedal že momentálne je najlepšia značka notebookov lenovo....
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
16 komentov
mimochodom sa teším, koľko ľudí ti tu bude na tú Vistu jebať, že aké to je na figu
Pokiaľ tá "ešte jedna originál Vista" je podobná (kúpená k notebooku alebo PC za cca 80€), platí to isté. FPP (prenosná licencia - aj tak súbežne použiteľná iba na vymedzenom množstve zariadení, zvyčajne jedno) zvykla stáť okolo 170-250€.
Bez OS si nemôžeš kúpiť nič, čo tak nie je vyslovene ponúkané, nakoľko viazaný predaj a monopol nanucovania Microsoftu tu ako status quo stále funguje.
» www.shark.sk/vypoctova-techn...
Mne ako neznalcvi sa zdaju uplne rovnake az teda na znacku a grafiky
ja mam toto a nemozem si vynachvalit
Vyhľadávanie priamo na stránke im v niektorých prehliadačoch nejde, tak hoď do Google "názov grafiky notebookcheck.net".
A inak medzi Pentiom a Core i3 je tiež rozdiel (asi okolo 30%, podľa typov).
Mám high-end desktop + ultrabook + vybavenie za dve a pol tisíc, ale to bude autorovi diskusie ako informácia na dve veci. On úplne jasne vyberá okolo 500€, tak mu buď tiež poraď niečo k téme, alebo [každý si doplňte svoj adekvátny výraz poslania dotyčného niekam].
» www.alza.sk/lenovo-ideapad-...
pozeral som si ho a celkom sa mi paci grafiku ma lepsiu ma 1000GB disk a cenovo sa rovna tomu mojmu lenovo co som sem dal takze zacinam skorej uz uvazovat nad tymto pretoze mi to pride tak ze dam o 10 ecok viac no dostanem odost lepsi noutbook.
» www.alza.sk/lenovo-ideapad-...
este lacnejsi a zda sa mi to to iste
Takže som fakt skôr za ten @13. Myslím, že ešte aj väčšinu nových hier to na nízkych až stredných detailoch znesie. Takže za tie peniaze ťažko dostaneš niečo lepšie.