Ahojte, pridávam túto anketu , pretože som dosť znepokojený ako sa v dnešnej dobe vyzdvihuje hodnota domácich miláčikov nad ľudský život a zaujímalo by ma, ktorý názor medzi ľuďmi prevláda. Situáciu si môžete predstaviť akokoľvek, či už sa jedná o vášho psa alebo cudzieho a či je človek vám blízky alebo naopak . Ide mi o princíp, nie o detaily.
Kedy aa hodnota zvieraťa vyzdvihuje NAD iného človeka? Skôr na jeho úroveň, nie?
Nebudem klamať a poviem pravdu, že by som predsa len volila človeka, ak by už nebola iná možnosť aj keď pokladám psí život za rovnako cenný ako ľudský.
V situacii moj pes vs. Mne blizky clovek by to bolo jasne (zachranila by som cloveka), v situacii moj pes vs neznamy clovek by to bolo omnoho tazsie ale tiez by asi zvitazil rozum a clovek.
Inak toto moze byt celkom zaujimava otazka v kontexte zmenenej pravnej upravy psa ako veci...ale asi sa teda uplatni nejaky vyssi princip ktory uz neviem aky je, ale určite /snad/ nejaky bude...a necitala som ako bol navrh koncipovany takze ozaj neviem podrobnosti, len mi to tak napadlo na zamyslenie.
To záleží, či ide o môjho psa a človeka, ktorého poznám, a aký mám vzťah k danému človeku.
Cudzieho psa by som obetovala, aby som zachránila cudzieho človeka. aj keď s veľmi ťažkým srdcom.
Môjho psa by som obetovala, aby som zachánila človeka, ktorého mám rada.
Svojho psa by som v žiadnom prípade neobetovala v prípade záchrany človeka, ktorého nemám rada, prípade cudzieho človeka, možno len v prípade, ak by išlo o dieťa.
Ci sa mi to paci alebo nie nieco vo mne mi hovori ze nie
Napada mi asi len jeden clovek kvoli ktoremu by bol obetou ten pes ale pri ostatnych by som silno uvazovala
Ako to vlastne myslis? Akoze hori dom a ja vezmem len jedneho?
@marjy77
Podľa môjho názoru sa v poslednej dobe človek ako taký démonizuje, popisuje sa ako živočích ktorý iba všetko ničí a pôsobí kalamity, zatiaľ čo zvieratá sú prezentované len ako milujúce neškodné tvory, prirodzená súčasť prírody ( pričom sa zabúda, že človek je súčasť tiež ).
Z tohto pohľadu si teda dovolím tvrdiť, že sa často tá hodnota až vyzdvihuje nad cloveka. Nevravím, že je to tak vždy ale je mnoho takých prípadov. Proti tomu, že sa dáva na roveň v princípe nemám nič, aj keď s tým úplne nesúhlasím . Pre mňa je skrátka človek nad všetkým a než by ma niekto chcel bezhlavo odsúdiť ako nemilosrdneho a arogantného tvora, čo si myslí že je pán zeme, odpoviem že dôvod prečo tak zmyslam je ten, že som tiež človek. Preto si najviac vážim svoj druh.
Samozrejme by som ale zvieraťu nikdy neublížil (okrem prípadu na ktorý sa pýtam) a som toho názoru, že ako najinteligentejšie tvory na svete sme povinní zabezpečiť zvieratám dôstojne podmienky na ich život .
@vsakpredsajaa teraz neviem ci mas radsej psov alebo ludi (zjednodusene povedane) tvoje "Nie" (neobetoval by som psa) si protireci s dalsou castou vety ci?
@sianagirl245 no vidíš
Ale hej mám radšej psov ako ľudí čo nemajú problém obetovať nevinný život psa len preto že je pes.
On s tým nemá nič spoločné prečo by mal zomrieť?
Nech sa sami obetujú
@vsakpredsajaa je to ciste hypotetická otázka predstavujú a situáciu kedy sa človek musí rozhodnúť či zomrie pes alebo človek , žiadne ale žiadne detaily, žiadne že nemusí nič .. je to proste len imaginárna situácia a zaujíma ma odpoveď ľudí . Keď už sme pritom , ten človek ktorého by si zachránil je tiež nevinný a tiež s tým nemá nič spoločné .
@aidenn myslím, že to vyzdvihovanie zvierat nad človeka, je akýsi spôsob boja (alebo obranný mechanizmus) práve proti tomu ničeniu prírody. Ako keby ti niekto dal moc a ty by si si podvedome uvedomoval čo všetko zlé s ňou môžeš urobiť a preto by si si vsugeroval, že jej nie si hoden, aby si nikomu neublížil.
@aidenn 1. Otázka znie OBETOVALI by ste psa ZA človeka, teda ty nemusíš ukázať prstom kto zomrie, iba máš možnosť VYMENIŤ človeka ktorý bez teba zomrie za psa.
2. Toho človeka čaká smrť ale toho psa nie. Ty to môžeš zmeniť, môžeš do toho zasiahnuť a dá sa povedať zabiť toho psa. Bez teba, ak nikto nezasiahne zomrie človek. Preto si myslím žeby sa nemalo zasiahnuť a nechať umreť človeka.
Drvivu vacsinu ludi by som obetovala za psi zivot, ludia su hnusna pliaga a znepokojuje ma kolko kktov mam okolo seba ked vyjdem von co maju natolko nevyvinuty mozog, ze si nedokazu uvedomit, ze hocijake ine zviera ako clovek ma rovnako mysel a pocity a ze zvieraci zivot nepatri do ich ruk
"som toho názoru, že ako najinteligentejšie tvory na svete sme povinní zabezpečiť zvieratám dôstojne podmienky na ich život" niet zvierata, ktore by bolo odkazane na to aby mu clovek zabezpecoval podmienky na zivot. jedine, co potrebuju je aby sa im ludia nejebali do zivotov, ako moze nieco tak jednoduche byt tak tazko vstrebatelne pre tak naramne inteligentne tvory?
@loveillumination mnoho zdomacnenych zvierat je na človeku závislých a vo voľnej prírode by neprežili , takže nemáš pravdu to, že pred zdomacnenim to zvládali je druhá vec, ale je zbytočné riešiť ich vývoj za tie stovky až tisícky rokov. Teraz je to proste tak
@loveillumination
Ale inak mi celkom potvrdzujes moju teóriu , že najviac sú k zvieratám naviazaní sociofobovia. Ľudia nie sú až tak zlí, ale kto chce na niekom vidieť zlo , ten si ho vždy nájde. Možno sa v budúcnosti skús zamerať na tie pozitívnejšie vlastnosti ľudí, uvidíš že budeš šťastnejšia
@loveillumination wtf, vypalilo mi oci z toho co si napísala, fakt by ma zaujimalo co sa musi cloveku stat aby napisal, ze drvivu vacsinu ludi by obetoval za psi zivot.
opravujem sa ANO obetoval svojho a pridal by som aj susedovho ale neviem pri ktorej situacii by moj pes zachranil zivot
Mozno pri hladomore tam by dobre pomohol
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
38 komentov
Nebudem klamať a poviem pravdu, že by som predsa len volila človeka, ak by už nebola iná možnosť aj keď pokladám psí život za rovnako cenný ako ľudský.
Cudzieho psa by som obetovala, aby som zachránila cudzieho človeka. aj keď s veľmi ťažkým srdcom.
Môjho psa by som obetovala, aby som zachánila človeka, ktorého mám rada.
Svojho psa by som v žiadnom prípade neobetovala v prípade záchrany človeka, ktorého nemám rada, prípade cudzieho človeka, možno len v prípade, ak by išlo o dieťa.
Napada mi asi len jeden clovek kvoli ktoremu by bol obetou ten pes ale pri ostatnych by som silno uvazovala
Ako to vlastne myslis? Akoze hori dom a ja vezmem len jedneho?
Podľa môjho názoru sa v poslednej dobe človek ako taký démonizuje, popisuje sa ako živočích ktorý iba všetko ničí a pôsobí kalamity, zatiaľ čo zvieratá sú prezentované len ako milujúce neškodné tvory, prirodzená súčasť prírody ( pričom sa zabúda, že človek je súčasť tiež ).
Z tohto pohľadu si teda dovolím tvrdiť, že sa často tá hodnota až vyzdvihuje nad cloveka. Nevravím, že je to tak vždy ale je mnoho takých prípadov. Proti tomu, že sa dáva na roveň v princípe nemám nič, aj keď s tým úplne nesúhlasím . Pre mňa je skrátka človek nad všetkým a než by ma niekto chcel bezhlavo odsúdiť ako nemilosrdneho a arogantného tvora, čo si myslí že je pán zeme, odpoviem že dôvod prečo tak zmyslam je ten, že som tiež človek. Preto si najviac vážim svoj druh.
Samozrejme by som ale zvieraťu nikdy neublížil (okrem prípadu na ktorý sa pýtam) a som toho názoru, že ako najinteligentejšie tvory na svete sme povinní zabezpečiť zvieratám dôstojne podmienky na ich život .
Ale hej mám radšej psov ako ľudí čo nemajú problém obetovať nevinný život psa len preto že je pes.
On s tým nemá nič spoločné prečo by mal zomrieť?
Nech sa sami obetujú
2. Toho človeka čaká smrť ale toho psa nie. Ty to môžeš zmeniť, môžeš do toho zasiahnuť a dá sa povedať zabiť toho psa. Bez teba, ak nikto nezasiahne zomrie človek. Preto si myslím žeby sa nemalo zasiahnuť a nechať umreť človeka.
Ale inak mi celkom potvrdzujes moju teóriu , že najviac sú k zvieratám naviazaní sociofobovia. Ľudia nie sú až tak zlí, ale kto chce na niekom vidieť zlo , ten si ho vždy nájde. Možno sa v budúcnosti skús zamerať na tie pozitívnejšie vlastnosti ľudí, uvidíš že budeš šťastnejšia
Mozno pri hladomore tam by dobre pomohol