je normalne ked ma oco nuti pracovat u neho na stavbe mam 13 v lete som cele prazdniny robil a on ma "akoze" vylatil 1 euro na hodinu dakedy som robil aj 12 hodin vobec som nechcel ist robit no on mi povedal ze ked nebudem robit budem mat zaracha na vsetk
a co myslis ze som to neskusal? on vravi ze sa mam nieco naucit ale no dobre no tak keby som poracoval ze 3 dni v tydni no ta pohoda no pondelok,utorok,streda,stvrtok,piatok a sobota dost ma to stvalo. a naposledy som robil zo sklenou vatou ktoru som mal za v nose fuj a ked som bol chory a povedal som ze chcem vylkezat tak mi dal zaracha na 2 dni
ja som mal dačo podobné a teraz som za to vďačný lebo nemám problém si s hocičím poradiť a hocičo spraviť a keď sa pozriem na väčšinu kamošov v mojom veku čo robotu obchádzajú na 100kilákov tak neviem ako sa chcú v budúcnu uživiť takže nesťažovať sa a makať
Úplne rozumiem ako sa cítiš, ja som toto isté znášal 4 roky každý deň. Len s tým, že ja som nemal ani to € za hodinu. Na jednej strane ti to bude dobré do budúcnosti lebo si budeš vedieť niečo spraviť, na druhej ťa tým zas okráda o čas kedy by si mohol byť s kamarátmi. A nie, nie je to normálne. Detsvo má byť príjemným bezstarostným obdobím života, nie toto.
@matheusko a keď si povedal nie, tak si zaiste dostal zaracha. a keď si bol chorý zaiste ťa nútili ísť pracovať na stavbu... ah nehovor
normálne to nie je... decko má byť deckom. pomocné práce by som pochopila. trebárs na pár hodín pomôcť na stavbu a alebo niečo urobiť v dome. ale dvanásť hodín na stavbe skoro každý deň normálne nie je. tak pracujú normálni chlapi, zamestnanci, a nedostávajú jedno euro na hodinu.
Tak "zaracha" som nedostaval, nie som povedat mohol a ked som bol chory tak som musel byt v posteli :p . . . zalezi asi od toho ake su vztahy v rodine.
Povedz nie, ak nepomôže, povedz aj druhý aj tretí krát a ak ťa stáe bude takto nútiť a tebe to bude takto nehornázne proti srsti ako píšeš, obráť sa na sociálku
@lrusnak - nie, priam normálne to nie je, ale ako človek ktorému sa nič také nestalo a teraz na sebe vidí že by bolo asi o dosť lepšie keby sa mi to stalo ti poviem že @16@filus má pravdu
Deti majú poslúchať rodičov, ale nie sme ich majetok aby si z nás robili neplatené služobníctvo. Absolútne nič rozumné ma nenapadá akoby si to mal riešiť. Jedine tak vraždou, alebo aspoň ho poslať do bdelej kómy na dva roky.
A mame to nevadi ? (babke, tete, strykovy,bratovi, sesternici, hocikomu na koho by si sa mohol obratit ? )
Toto moze mat velmi neprijemne dozvuky v dospelosti.
Ale nemozem si pomoct, neverim ti..... Nie preto, ze by to co pises nebolo mozne, ale.......no nebudem takto verejne spekulovat, nerad by som ti krivdil.
pracujes u neho na stavbe? normalne pod nejakou firmou? tak ho udaj, ze ta zamestnava nelegalne.. jednak na cierno a tak isto pracovat mozes az od 14tich aj to nie na stavbe.
viem, je to divne, kazdopadne tvoj foter porusuje zakon, nehovoriac o tom ze ta zdiera, ale to uz je vecou dohody.
ak je to tak ako píšeš, že si robil aj 12 hodín 6 dní v týždni, tak to normálne nie je.
k tej "mzde" len asi toľko, že si nerobil určite tie práce, ktoré sú ťažšie alebo zložitejšie a okrem toho otec s mamou ťa šatia, živia, dávajú Ti bývanie, tak si myslím, že to 1 € aj stačí.
Však aj tak to minieš len na "blbosti", životne dôležité veci máš zabezpečené.
Ako tu už niekto spomínal, čo na to hovoria ostatný členovia rodiny? Nie je normálne, aby si celé v Tvojom veku pracoval, aj ked by bolo takisto zlé, ak by si celé leto preflákal, ale tých 6 dní v týždni je vzhľadom na Tvoj vek naozaj veľa.
nie je to normalne... 13 rocnny chalan nemoze makat 12 hodin denne 6 dni v tyzdni...zavolaj socialku ked budes na stavbe...a makat za euro na hodinu tak to je zderstvo...jedna vec je ,ze sa naucis vazit si zarobene peniaze ale dostat na hodinu euro a este od vlastneho otca tak to je sila... ked uz tak 2,5 eura na hodinu...
je to normálne... ja som ako 13 ročny makal ako fredka kosa na pleci 4 hodiny ráno už v záhrade a podme.. vieš ako si vypracuješ telo? máš posilovňu zdarma a aspoň sa dačomu priučíš a nemusíš to hľadať cez google
aspoň sa naučíš vážiť si prácu a ako ťažko sa robí na evríky ktore sa tak ľahko kotúľajú preč... VIVAT SSK ( R.I.P.) (dúfajme že nastane vzkriesenie SSK)
Nie je to normálne, aj ja som robil a to som mal 14rokov, ale to som chcel robiť a na hodinu mi môj ujo dal 3,5 - 4€.
Inak to je nenormálne čo na Slovensku žijú za ľudia. Ja som taký šťastný že mám ešte rodičov narodených z tej povojnovej generácie(z 50 rokoch), lebo čo sledujem TV(napr: včera) na JOJ - ke šla Súdna sieň a tam bola matka čo nútil svoje deti žrať nejakú americkú stravu pre kozmonautov, lebo ona kvôli nej schudla, tak detí to nútila jesť tiež. Lenže 3 deti boli maloleté ba tuším jedno malo 4 - 5 rokov a ona mu dáva nejaké instantné kokotiny čo dojebávajú organizmus. Si predstavte čo by sa stalo 4 ročnému decku, ktoré potrebuje bohatú stravu aj na tuky a cukry a nie len bielkoviny(organizmus sa mu vyvíja a nepotrebuje dieťa vo vývoji držať diety), keby celý rok žral Vifonky. Lenže nakoniec sa ukázalo že ich matka v mladosti prežila bulímiu, tak asi preto deťom teraz obmedzuje a terorizuje život, lebo ona nevedela jesť, ale žrala, tak deti nemôžu jesť sladkosti a ani nič čo je pripravené na tuku, oleji(bravčovej masti). Tak neviem čo je s tvojím otcom, ale pokiaľ nemáš ukončenú strednú školu a nechceš ísť na výšku a neležíš doma celý deň(že na teba musia robiť tvoji rodičia) tak ťa nemá čo rodič nútiť pracovať a ešte na stavbe, 13 ročnému dieťaťu sa ešte vyvíja kostra a celé telo, tak nechápe ako ťa môže nútiť robiť na stavbe a vôbec samozrejme bez toho aby si sám chcel. Teraz ťa má nútiť aby si sa učil a vzdelával, lebo narobíš sa ešte v živote dosť, keď za pár rokov bude dôchodkový vek predlžený na 70 či 80rokov.
@anik359 dovolil som si prečítať tvoj komentár a neviem či mu pomôže to že sa s ním bude chcieť porozprávať, lebo mám tušáka že poznám takých ľudí ako je jeho otec(nie vo svojej rodine) ale stretol som sa s podobnými už v živote, že oni vedia najlepšie čo je pre ich dieťa naj(lebo sú najmúdrejší na svete a pri tom majú ZŠ vychodenú s protekciou). Takému človeku je škoda niečo vravieť, on má svoju pravdu a ešte keď mu bude chcieť niečo povedať 13 ročný syn, tak to už vidím. Vynadá mu do sopliakov a nebude sa s ním baviť.
@lrusnak Skôr by sa mal porozprávať s mamou(a ak máš takého otca čo si nedá povedať a terorizuje potom aj rodinu), tak jednoducho zavolaj(to je zadarmo) na detskú linku istoty a skús to povedať im a opýtať sa ako by sa to dalo vyriešiť(hlavne ak nechceš otcovi zle a máš ho rád aj napriek tomu že ťa do niečoho núti), lebo druhá možnosť je ísť na políciu.
Inak to že si dievča neviem či by si vyhrala, keby si nemala(tolerantných) správnych rodičov.
inak nemyslim si ze mama s tym velmi suhlasi no pre pokoj v rodine oca radsej podporuje vzdy a tiez si myslim ze otec si tym riesi svoje koplexy - vzdy mi vyprava ze jak on robil a take keci... a ked mu poviem ze nechce sa mi dnes ist do roboty ta nasrato odvrkne ani na pocitac sa ti dnes nebude chciet urcite ani na telku ze? ja by som mu rad pomohol tak v lete take 3-4 dni na 6--8 hodiniek to by bolo este v pohode a potom by som chcel ist na zaciatku augusta ku kamosovi na 2 tazdne to by bolo v pohode ale to by sa mu nepacilo by povedal ak chces toto a toto tak zi 3-4 dni nestacia...
bakbke sa to inak moc tiez nepaci ale moja babka je tak trochu divna
ak by som vobec neorbil bola by pravda by som bol vacsinu na PC abo kukal TV a isiel hrat fucik za kamosmi no vtedy som tak futbal s kamosmi za cele prazdniny hral len 1x, telku som skoro vobec nekukal a na pocitac som siel o osmej a o desiatej som ho musel poslusne opustit. vobec ma netesilo ked som videl ze ostatny doma hrali fucik kukali telku, hrali sa na pocitaci a mali to bezproblemov a ja som musel makat a ked mi kamos zavolal ze ci nejdem zahrat futbal ta vzdy som musel povedat nie. hrozne
zarobil som si za prazdniny okolo 200 eur a za to som isiel do pariza co sme mali vylet zo skoly este zeš s+om ma v auguste narodky koncom a dali mi moji znamy nejaky peniaze aby som mal na vreckove aj...
@40 - moj oco ma vystudovanu tak akurat strojnicku co je strasna vyhra...
ale podnika a nie najhorsie firme sa dari nekrachuje no ako vravis ked sa s nim chcem porozpravat a on je na mna nasraty a chcem mu niueco vysvetlit vynada mi do sopliaka da mi zaracha a posle ma do izby. napr. minule ked som mu ze vraj zmazal pesnicky z PC tak zacal na mna vrestat jak zmyslu zbaveny a poslal ma do izby chcel som mu dat mudry napad nech sa pozrie do kosa ale ked som vysiel z izby vystartoval ako raketa ze mam padat do izby este ze bol vecer a mohol som ist spat...
nechapem ako kvoli takej blbosti sa moze dakto nasrat
@james144 nehnevaj sa ale za euro na hodinu robit otroka z vllastneho syna... ukaz mi niekoho co pojde robit za euro na hodinu na stavbu... doba sa zmenila vsetko je drahsie...a nedava tie peniaze niekomu cudziemu...
Na deckej linke mu asi moc nepomozu matka sa asi neodvazi vzopriet otcovi pokial to je ten typ cloveka akeho si opisal takze potom asi iba zavolat policiu alebo socialku...
No ale urobil by toto 13 rocny chalan svojmu otcovi ?
DRAHY ... CHLAPEC ... LINKA DETSKEJ ISTOTY.... NAJDI NA NETE CISLO... ZAVOLAJ PORAD SA.. TU TI NEPORADIA PRETOZE SU TO DETI.. JA TI RADIM TOTO UROB LINDA KDETSKEJ ISTOTY... PORAD SA...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
50 komentov
tak mu skús povedať, že ti to vadí, že máš len 13 rokov a že detská práca je zakázaná
Normálne to nieje.
--
A inak tak trochu to robis asi aj pre seba :p
normálne to nie je... decko má byť deckom. pomocné práce by som pochopila. trebárs na pár hodín pomôcť na stavbu a alebo niečo urobiť v dome. ale dvanásť hodín na stavbe skoro každý deň normálne nie je. tak pracujú normálni chlapi, zamestnanci, a nedostávajú jedno euro na hodinu.
na druhej strane súhlasím s @16
Deti majú poslúchať rodičov, ale nie sme ich majetok aby si z nás robili neplatené služobníctvo. Absolútne nič rozumné ma nenapadá akoby si to mal riešiť. Jedine tak vraždou, alebo aspoň ho poslať do bdelej kómy na dva roky.
Toto moze mat velmi neprijemne dozvuky v dospelosti.
Ale nemozem si pomoct, neverim ti..... Nie preto, ze by to co pises nebolo mozne, ale.......no nebudem takto verejne spekulovat, nerad by som ti krivdil.
a nechoď za mamou, ale za starým otcom...........
viem, je to divne, kazdopadne tvoj foter porusuje zakon, nehovoriac o tom ze ta zdiera, ale to uz je vecou dohody.
k tej "mzde" len asi toľko, že si nerobil určite tie práce, ktoré sú ťažšie alebo zložitejšie a okrem toho otec s mamou ťa šatia, živia, dávajú Ti bývanie, tak si myslím, že to 1 € aj stačí.
Však aj tak to minieš len na "blbosti", životne dôležité veci máš zabezpečené.
Ako tu už niekto spomínal, čo na to hovoria ostatný členovia rodiny? Nie je normálne, aby si celé v Tvojom veku pracoval, aj ked by bolo takisto zlé, ak by si celé leto preflákal, ale tých 6 dní v týždni je vzhľadom na Tvoj vek naozaj veľa.
súhlasím s @filus om a @rumzajzaj om
o chvíľku bude detská práca umytie riadov
@aguri500 2,5€ za hodinu pre 13 ročného to kde žiješ?
Okrem toho ze z toho mozes mat zdravotne problemy to neni ani zo strany tvojho otca s kostolnym poriadkom
Suhlasim tam s niekym predomnou ze si tymto riesi vlastne komplexy.
Uf som rada ze som dievca
A byt na tvojom mieste porozpravala by som sa s nim.
Inak to je nenormálne čo na Slovensku žijú za ľudia. Ja som taký šťastný že mám ešte rodičov narodených z tej povojnovej generácie(z 50 rokoch), lebo čo sledujem TV(napr: včera) na JOJ - ke šla Súdna sieň a tam bola matka čo nútil svoje deti žrať nejakú americkú stravu pre kozmonautov, lebo ona kvôli nej schudla, tak detí to nútila jesť tiež. Lenže 3 deti boli maloleté ba tuším jedno malo 4 - 5 rokov a ona mu dáva nejaké instantné kokotiny čo dojebávajú organizmus. Si predstavte čo by sa stalo 4 ročnému decku, ktoré potrebuje bohatú stravu aj na tuky a cukry a nie len bielkoviny(organizmus sa mu vyvíja a nepotrebuje dieťa vo vývoji držať diety), keby celý rok žral Vifonky. Lenže nakoniec sa ukázalo že ich matka v mladosti prežila bulímiu, tak asi preto deťom teraz obmedzuje a terorizuje život, lebo ona nevedela jesť, ale žrala, tak deti nemôžu jesť sladkosti a ani nič čo je pripravené na tuku, oleji(bravčovej masti). Tak neviem čo je s tvojím otcom, ale pokiaľ nemáš ukončenú strednú školu a nechceš ísť na výšku a neležíš doma celý deň(že na teba musia robiť tvoji rodičia) tak ťa nemá čo rodič nútiť pracovať a ešte na stavbe, 13 ročnému dieťaťu sa ešte vyvíja kostra a celé telo, tak nechápe ako ťa môže nútiť robiť na stavbe a vôbec samozrejme bez toho aby si sám chcel. Teraz ťa má nútiť aby si sa učil a vzdelával, lebo narobíš sa ešte v živote dosť, keď za pár rokov bude dôchodkový vek predlžený na 70 či 80rokov.
@lrusnak Skôr by sa mal porozprávať s mamou(a ak máš takého otca čo si nedá povedať a terorizuje potom aj rodinu), tak jednoducho zavolaj(to je zadarmo) na detskú linku istoty a skús to povedať im a opýtať sa ako by sa to dalo vyriešiť(hlavne ak nechceš otcovi zle a máš ho rád aj napriek tomu že ťa do niečoho núti), lebo druhá možnosť je ísť na políciu.
Inak to že si dievča neviem či by si vyhrala, keby si nemala(tolerantných) správnych rodičov.
inak nemyslim si ze mama s tym velmi suhlasi no pre pokoj v rodine oca radsej podporuje vzdy a tiez si myslim ze otec si tym riesi svoje koplexy - vzdy mi vyprava ze jak on robil a take keci... a ked mu poviem ze nechce sa mi dnes ist do roboty ta nasrato odvrkne ani na pocitac sa ti dnes nebude chciet urcite ani na telku ze? ja by som mu rad pomohol tak v lete take 3-4 dni na 6--8 hodiniek to by bolo este v pohode a potom by som chcel ist na zaciatku augusta ku kamosovi na 2 tazdne to by bolo v pohode ale to by sa mu nepacilo by povedal ak chces toto a toto tak zi 3-4 dni nestacia...
bakbke sa to inak moc tiez nepaci ale moja babka je tak trochu divna
ak by som vobec neorbil bola by pravda by som bol vacsinu na PC abo kukal TV a isiel hrat fucik za kamosmi no vtedy som tak futbal s kamosmi za cele prazdniny hral len 1x, telku som skoro vobec nekukal a na pocitac som siel o osmej a o desiatej som ho musel poslusne opustit. vobec ma netesilo ked som videl ze ostatny doma hrali fucik kukali telku, hrali sa na pocitaci a mali to bezproblemov a ja som musel makat a ked mi kamos zavolal ze ci nejdem zahrat futbal ta vzdy som musel povedat nie. hrozne
zarobil som si za prazdniny okolo 200 eur a za to som isiel do pariza co sme mali vylet zo skoly este zeš s+om ma v auguste narodky koncom a dali mi moji znamy nejaky peniaze aby som mal na vreckove aj...
ale podnika a nie najhorsie firme sa dari nekrachuje no ako vravis ked sa s nim chcem porozpravat a on je na mna nasraty a chcem mu niueco vysvetlit vynada mi do sopliaka da mi zaracha a posle ma do izby. napr. minule ked som mu ze vraj zmazal pesnicky z PC tak zacal na mna vrestat jak zmyslu zbaveny a poslal ma do izby chcel som mu dat mudry napad nech sa pozrie do kosa ale ked som vysiel z izby vystartoval ako raketa ze mam padat do izby este ze bol vecer a mohol som ist spat...
nechapem ako kvoli takej blbosti sa moze dakto nasrat
Na deckej linke mu asi moc nepomozu matka sa asi neodvazi vzopriet otcovi pokial to je ten typ cloveka akeho si opisal takze potom asi iba zavolat policiu alebo socialku...
No ale urobil by toto 13 rocny chalan svojmu otcovi ?
Ja to mam doma podobne, otrocim asi 5 hodin denne a to neprehanam... hej je to blbe, ale nic sa s tym neda urobit!