Obchodný zástupca, poradca pre klienta a iné bullshity
Napadla ma taká otázka. Čo si myslíte o tejto robote?
Nikdy som to nerobil, bol som len 2x na pohovore. A vždy mi tlačili kaleráby do hlavy. Hlavne keď sa pozrete na napr. profesiu a tam je plat od 300-4000€.
Ak si typ človeka, ktorého by to bavilo a dokážeš presviedčať ľudí o tom, že potrebujú veci, ktoré nepotrebujú, kľudne choď do toho... Pre mňa je to robota ako za trest, radšej by som kopal niekde kanály...
tam je otázka aké máš zásady a či sa dokážeš prekonať. lebo pri tejto práci nikdy nepovieš klientom čistú pravdu, vždy musíš zveličovať, niečo im zamlčať, v niečom ich trocha oklamať.
každá taká firma má školenia, kde ťa naučia podrobne rôzne psychologické triky ako namotávať ľudí, nie je to ťažké naučiť, len je otázne či máš žalúdok také niečo robiť...
záleží, čo od toho človek očakáva a čo očakáva od života ak je niekto typ človeka, ktorý by najradšej pracoval tak, že by mal od každého pokoj, tak táto práca nie je preňho. Ak sa človek z akéhokoľvek dôvodu odmieta učiť nové veci, najmä soft skills (čo väčšina ľudí považuje za billshity), tak nemajú šancu uspieť ani tu, ani vo vlastnom podnikaní. Mám kamaráta, ktorý takúto prácu robil a tvrdí, že najviac sa naučil tu. Naučil sa veci, ktoré sú veľmi dôležité napríklad v podnikaní, čiže komunikácia s ľuďmi, obchodné zručnosti, sebadisciplína, plánovanie, dochvíľnosť, orientácia na klienta/obchodného partnera, spoľahlivosť a čo je najdôležitejšie v podnikaní - získavanie kontaktov a dobrých vzťahov. Keď sa v danej firme vypracoval na manažérske pozície, naučil sa viesť ľudí, motivovať ich, vzdelávať ich... To čo sa naučil v takejto firme začal aplikovať vo svojich firmách, ktoré založil. Dnes, v čase najväčšieho hospodárskeho prepadu zarába viac ako 10 000 € mesačne. Ja osobne sa venujem podobnému biznisu, ale trochu inak... niekedy aj uvažujem nad tým, že by som nejaký čas pracoval ako obchodný zástupca, pretože sa môžem strašne veľa naučiť...
no profesia to je taky komunalny odpad pracovnych ponuk. samy financny poradca, it, grafton s takymi ponukami ze to iba idiot moze na slovensku zverejnit, semtam daco seriozne.
@5 a co je najdolezitejsie, na tom chalanovi za tych niekolko rokov bolo vidiet uplnu zmenu.. z podstate nezrelej osobnosti sa stal clovek s rozhladom, pokorou, ochotou pomahat, ochotou POCUVAT inych ludi (99,99% ludi nevie pocuvat inych), je z neho clovek, s ktorym je radost obchodovat... ved aj teraz spolu rozbiehame jeden projekt...
@interrupcio mozno preto to budi velku davku nesserioznosti lebo uz pri inzerate na profesi je to uplne iny opis ako nakoniec je napln prace..cize nieco co zacina ojebom nemoze byt seriozne...
@kalbun samozrejme, že sú aj spoločnosti, ktoré odrbávajú, takisto, ako policajti, ktorí sú skorumpovaní, lekári, ktorí berú úplatky... všade sa nájdu aj takí, aj onakí, našťastie si človek môže vybrať, kam pôjde
@interrupcio ved hej, ale nechcem byt kruty ale prave tento biznis sa buduje na klamani...cize ked je sem tam nieco seriozne tak to moc samotny biznis nezachrani....mozno prave preto mohol byt tvoj kamrat taky uspesny lebo nasiel nieco ojedinele kde to nebolo az take...
@interrupcio preco? no pretoze tam chodim vyse troch rokov a vidim co tam su stale za ponuky a tiez citam postrehy ludi. vsade to je o znamostiach. akoze nechcem vyzerat ze som nejaky sudca ktory ma pravo rozhodovat ale podla mojho nazoru pokial dnes clovek MA chrbtovu kost tak sa uplatni minimalne. dneska je IN nemat ju, byt bez moralky a hodnot, odrbavat, byt zakerny
@kalbun Ten kamarát pracoval pre isteho poskytovateľa internetového pripojenia.. Moja sesternica je obchodným zástupcom pre jednu farmaceutickú spoločnosť. Je vlastne takým medzičlánkom medzi spločnosťou a sieťami lekární. Farmaceutické produkty sú klinicky testované a neustále prísne kontrolované... Každá väčšia spoločnosť má obchodných zástupcov.. je len na človeku, kam pôjde robiť. Či si vyberie niečo seriózne, alebo nie.. a ďalšia vec, je na samotnom zástupcovi, či bude odrbávať, alebo bude seriózny.. ak bude odrbávať, dlho sa v danom biznise neudrží, pretože zlé meno sa šíri rýchlejšie, ako to dobré... takže je to hlavne o ľuďoch
@chlorofyl ako som uz spomenul, je to hlavne o ludoch.. ti co odrbavaju, kazia danym spolocnostiam meno. samozrejme, su aj spolocnosti, ktore si kazia meno sami sebe... je ich dost, to je pravda.. ale na druhej strane, su spolocnosti a v nich zastupcovia, ktori tam funguju dlhe roky. Prave ti, co preziju v tomto biznise dostatocne dlho, su ti, ktori su fer, lebo ked niekto zacne odrbavat po par mesiacoch po nom ani pes nestekne a dany clovek na danej pozicii skoncil
@interrupcio no ja som skor mysle tie finacne psolocnosti..toto co pises je urcite prinosna praca..sme sa len nepochopili resp ja teba ...tak to hej, to mohol kamrat ziskat dost rozhlad...
@kalbun no, zase sa musim zastať aj ľudí vo finančnej sfére ja mám napríklad výbornú finančnú poradkyňu... a samozrejme, stretol som sa aj s poradcami s neprofesionálnym prístupom, ktorých som sa nevedel zbaviť. S touto mojou poradkyňou som riešil presne to, čo som potreboval, a ukázala mi cestu, ako docieliť to, čo som chcel, ešte lacnejšie, ako som si predstavoval ja, so svojimi vtedy obmedzenými vedomosťami o produktoch finančného trhu. Takisto sme sa hodne bavili o peniazoch z roznych pohladov.. A čo je najdôležitejšie, naučila ma trochu inak pristupovať k peniazom a po niekoľkých mesiacoch som si uvedomil, že tých peňazí mám ako si viac... jednoducho prispela k rozvoju mojej finančnej inteligencie (pozor, nie gramotnosti, na tú gramotnosť mám teraz ju )
Týmto celým chcem povedať to, že túto sféru netreba vidieť čiernobielo.. ja mám s týmto pomerne veľa skúseností a viem, že aj medzi týmito ľuďmi sa nájdu profesionáli, ktorí sa snažia v prvom rade pomôcť klientovi
ja som vždy tvrdila, že na to treba mať isté zručnosti - jazykové atď...tými pohovormi si asi každý prešiel, ja keď som si hľadala prácu, tak som ešte nevedela, čo mám čakať od pôvodne inzerovaného miesta administratívnej pracovníčky až na 2 stretnutí mi to došlo, že ide o klientského pracovníka. Dosť mi vadilo, že sa snažili mi niečo za každú cenu vsugerovať, niektoré banky akoby zámerne zosmiešňovali. sú takí ľudia, čo berú názory od v obleku vyštafírovaných "managerov" vážne aj keď sú to bludy ale často sú to len o pár rokov starší ľudia, kt. sa skôr len snažia niečomu rozumieť ale vlastne vedia len keci z tých ich stretnutí, predpísané vety, čo fungujú na obyčajných ľudí. Aj preto si myslím, že sa toto povolanie dnes podceňuje, lebo ho robí veľmi veľa ľudí úplne mimo misu, napr. kamoška už nechcela robiť telefonistku, tak sa pustila do tohto a vyjdenú má nejakú kaderníčku či čo...no jej by som do ruky moje peniaze teda isto nedala
@chlorofyl a to ako vies, ze paraziti maju vzrastajucu tendenciu? mas na to nejake statistiky?
Ked tu kalbun zacal s tym poradenstvom, tak napriklad vdaka legislative sa tento trh pomerne slušne (aj ked nie uplne) očistil. Kedysi poradcov mohol robit kazdy, dnes musia skladat odborne skusky v narodnej banke slovenska. tym padom z 29 000 registrovanych poradcov sa to ocistilo na 9 000, ostali hlavne ti, co sa tomu venovali na plny uvazok a seriozne, co malo za nasledok narast kvality tychto sluzieb... takze si nemyslim, ze by to malo zas az tak negativny smer...
Za sociku to boli povalaci ktori pri tuze predavali svajciarske hodinky, menili bony, alebo si niekde na muriku za jednotou brnkali na gitare - nosili rifle a krivaky. Neskor to boli uz aj cigani s hrncami, dekami, nozmi - nosili sustaky a sportove supravy, ... preplnene blsaky. Teraz su to obchodny zastupcovia, manazeri ponukaju poistenia, pausaly, navody na uspech a peniaze - v oblekoch. Alebo aj vazeny podnikatelia - podvodnici, zlodeji a smejdi. Buchajuci sa do hrude a kriciaci, ako poctivo platia dane.
Už ôsmy či deviaty rok zapisujem do kolonky "povolanie otca": obchodný zástupca. Začínal s tým vtedy, keď to ešte nebolo tak rozšírené ako dnes a vedel zarobiť slušné peniaze. Bolo to nové, ľuďom sa to páčilo (zháňal reklamu do rôznych reklamných a nereklamných produktov väčšinou časopisového formátu). Slušné peniaze znamená veľmi veľa, ale nás bolo šesť detí, takže vlastne vôbec nič. Dnes už sa táto profesia, resp. pracovná pozícia nazýva všelijakými anglickými názvami, aby to bolo viac cool, napr. pracovný manager. Ale je to stále o tom istom: manipuluješ ľuďmi, aby investovali peniaze do vecí, ktoré vôbec nepotrebujú. Môj otec pracoval vždy ako živnostník, nie ako zamestnanec a jeho plat sa odvíjal od poctivosti klientov, t.j. od dodržiavaní platobných termínov. Mnohokrát ľudia samozrejme neplatili a mnohokrát otec ostal bez výplaty.
Myslím si, že je to fajn robota pre mladého slobodného človeka, šikovného a príjemného, komunikatívneho. Jednoznačne nie pre otca šiestich detí, troška nezodpovedné.
mojich pár "šikovných" spolužiakov začalo robiť pre OVB Allfinanz.. neviem nepýtam sa ich ako presne to robia, ale každopádne robia zo seba "veľavážených a zodopovedných" . úprimne je mi to na smiech aj s celými ich postkami a všetkými možnými rečami. lenže sa divím, že profesori majú o to záujem a ono sopláci robili "prednášku" pre VOŠkárov u nás na škole.. a dokonca z toho robia SOČku.. absolútne nechápem totok, ale je to ich vec, ale v živote si nedám od žiadnych takýchto "poradcov" nič poistiť ani nič podobné
Napiste mi prosim nejaku normalnu stranku s normalnymi pracovnymi ponukami, lebo ten odpad na profesii sa už naozaj nedá čitať a ja robotu potrebujem, okamžiteee!
@interrupcio tie typy čo napísal zadávateľ hore zavádzajú určite.
tak napríklad ak niekto predáva nejakú pomôcku napríklad pre zdravie a opisuje ju ako zázrak, ktorý je teraz ešte v polovičnej cene a chváli sa tým, že díky priamemu predajú nie je vec predražená ako veci v obchode a že preto to tak predávajú po domoch alebo na akciách a predáva tú vec napríklad za 1000€ pri zľave z 2000€, pričom reálne výrobné náklady sú možno 150€ , tak nezavádza? a takisto poisťováci, z tých užitočnejších poistení ako poistenie bytu, domu, cestovné poistenie nemajú skoro žiadne provízie a preto nútia napríklad uzatvárať životky ľudí čo to ani nepotrebujú akože to je výhodná forma sporenia, pričom ľudia tam vkladajú napríklad dva roky po 100 eur mesačne a po dvoch rokoch zistia, že majú na konte nulu, lebo všetky ich peniaze si rozdelila poisťovňa a poisťovák.
@interrupcio hovorím o životnom a to je potrebné hlavne pre živiteľa rodiny, nie napríklad pre deti, manželku namiesto sporenia.
ja sa v tom trocha vyznám, viem dobre ako pred krízou poisťovne lákali napríklad aj mladých ľudí, že nech si platia poistku aj 200eur mesačne, že je to najlepšia forma sporenia,že o 3-4 roky budú mať také úroky že vyberú aj dva alebo trikrát viac ako vložia a teda ešte aj tie riziká budú mať zadarmo. samozrejme, krízu nikto nemohol predpokladať, ale aj tak to bolo zavádzanie, keby aj neprišla tak nevyberú určite tak veľa ako slubovali. a teraz reálne kopa ľudí si tam dala všetky peniaze a vdaka kríze nemajú na účte nič alebo pár eur a to aj po dlhšom období.
@interrupcio sú mi na smiech preto lebo sa robia veľmi dôležitými, o to ide.. a neviem, prečo sa navážaš do mňa za môj názor. proste mi sú a je to moja vec prečo...a naštudovala by som si zmluvy- podmienky vyplatenia poistky, mesačné platby a na čo sa poistka všetko sťahuje. žeby? poistky sa dajú vybaviť aj bez nejakých ludí čo to "sprostredkúvajú" , ktorý ak sa dá tak ti spravia nie najvýhodnejšiu zmluvu pre teba, ale pre nich
Ale ja mám nejaký svojský náhľad na obchodné pozície, pripadajú mi dosť bez pridanej hodnoty, sral by som na ne v drvivej väčšine prípadov.
Vedel by som si to predstaviť jedine v prípade, že by šlo o produkt/firmu, ktorej úplne verím a myslím, že to potrebuje takúto formu propagácie a zrovna ja som na to vhodný.
Ale neverím, že také okolnosti reálne prichádzajú do úvahy
@wera55555 súhlasím, že sú poisťováci, ktorí hľadia hlavne na vlastné záujmy, ale títo dlho neprežijú...
Len aby som ťa trošku dostal do obrazu... niekedy je ťažké v prípade poistnej udalosti, dostať sa k peniazom od niektorých poisťovní, pretože sa začnú oháňať všeličím možným, aby ti tie peniaze nedali. Dobré maklérske firmy si vyberajú finančné inštitúcie podla roznych kriterii. Jednym z nich je aj spolahlivost poistovne, rating, hospodarenie atd atd... takto vyberu co najlepsiu moznost co je na trhu. Ked budes mat poistku sprostredkovanu cez dobru maklersku firmu, tak sance, ze v pripade poistnej udalosti aj nejake peniaze uvidis narastaju... alebo banky.. uvediem priklad z nemecka.. banky. slovaci platia ovela vacsie poplatky na bankove produkty, nez nemci. Je to kvoli tomu, ze 90% nemcov ma vlastneho poradcu. tam maklerske firmy funguju tak, ze banky dostavaju klientov od maklerskych firiem.. a toto je dolezite... ked sa riaditel maklerskej firmy stretne s riaditelom banky a povie mu: pocuj nemozeme znizit tento a tento poplatok? bankar bude najprv namietat, ale ked mu makler povie, ze mu dohodil 25 000 klientov s rocnym obratom 2,5 mld eur, a ze pojde k inej banke s nimi, ak ten poplatok neznizi, tak co spravi bankar? nic ine mu neostane, len znizit poplatky... v nemecku maklerske firmy drzia bankarov pod krkom a bojuju za vyhody klientov... aj u nas by to tak mohlo byt... ale tu ma poradcu len 15% ludi a tak si platime krasne poplatky za kazdu somarinu
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
49 komentov
Každý personalista, alebo všade sa uvádzajú 3 hlavné znaky:
-čistá práca, voľné ruky, stretnutia s klientami
Ako nehovorím, že to nieje pravda, škoda len že realita je úplne iná...
každá taká firma má školenia, kde ťa naučia podrobne rôzne psychologické triky ako namotávať ľudí, nie je to ťažké naučiť, len je otázne či máš žalúdok také niečo robiť...
Ked tu kalbun zacal s tym poradenstvom, tak napriklad vdaka legislative sa tento trh pomerne slušne (aj ked nie uplne) očistil. Kedysi poradcov mohol robit kazdy, dnes musia skladat odborne skusky v narodnej banke slovenska. tym padom z 29 000 registrovanych poradcov sa to ocistilo na 9 000, ostali hlavne ti, co sa tomu venovali na plny uvazok a seriozne, co malo za nasledok narast kvality tychto sluzieb... takze si nemyslim, ze by to malo zas az tak negativny smer...
Už ôsmy či deviaty rok zapisujem do kolonky "povolanie otca": obchodný zástupca. Začínal s tým vtedy, keď to ešte nebolo tak rozšírené ako dnes a vedel zarobiť slušné peniaze. Bolo to nové, ľuďom sa to páčilo (zháňal reklamu do rôznych reklamných a nereklamných produktov väčšinou časopisového formátu). Slušné peniaze znamená veľmi veľa, ale nás bolo šesť detí, takže vlastne vôbec nič. Dnes už sa táto profesia, resp. pracovná pozícia nazýva všelijakými anglickými názvami, aby to bolo viac cool, napr. pracovný manager. Ale je to stále o tom istom: manipuluješ ľuďmi, aby investovali peniaze do vecí, ktoré vôbec nepotrebujú. Môj otec pracoval vždy ako živnostník, nie ako zamestnanec a jeho plat sa odvíjal od poctivosti klientov, t.j. od dodržiavaní platobných termínov. Mnohokrát ľudia samozrejme neplatili a mnohokrát otec ostal bez výplaty.
Myslím si, že je to fajn robota pre mladého slobodného človeka, šikovného a príjemného, komunikatívneho. Jednoznačne nie pre otca šiestich detí, troška nezodpovedné.
tak napríklad ak niekto predáva nejakú pomôcku napríklad pre zdravie a opisuje ju ako zázrak, ktorý je teraz ešte v polovičnej cene a chváli sa tým, že díky priamemu predajú nie je vec predražená ako veci v obchode a že preto to tak predávajú po domoch alebo na akciách a predáva tú vec napríklad za 1000€ pri zľave z 2000€, pričom reálne výrobné náklady sú možno 150€ , tak nezavádza? a takisto poisťováci, z tých užitočnejších poistení ako poistenie bytu, domu, cestovné poistenie nemajú skoro žiadne provízie a preto nútia napríklad uzatvárať životky ľudí čo to ani nepotrebujú akože to je výhodná forma sporenia, pričom ľudia tam vkladajú napríklad dva roky po 100 eur mesačne a po dvoch rokoch zistia, že majú na konte nulu, lebo všetky ich peniaze si rozdelila poisťovňa a poisťovák.
ja sa v tom trocha vyznám, viem dobre ako pred krízou poisťovne lákali napríklad aj mladých ľudí, že nech si platia poistku aj 200eur mesačne, že je to najlepšia forma sporenia,že o 3-4 roky budú mať také úroky že vyberú aj dva alebo trikrát viac ako vložia a teda ešte aj tie riziká budú mať zadarmo. samozrejme, krízu nikto nemohol predpokladať, ale aj tak to bolo zavádzanie, keby aj neprišla tak nevyberú určite tak veľa ako slubovali. a teraz reálne kopa ľudí si tam dala všetky peniaze a vdaka kríze nemajú na účte nič alebo pár eur a to aj po dlhšom období.
Ale ja mám nejaký svojský náhľad na obchodné pozície, pripadajú mi dosť bez pridanej hodnoty, sral by som na ne v drvivej väčšine prípadov.
Vedel by som si to predstaviť jedine v prípade, že by šlo o produkt/firmu, ktorej úplne verím a myslím, že to potrebuje takúto formu propagácie a zrovna ja som na to vhodný.
Ale neverím, že také okolnosti reálne prichádzajú do úvahy
Len aby som ťa trošku dostal do obrazu... niekedy je ťažké v prípade poistnej udalosti, dostať sa k peniazom od niektorých poisťovní, pretože sa začnú oháňať všeličím možným, aby ti tie peniaze nedali. Dobré maklérske firmy si vyberajú finančné inštitúcie podla roznych kriterii. Jednym z nich je aj spolahlivost poistovne, rating, hospodarenie atd atd... takto vyberu co najlepsiu moznost co je na trhu. Ked budes mat poistku sprostredkovanu cez dobru maklersku firmu, tak sance, ze v pripade poistnej udalosti aj nejake peniaze uvidis narastaju... alebo banky.. uvediem priklad z nemecka.. banky. slovaci platia ovela vacsie poplatky na bankove produkty, nez nemci. Je to kvoli tomu, ze 90% nemcov ma vlastneho poradcu. tam maklerske firmy funguju tak, ze banky dostavaju klientov od maklerskych firiem.. a toto je dolezite... ked sa riaditel maklerskej firmy stretne s riaditelom banky a povie mu: pocuj nemozeme znizit tento a tento poplatok? bankar bude najprv namietat, ale ked mu makler povie, ze mu dohodil 25 000 klientov s rocnym obratom 2,5 mld eur, a ze pojde k inej banke s nimi, ak ten poplatok neznizi, tak co spravi bankar? nic ine mu neostane, len znizit poplatky... v nemecku maklerske firmy drzia bankarov pod krkom a bojuju za vyhody klientov... aj u nas by to tak mohlo byt... ale tu ma poradcu len 15% ludi a tak si platime krasne poplatky za kazdu somarinu